18 Φεβρουαρίου 2016

Τσίπρας στη Σύνοδο: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι φράχτες - «Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι»

Τσίπρας στη Σύνοδο: Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι φράχτες

Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι φράχτες και ρατσισμός δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, η οποία θα εξετάσει το προσφυγικό, αλλά και τις σχέσεις της Βρετανίας με την Ένωση.

Όλη η δήλωση του πρωθυπουργού κατά την άφιξή του στη Σύνοδο: «Η Ευρώπη βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, καθώς έχουμε να αντιμετωπίσουμε τρεις κρίσεις παράλληλα. Τη χρηματοπιστωτική κρίση, την κρίση ασφάλειας και την προσφυγική κρίση.

» Πρέπει να παραμείνουμε ενωμένοι και να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά ενωμένοι και αλληλέγγυοι παντού, όχι μόνο στη βορειοδυτική πλευρά της Ευρώπης, αλλά και στην νοτιοανατολική και στη μεσογειακή πλευρά της» προσέθεσε ο πρωθυπουργός και τόνισε:

«Η λύση στην προσφυγική κρίση δεν είναι το χτίσιμο φραχτών και η προώθηση του ρατσισμού στην Ευρώπη. Το μέλλον της Ευρώπης δεν είναι τείχη και ξενοφοβία. Οι ευρωπαϊκοί κανόνες δεν μπορεί να είναι μόνο για κάποιους και για κάποιους άλλους 'α λα καρτ'».

Συνάντηση με τον τσέχο πρωθυπουργό

Λίγο προτού ξεκινήσουν οι εργασίες της Συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τσεχίας Μπόχουσλαβ Σόμποτκα, κατόπιν αιτήματος του Τσέχου, ο οποίος και ενημέρωσε τον κ. Τσίπρα για το περιεχόμενο της μίνι συνόδου των χωρών του Βίζεγκραντ, που έγινε στην Πράγα την περασμένη Δευτέρα.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή ο τσέχος πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Αλ. Τσίπρα στη σύνοδο στην Πράγα, ωστόσο ο ίδιος δεν αποδέχτηκε την πρόσκληση λόγω φόρτου εργασίας. Σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού, ο Αλ. Τσίπρας είπε στον τσέχο ομόλογό του πως η Ελλάδα αδυνατεί να υλοποιήσει οτιδήποτε μη σύμφωνο με το διεθνές δίκαιο, όπως είναι οι παράνομες επαναπροωθήσεις.

Επίσης, ζήτησε να δοθεί το απαραίτητο περιθώριο στην ευρωπαϊκή πολιτική για το προσφυγικό να αποδώσει καρπούς, σε ό,τι αφορά το ζήτημα της Τουρκίας, της μετεγκατάστασης και της συμμέτοχης του ΝΑΤΟ.

Επίσης, ο έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως η αποστολή στρατού και χωροφυλακής στα σύνορα μιας χώρας συνιστά μια «μη φιλική ενέργεια». Σύμφωνα με την ίδια πηγή, ο τσέχος πρωθυπουργός απάντησε πως η Τσεχία θα βοηθήσει και την Ελλάδα, όπως βοηθάει και τις άλλες χώρες.

Πάντως, οι εργασίες της Συνόδου δεν θα αποφέρουν την επιθυμητή πρόοδο στις διαβουλεύσεις ΕΕ-Τουρκίας, καθώς η πολύνεκρη επίθεση στην Αγκυρα ματαίωσε τη μετάβαση στη βελγική πρωτεύουσα τού τούρκου πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου.

Κατά συνέπεια, ακυρώθηκαν η προγραμματισμένη τριμερής συνάντηση Ελλάδας - Γερμανίας - Τουρκίας, αλλά και η 11μερής συνάντηση (10 κράτη-μέλη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου) με την Τουρκία.

Στο εσωτερικό της ΕΕ το κλίμα για τις ενέργειες της Ελλάδας στην αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών έχει βελτιωθεί κατά πολύ.

Ενδεικτικές είναι οι αναφορές του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προς τον Αλέξη Τσίπρα, κατά τη συνάντησή τους την Τετάρτη, αλλά και οι δηλώσεις του στη Bild ότι το κλείσιμο των βόρειων ελληνικών συνόρων «δεν είναι ούτε νομικά επιτρεπτό, ούτε πολιτικά παραδεκτό».
 
Γιούνκερ: Απαράδεκτο και αθέμιτο το κλείσιμο ελληνικών συνόρων

Ωστόσο, οι πιέσεις προς τον έλληνα πρωθυπουργό για περαιτέρω βελτίωση στη φύλαξη των ελληνικών συνόρων δεν θα λείψουν. Και αυτό γιατί απέναντι στις χώρες που αναγνωρίζουν το βάρος που έχει κληθεί να σηκώσει η Ελλάδα βρίσκονται οι χώρες της λεγόμενης ομάδας του Βίζεγκραντ (Τσεχία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβακία) που ζητούν plan Β εάν η Ελλάδα δεν καταφέρει να μειώσει τις προσφυγικές ροές προς την ΕΕ.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου