17 Μαΐου 2015

Για την πορεία της διαπραγμάτευσης - Προβληματισμός αλλά και αποφασιστικότητα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Το απαραβίαστο των κόκκινων γραμμών της ελληνικής κυβέρνησης είναι η κοινή... γραμμή των στελεχών της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ, τόσο κατά τη διάρκεια της κοινής συνεδρίασης, προχθές, Πολιτικής Γραμματείας και Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας όσο και στα μέσα ενημέρωσης, σε έναν πραγματικά πλούσιο διάλογο, που ξενίζει, αν μη τι άλλο, κόμματα χωρίς δημοκρατική παράδοση. Άλλωστε, το Μέγαρο Μαξίμου «ακούει με πολύ μεγάλη προσοχή την άποψη του κόμματος», σημείωνε σχετικά κυβερνητική πηγή.
«Δεν μπορούμε και δεν θα μετατρέψουμε τον ελληνικό λαό σε Σίσυφο των Μνημονίων και της λιτότητας», είναι, ίσως, η φράση που συμπυκνώνει τις διάφορες απόψεις, έτσι όπως κατατέθηκε από τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Τάσο Κορωνάκη (στον ρ/σ "Στο Κόκκινο"). Όπως εξάλλου εξηγούσε η εκπρόσωπος Τύπου Ράνια Σβίγκου, «όταν οι διαφωνίες απορρέουν από την αγωνία ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικός για τις μάχες και το πώς θα είναι πιο κοντά στον ελληνικό λαό, είναι προωθητικές και πηγαίνουν μπροστά από τον κοινό μας φορέα» (από συνέντευξή της στον ρ/σ "Alpha 9,89").

Η συζήτηση στην Π.Γ. και η απάντηση Δραγασάκη

Είχε προηγηθεί η συνεδρίαση Π.Γ. και Προεδρείου της Κ.Ο., με τη συμμετοχή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, που ενημέρωσε για την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εκεί, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου φέρεται να ζήτησε την αξιοποίηση όλων των «όπλων» για το χρέος, π.χ. με την Επιτροπή Λογιστικού Ελέγχου, αλλά και ταυτόχρονα να μην εγκαταλειφθεί το Πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. (Αλλά, όπως καθησύχαζαν αργότερα κυβερνητικοί κύκλοι, «και οι τέσσερις πυλώνες της Θεσσαλονίκης προχωρούν κανονικότατα με γοργούς ρυθμούς παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες»). «Απέναντί μας δεν έχουμε διαπραγματευτές, αλλά εκβιαστές», εκτίμησε από την πλευρά του ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. Κριτική για τακτικές κινήσεις διατύπωσαν μέλη της «Αριστερής Πλατφόρμας».
Καθώς, όμως, διάφορα μέσα ενημέρωσης επεχείρησαν να μεγεθύνουν τις διαφορετικές οπτικές, ο Γ. Δραγασάκης ξεκαθάρισε, μέσω του facebook, ότι δεν επιθυμεί να προβεί «σε κανένα σχόλιο σχετικά με ποικίλες διαρροές και δημοσιεύματα. Το δύσκολο εγχείρημα που έχει αναλάβει η κυβέρνηση είναι εγχείρημα συνολικής ευθύνης. Σε αυτή την κρίσιμη στιγμή της διαπραγμάτευσης είναι αναγκαία η στενή και δημιουργική συνεργασία της κυβέρνησης με τα όργανα του κόμματος και την Κοινοβουλευτική Ομάδα», υπογράμμισε καταλήγοντας: «όλη η κυβέρνηση αποφασίζει και δρα συλλογικά με σκοπό τη θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων προς όφελος της χώρας και της κοινωνίας».
Σε ό,τι αφορά αυτή τη «μάχη» που συνολικά και συγκροτημένα δίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Νίκος Φίλης, αναγνωρίζοντας ότι η συμφωνία θα έχει και δύσκολες πλευρές, διαβεβαίωσε ότι «όποια συμφωνία φέρει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση στη Βουλή, θα περάσει. Όποια φέρει». Ενώ απέδωσε τα σενάρια πολιτικής αστάθειας στους ευσεβείς πόθους των μνημονιακών δυνάμεων.
«Στηρίζουμε την κυβέρνηση και τον Τσίπρα στη διαπραγμάτευση, ζητούμε σύντομη λύση με τήρηση των βασικών κόκκινων γραμμών, η συγκυρία είναι κρίσιμη», ήταν η θέση που κατέθεσε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Γιάννης Μπαλάφας. Ενώ ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης προέβη στην εκτίμηση ότι «κανένας κορυφαίος στον ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση δεν θα τραβήξει το χαλί στον Τσίπρα -που έχει πάρει πάνω του τη διαπραγμάτευση-, δεν θα ευνοήσει την πτώση της κυβέρνησης, δεν θα τροφοδοτήσει το σενάριο της αριστερής παρένθεσης», και κατέληξε -στο Mega- με τη θέση «η πιο αντιλαϊκή θέση είναι η χρεοκοπία».
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να ανεχθεί την προσπάθεια ταπείνωσης που αναπτύσσεται όλο αυτό το διάστημα από την αντίπαλη μεριά», διεμήνυσε το μέλος της Π.Γ. Νάσος Ηλιόπουλος («Στο Κόκκινο»). «Τα πράγματα είναι δύσκολα, αλλά ας μην στήνουμε λαϊκά δικαστήρια πριν τη συμφωνία», συνέστησε ο γ.γ. συντονισμού του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης (στον ίδιο σταθμό).
Την ίδια στιγμή, δύο κείμενα με ενδιαφέρον, έβλεπαν το φως της δημοσιότητας από δύο μέλη της Κ.Ε.: «Μνημονιακή συμφωνία -έγραφε ο Γιάννης Αλμπάνης- σημαίνει συνθηκολόγηση άνευ όρων και ιστορική ήττα για την Αριστερά. Γι' αυτό άλλωστε και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να την επιλέξει», σημειώνοντας, σε άλλο σημείο, ότι η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ στο σύνολό της δεν πρόκειται να υπερψηφίσει μια τέτοια συμφωνία.
Υπό τον τίτλο «Να διανοηθούμε και, αν χρειαστεί, να πραγματοποιήσουμε τη ρήξη», ο Ηλίας Χρονόπουλος αναφέρει χαρακτηριστικά. «Χωρίς επεξεργασμένο σχέδιο για το σενάριο της ρήξης, σε κάθε τελεσίγραφο η ελληνική πλευρά στην κρίσιμη στιγμή θα οδηγείται σε υποχώρηση».
Αντιθέτως, «όσο πιο αποφασισμένοι είμαστε για τη δεύτερη φάση της ρήξης, δηλαδή την έξοδο από το ευρώ, τόσο πιθανότερο είναι να αποδεχτούν οι δανειστές κάποιον έντιμο συμβιβασμό». Διευκρινίζει πάντως ότι «το εθνικό νόμισμα δεν συνιστά από μόνο του εναλλακτική πολιτική». (Ολόκληρα τα δύο κείμενα στον ιστότοπο rednotebook.gr).
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου