11 Ιουλίου 2015

Σοβαρές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στη ψηφοφορία - Τσίπρας: Προηγείται η συμφωνία, τα υπόλοιπα μετά...

Σοβαρές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ στη ψηφοφορία - Τσίπρας: Προηγείται η συμφωνία, τα υπόλοιπα μετά...

Με σοβαρές απώλειες για τον ΣΥΡΙΖΑ  - συνολικά 17 βουλευτών - ολοκληρώθηκε η ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για την εξουσιοδότηση του υπουργού Οικονομικών να διαπραγματευθεί επί της πρότασης συμφωνίας που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στους πιστωτές της χώρας.

Η Βουλή ωστόσο εξουσιοδότησε την κυβέρνηση για τη διαπραγμάτευση καθώς το αποτέλεσμα της ονομαστικής ψηφοφορίας είναι 251 «ναι», 32 «όχι» και 8 «παρών».

Το βαρύ κλίμα που επικρατούσε από το πρωί της Παρασκευής στις τάξεις της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, αφού 17  βουλευτές αρνήθηκαν να ψηφίσουν «ναι» επιλέγοντας είτε να μη βρίσκονται στην αίθουσα, είτε να πουν «όχι», είτε να δηλώσουν «παρών». Αυτή την επιλογή του «παρών» έκανε και η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου.

Ειδικότερα «Παρών» ψήφισαν οι Αγλαϊα Κυρίτση, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Δημήτρης Στρατούλης, Θανάσης Σκούμας, Ιωάννης Σταθάς, Κώστας Λαπαβίτσας, Παναγιώτης Λαφαζάνης.  Όχι» ψήφισαν η Ιωάννα Γαΐτάνη και η Ελένη Ψαρέα

Δήλωση έκαναν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Κοδέλας, Βασίλης Κυριακάκης, Ελένη Σωτηρίου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, που επίσης απείχαν: «Δεν εγκρίνουμε αυτό που ο λαός απέρριψε».

Στήριξη με αστερίσκους δίνουν στην κυβέρνηση 15 ακόμα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (μεταξύ των οποίων και δύο αναπληρωτές υπουργοί) που υπερψήφισαν την εξουσιοδότηση προς την κυβέρνηση.

Με δήλωσή τους τονίζουν, ότι «η πρόταση συνιστά άλλο ένα πρόγραμμα λιτότητας, απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, το οποίο όχι μόνο δεν πρόκειται να δώσει απαντήσεις στα αγωνιώδη και τραγικά οικονομικοκοινωνικά προβλήματα της χώρας, αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών, αλλά και θα επιδεινώσει τις υφεσιακές τάσεις στην οικονομία και θα καταστήσει ακόμα πιο δυσοίωνο το μέλλον της χώρας».

Σημειώνουν ότι «η πρόταση δεν έπρεπε να ψηφιστεί από τη Βουλή» και υποστηρίζουν πως την ψήφισαν «μόνο και μόνο για να μη δώσουν αφορμές για να αξιοποιηθεί η στάση τους προκειμένου να τεθεί ζήτημα δεδηλωμένης στην κυβέρνηση».

Τη δήλωση υπογράφουν η Λίτσα Αμανατίδου, ο Κώστας Δελημήτρος, ο Ζήσης Ζάννας, ο Γιάννης Ζερδελής, ο Κώστας Ήσυχος (αν. υπουργός Αμυνας), ο Ηλίας Ιωαννίδης, ο Ηλίας Καματερός, ο Μιχάλης Κριτσωτάκης, ο Θωμάς Κώτσιας, η Ευγενία Ουζουνίδου, ο Αθανάσιος Πετράκος, ο Στέφανος Σαμοΐλης, η Αλεξάνδρα Τσανάκα, η Δέσποινα Χαραλαμπίδου και ο Νίκος Χουντής (αν. υπουργός Εξωτερικών).

Ο Πρωθυπουργός, πάντως, με δήλωσή του που εκδόθηκε στις 5 το πρωί του Σαββάτου, ανέφερε:«Η εθνική αντιπροσωπεία έδωσε σήμερα στην κυβέρνηση ισχυρή εντολή ολοκλήρωσής της διαπραγμάτευσης για την επίτευξη οικονομικά βιώσιμης και κοινωνικά δίκαιης συμφωνία με τους εταίρους. Αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση. Όλα τα άλλα στην ώρα τους...»

Κυβερνητικές πηγές πάντως, χαρακτήριζαν εξαιρετικά προβληματική τη διαφωνία τόσο της Προέδρου της Βουλής όσο και μελών της κυβέρνησης. Σε ότι αφορά τους βουλευτές που διαφοροποιούνται, οι ίδιες πηγές έλεγαν ότι αποτελεί ζήτημα της κοινοβουλευτικής ομάδας.
TA NEA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου