16 Μαΐου 2015

Τσίπρας στον Economist: Καμία υποχώρηση για μισθούς-συντάξεις, οι δανειστές να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό (Video)


Κάλεσμα στους δανειστές να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό, αλλά και στον ελληνικό λαό να στηρίξει τις προσπάθειες της κυβέρνησης για οικοδόμηση μιας κοινωνίας με δικαιοσύνη και αλληλεγγύη, απηύθυνε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας απόψε στο ετήσιο συνέδριο του  Economist. Διαβεβαίωσε δε ότι δεν πρόκειται να γίνει καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις, αφού αυτό αποτελεί ίσως τη βασικότερη από τις "κόκκινες γραμμές" της κυβέρνησης. Πρόσθεσε δε ότι αν κάποιοι νομίζουν ότι οι "γραμμές" αυτές μπορεί και να ξεθωριάσουν, "να το ξεχάσουν".

Με τη φράση "στην Ευρώπη πάμε καλά" αφού "ο Ολυμπιακός νίκησε την ΤΣΣΚΑ και προκρίθηκε στον τελικό της Ευρωλίγκας, κάτι που, αν και παναθηναϊκών αισθημάτων, οφείλω να χαιρετήσω" ξεκίνησε την ομιλία του, στο ετήσιο συνέδριο της βρετανικής επιθεώρησης, ο Αλέξης Τσίπρας. Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δύσκολο έργο το οποίο κλήθηκε, από την πρώτη της μέρα, να διεκπεραιώσει η κυβέρνηση, μια και "έδαφος ήταν ναρκοθετημένο", από την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία "γνώριζε ότι τα διαθέσιμα του κράτους επαρκούσαν μόλις για ένα μήνα".

Ο πρωθυπουργός έκανε έναν σύντομο απολογισμό των πρώτων 100 ημερών της κυβέρνησης λέγοντας ότι πέτυχε να είναι απολύτως συνεπής στις υποχρεώσεις της τόσο απέναντι στους μισθωτούς και τους συνταξιούχους όσο και απέναντι στους δανειστές. Στο σημείο αυτό επισήμανε το γεγονός ότι από τον Αύγουστο του 2014, η Ελλάδα δεν εισέπραξε ούτε ευρώ από τους δανειστές, ενώ στο ίδιο διάστημα κατέβαλε 17,5 δισ. ευρώ για τις δανειακές της υποχρεώσεις. Τόνισε ότι τα δημόσια έσοδα πάνε καλά, κάτι που εν πολλοίς οφείλεται στην προθυμία με την οποία οι πολίτες έσπευσαν να ρυθμίσουν τα χρέη τους σε Εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, με βάση τον νόμο για τις 100 δόσεις.

Στο ίδιο πλαίσιο, αναφέρθηκε επίσης στην ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης, την αποκατάσταση των αδικιών στο Δημόσιο με τις επαναπροσλήψεις, στην επαναλειτουργία της ΕΡΤ, αλλά και στο σχεδιαζόμενο νέο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο, με την προκήρυξη των συχνοτήτων, το νομοσχέδιο για την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ (κάτι που χαιρέτησε και ο Διεθνής Οργανισμός Εργασίας).

Στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε στο θέμα των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές, λέγοντας ότι από την πορεία τους θα κριθεί ακόμη και το μέλλον της Ευρώπης. Τόνισε ότι επιδιώκουμε συμφωνία "για λύση και όχι για επανάληψη των αδιεξόδων", δηλαδή μια "συμφωνία έντιμη και κοινωνικά και οικονομικά". Επισήμανε ότι οι διαρκείς απαιτήσεις των δανειστών "δεν βοηθούν" και τους κάλεσε "να προσχωρήσουν στον ρεαλισμό". Πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, λέγοντας ότι από τις εργασίες των τεχνικών επιτροπών φάνηκε ότι έχει βρεθεί κοινό έδαφος, αν και υπάρχουν και ζητήματα στα οποία απαιτείται δουλειά.

Προϋποθέσεις για την επίτευξη της "ενιαίας συμφωνίας"

Έθεσε -ωστόσο- τέσσερις προϋποθέσεις για την επίτευξη της "ενιαίας συμφωνίας", εντάσσοντας σ' αυτές και την αναδιάρθρωση του χρέους: 1) Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, 2) Όχι δεσμεύσεις για νέες περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, 3) Αναγκαία αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, 4) Ισχυρό πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων "ιδιαίτερα στις υποδομές και τις νέες τεχνολογίες".
Επέκρινε αυτούς που επιμένουν σε μέτρα που απορρυθμίζουν την αγορά εργασίας ενώ ταυτόχρονα θέτουν και θέμα ασφαλιστικού. Όπως είπε, το πρόβλημα με τα Ταμεία οφείλεται στο κούρεμα των αποθεματικών τους με το PSI αλλά και στα υψηλά ποσοστά ανεργίας που μειώνουν και τα έσοδα από τις ασφαλιστικές εισφορές.

 Ο πρωθυπουργός κατήγγειλε την προηγούμενη κυβέρνηση για «το ναρκοθετημένο έδαφος που επιμελώς προετοίμασε» θέτοντας προσκόμματα και δημιουργώντας αρνητικό κλίμα στο έργο της νέας κυβέρνησης και στη διαπραγμάτευση.

Εξέφρασε την σταθερή προσήλωση της κυβέρνησης στη λαϊκή εντολή που έλαβε για αλλαγή της πολιτικής των μνημονίων.  «Αυτή την εντολή εκτελούμε, και αυτή την αντίληψη φέρνουμε στην Ευρώπη»

Άσκησε δριμύτατη κριτική στην προηγούμενη κυβέρνηση και στην πολιτική των μνημονίων που όπως είπε απέτυχαν παταγωδώς να βγάλουν τη χώρα από την κρίση και συνέπραξαν με τις πιο ακραίες δυνάμεις κάνοντας πράξη μια πολιτική σκληρής λιτότητας ενάντια στο σύνολο της κοινωνίας. Το μνημόνιο ήταν η συνειδητή επιλογή να φορτωθούν τα βάρη της κρίσης στις πλάτες της μισθωτής εργασίας, των συνταξιούχων και της μεσαίας τάξης, καθώς και ένα μέσο «πρωτοφανούς εκκαθάρισης δικαιωμάτων» εξήγησε ο πρωθυπουργός.

Επιπλέον εξέφρασε τη επιδίωξη της κυβέρνησης για δικαιότερη κατανομή των οικονομικών βαρών της κρίσης επισημαίνοντας ότι οι ανισότητες βάθυναν περισσότεροι τον καιρό του Μνημονίου και άφησαν αλώβητη την οικονομική ελίτ.

Διαβεβαίωσε ότι δεν πρόκειται η κυβέρνηση να δεχθεί καμία μείωση σε μισθούς και συντάξεις και κάλεσε τις δυνάμεις της κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας να υπερασπισθούν τις "κόκκινες γραμμές" και να συμπαραταχθούν με την κυβέρνηση στην οικοδόμηση μιας κοινωνίας με δικαιοσύνη, αλληλεγγύη, ανάπτυξη και ευημερία.


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου