7 Δεκεμβρίου 2014

Παράταση Μνημονίου και μέτρα σε δύο δόσεις με επίσπευση προεδρικής εκλογής

Παράταση Μνημονίου και μέτρα σε δύο δόσεις με επίσπευση προεδρικής εκλογής
 
Σωσίβιο στο Eurogroup της Δευτέρας ψάχνει η κυβέρνηση

Στο σχέδιο να "σπάσει" στα δύο τις απαιτήσεις της τρόικας για νέα μέτρα, με παράλληλη επίσπευση της προεδρικής εκλογής, επικεντρώνει την τακτική της η κυβέρνηση, καθώς Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος παίζουν το τελευταίο τους χαρτί έχοντας δεχθεί την παράταση του Μνημονίου.

Επισήμως η ελληνική πλευρά συνεχίζει να μιλάει, μέσω διαρροών, για "παράταση λίγων εβδομάδων" ή "το πολύ τριών μηνών", όμως κυβερνητικές πηγές δεν κρύβουν την ανησυχία τους πως η διαρροή -εκ Βρυξελλών- στο πρακτορείο Reuters του σχεδίου για παράταση έξι μηνών στο Μνημόνιο "πατάει" στην πραγματικότητα.

Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο των δανειστών για παράταση του παρόντος Μνημονίου αναμένεται να επισημοποιηθεί μεθαύριο στη συνεδρίαση του Eurogroup, στη σκιά της "απειλής" των δανειστών πως η Ελλάδα πρέπει να έχει φτάσει σε συμφωνία με την τρόικα έως τις 14 Δεκεμβρίου, προκειμένου να κλείσει η συζήτηση περί την αξιολόγηση και την παράταση του προγράμματος σε τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης μία ημέρα αργότερα.

Στόχος πλέον και των δανειστών αλλά και της κυβέρνησης είναι να έχει επισημοποιηθεί η παράταση του προγράμματος και η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως τις 19 Δεκεμβρίου, προκειμένου να περάσει από τα Κοινοβούλια 4-5 κρατών πριν αυτά κλείσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων.

Ζητούν μέτρα... σε δόσεις

Επί της ουσίας το σχέδιο της κυβέρνησης αλλάζει για δύο λόγους: Πρώτον, διότι Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα πως, αν πάρουν τώρα όλα τα ζητούμενα μέτρα, τότε δεν θα έχουν καμία πιθανότητα συγκέντρωσης 180 βουλευτών για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεύτερον, διότι, αφ' ης στιγμής η παράταση του Μνημονίου επιβάλλεται απ' έξω (παρότι, "τεχνικά", θα πρέπει να τη ζητήσει... η ίδια η κυβέρνηση στη συνεδρίαση του Eurogroup), αμφότεροι οι συγκυβερνώντες αρχηγοί θέλουν να επισπεύσουν τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, προκειμένου να "χρησιμοποιήσουν" το γεγονός ότι η συμφωνία της "επόμενης μέρας" εκκρεμεί και να εκβιάσουν ακόμη σκληρότερα τους βουλευτές.
Βεβαίως, όπως παραδέχονται και υψηλόβαθμες κυβερνητικές πηγές, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι δανειστές θα δεχθούν να "περάσει" η κυβέρνηση μόνο ένα μέρος των μέτρων για να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να αφήσει τα δύσκολα για αργότερα, "πακέτο" με τη συμφωνία για την "προληπτική γραμμή πίστωσης".
Σε κάθε περίπτωση, όμως, στο Μαξίμου δεν βλέπουν άλλη πολιτικά διαχειρίσιμη λύση, με δεδομένο ότι η παράταση του Μνημονίου για ένα εξάμηνο ήδη τινάζει στον αέρα το αφήγημα Σαμαρά - Βενιζέλου περί "εξόδου από το Μνημόνιο".

Προεδρική εκλογή τον Ιανουάριο

Το "σπάσιμο" των επώδυνων μέτρων σε δύο δόσεις -μία με την πέμπτη αξιολόγηση του Μεσοπρόθεσμου και μία με την προληπτική γραμμή πίστωσης - συνεπάγεται και άλλη μία πολιτική πρωτοβουλία μεταξύ των δύο "φάσεων": την επίσπευση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, Αντ. Σαμαράς και Ευ. Βενιζέλος επαναβεβαίωσαν, στη χθεσινή συνάντησή τους, την απόφασή τους για επίσπευση της διαδικασίας, προκειμένου αφενός να τελειώσει νωρίτερα από τον Μάρτιο η πολιτική "εκκρεμότητα", αφετέρου να αφήσουν για... τη νέα κυβέρνηση τα σκληρά μέτρα, αν δεν εξεύρουν τους 180 βουλευτές στην τρίτη ψηφοφορία.

Τούτων δοθέντων, δεν είναι τυχαίο πως κυβερνητικές πηγές ήδη αφήνουν να διαρρεύσουν ακόμη και... ημερομηνίες και, έως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ακουγόταν έντονα ότι η πρώτη ψηφοφορία για την εκλογή Προέδρου θα διεξαχθεί στις 12 Ιανουαρίου. Μάλιστα, κατά πληροφορίες, η κυβέρνηση έχει ήδη αποσπάσει τη συναίνεση του Προέδρου της Δημοκρατίας για επίσπευση της διαδικασίας, κάτι που ο Πρώτος Πολίτης της χώρας φέρεται να επιβεβαίωσε προχθές και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής, Ευ. Μεϊμαράκη.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΕΛΙΓΓΩΝΗΣ
http://www.avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου