«Τα κύματα του Αιγαίου ξεβράζουν τον ίδιο τον ευρωπαϊκό πολιτισμό» τόνισε ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, από την Βουλή εκφράζοντας την «βαθιά» του θλίψη και την «απέραντη» οδύνη του για τους δεκάδες θανάτους προσφύγων τις τελευταίες ώρες. Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της Ν.Δ., Γ. Κουμουτσάκου, για το προσφυγικό ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι νιώθει «ντροπή» τόσο για την ανικανότητα της Ευρώπης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, όσο και για το επίπεδο της συζήτησης για το θέμα, επίπεδο που χαρακτήρισε «θλιβερό».
Ο πρωθυπουργός υπενθύμισε τις ευθύνες της Δύσης για την τραγωδία που εκτυλίσσεται και σημείωσε ότι οι χώρες της Ε.Ε. πετούν η μία στην άλλη το «μπαλάκι της ευθύνης» την ώρα που χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τα νεκρά παιδιά. Ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε δυστυχώς τα ζωντανά παιδιά των προσφύγων δεν αποτελούν αντικείμενο συμπάθειας, αλλά αντίθετα στην Ευρώπη όλο και περισσότερο επικρατεί η λογική της ύψωσης των τειχών, κάτι που επέκρινε έντονα. «Στην δικιά μου αντίληψη το ευρωπαϊκό όραμα ξεκίνησε όταν έπεσε το τείχος του Βερολίνου» υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Ο Αλ. Τσίπρας έδωσε συγχαρητήρια στα μέλη της ακτοφυλακής που σώζουν καθημερινά ζωές και κάλεσε τις πολιτικές δυνάμεις να τηρήσουν στάση υπευθυνότητας και να μην πυροδοτούνται φοβικά αντανακλαστικά. Ο πρωθυπουργός σχολίασε ότι «δεν θα είμαστε χρήσιμοι αν επιλέξουμε να παίξουμε τον ρόλο του φρούραρχο της Ευρώπης» παρατηρώντας ότι πρέπει να εξηγηθεί το πρόβλημα στις χώρες της Ευρώπης που νομίζουν ότι δεν τις αγγίζει. Ακόμα τόνισε ότι η χώρα δεν σκοπεύει να διεκδικήσει «ρόλο επαίτη» που ζητά περισσότερα κονδύλια, αλλά να λειτουργήσει ως ενεργητικός, ισότιμος εταίρος.
Απαράδεκτο το ενδεχόμενο άρνησης αποδοχής προσφύγων από χώρες της Ε.Ε.
Για το θέμα της τελευταίας συνόδου που συζήτησε το ζήτημα, ο Αλ. Τσίπρας στηλίτευσε το γεγονός ότι έλλειπε η Τουρκία σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είχαμε τον διάδρομο, αλλά όχι την πόρτα» και σχολίασε ότι οι ρυθμοί της Ε.Ε. είναι αργοί, αλλά τώρα γίνονται προσπάθειες στην σωστή κατεύθυνση για το θέμα της συνεργασίας με την Τουρκία. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η φοβική στάση ορισμένων χωρών για τις προσφυγικές ροές επισημαίνοντας ότι είναι «απαράδεκτο» σε κοινά ευρωπαϊκά ανακοινωθέντα να αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο άρνησης αποδοχής προσφύγων.
Ο Αλ. Τσίπρας ενημέρωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα συζήτηση να καταδικαστεί επισήμως η λογική των φραχτών. Ο πρωθυπουργός είχε αντιπαράθεση με τον Γ. Κουμουτσάκο για την πρόταση περί οικισμού 50,000 προσφύγων στην Ελλάδα, την ύπαρξη της οποίας ο βουλευτής της Ν.Δ. αμφισβήτησε. Ο Αλ. Τσίπρας προκάλεσε τον Γ. Κουμουτσάκο να ρωτήσει τον Έλληνα κοινοτικό επίτροπο, Δ. Αβραμόπουλο, σχολιάζοντας ότι το σχετικό αίτημα υπήρχε, αλλά όχι με επίσημο τρόπο, αίτημα που θα δημιουργούσε ένα «υπερστρατόπεδο», ένα γκέτο.
Δεν κοστολογείται η ανθρώπινη ζωή
Ο Αλ. Τσίπρας διαφώνησε με τον Γ. Κουμουτσάκο και στο ζήτημα των ανταλλαγμάτων που πήρε ή δεν πήρε η χώρα από τις διαπραγματεύσεις, θέμα που έθεσε με ένταση ο βουλευτής της Ν.Δ. Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι «μας εγκαλείτε γιατί δεν μπήκαμε στο παζάρι, γιατί δεν κάναμε αυτό που κάνει η Τουρκία για αυτά που υποχρεούται ως υπό ένταξη μέλος της Ε.Ε.» κι αναρωτήθηκε αν ο Γ. Κουμουτσάκος προτείνει να απειλήσει η Ελλάδα την Ε.Ε. ότι δεν θα περιθάλψει τους πρόσφυγες.
Ο Αλ. Τσίπρας επισήμανε ακόμα ότι το θέμα κοινών περιπολιών Ελλάδας-Τουρκίας έχει αποκλειστεί όχι μόνο για εθνικούς λόγους, αλλά και για λόγους χρησιμότητας, αφού στα ελληνικά ύδατα είναι εφικτή μόνο η διάσωση, ενώ στις ακτές Τουρκίας είναι που γίνεται η ουσιαστική περιπολία. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι δεν μπορεί να μπει στην λογική της κοστολόγησης μιας ανθρώπινης ζωής υπογραμμίζοντας ότι οι Έλληνες είναι ένας λαός φτωχός, αλλά «πλούσιος σε αξίες κι ανθρωπιά».
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι «δεν ζητάμε ούτε ένα ευρώ για να κάνουμε το καθήκον μας» συμπληρώνοντας ότι «η Ελλάδα διδάσκει ανθρωπιά, το αληθινό πρόσωπο της Ευρώπης είναι αυτό που δείχνει η Μυτιλήνη κι όχι η εικόνα με τις τρικλοποδιές στους πρόσφυγες στα σύνορα της Ουγγαρίας». Ο Γ. Κουμουτσάκος διευκρίνισε ότι δεν μίλησε για οικονομικά ανταλλάγματα, αλλά για πιέσεις προς την Τουρκία.
Αντιπαράθεση για τον όρο «λαθρομετανάστης»
Οι δύο άνδρες είχαν αντιπαράθεση για τον όρο λαθρομετανάστης με τον πρωθυπουργό να επικρίνει την χρήση του από επίσημα κείμενα της Ν.Δ. σχολιάζοντας ότι πίσω από αυτήν την λέξη κρύβονται επικίνδυνες λογικές και τον βουλευτή της Ν.Δ. να την υπερασπίζεται καλώντας να μην γίνεται μάχη λέξεων, αλλά αποτελεσμάτων, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν ρατσιστικές λογικές στην πτέρυγα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι οι θέσεις που αφορούν την Ελλάδα είναι προσωρινές με τους πρόσφυγες να παραμένουν μάξιμουμ τρεις μέρες στις 7,000-8,000 θέσεις στα hot spots, ενώ οι θέσεις που προορίζονται για την ενδοχώρα θα αφορούν φιλοξενία μάξιμουμ δύο μηνών μέχρι την μετεγκατάσταση. Επίσης σημείωσε ότι η πρόβλεψη για την επιδότηση ενοικίου δεν είναι υποχρεωτικό ότι πρέπει να εφαρμοστεί μέσα σε δύο μήνες.
Γ. Κουμουτσάκος: Δεσμεύσεις χωρίς αντιστάθμισμα ανέλαβε η κυβέρνηση
Ο Γ. Κουμουτσάκος επέκρινε την κυβέρνηση ότι ανέλαβε δεσμεύσεις χωρίς ορατό αντιστάθμισμα, ισχυριζόμενος ότι στο κείμενο των συμπερασμάτων δεν έχει απορριφθεί η δυνατότητα χωρών της Ε.Ε. να αρνηθούν να παραλάβουν πρόσφυγες. Ο βουλευτής της Ν.Δ. μίλησε για ασαφή σχεδιασμό σχετικά με την εγκατάσταση προσφύγων στην Ελλάδα κι επέσεισε τον κίνδυνο εγκλωβισμού των μεταναστών στην χώρα και μετατροπής της σε «αποθήκη ψυχών» κι έναν «τεράστιος καταυλισμός». Ο Γ. Κουμουτσάκος υποστήριξε ότι η Τουρκία «κέρδισε χωρίς να έχει καμία δέσμευση», ενώ ανέφερε ότι η Ν.Δ. μέσω του Β. Μεϊμαράκη στήριξε την χώρα στην συνεδρίαση του ΕΛΚ.
Ο βουλευτής της Ν.Δ. παραδέχτηκε ότι η Ευρώπη «δεν έκανε την δουλειά της, καθυστέρησε παρά τις ενδείξεις», αλλά σημείωσε ότι «έχουμε ανάγκη την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη». Για το ζήτημα του Λιμενικού ο Γ. Κουμουτσάκος σχολίασε ότι «συγχαίρουμε την στάση του και τότε και τώρα» ισχυριζόμενος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση είχε διαφορετική στάση για το ζήτημα. Ο βουλευτής της Ν.Δ. αμφισβήτησε την δυνατότητα προετοιμασίας των χώρων εγκατάστασης μέσα σε δύο μήνες κι επέκρινε την κυβέρνηση επειδή δέχτηκε ως προϋπόθεση την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την μεριά της Ελλάδας πριν ξεκινήσει η μετεγκατάσταση.
Κώστας Παπαγιάννης
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου