20 Ιουλίου 2015

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ - Συνεδρίαση της Π.Γ. μέσα στην εβδομάδα για τη σύγκληση των οργάνων

Η επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ

Ρεπορτάζ: Φοίβος Κλαυδιανός
Στάση αναμονής τηρούν στο εσωκομματικό πεδίο του ΣΥΡΙΖΑ όλες οι πλευρές, οι οποίες διατυπώνουν τη βούλησή τους να διατηρηθεί το κόμμα ενωμένο, χωρίς ωστόσο να λείπουν κάποιοι που θεωρούν αυτό το ενδεχόμενο αρκετά δύσκολο, πλέον, να επιτευχθεί.
Τα 32 "όχι" στην ψηφοφορία για τα προαπαιτούμενα, το κείμενο των 109 μελών της Κ.Ε. (επί συνόλου 201) που επέκριναν τη συμφωνία, οι αποφάσεις Νομαρχιακών Επιτροπών και η αντιπαράθεση για τη μη σύγκληση των οργάνων διαμόρφωσαν το πλαίσιο μέσα στο οποίο δημοσιοποιήθηκε η δήλωση του Αλ. Τσίπρα, μετά τη σύσκεψη κυβερνητικών και κομματικών στελεχών την Πέμπτη στο Μαξίμου: Η "επιλογή 32 βουλευτών της Κ.Ο. να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας. (...) Η επιλογή δε αυτή των συντρόφων μας καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην Ιστορία του τόπου κυβέρνησης της Αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών".
Ουσιαστικά, μετά την καταψήφιση της συμφωνίας από τους 32 βουλευτές, ο πρωθυπουργός δεν τους προσμετρά στην κοινοβουλευτική πλειοψηφία και γι' αυτό τον λόγο αναφέρεται σε κυβέρνηση μειοψηφίας. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας σχολίαζαν στην "Α" ότι την αριστερή παρένθεση τη δημιουργεί η υιοθέτηση του Μνημονίου και όχι η καταψήφιση των μέτρων.
Στελέχη των 53+ καλούσαν να σταματήσει η διασπαστική διαδικασία που έχει, εν μέρει, πυροδοτηθεί. Επιπλέον, ανέφεραν πως είναι ζητούμενο να αντιμετωπιστεί συλλογικά η ήττα που δέχθηκε το κόμμα, γεγονός που θα κρίνει και τη δυναμική αλλά και την ιδεολογική φυσιογνωμία του σε μελλοντικές μάχες.

Προσπάθεια εκπόνησης "συγκολλητικού σχεδίου"

Πρωτοβουλίες για την εκπόνηση ενός σχεδίου που θα δημιουργεί προϋποθέσεις για τη διατήρηση της ενότητας του κόμματος αναπτύσσονται από μερίδα στελεχών των 53+ και της Ενωτικής Κίνησης, ενσωματώνοντας σημεία της επιχειρηματολογίας του ΑλΤσίπρα.
Στα βασικότερα στοιχεία του σχεδίου που είναι ακόμη υπό διαμόρφωση και διαβούλευση περιλαμβάνονται: 1. Συνολική και σε βάθος συζήτηση, κυρίως σε ό,τι αφορά τα συμπεράσματα που πρέπει να εξαχθούν σε σχέση με το πολύ σκληρό πλαίσιο "κανόνων" και το μέτωπο ακραία νεοφιλελεύθερων δυνάμεων που αντιμετώπισε ο ΣΥΡΙΖΑ στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης στην Ευρωζώνη. 2. Στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. προκειμένου να ολοκληρωθεί η υπογραφή της νέας συμφωνίας, στοχεύοντας σε όσο δυνατόν καλύτερα αποτελέσματα, ειδικά στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. 3. Προκήρυξη εκλογών μετά την υπογραφή της συμφωνίας και αφού γίνει συνέδριο που θα προσδιορίσει νέα στρατηγική και νέο πρόγραμμα, χωρίς να προσδιορίζεται εκ των προτέρων το αποτέλεσμά της.
Το σχέδιο θέλει να μετριάσει την προβληματική κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, εγγυόμενο ένα πλαίσιο ανοιχτής συζήτησης όπου θα τεθούν όλα τα ζητήματα. Ωστόσο, δεν είναι σαφές πώς μπορεί να συνθέσει αποκλίνουσες πολιτικές στρατηγικές, όπως η επιλογή εθνικού νομίσματος ή η υπεράσπιση της συμφωνίας.
Πάντως, υπάρχουν κάποιες ιδέες που δίνουν μια προοπτική συγκλίσεων: Να διερευνηθούν τα περιθώρια αντιμετώπισης των επιπτώσεων της νέας συμφωνίας, τόσο με μέτρα - αντισταθμίσματα στο πεδίο άσκησης διακυβέρνησης, όσο και σε εκείνο της κοινωνίας (μέσω των κινημάτων, της αλληλεγγύης κ.τ.λ.). Να εξεταστούν οι δυνατότητες που δημιουργούνται από την άνοδο άλλων αριστερών κομμάτων πανευρωπαϊκά.

"Παρακολουθεί" η Αριστερή Πλατφόρμα

Οι προσπάθειες αυτές έχουν έρθει σε γνώση της Αριστερής Πλατφόρμας και αντιμετωπίζονται με σκεπτικισμό για το αν πρόκειται για ημίμετρα και για το αν υπάρχει ουσιαστική βούληση διατήρησης της ενότητας, αλλά τονίζουν ότι παρακολουθούν με προσοχή κάθε πρόταση που θα βοηθούσε. Επιπλέον, συνεργάτες του Π. Λαφαζάνη ανέφεραν στην ιστοσελίδα iskra ότι "ο ΣΥΡΙΖΑ και μαζί του η κυβέρνηση δεν πρέπει να παγιδευτούν σε έναν ολισθηρό 'μονόδρομο' που προδιαγράφει η απαράδεκτη συμφωνία με τους 'θεσμούς', αλλά να βρουν τη δύναμη να καταστήσουν προσωρινές τις πολιτικές αναδιπλώσεις και να αποτρέψουν πολιτικές επιλογές και δεσμεύσεις", διατύπωση που είναι ανοιχτή σε ερμηνείες. Επίσης, σε συνέντευξη του στη σαββατιάτικη "Αγορά" ο Π. Λαφαζάνης δήλωνε: «Αν ο ΣΥΡΙΖΑ επιμείνει στο Μνημόνιο θα γίνει ΔΗΜ.ΑΡ.».

Πλατφόρμα 2010: Όχι λάδι στη φωτιά

Από τη μεριά της Πλατφόρμας 2010 ανέφεραν στην "Α" ότι βλέπουν θετικά προτάσεις που μπορούν να "ρίξουν" το θερμόμετρο, αλλά έθεταν ως προϋπόθεση την αποδοχή όλων των πλευρών ότι "προχωράμε συγκροτημένα", διερωτώμενοι "τι θα γίνει στην επόμενη κρίσιμη καμπή" αν τηρηθούν στάσεις παρόμοιες με αυτές στην ψηφοφορία της Τέταρτης. Παράλληλα, δυσφορούσαν με το ενδεχόμενο να συγκληθεί Κ.Ε. μόνο και μόνο για να ριχτεί, όπως έλεγαν, επιπλέον λάδι στη φωτιά.

Σύγκληση οργάνων

Στις αρχές της βδομάδας που έρχεται αναμένεται η σύγκληση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος, στην οποία φαίνεται ότι θα προσδιοριστεί σε μεγάλο βαθμό η πραγματοποίηση ή όχι Κεντρικής Επιτροπής το ερχόμενο Σαββατοκύριακο (25/26 Ιουλίου). Μετά από αυτήν την ημερομηνία θα είναι αρκετά δύσκολο να γίνει Κ.Ε. Παράλληλα, υπάρχουν και ιδέες να αντικατασταθεί η Κ.Ε. από Διαρκές Συνέδριο, ενώ ένα κομματικό δημοψήφισμα θεωρείται από όλους "άγονο έδαφος" για την ανάπτυξη τεκμηρίωσης και πολιτικού διαλόγου που απαιτούν οι περιστάσεις.
Πάντως, η μη διεξαγωγή Κ.Ε. έχει δημιουργήσει έντονες αντιδράσεις σε κομμάτια της βάσης του κόμματος, που κάνουν λόγο για αντικαταστατικές παρεκβάσεις.

ΚΟΕ: Ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται

Στελέχη που προέρχονται από την ΚΟΕ εκτιμούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μεταλλάσσεται, εγκαλούν συνεργάτες του πρωθυπουργού και υποστηρίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχει φόρμουλα για ενότητα. Θεωρώντας επιθετική τη δήλωση Τσίπρα για τους 32, εκτιμούν ότι προδιαγράφει κλίμα για διάσπαση. Τα ίδια στελέχη διαφωνούν με τους χειρισμούς στο θέμα τής Ζ. Κωνσταντοπούλου, ενώ στο θέμα τού νομίσματος συμφωνούν με την προσέγγιση Γλέζου.

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Αλλαγή πλεύσης και απεγκλωβισμός

Χθες και σήμερα συνεδριάζει το Κεντρικό Συμβούλιο της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ στη βάση ομόφωνης απόφασης της γραμματείας της. Η σύγκληση που είχε προηγηθεί πιθανόν να καταλήξει στην ψήφιση απόφασης που θα αναφέρει ότι η συμφωνία είναι προϊόν πραξικοπήματος και δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από τη Νεολαία. Επιπλέον, αν υπάρξει κοινή απόφαση, θα ζητά τη διεξαγωγή Κ.Ε. και συνεδρίου με στόχο αλλαγή πλεύσης και απεγκλωβισμό από τη συμφωνία.

ΚΕΔΑ: Να μην ανατραπεί η αριστερή κυβέρνηση "από τα μέσα"

Η ελληνική αντιπροσωπεία στις διαπραγματεύσεις "και ιδιαίτερα ο πρωθυπουργός σ. Αλέξης Τσίπρας έδωσαν έναν σπουδαίο αγώνα, που όμως δεν κατάφεραν να έχει τα αποτελέσματα που επεδίωκαν οι ίδιοι και ολόκληρος ο ελληνικός λαός" τονίζει η γραμματεία της ΚΕΔΑ, επισημαίνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι ο αγώνας αυτός "δεν πρέπει να τύχει της οφειλόμενης αναγνώρισης" και "σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει και δεν μπορεί να ανατραπεί η πρώτη αριστερή ριζοσπαστική κυβέρνηση και μάλιστα από τα μέσα" υπογραμμίζεται. Παράλληλα, η ΚΕΔΑ καλεί τις δυνάμεις της πλειοψηφίας και της Αριστερής Πλατφόρμας να προωθήσουν την ενότητα.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου