Στο επίπεδο των διαμορφωτών της κοινής γνώμης προφανώς οι υποστηρικτές του Ναι είναι πολλοί περισσότεροι, εντός και εκτός Ελλάδας. Όσοι πρότειναν, επέβαλαν και εφάρμοσαν τα Μνημόνια την τελευταία πενταετία "προειδοποιούν" ότι το Όχι στο δημοψήφισμα σημαίνει πως οι Έλληνες θέλουν να κινηθούν εκτός ευρωπαϊκής τροχιάς και λύνουν τα χέρια στην κυβέρνηση να βγάλει τη χώρα από το ευρώ, να την οδηγήσει στη δραχμή.
Ποτέ τόσοι πολλοί δεν κατέληξαν στο ίδιο συμπέρασμα, χωρίς κατ' ουσίαν κανένα στοιχείο ή επιχείρημα, χωρίς καν να λαμβάνουν υπόψη τους παρατηρήσεις και διαπιστώσεις που παρέχουν "εταίροι" μας μεν, πολιτικοί τους φίλοι δε. Όλως τυχαίως, μάλιστα, είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξαν, αξιωματικά, η κ. Μέρκελ και ο κ. Σόιμπλε στο άκουσμα της λέξης "δημοψήφισμα" από τον Γ. Παπανδρέου το 2012 στις Κάννες. Ωσάν από τότε να μην έχει μεσολαβήσει τίποτα, ωσάν ακόμη και τώρα Ευρωπαίοι παράγοντες να μη δηλώνουν τίποτε διαφορετικό.
Κι όμως, τις τελευταίες ημέρες, όλοι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι η θέση της Ελλάδας βρίσκεται στο ευρώ και πως αν η ίδια δεν το θέλει, κανένας δεν μπορεί να την κουνήσει από την Ευρωζώνη. Ακόμη και οι κ. Σόιμπλε και Ντάισελμπλουμ. Το διακύβευμα, άρα, δεν είναι το ευρώ. Ποιο είναι;
Στη χθεσινοβραδινή συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι αυτό που διακυβεύεται την Κυριακή είναι η συνέχιση των Μνημονίων με τη Ναι ή η επίτευξη μιας καλύτερης, βιώσιμης συμφωνίας με το Όχι. Ως "βιώσιμη" συμφωνία εννοείται αυτή που εκτός από τις μεταρρυθμίσεις - μέτρα θα περιλαμβάνει ένα χρηματοδοτικό πακέτο και αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι ώστε η οικονομία να μπορέσει να πάρει πάνω της. Έτσι είναι; Είναι έτσι επειδή το λέει ο Αλ. Τσίπρας, ο πρωθυπουργός; Οι θιασώτες του Ναι δεν έχουν πιθανώς λόγο να τον πιστέψουν.
Όμως όσοι εξ ορισμού αμφιβάλλουν για την ειλικρίνεια του Αλ. Τσίπρα θα μπορούσαν να δώσουν προσοχή στον Γ. Ντάισελμπλουμ και να βγάλουν τα συμπεράσματά τους. Μόλις χθες ο πρόεδρος του Eurogroup είπε στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ότι την Κυριακή θα απαντηθεί το "κατά πόσον οι Έλληνες είναι προετοιμασμένοι να αποδεχθούν την επώδυνη λιτότητα".
Μα λίγα λόγια, για όσους θέλουν να έχουν ανοιχτά αυτιά, το θέμα δεν είναι το ευρώ ή η δραχμή, αλλά η "επώδυνη λιτότητα" ή η ανάπτυξη. Κας ας θυμόμαστε ότι η "επώδυνη λιτότητα" επιβάλλεται και διά της "τεχνητής χρεοκοπίας", εντός πάντα του ευρώ, που κυοφορούν τα Μνημόνια, όπως αυτή του 2012 με το PSI των κ. Παπαδήμου - Σαμαρά - Βενιζέλου.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου