Αν και με μέτρα ύψους 5.733 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 3.201 εκατ. ευρώ πρόσθετα φορολογικά έσοδα και γενικότερες φορολογικές παρεμβάσεις και τα 2.532 εκατ. ευρώ περιστολή δαπανών) που προβλέπει έως το τέλος του 2016, ο προϋπολογισμός που κατατέθηκε χθες στη Βουλή κρύβει και μια δυναμική που επιτρέπει αισιόδοξες προβλέψεις.
Όχι μόνο λόγω της σημαντικής βελτίωσης της εικόνας σε σχέση με το προσχέδιο που παρουσιάστηκε πριν από ενάμιση μήνα, καθώς επί τα βελτίω αναθεωρήσεις βασικών μεγεθών του επιτρέπουν πακέτο μέτρων (περιλαμβανομένων και συμπληρωματικών για το 2015 αξίας 1,54 δισ. ευρώ) κατά 500 εκατ. ευρώ μικρότερο του προσχεδίου του Οκτωβρίου, που είχε εκτιμηθεί στα 6,2 δισ. ευρώ.
Κυρίως, λόγω της απροσδόκητης βελτίωσης της πορείας του ΑΕΠ, η οποία, είτε καθαυτή ως μέγεθος συνολικά της οικονομίας είτε ως (μεγαλύτερος πλέον) "παρονομαστής" στον υπολογισμό των κυριοτέρων εθνικολογιστικών μετρήσεων, όπως λ.χ. ελλείμματος, χρέους ή πρωτογενούς πλεονάσματος, επιτρέπει βελτιώσεις στα υπό μορφήν πηλίκου αποτελέσματα. Στις βασικές προβλέψεις πάντως κυριαρχούν εκείνες για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ και ύφεση 0,7% το 2016.

Τα μηνύματα που προκύπτουν από το περιεχόμενο του προϋπολογισμού είναι πολλαπλά, με κυριότερα τα εξής: