16 Φεβρουαρίου 2016

Μερικές συμβουλές φυτοπροστασίας - Εντομοκτόνο για κάμπιες και μελίγκρα

Εντομοκτόνο για κάμπιες και μελίγκρα με αψιθιά και πράσινο σαπούνι

Υλικά: 1 λίτρο νερό, 100 γραμ. αψιθιά φρέσκιας (ή 10 γραμ. αποξηραμένη), 2 κουταλιές σούπας πράσινο σαπούνι τριμμένο
Διαδικασία παρασκευής: Βάζουμε το νερό και την αψιθιά σε μια κατσαρόλα και ρίχνουμε σε βρασμένο νερό για 1 ώρα περίπου με κλειστό το καπάκι. Το σουρώνουμε και το βάζουμε στον ψεκαστήρα. Όσο παραμένει χλιαρό, προσθέτουμε το σαπούνι και ανακινούμε καλά μέχρι να διαλυθεί τελείως. Μόλις το εντομοκτόνο μας κρυώσει, ψεκάζουμε από κοντά, διαβρέχοντας ολόκληρο το φυτό μας. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μετά από 2-3 ημέρες (αν βρέξει πιο πριν, επαναλαμβάνουμε μετά τη βροχή).
Προστασία από μύκητες, ωίδιο και σκωρίαση με πολυκόμπι (εκουιζέτο)
Υλικά: 1 λίτρο νερό, 250 γραμ. πολυκόμπι φρέσκο (ή 50 γραμμ. αποξηραμένο).
Διαδικασία παρασκευής: Βάζουμε το νερό και το πολυκόμπι σε μια κατσαρόλα και το αφήνουμε σε βρασμένο νερό για 20 λεπτά τουλάχιστον. Αφήνουμε το διάλυμά μας για 24-48 ώρες, ώστε να «πάρουμε» όλα τα ωφέλιμα συστατικά από τους σκληρούς μίσχους του βοτάνου. Κατόπιν σουρώνουμε και ψεκάζουμε, φροντίζοντας να βραχεί ολόκληρο το φυτό μας. Δρα ως μυκητοκτόνο, για την αποτροπή του ωιδίου, της σκωρίασης αλλά και της μαύρης κηλίδας στις τριανταφυλλιές.


Φυτοπροστασία και λίπανση με εκχύλισμα τσουκνίδας
Με τη χρήση της τσουκνίδας βελτιώνεται η ανάπτυξη των φυτών μας, τα φύλλα είναι πιο πράσινα, ενώ παράλληλα αυξάνεται και η αντοχή τους στα παράσιτα και ειδικά στις αφίδες.
Υλικά: 5 λίτρα νερό, 500 γραμ. τσουκνίδα φρέσκια (ή 100 γραμ. αποξηραμένη)
  1. Εκχύλισμα 48 ωρών για καταπολέμηση μελίγκρας και εντόμων: Τοποθετούμε τα υλικά σε ένα δοχείο και ανακατεύουμε καλά ώστε η τσουκνίδα να σκεπαστεί με νερό. Αφήνουμε το μίγμα από 48 ώρες και στη συνέχεια το σουρώνουμε, αραιώνουμε με τριπλάσιο ή πενταπλάσιο νερό και ραντίζουμε καλά τα προσβεβλημένα φυτά (και στην κάτω πλευρά των φύλλων) αμέσως μετά το σούρωμα ή το αργότερο μετά από δύο ώρες, διότι αλλιώς το μίγμα χάνει την αποτελεσματικότητά του. Επαναλαμβάνουμε για 3-4 φορές ανά μια βδομάδα περίπου. Μετά τους ψεκασμούς, τα φυτά δεν προσβάλλονται πλέον τόσο εύκολα. Επειδή η τσουκνίδα είναι δυνατή, όσο πιο τρυφερά είναι τα φυτά που χρησιμοποιήσαμε τόσο μεγαλύτερη αραίωση απαιτείται.
  2. Εκχύλισμα 14-21 ημερών για λίπανση και προστασία: Τοποθετούμε το νερό και την τσουκνίδα στις παραπάνω αναλογίες σε ένα δοχείο και αφήνουμε το μίγμα στη σκιά για 14-21 ημέρες, ανακατεύοντάς το καλά με ένα ξύλο κάθε μέρα. Μετά από λίγες ημέρες αρχίζει να αφρίζει και να βγάζει μια άσχημη οσμή. Όταν σταματήσουν οι αφροί μετά από περίπου (ανάλογα με τη θερμοκρασία της εποχής), το παρασκεύασμα είναι έτοιμο. Γενικά, το χειμώνα χρειάζεται να τοποθετήσουμε το δοχείο σε ήλιο, ενώ το καλοκαίρι στη σκιά. Το σουρώνουμε και το χρησιμοποιούμε αμέσως ή το αποθηκεύουμε σκεπασμένο σε δροσερό μέρος για μελλοντική χρήση. Πιο συγκεκριμένα: αραιώνουμε το έτοιμο εκχύλισμα με δεκαπλάσιο νερό και ποτίζουμε τα φυτά στις ρίζες. Δρα ως δυναμωτικό, φυτοδιεγερτικό και επιπλέον προσδίδει άζωτο στο έδαφος. Το εκχύλισμα τσουκνίδας των 14-21 ημερών μπορεί να συνδυαστεί και με το πολυκόμπι.

Απωθητικό εντομοκτόνο κρεμμυδιού, σκόρδου ή πιπεριάς
Κόβουμε το κρεμμύδι σε ψιλά κομμάτια και το αφήνουμε για 48 ώρες στο νερό. Σουρώνουμε και ψεκάζουμε. Εκτός από εντομοαπωθητικό, είναι και μυκητοκτόνο. Αντιστοίχως κόβουμε τις σκελίδες του σκόρδου σε ψιλά κομματάκια, σουρώνουμε και ψεκάζουμε. Για κάτι ισχυρότερο: ανακατεύουμε 6 σκελίδες σκόρδου, 1 ξερό κρεμμύδι, 1-2 κουτάλια σούπας ξερή τριμμένη κόκκινη καυτερή πιπεριά, 1 κουταλάκι του γλυκού τριμμένο βιοδιασπώμενο σαπούνι και λίγο νερό. Χτυπάμε στο μπλέντερ και το μίγμα το ανακατεύουμε με 1 κιλό νερό. Το αφήνουμε για 24-48 ώρες και μετά σουρώνουμε και ψεκάζουμε (μην κάνετε το λάθος να βάλετε τα χέρια σας στα μάτια σας, αν δεν έχετε ξεπλύνει πολύ καλά τα χέρια σας ή αν δεν φοράτε γάντια – η πιπεριά καίει πολύ!).

*** Σε όλες τις παραπάνω συνταγές, θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα εάν χρησιμοποιήσουμε βρόχινο νερό.

Πηγές: ftiaxno.gr/ ΤΕΙ Κρήτης-Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, «Εν Δυνάμει: Ελληνική Ομάδα για τη Βιοδυναμική Γεωργία» και ιδία πείρα μεταξύ των ομάδων που συμμετέχουν στο δίκτυο για τη φύλαξη παραδοσιακών σπόρων στην Αττική

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου