25 Νοεμβρίου 2015

Πορτογαλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήραν οι Σοσιαλιστές

Πορτογαλία: Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης πήραν οι Σοσιαλιστές

Ο πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα διόρισε πρωθυπουργό τον ηγέτη του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αντόνιο Κόστα και του έδωσε την εντολή να σχηματίσει κυβέρνηση, η οποία θα στηρίζεται στο κοινοβούλιο από τη ριζοσπαστική αριστερά, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η προεδρία.

Ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας, Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα, ο οποίος προέρχεται από την δεξιά ζήτησε χθες από τον Κόστα να αρχίσει τις εργασίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης αλλά δεν τον είχε διορίσει πρωθυπουργό ωσότου να λάβει διευκρινίσεις για το πώς μια κυβέρνηση μειοψηφίας των Σοσιαλιστών θα περνά τους προϋπολογισμούς, καθώς και δεσμεύσεις οτι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα παραμείνει εντός των κανόνων που ορίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα ανακοίνωσε αργά χθες πως ο Κόστα έστειλε επίσημη απάντηση στον Καβάκο Σίλβα για τις διευκρινίσεις αυτές, όμως δεν αποκάλυψε το περιεχόμενο της επιστολής. Οι Κομμουνιστές, στην υποστήριξη των οποίων βασίζονται οι Σοσιαλιστές προκειμένου να έχουν την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, έχουν απορρίψει τα αιτήματα του Καβάκο Σίλβα, κάτι που θα μπορούσε να ανατρέψει τις ελπίδες του Κόστα να σχηματίσει κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η κίνηση του Πορτογάλου προέδρου να δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στους Σοσιαλιστές καταδεικνύει τη εξασθένηση των επιφυλάξεων σχετικά με την προοπτική ανάληψης της εξουσίας από την αριστερά, σχεδόν δύο μήνες μετά τις άκαρπες εκλογές της 4ης Οκτωβρίου.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου