22 Απριλίου 2015

«Χτύπημα» στην ακραία φτώχεια ο νόμος για την ανθρωπιστική κρίση


Με στόχο να υπάρξει ένα αποτελεσματικό «χτύπημα» στην ακραία φτώχεια και μία ουσιαστική δυνατότητα «ανάσας» στα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα επιβίωσης εφαρμόζει η κυβέρνηση το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση. Οι παροχές προς τους πολίτες αφορούν τη δωρεάν επανασύνδεση ηλεκτρικού ρεύματος, τη δωρεάν παροχή ηλεκτρισμού, όπως επίσης επίδομα ενοικίου και επιδότηση σίτισης.
Η αίτηση θα υποβάλλεται σε ηλεκτρονική εφαρμογή που θα είναι προσαρτημένη στη κεντρική ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (www.ypakp.gr). Η πρόσβαση στην ηλεκτρονική αίτηση γίνεται με την χρήση των κωδικών του δικαιούχου στο σύστημα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (TAXISnet). Για όσους δεν έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, η υποβολή αιτήσεων θα μπορεί να γίνει και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ). Η υποβολή των αιτήσεων θα διαρκέσει μέχρι τις 20 Μαΐου 2015.
«Κάθε μέτρο του νόμου στοχεύει στην άμεση ανακούφιση των ατόμων που βιώνουν την ακραία φτώχεια»
Σε συνέντευξη τύπου, ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Δούκας, μιλώντας για το πρόγραμμα, σημείωσε πως όσο περνά ο καιρός, «οι πολίτες βλέπουν ότι η κυβέρνηση ξεκινά την υλοποίηση των προγραμματικών της δεσμεύσεων για την ανακούφιση των ασθενέστερων τμημάτων της κοινωνίας, την επαναφορά εργασιακών δικαιωμάτων, τη δημοκρατία, τον πλουραλισμό στα ΜΜΕ, τη θεμελίωση ενός δίκαιου και παραγωγικού οικοδομήματος για την τωρινή, αλλά και για τις επερχόμενες γενιές», ενώ έκανε ειδική αναφορά στα πρώτα μέτρα που έχουν ήδη εφαρμοστεί, όπως η τακτοποίηση των οφειλών όσων χρωστούν στο δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία, η κατάργηση του εισιτηρίου των 5 ευρώ στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία των νοσοκομείων, η δωρεάν περίθαλψη στους ανασφάλιστους, κτλ.
«Ο πρώτος νόμος για την ανθρωπιστική κρίση είναι γεγονός. Οι πιο αδύναμοι εξασφαλίζουν πλέον τροφή, στέγαση και δωρεάν ρεύμα», επισήμανε ο κ. Δούκας, υπογραμμίζοντας πως με αυτό το νόμο θεσπίστηκαν ρυθμίσεις και λήφθηκαν μέτρα που ανακουφίζουν άμεσα όσους βιώνουν την ακραία φτώχεια, επιδιώκοντας να καλύψουν άμεσα βασικές ανάγκες της καθημερινότητας των νοικοκυριών.
«Αποτελεί το πρώτο βήμα σε ένα συνολικό σχέδιο και μία σειρά μέτρων και μεταρρυθμίσεων, που στοχεύουν σε ένα πλαίσιο κοινωνικής προστασίας. Ο όρος ‘ανθρωπιστική κρίση’ αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά πριν λίγες εβδομάδες, ήταν απαγορευμένος στο λεξιλόγιο των δανειστών και όσων υπηρετούν άλλα συμφέροντα από αυτά των λαών της Ευρώπης», ανέφερε ο κ. Δούκας, τονίζοντας παράλληλα τη σημασία της άμεσης έκδοσης της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, από συνολικά 7 υπουργεία, σε χρόνο-ρεκόρ, «αφού η κυβέρνηση εκτιμά ότι τα ζητήματα αυτά δεν πρέπει να χρονοτριβούν και να προχωρούν άμεσα, ώστε να δοθεί μία ανάσα στην κοινωνία, να στηθεί όρθια και στην πορεία, με εφαρμογή κι άλλων μέτρων, ουσιαστικά να υπάρξει αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των πολιτών, ώστε όταν λυθούν όλα τα ζητήματα με το χρέος, να μπορέσει η χώρα να μπει σε μία διαδικασία παραγωγικής ανασυγκρότησης και να γίνει αντάξια των προσδοκιών όλων μας».

Πρωταρχικός στόχος η ανασυγκρότηση της υγείας
Με αφορμή την επίσκεψη του υπουργού Υγείας Παναγιώτη Κουρουμπλή, την Παρασκευή στον Έβρο, η γραμματέας της οργάνωσης μελών Αλεξανδρούπολης του ΣΥΡΙΖΑ Ειρήνη Αλεξά, σημείωσε πως «τα θέματα υγείας είναι στην καρδιά της ανθρωπιστικής κρίσης που ταλανίζει όλο αυτό το χρονικό διάστημα τη χώρα μας. Η υγειονομική φτώχεια και οι απορρυθμίσεις που δημιουργήθηκαν μέσα στα πλαίσια των μνημονιακών πολιτικών δεν ταιριάζουν ούτε σε ευρωπαϊκό κράτος ούτε στην προσδοκώμενη ποιότητα ζωής των πολιτών της χώρας μας, αλλά ούτε και στα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα. Ο,τι κρατήθηκε όρθιο στηρίχθηκε πραγματικά στην υπέρβαση δυνάμεων των ανθρώπων που εργάζονται σε αυτό τον τομέα».
Η κα Αλεξά αναφέρθηκε στην πρόσφατη απόφαση για 4.500 προσλήψεις, από τις οποίες οι 700 θα γίνουν σε ιδιαίτερα ευαίσθητες περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Θράκης, ενώ χαρακτήρισε ως επίσκεψη ουσίας την επίσκεψη του Παναγιώτη Κουρουμπλή, μεθαύριο στον Έβρο.
«Η επίσκεψη θεωρείται και κρίνεται ως επίσκεψη ουσίας. Ο υπουργός θα έχει την ευκαιρία να παραθέσει σχέδιο στήριξης της δημόσιας περίθαλψης και άμεσες παρεμβάσεις προς αυτή την κατεύθυνση. Η ανασυγκρότηση του τομέα της υγείας είναι ο μεγάλος στόχος της κυβέρνησης, στόχος για τη σωτηρία της κοινωνίας, αλλά και για την ποιότητα ζωής που πρέπει να έχει ο κάθε κάτοικος. Γίνεται μία πολύ μεγάλη προσπάθεια για να οργανωθεί η κοινωνική άμυνα σε αυτές τις ακριτικές περιοχές, ώστε αυτοί που ζουν εδώ, αλλά και αλλού, να νιώθουν ότι είναι πολίτες ίδιου ενδιαφέροντος με αυτούς της υπόλοιπης Ελλάδας».
Της Κικής Ηπειρώτου
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου