25 Ιουλίου 2016

Νέο κοινωνικό κράτος για όλους

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ, ΜΑΡΙΑ ΚΑΛΥΒΙΩΤΟΥ, ΦΟΙΒΟΣ ΚΛΑΥΔΙΑΝΟΣ

Οι πρωτοβουλίες που θα αναγγείλει την Τετάρτη ο πρωθυπουργός - "Η κοινωνική πολιτική είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτής της κυβέρνησης. Χωρίς αυτή, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα χάσει" αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη στην "Αυγή" * "Η κατεύθυνσή μας δεν είναι απλώς να κάνουμε τσιμεντοενέσεις στο παλιό οικοδόμημα, αλλά να χτίσουμε ένα νέο. Μια πραγματικότητα που θα συνοδεύει τους Έλληνες πολίτες για δεκαετίες"            

Σε πρώτο πλάνο περνά η κοινωνική πολιτική για την κυβέρνηση, με τον Αλέξη Τσίπρα να δίνει το έναυσμα στα αρμόδια υπουργεία να επιταχύνουν το έργο τους με την ομιλία του στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ) που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη.
Στο ΚΥΣΚΟΙΠ ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναδείξει τις δράσεις που έχει ήδη θέσει σε εφαρμογή η κυβέρνηση, καθώς και να ανοίξει την ατζέντα σε έναν τομέα που η αντιπολίτευση -και ιδίως η Ν.Δ. του Κυριάκου Μητσοτάκη- έχουν ελάχιστα πράγματα να πουν και ακόμη λιγότερα να επιδείξουν από τα χρόνια διακυβέρνησής τους. Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας θα παροτρύνει να προχωρήσει ο συνολικός σχεδιασμός για την επόμενη τριετία από το ΚΥΣΚΟΙΠ.
Παρά τη δημοσιονομική στενότητα και την αποδιοργάνωση των προηγούμενων ετών, η κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να προχωρήσει στην ανασυγκρότηση του κοινωνικού κράτους, διότι οι ανάγκες των πολιτών είναι τεράστιες, αλλά και γιατί φιλοδοξεί να αφήσει τη σφραγίδα της στον τομέα της κοινωνικής προστασίας. Αυτό ακριβώς αναμένεται να εκφράσει ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη με τη φράση “Νέο κοινωνικό κράτος για όλους”.

“Ο μεγάλος στόχος” είναι ακόμη μακριά

Στελέχη της κυβέρνησης εξηγούσαν στην “Αυγή” πως “Η κοινωνική πολιτική είναι ένας από τους βασικούς πυλώνες αυτής της κυβέρνησης” και ότι “χωρίς αυτή, η κυβέρνηση της Αριστεράς θα χάσει”. “Η κατεύθυνσή μας δεν είναι απλώς να κάνουμε τσιμεντοενέσεις στο παλιό οικοδόμημα, αλλά να χτίσουμε ένα νέο. Μια πραγματικότητα που θα συνοδεύει τους Έλληνες πολίτες για δεκαετίες και θα βάλει τα θεμέλια για μια καλύτερη ζωή” επισήμαιναν, τονίζοντας ότι το σταδιακό χτίσιμο ενός νέου κοινωνικού κράτους έχει τεθεί ως άμεση προτεραιότητα.
Παραδέχονταν, βεβαίως, πως “ο μεγάλος στόχος” είναι ακόμη μακριά και υπογράμμιζαν πως δεν μπορεί να επιτευχθεί παρά μόνο “με τη διαρκή επαφή με τους πολίτες και με τη συμμετοχή τους”.
Ο οραματικός στόχος της κυβέρνησης μπορεί να συνοψιστεί στα εξής: Ένα κοινωνικό κράτος μακροπρόθεσμα βιώσιμο, λειτουργικά εξορθολογισμένο, διαφανές στη διαχείριση, χωρίς αποκλεισμούς, με ποιοτικές υπηρεσίες εκεί που τις έχουν ανάγκη οι πολίτες, αποτελεσματικό και αποδοτικό σε όρους κοινωνικής ευημερίας.
Οι τέσσερις βασικοί πυλώνες της κοινωνικής πολιτικής είναι η Υγεία, η κοινωνική αλληλεγγύη, η Παιδεία και η καταπολέμηση της ανεργίας, ενώ δεν υποβαθμίζεται και η πρόσβαση στον πολιτισμό.

Γιατρός γειτονιάς και φθηνότερο φάρμακο

Στην Υγεία, η κυβέρνηση προχώρησε σε δύο κρίσιμες πολιτικές παρεμβάσεις: την καθολική -για πρώτη φορά- πρόσβαση των ανασφάλιστων σε ιατρική φροντίδα, εξετάσεις, φάρμακα και νοσηλεία. Δεύτερον, στη χρηματοδοτική ενίσχυση του ΕΣΥ και την αιμοδότησή του με ανθρώπινο προσωπικό έπειτα από χρόνια.
Παράλληλα, η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας ανάγεται σε πυλώνα ενός αναβαθμισμένου Δημόσιου Συστήματος Υγείας. Οι πολίτες θα έχουν τον δικό τους οικογενειακό γιατρό και διεπιστημονική ομάδα Υγείας, με τομεοποιημένες υπηρεσίες που θα παρέχουν ολιστική φροντίδα Υγείας.
Άμεσος στόχος του υπουργείου Υγείας είναι να διασφαλίσει την καθολική και ισότιμη πρόσβαση σε καινοτόμα φάρμακα, μια νέα εθνική φαρμακευτική πολιτική, ένα νέο ισχυρό κοινωνικό συμβόλαιο ανάμεσα στην πολιτεία, την κοινωνία και στους φορείς της αγοράς φαρμάκου, που θα καλύπτει τις αυξανόμενες υγειονομικές ανάγκες του πληθυσμού.
Υψηλά στην ατζέντα είναι και η επικείμενη ψυχιατρική μεταρρύθμιση, που περιλαμβάνει: Αποκέντρωση υπηρεσιών, επανεξέταση του θεσμικού πλαισίου των ακούσιων εισαγωγών, συμμετοχή των ασθενών σε κάθε επίπεδο διοίκησης και κυρίως έμφαση στην πρόληψη.

Σπίτια για τους αστέγους και 30.000 σχολικά γεύματα

Σε ό,τι αφορά το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, για περισσότερο από έναν χρόνο υλοποιεί το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση -“μονομερής ενέργεια” για τους δανειστές-, μέσω του οποίου παρέχονται δωρεάν ρεύμα και νερό, επίδομα ενοικίου και κάρτα σίτισης για αγορές σε παντοπωλεία και σούπερ μάρκετ. Αξιοποιεί επίσης τους αραχνιασμένους επί Κεγκέρογλου ευρωπαϊκούς πόρους για την ενίσχυση των απόρων.
Μέχρι το τέλος της περασμένης σχολικής χρονιάς, διένειμε δεκατιανό και σχολικά γεύματα στα πιο φτωχά σχολεία και θα το επεκτείνει σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας από 4.000 σε 30.000 μαθητές, σε 270 δημοτικά σχολεία.
Ακόμη, ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης, το λεωφορείο των αστέγων είναι έτοιμο για τις πρώτες του διαδρομές και σύντομα θα εγκαινιαστούν νέοι χώροι φιλοξενίας για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
Ακολουθεί νομοσχέδιο για την υιοθεσία και την αναδοχή, που θα βοηθήσει να φύγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα και να πάνε σε οικογένειες, επισπεύδοντας τις σχετικές διαδικασίες.
Έχει ετοιμαστεί επιπλέον μηχανισμός συντονισμού και αξιολόγησης της κοινωνικής και πολιτικής ένταξης με ενιαίο πληροφοριακό σύστημα, όπου θα παρακολουθούνται όλες οι παρεμβάσεις της κοινωνικής πολιτικής, θα αξιολογούνται και θα συντονίζονται μεταξύ τους. Παράλληλα, ετοιμάζεται το εθνικό ενιαίο σύστημα αλληλεγγύης, που θα βάλει τέλος σε περιπτώσεις με ζάμπλουτα ιδρύματα ιδιωτικού δικαίου που αφήνουν απλήρωτους εργαζόμενους και φιλοξενούμενους στο έλεος, καθώς θα υπακούουν στους ίδιους κανόνες με τις δημόσιες δομές.
Επί ποδός βρίσκεται και η σύσταση του ενιαίου φορέα για τη στέγαση, που θα ανοίξει κλειστά διαμερίσματα του Δημοσίου για να μείνουν άστεγοι.

Περισσότερα ειδικά σχολεία και 800 αναπληρωτές για προσφυγόπουλα

Ο σχεδιασμός του υπουργείου Παιδείας προβλέπει την ένταξη, τον Σεπτέμβριο, όλων των προσφυγόπουλων στο δημόσιο σχολικό σύστημα, με διάφορους τρόπους, ώστε να αποφευχθεί κάθε περίπτωση δημιουργίας γκέτο και κοινωνικού/εκπαιδευτικού αποκλεισμού. Για τον σκοπό αυτό, θα προσληφθούν εντός του καλοκαιριού 800 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί, πολλοί από τους οποίους θα απασχοληθούν στο προσφυγικό.
Ακόμη, έπειτα από οκτώ χρόνια ιδρύoνται νέα Ειδικά Σχολεία και νέα Τμήματα Ένταξης, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα φοίτησης και ένταξης των μαθητών με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες στο κατάλληλο εκπαιδευτικό περιβάλλον σε όλες τις περιοχές της χώρας.
Διευρύνεται το πλαίσιο εκπαιδευτικής και ψυχοκοινωνικής υποστήριξης των μαθητών των σχολείων γενικής εκπαίδευσης και ενισχύονται οι υπάρχουσες δομές με Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (ψυχολόγοι, κοινωνικοί λειτουργοί).
Αξιοποιούνται τα προγράμματα Κοινωφελούς Εργασίας για την υποστήριξη του εκπαιδευτικού έργου στα σχολεία με ειδικότητες γενικών καθηκόντων και σχολικών βοηθών.

Δικαίωμα ξανά στην εργασία για τους 50άρηδες

Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση προγράμματος απασχόλησης στον ιδιωτικό τομέα για 15.000 άνεργους άνω των 50 ετών, με ελάχιστη διάρκεια εννέα μήνες από το υπουργείο για την καταπολέμηση της ανεργίας. Επιπλέον, μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν ξεκινήσει να υλοποιούνται προγράμματα που θα απασχολήσουν 56.575 άνεργους, από τους οποίους οι 2.575 θα είναι σε κοινωνικές συνεταιριστικές επιχειρήσεις, με τους 1.000 να είναι ΑμεΑ. Παράλληλα, υλοποιούνται τρία προγράμματα κοινωφελούς εργασίας που απασχολούν 12.566 μακροχρόνια άνεργους. Μέχρι το τέλος του έτους, θα υλοποιηθούν ακόμη δύο προγράμματα, που θα εξασφαλίσουν 25.500 θέσεις εργασίας. Τα προγράμματα θα είναι για πρώτη φορά 8μηνης διάρκειας, με πλήρη ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα.
Από το υπουργείο ενισχύεται επίσης ο τομέας της Κοινωνικής Οικονομίας. Πέραν του σχετικού νομοσχεδίου, θα δημιουργηθούν στο άμεσο μέλλον περιφερειακά κέντρα στήριξης των εγχειρημάτων, Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας και εργαλείο για την αποτίμηση των κοινωνικών δράσεων από τα εγχειρήματα.

Θέατρο και μουσείο για όλους

Από το υπουργείο Πολιτισμού προσφέρονται δωρεάν εισιτήρια σε αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία στους άνεργους και στους κατόχους Κάρτας Αλληλεγγύης, δωρεάν παραστάσεις στο Εθνικό Θέατρο κ.τ.λ. Επίσης, το φθινόπωρο θα παρουσιαστεί το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων και ένα μέρος των εσόδων του αναμένεται να διατίθεται στην κοινωνική αλληλεγγύη. Ακόμη, προγραμματίζονται να δοθούν το Ακροπόλ και άλλα κτήρια για την ελεύθερη έκφραση καλλιτεχνών.

ΒΟΧ

Πιθανότατα ανακοίνωση για την αναπλήρωση του ΕΚΑΣ

Ενδεχομένως, στο ΚΥΣΚΟΙΠ της Τετάρτης να ανακοινωθεί και η μερική αναπλήρωση για τις ευάλωτες κοινωνικά ομάδες που απώλεσαν το ΕΚΑΣ. Η αναπλήρωση αυτή, πάντως, δεν θα είναι σε χρήμα, αλλά σε παροχή (π.χ. μείωση της συμμετοχής αυτών των πολιτών στη φαρμακευτική δαπάνη). Σε αυτή την κατεύθυνση, τις τελευταίες μέρες κοστολογούνται διάφορες σκέψεις.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου