Ευρεία δημοσιότητα και μια μια μεγάλη γκάμα αντιδράσεων στη Γερμανία προκαλεί η ανακοίνωση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών Δημήτρη Μάρδα στη Βουλή, ότι σύμφωνα με επίσημους υπολογισμούς, το χρέος της Γερμανίας από τις κατοχικές αποζημιώσεις ανέρχεται στα 278,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Αρκετοί μάλιστα συνδέουν την ανακίνηση του θέματος με την τη διαπραγμάτευση αλλά και με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα.
Η κοινή συνισταμένη είναι μία, δηλαδή ότι η Γερμανία δεν πρέπει, ή δεν μπορεί να καταβάλει τα χρωστούμενα, ωστόσο η επιχειρηματολογία διαρθρώνεται σε τρία βασικά σκέλη: Υπάρχουν φωνές που παραδέχονται μεν ότι υπάρχει θέμα, αλλά στέκονται στην άποψη ότι η κυβέρνηση το θέτει επιδιώκοντας συμψηφισμό των γερμανικών αποζημιώσεων με το ελληνικό χρέος. Άλλοι πάλι, συνδυάζουν τις αξιώσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις γερμανικές αποζημιώσεις με την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στη Μόσχα και μιλούν για αντιγερμανική εκστρατεία. Τέλος, αρκετοί είναι και εκείνοι που αναγνωρίζουν το πρόβλημα, αλλά προτείνουν εναλλακτικές λύσεις για την επίλυσή του.
"Η χώρα είναι έτοιμη να βοηθήσει την Ελλάδα να ξανασταθεί στα πόδια της μέσα και όχι έξω από το ευρώ", δήλωσε ο Γερμανός αντικαγκελάριος και επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών Ζίγκμαρ Γκάμπριελ , σύμφωνα με το Reuters. "Ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να γίνει αυτό, εξακολουθεί να μην είναι πολύ ξεκάθαρος σε μένα", πρόσθεσε. Ερωτηθείς σχετικά με τα 279 δισ. ευρώ, το ποσό στο οποίο προσδιορίστηκε το ύψος των ναζιστικών αποζημιώσεων, ο κ. Γκάμπριελ υπογράμμισε ότι οι πολεμικές αποζημιώσεις δεν έχουν καμία σχέση με τις διαπραγματεύσεις.
Αναφέρεται μεν στο "μεγάλο ανθρώπινο πόνο και τις υλικές ζημιές που προκάλεσαν τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής στο Β΄ παγκόσμιο πόλεμο στην Ελλάδα", αλλά κάνει λόγο για "καθυστερημένος λογαριασμό" και "πολύ υπερβολικό", ενώ επικαλείται το "πνεύμα της ευρωπαϊκής ενότητας" για να ζητήσει την παραίτηση της Ελλάδας από τις διεκδικήσεις της.
Ο Μάρτιν Σουλτς θεωρεί "αντιπαραγωγικά" αυτά τα "φορτισμένα συναισθηματικά θέματα να αναμιγνύονται με την παρούσα οικονομική κρίση στην Ελλάδα" και επιμένει ότι "τα θέματα των αποζημιώσεων έχουν ξεκαθαριστεί τόσο πολιτικά όσο και νομικά".
Ο Nόρμπερτ Ρέτγκεν και πρόεδρος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου, χαρακτήρισε τις ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις από τη Γερμανία ως "αδικαιολόγητες", μιλώντας στην εφημερίδα Passauer Neue Presse.
"Η ελληνική κυβέρνηση δεν επιτρέπεται να αναμιγνύει το θέμα αυτό με την αναγκαιότητα να αντιμετωπίσει την χρεοκοπία", υποστηρίζει ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός και με ειρωνική διάθεση, συμβουλεύει την Αθήνα να επεξεργασθεί με τον "ίδιο ζήλο" ένα μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα.
O χριστιανοδημοκράτης πρόεδρος της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων του γερμανικού κοινοβουλίου Γκίντερ Κρίχμπαουμ βλέπει τις ελληνικές απαιτήσεις για πολεμικές αποζημιώσεις ως μια καθαρά παραπλανητική ενέργεια της κυβέρνησης της Αθήνας.
Σε συνέντευξή του στη εφημερίδα Neue Osnabrücker Zeitung είπε: " Η ακροαριστερή κυβέρνηση της Αθήνας θέλει απλώς να αποσπάσει την προσοχή από τη δική της ανικανότητα και να βάλει τον εαυτό της τον ρόλο του θύματος. Δεν θα πρέπει να πέσουμε στα δίχτυα τους", προειδοποίησε ο Κρίχμπαουμ.
"Ψευδαίσθηση" χαρακτηρίζει την εκπλήρωση της απαίτησης της Αθήνας για καταβολή των αποζημιώσεων η Suddeutsche Zeitung και προκρίνει ως λύση την παροχή βοήθειας "είτε με τη μορφή ενός ιδρύματος, είτε με οικονομικές προσφορές ή με βοήθεια ανοικοδόμησης". Υποστηρίζει ότι κάτι τέτοιο "θα προσέφερε μια υπηρεσία (εξιλέωσης) για το παρελθόν και θα βοηθούσε Έλληνες και Γερμανούς να συμφιλιωθούν πραγματικά και να ασχοληθούν με το παρόν, το οποίο είναι (από μόνο του) αρκετά περιπεπλεγμένο".
Ο Spiegel Online γράφει ότι "η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να επιτύχει αυτόν τον καιρό ένα παράξενο μείγμα", αναφέροντας ότι "από τη μια πλευρά στηρίζεται στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και επιχειρηματολογεί ηθικά, όπως με τη νέα της απαίτηση για αποζημιώσεις από τη Γερμανία και από την άλλη εκτοξεύει απειλές με ελάχιστο χρόνο υποδιπλασιασμού τελευταία ήταν η σύντομα διαψευσθείσα ανακοίνωση, ότι δεν θα καταβάλει έγκαιρα τη δόση του δανείου στο ΔΝΤ". "Βλέπει" κατασκευή "απειλητικού σκηνικού" στην επίσκεψη Τσίπρα στη Μόσχα, το οποίο ισχυρίζεται ότι στρέφεται κατά των χωρών της υπόλοιπης Ε.Ε..
"Στην κανονική ζωή τα δάνεια θα πρέπει να πληρώνονται. Είναι θέμα ευπρέπειας και ηθικής. Το ίδιο ισχύει και για την πολιτική", τονίζει η Handelsblatt, για να καταλήξει ωστόσο στο ότι "θα πρέπει να δοθούν ανταλλάγματα, τα οποία θα μπορούσαν να ικανοποιηθούν στο μέλλον: Η Αθήνα όμως, σύμφωνα με την ε θα έπρεπε παράλληλα να αλλάξει τακτική και να μην αναμειγνύει την συζήτηση για το χρέος με τις επανορθώσεις. Το ένα δεν έχει σχέση με το άλλο, διαφορετικά φαίνεται σαν μια προσπάθεια με ηθικιστικά επιχειρήματα να εισπράξει κανείς χρήματα", υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα.
"Οι σημερινές απαιτήσεις της Ελλάδας δεν έχουν σχέση με τις ιστορικές απαιτήσεις της Ελλάδας απέναντι στον κατακτητή – Γερμανία", διατείνεται η Berliner Zeitung και επιμένει ότι "δεν μπορεί να γίνει κανένας συμψηφισμός".
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου