16 Απριλίου 2016

Η Ελλάδα σταθερά... ψηλά - Ο παγκόσμιος χάρτης της μη-βιωσιμότητας του εθνικού χρέους

Ο παγκόσμιος χάρτης της μη-βιωσιμότητας του εθνικού χρέους
Η ιστοσελίδα howmuch.net δημοσίευσε έναν πολύ ενδιαφέροντα χάρτη της μη-βιωσιμότητας του εθνικού χρέους πολλών ευρωπαϊκών, ασιατικών, αφρικάνικων και αμερικανικών κρατών, με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες αυτές.

Το ζήτημα που εξετάζεται σε αυτόν τον παγκόσμιο οικονομικό χάρτη είναι η αναλογία του εθνικού χρέους προς το ΑΕΠ αλλά και οι ρυθμοί ανάπτυξης των οικονομιών της κάθε χώρας.

Πάνω στον εν λόγω χάρτη τα διάφορα κράτη αναπαριστώνται σε κλίμακα ανάλογα με την οικονομική τους δραστηριότητα (ΑΕΠ) και το χρέος τους.

Έτσι, χώρες όπως λόγου χάρη η Πορτογαλία απεικονίζονται μεγαλύτερες σε μέγεθος αν το χρέος τους είναι κατά πολύ υψηλότερο σε σχέση με το ΑΕΠ τους.

Αντίστροφα, κράτη όπως η Ρωσία που διαθέτουν χρέος χαμηλότερο σε σχέση με το ΑΕΠ τους εμφανίζονται στον χάρτη να είναι μικρότερα σε μέγεθος.

 
Επιλέξτε εδώ για να δείτε την εικόνα σε μεγέθυνση

 Η έκπληξη είναι πως η Ελλάδα…. δεν προηγείται στην παγκόσμια κατάταξη όσον αφορά στην αναλογία χρέους προς ΑΕΠ, όσο κι αν οι περισσότεροι θα «πόνταραν» επάνω στην δεινή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Η εθνική οικονομία με την δυσμενέστερη αναλογία χρέους προς ΑΕΠ είναι η ιαπωνική με 230%, ενώ ακολουθεί η Ελλάδα με 177.10%, ο Λίβανος με 134.41%, η Τζαμάικα με 132.72%, η Ιταλία με 132.10% και η Πορτογαλία με 130.20%.

Έκπληξη αποτελεί η παρουσία των ΗΠΑ αρκετά υψηλά, με την αναλογία χρέους προς ΑΕΠ να κυμαίνεται στο 102.98%.

Αντίστροφα, τα κράτη με χαμηλό ποσοστό αναλογίας χρέους προς ΑΕΠ είναι αυτά της Μέσης Ανατολής (η Σαουδική Αραβία με 1.60% ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με 16.70%), ευρωπαϊκές εύρωστες οικονομίες όπως η νορβηγική με 26.40%, αλλά κι ανερχόμενες αφρικάνικες δυνάμεις όπως η Νιγηρία με 10.50%.

Βέβαια, όπως σημειώνει το άρθρο, η Ιαπωνία μπορεί να βρίσκεται πολύ ψηλά, με το δημόσιο χρέος της χώρας να φθάνει στο 230% του ΑΕΠ, αλλά το μεγαλύτερο μέρος αυτού κατέχεται από εσωτερικούς, ντόπιους δανειστές, με συνέπεια να είναι μικρή η εξάρτησή της από τον εξωτερικό δανεισμό –πράγμα που ισχύει και για την αμερικανική οικονομία.

«Το ιαπωνικό κράτος δεν πρόκειται να ξεμείνει από χρήματα ό,τι κι αν συμβεί, με την χώρα να μπορεί να τυπώσει όσα γεν χρειαστεί», προσθέτει το δημοσίευμα.

«Αντίθετα, κράτη όπως η Τζαμάικα εξαρτώνται από εξωτερικό δανεισμό, άρα η θέση της είναι πολύ πιο επισφαλής. Ομοίως και με κάποιες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιταλία που δεν εκδίδουν το δικό τους νόμισμα», σημειώνει το άρθρο.

«Η ευρωζώνη θα μπορούσε να διαχειριστεί τα χρέη αυτά των κρατών-μελών της με μεγάλη ευκολία. Όμως, μέχρι στιγμής τουλάχιστον, δεν το έχει κάνει ή δεν θέλει να το κάνει, γεγονός που καθιστά το χρέος της ευρωζώνης πιο επικίνδυνο απ’ ότι χρειάζεται να είναι στην πραγματικότητα», καταλήγει με νόημα το δημοσίευμα.

Στα θετικά είναι πως η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει θετικό δείκτη ρυθμού ανάπτυξης, σε αντίθεση με χώρες όπως η Ιταλία, η Κύπρος κι Αργεντινή που έχουν αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης της οικονομίας τους.

Σχετικά με το ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ, βλέπουμε επίσης πως κάποια κράτη της Ασίας όπως η Ινδονησία, η Μαλαισία, η Ινδία, η Κίνα και το Μπουτάν αναδεικνύονται ως αυτά που θα πρέπει να αισθάνονται πιο αισιόδοξα όσον αφορά στην ανάπτυξη της οικονομίας τους.

Κωνσταντίνος Τσάβαλος
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου