22 Απριλίου 2016

Αρχισε η συνεδρίαση στο Αμστερνταμ. «Σχεδόν λευκός καπνός» στις διαπραγματεύσεις. Στο Eurogroup η κρίσιμη διαπραγμάτευση

Στο Eurogroup η κρίσιμη διαπραγμάτευση

Ακούω καλά νέα απο την Αθήνα, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος
στη συνεδρίαση Eurogroup
 
Εγινε πρόοδος στην Αθήνα παραδέχτηκε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup. Σημείωσε ωστόσο ότι δεν θα είναι σε θέση οι υπουργοί οικονομικών να ολοκληρώσουν σήμερα τη συζήτηση για την Ελλάδα.
«Δεν είμαι τόσο απαισιόδοξος ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε σε μια συμφωνία», συμπλήρωσε σύμφωνα με το Reuters.

Υπάρχει κάποια πρόοδος στις συζητήσεις με την Ελλάδα, δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προσερχόμενη στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Δεν είμαστε ακόμα στο σημείο για μια συμφωνία», τόνισε. 
Επανέλαβε την πάγια θέση του Ταμείου ότι θα πρέπει να υπάρξει στο τέλος της ημέρας βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.
Σχολιάζοντας τη συζήτηση για τις κεντρικές τράπεζες τόνισε ότι θα πρέπει να είναι ανεξάρτητες.

Θα συζητήσουμε το πρόγραμμα της Ελλάδας και μπορώ να σας πω ότι έγινε πολύ, πάρα πολύ πρόοδος στην Αθήνα, δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup. «Κατά τη γνώμη μου είμαστε κοντά σε συμφωνία».
Όπως είπε χρειάζεται ένα πακέτο μεταρρυθμίσεων που να είναι οικονομικά εφικτό και κοινωνικά δίκαιο. Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία είναι «εντός πεδιάς», συμπλήρωσε και ξεκαθάρισε ότι οι στόχοι για το 2018 που προβλέπονται στο Μνημόνιο πρέπει να πιαστούν.

Τα στοιχεία της Eurostat, τα οποία αφορούν το 2015 είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, συμπλήρωσε ο Πιερ Μοσκοβισί και επανέλαβε ότι η συμφωνία που είναι απαραίτητη είναι «κοντά».
Αναφορικά με το χρέος και τις διαφορές με το ΔΝΤ είπε ότι θα γίνει η συζήτηση για το χρέος, αλλά τα πράγματα πρέπει να ακολουθούν τη σειρά τους. Σήμερα η συζήτηση αφορά την αξιολόγηση, είπε.
«Θα ακούσουμε την πρόοδο που έγινε, ακούω καλά νέα από την Αθήνα», σχολίασε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Νταίσελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Θα δούμε που είμαστε αν έχουμε κάνει πρόοδο για το περιεχόμενο του προγράμματος και τα επόμενα βήματα. Τότε θα ξεκινήσουμε τη συζήτηση για το χρέος.
«Μην περιμένετε κάποια συμφωνία σήμερα».

«Το χρέος είναι μια συζήτηση που δεν είχαμε πριν. Είχαμε μια υπόσχεση ότι αν η Ελλάδα προχωρήσει με το πρόγραμμα θα συζητήσουμε μέτρα για το χρέος. Είμαστε στην αρχή αυτής της συζήτησης. Είμαι ένας ευτυχής άνθρωπος που μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συζήτηση».
«Λέτε ότι παίρνει χρόνο αλλά εγώ ξέρω σε άλλες χώρες πόσο καιρό παίρνει μια μεγάλη ασφαλιστική και μια μεγάλη φορολογική μεταρρύθμιση», σημείωσε ο επικεφαλής του Eurogroup απαντώντας σε ερώτηση. Ας μην είμαστε σκληροί με τους Ελληνες. Εχουν κάνει πάρα πολύ δουλειά τους τελευταίους μήνες, συμπλήρωσε.

Θέση πήρε και ο επικεφαλής του Eurogroup για την κόντρα μεταξύ Ντράγκι και Σόιμπλε. Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι ο Μάριο Ντράγκι πρέπει να κάνει τη δουλειά του ανεξάρτητα και εμείς οι πολιτικοί πρέπει να αποφεύγουμε σχόλια για τη νομισματική πολιτική. «Η νομισματική πολιτική ασκείται ανεξάρτητα, ξεκαθάρισε».

Κλείνουν Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια
Εκρηξη αισιοδοξίας λίγο μετά τις 3:30 το μεσημέρι της Πέμπτης στο ξενοδοχείο Χίλτον καθώς κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνισε ότι σχεδόν έχουμε λευκό καπνό. Ασφαλιστικό και κόκκινα δάνεια έχουν σχεδόν κλείσει (όπου πληροφορίες αναφέρουν πως η ελληνική πλευρά εξασφάλισε κάτι που θεωρεί σημαντικό) παραμένει η διαφωνία για το αφορολόγητο, οι επικεφαλης και ο Ευ. Τσακαλώτος αναχώρησαν  για το Eurogroup που γίνεται το πρωί στο Αμστερνταμ.

Τα τεχνικά κλιμάκια παραμένουν και συνεχίζουν την δουλειά στην Αθήνα και δεν αποκλείεται η επιστροφή των επικεφαλής του κουαρτέτου την Κυριακή στην Αθήνα με στόχο να ολοκληρωθούν και οι τελευταίες λεπτομέρειες. Η ελληνική πλευρά περιμένει μια θετική δήλωση από το Eurogroup ενώ όπως εκτίμησε κορυφαίος στέλεχος του ΥΠΟΙΚ η ανακοίνωση ενός έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Εβδομάδα ή την εβδομάδα μετά  το Πάσχα θα είναι ένα θετικό σημάδι.
    
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου