Μήνυμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για λύση αύριο, εξέπεμπαν υπουργοί, με τους οποίους επικοινώνησε η «Αυγή» αμέσως μετά το Κυβερνητικό Συμβούλιο, το οποίο συγκλήθηκε νωρίτερα υπό την προεδρία του Αλέξη Τσίπρα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου παρέμειναν, για δύο ακόμη ώρες, εκτός του πρωθυπουργού, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης και ο αναπλ. υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, που και συνοδεύουν τον πρωθυπουργό, ο οποίος αναχώρησε το βράδυ για τις Βρυξέλλες. Στη βελγική πρωτεύουσα βρίσκεται, αντιθέτως, από χθες ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς.
Νωρίτερα, γύρω στις 7 μ.μ., είχαν αποχωρήσει όλοι οι υπουργοί. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξερχόμενος, απάντησε στο ερώτημα αν θα έχουμε αύριο συμφωνία, λέγοντας: "εμείς πάμε για συμφωνία".
Λίγο πριν τις 8 μ.μ., αποχωρώντας από το μέγαρο Μαξίμου και ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, επευφημήθηκε από εκατοντάδες πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί στο Σύνταγμα και τους γύρω δρόμους, θέλοντας να εκφράσουν την συμπαράσταση τους στην κυβερνητική προσπάθεια.
«Δουλεύουμε για να πετύχουμε μια συμφωνία», ήταν το μήνυμα αποφασιστικότητας που έστειλε, εξερχόμενος του Μ. Μαξίμου, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης. Φράση που αποτυπώνει την προσπάθεια της κυβέρνησης να παραδώσει προτάσεις που θα γεφυρώσουν το χάσμα, ενώ και από την άλλη πλευρά -σύμφωνα με άλλο υπουργό, με τον οποίον επικοινώνησε η «Αυγή»- καταγράφεται αντίστοιχη διάθεση.
Στην πρόταση των εταίρων για όφελος από το συνταξιοδοτικό και τον ΦΠΑ που θα ανέρχεται σε 1%+1% του ΑΕΠ, η κυβέρνηση αντιπροτείνει +0,5% από τον ΦΠΑ, +0,3% από τις πρόωρες συντάξεις, και το υπόλοιπο να καλυφθεί από ισοδύναμα, ως επί το πλείστον φορολογικά, μέτρα. Μέτρα που ας διευκρινισθεί, θα αφορούν τους έχοντες.
Είναι εξάλλου χαρακτηριστικό -σύμφωνα με όσα μας έλεγε η ίδια κυβερνητική πηγή- ότι ενώ ως τώρα οι δανειστές δεν αναγνώριζαν κάποιο όφελος από τη ρύθμιση των 100 δόσεων, τώρα αναγνωρίζουν κέρδος 300 εκατομμυρίων.
Σύμφωνα πάντως με την ίδια πηγή, υπό συζήτηση είναι ακόμη το θέμα του χρέους, ενώ στο άλλο θέμα, αυτό της ανάπτυξης, καταγράφεται η κυβερνητική αισιοδοξία για σημαντικά οφέλη μέσω του «πακέτου Γιούνκερ».
Όπως εξάλλου, έγινε γνωστό νωρίτερα από συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, ο πρωθυπουργός είχε την επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στη διάρκεια της οποίας υπογραμμίσθηκε η ισχυρή επιθυμία της Αθήνας για οριστική λύση, και όχι για μετάθεση του προβλήματος. Ενδεχόμενο που δεν συζητήθηκε καν στη διάρκεια της σύσκεψης.
Τούτο δεν σημαίνει ότι η ελληνική αντιπροσωπεία θα αιφνιδιασθεί αν η άλλη πλευρά θέσει θέμα παράτασης, δεν θα είναι ωστόσο επιλογή της τυχόν τέτοια πρόταση. «Η παράταση δεν θα έχει κανένα νόημα. Πιστεύετε ότι γίνεται τώρα όλος αυτός ο ντόρος για …μια παράταση;», ήταν τα λόγια υπουργού, με τον οποίον επικοινωνήσαμε.
Αμέσως μετά τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχε, ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε τους υπουργούς για αυτές: «Και οι εταίροι αναζητούν λύση», είναι η φράση που αποδίδεται σε κορυφαίο κυβερνητικό παράγοντα, επιπλέον «τα μηνύματα είναι θετικά», μας είπε επίσης υπουργός, ενώ το συμπέρασμα από συνάδελφό του είναι ότι, «έχουμε μπει σε σοβαρή συζήτηση περισσότερο από ποτέ».
Φαίνεται εξάλλου ότι σε αυτήν την τελευταία φάση της διαπραγμάτευσης, και οι δανειστές μετρούν το κόστος ενός ναυαγίου. «Είναι ανήσυχοι όσο και εμείς», φέρεται να είπε ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής, που είχε πρόσφατα επαφές στις Βρυξέλλες.
Το Κυβερνητικό Συμβούλιο είχε διευρυμένη, σημειωτέον, σύνθεση, καθώς πέραν των υπουργών συμμετείχαν ο αν. υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Χουντής -λόγω προφανώς και της μεγάλης ευρωπαϊκής εμπειρίας που διαθέτει- αλλά και η αν. υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου