21 Ιουλίου 2016

Η πραγματικότητα της απλής αναλογικής

Με αυτό το δεδομένο, και ασχέτως των εκτιμήσεων που κάνει κάθε κομματικός σχηματισμός για την έκβαση των επόμενων εκλογών, που η κυβέρνηση τονίζει ότι θα διεξαχθούν το 2019, η ύπαρξη της απλής αναλογικής θα καθορίσει -και μάλιστα από την επόμενη της ψήφισής της- το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας.
           
Με περισσή ευκολία διάφοροι δημοσιολογούντες μιλούν για «στρατηγικού χαρακτήρα ήττα» της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ αν δεν συγκεντρωθούν οι 200 ψήφοι που θα επιτρέψουν στην απλή αναλογική να γίνει ο εκλογικός νόμος που θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές. Προφανώς θέλουν να ξεχνούν ότι, ακόμα και έτσι, η απλή αναλογική θα έχει ψηφιστεί την Πέμπτη, θα έχει γίνει νόμος του κράτους και επομένως θα είναι το εκλογικό σύστημα των μεθεπόμενων εκλογών.
Με αυτό το δεδομένο, και ασχέτως των εκτιμήσεων που κάνει κάθε κομματικός σχηματισμός για την έκβαση των επόμενων εκλογών, που η κυβέρνηση τονίζει ότι θα διεξαχθούν το 2019, η ύπαρξη της απλής αναλογικής θα καθορίσει -και μάλιστα από την επόμενη της ψήφισής της- το πολιτικό σκηνικό της επόμενης ημέρας.

Τη στιγμή που οι τάσεις οι οποίες καταγράφονται σε όλες τις δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για τους πολίτες η εποχή των αυτοδυναμιών έχει τελειώσει, η προτροπή της κοινωνίας για προγραμματικές συμφωνίες βάσει των οποίων θα προκύπτουν κυβερνητικές συνεργασίες, βάζει έτσι κι αλλιώς, όλους τους σχηματισμούς που σήμερα επιλέγουν την πρόσδεση στο άρμα του μπόνους, σε κίνηση. Υποχρεώνει σε στρατηγικές επιλογές, αυτές ακριβώς που για μικροκομματικούς λόγους σήμερα δείχνουν να αποφεύγουν.

Το ερώτημα είναι απλό και έχει μπει με ένταση σε όλη την Ευρώπη: Στροφή προς τα αριστερά ή προς τα δεξιά, οικονομικές πολιτικές που θα οδηγούν σε ανάπτυξη για όλους ή σε υποανάπτυξη για τους πολλούς με υπερανάπτυξη (τραπεζικών λογαριασμών) για λίγους; Η κοινωνία είναι εδώ και παρακολουθεί. Τα θαλασσοδάνεια βάσει των οποίων γιγαντώθηκαν κάποια ΜΜΕ. Τον τραπεζικό δανεισμό που, σε συνδυασμό με παιχνίδια πολιτικών επιρροών, δημιούργησε επιχειρηματίες με τα χρήματα των φορολογούμενων αποταμιευτών. Και στη συνέχεια οδήγησε δημόσιο χρήμα σε φορολογικούς παραδείσους αφήνοντας πίσω τα χρέη, τα λουκέτα, την ανεργία. Το γαϊτανάκι των οφσόρ που όλως τυχαίως έχει προτίμηση στο γαλάζιο χρώμα. Μια αξιωματική αντιπολίτευση που, όλως τυχαίως, έχει προτίμηση σε όσους δείχνουν να έχουν τεχνογνωσία σε δυσώδεις υποθέσεις φοροαποφυγής, φοροδιαφυγής, μεταφοράς πλούτου. Μια αξιωματική αντιπολίτευση που σιωπά προκλητικά και ένοχα σε σχέση με την υπόθεση Siemens που, ας μην το λησμονούμε, αφορά στα μαύρα ταμεία των δυο εταίρων του τότε δικομματισμού.

Οι πολίτες βλέπουν, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες μερίδας των ΜΜΕ να αποσιωπήσουν όλες τις αποκαλύψεις που αφορούν το σύστημα που απομυζούσε τη χώρα. Οι πολίτες βλέπουν και συνειδητοποιούν τι δημιουργεί τις σημερινές ομηρείες, αυτές που οδηγούν πολιτικές δυνάμεις του αυτοπροσδιοριζόμενου ως «προοδευτικού, εκσυγχρονιστικού, κεντροαριστερού» χώρου να αυτοχειριάζονται πριμοδοτώντας ένα μπόνους που δεν τις αφορά και τις οδηγεί εκτός πολιτικού παιγνίου.

Οι πολίτες βλέπουν και όταν, μετά τις εκλογές και με όποια κυβέρνηση, το πολιτικό σκηνικό που θα υπάρχει εντός και εκτός Βουλής θα πρέπει να αναμετρηθεί με την πραγματικότητα της απλής αναλογικής, θα ρωτήσουν ευθέως: Με ποιον θα πάτε και ποιους θα αφήσετε, στη βάση ποιών πολιτικών και ποιών αξιών; Υπέρ ποίου; Των εργαζόμενων ή όσων πλουτίζουν σε βάρος τους; Στρατηγικές επιλογές που θα αναδείξουν τον πραγματικό στρατηγικό νικητή της επόμενης ημέρας...

ΛΑΜΠΡΟΣ Αθ. ΤΣΟΥΚΝΙΔΑΣ

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου