Οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στον Γιάνη Βαρουφάκη προκειμένου να δεχθεί παράταση του ισχύοντος προγράμματος, συναντώντας την πλήρη διαφωνία του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο οποίος υπογράμμισε σε όλους του τόνους ότι η νέα κυβέρνηση εξελέγη από τους Έλληνες πολίτες, με στόχο την αμφισβήτηση της λογικής αυτού του προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ακολούθησε κοινή ανακοίνωση, καθώς δεν επήλθε συμφωνία στη φράση "παράταση, τροποποίηση και ολοκλήρωση" (μτφ.: extend, amend and conclude), με την Ελλάδα να διαφωνεί κάθετα με τη λέξη "παράταση".

Όπως φαίνεται, όλα θα κριθούν στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, που έχει προγραμματισθεί για τις 16 Φεβρουαρίου. Στην κοινή ανακοίνωση του Eurogroup, αναμένεται να εκφράζεται η ελπίδα για την επίτευξη μιας συμφωνίας στο προσεχές συμβούλιο στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Δευτέρα.

"Σημειώσαμε πρόοδο στις συζητήσεις με την Ελλάδα, αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό για να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν συμπερασμάτων της συνεδρίασης", ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, μετά το τέλος του Eurogroup, ο επικεφαλής του Γερούν Ντάισεμπλουμ.

Ανώτατες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των μνημονίων ενώ δεν υπήρξε συμφωνία και ξεκαθαρίζουν ότι παράταση του μνημονίου, δεν γίνεται αποδεκτή από την ελληνική πλευρά. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το Euroworking Group και η ελληνική πλευρά θα συνεργαστούν για να εκπονήσουν λεπτομερές υπόμνημα που θα καταγράφει τις διαφορές ανάμεσα στο μνημόνιο και στην πρόταση που ανέπτυξε η ελληνική πλευρά, ώστε να είναι έτοιμο και να συζητηθεί την Δευτέρα, στο τακτικό Eurogroup. Για το λόγο αυτό οι αναλυτές του Euro Working Group αναχωρούν αμέσως για την Αθήνα.