22 Ιουλίου 2016

«Επανεκκίνηση» στο πολιτικό σκηνικό με την απλή αναλογική


Οξείς τόνοι και έντονες συγκρούσεις κατά τη συζήτηση στη Βουλή. "Να περάσουμε από τον άγονο δικομματισμό στον γόνιμο διπολισμό" ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας. "Ο εκλογικός νόμος δεν θα εφαρμοστεί ποτέ" δήλωσε ο Κυρ. Μητσοτάκης. "Δεν θα ψηφίσουμε, αλλά ούτε θα ξε-ψηφίσουμε" είπε η Φ. Γεννηματά    
Τα θεμέλια μιας νέας Μεταπολίτευσης με πλήρη αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού μπήκαν χθες στην ιστορικών διαστάσεων ψηφοφορία στη Βουλή, κατά την οποία έγινε νόμος του κράτους ένα πάγιο αίτημα δεκαετιών της Αριστεράς και σύσσωμου του δημοκρατικού κόσμου, έστω κι αν ορισμένοι εκπρόσωποί του το “ξέχασαν”: η απλή αναλογική. Στη συζήτηση κυριάρχησε η σκληρή εφ' όλης της ύλης σύγκρουση του Αλ. Τσίπρα με τον Κυρ. Μητσοτάκη, η οξύτατη αντιπαράθεση του Ν. Βούτση με τον πρόεδρο της Ν.Δ. αναφορικά με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, αλλά και η προεξόφληση της αποτυχίας του Κυρ. Μητσοτάκη να βρει τις 200 ψήφους για να καταργήσει την απλή αναλογική, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι θα κερδίσει εκλογές.
Το τελευταίο πολιτικό συμπέρασμα προκύπτει από τη “δειλή” προσπάθεια της Φ. Γεννηματά να κρατήσει ίσες αποστάσεις μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και Ν.Δ., αφού όμως είχε πρώτα... παίξει το παιχνίδι του Κυρ. Μητσοτάκη. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, λοιπόν, “απαντώντας” -έστω και πρωθύστερα- στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προανήγγειλε ότι, όπως η Δημοκρατική Συμπαράταξη δεν αποδέχεται να “αθροιστεί” με τις ψήφους της κυβερνητικής πλειοψηφίας και της Ένωσης Κεντρώων για τη θεσμοθέτηση της απλής αναλογικής, έτσι δεν θα αποδεχτεί να αποτελέσει μέρος των 200 βουλευτών για την κατάργηση της απλής αναλογικής. “Όπως δεν θα είμαστε (σ.σ.: οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) στους 200 που θα ψηφίσουν τον εκλογικό νόμο, έτσι δεν θα είμαστε και στους 200 που θα τον ξε-ψηφίσουν” είπε χαρακτηριστικά η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ακυρώνοντας, πριν... καν διατυπωθεί, την προαναγγελία του Κυρ. Μητσοτάκη πως “Η απλή αναλογική θα μείνει στην Ιστορία ως ο μόνος εκλογικός νόμος που δεν εφαρμόστηκε ποτέ”.

Κεντροαριστερά κάτω από τον πήχη

Σε κάθε περίπτωση, η πολιτική πίεση προς τα κόμματα της Κεντροαριστεράς -και κυρίως προς το ΠΑΣΟΚ- ήταν παρούσα καθ' όλη την εξέλιξη της συζήτησης. Πέραν του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασ. Λεβέντη, ο οποίος ήδη από νωρίς είχε προεξοφλήσει το πολιτικό τέλος του ΠΑΣΟΚ αν καταψήφιζε την απλή αναλογική, ξεχωριστή αναφορά στην αντιφατική στάση της Χαριλάου Τρικούπη αλλά και της Σεβαστουπόλεως είχε κάνει και ο πρωθυπουργός: “Μου φαίνεται οξύμωρο ότι αρνείστε σε μια ιστορική στιγμή την απλή αναλογική που ευνοεί τα κόμματα του Κέντρου” τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, κατηγορώντας τα δύο κόμματα πως “προτιμούν τον ρόλο του συμπληρώματος της Δεξιάς”.
Ο Στ. Θεοδωράκης επέμεινε στην πρότασή του για μπόνους στο πρώτο κόμμα που θα κυμαίνεται ανάλογα με τα ποσοστά του, ενώ έδωσε έμφαση στην ανάγκη κατάτμησης των Περιφερειών. Σημειωτέον, πάντως, ότι ο επικεφαλής του Ποταμιού, κατά την ομιλία του, επέλεξε να εκφραστεί με τα ίδια ακριβώς λόγια που χρησιμοποίησε λίγο αργότερα ο Κυρ. Μητσοτάκης αναφορικά με την κατάληψη του ΑΠΘ και τα όσα έγιναν στη Θεσσαλονίκη.

Αλ. Τσίπρας: “Από τον άγονο δικομματισμό στον γόνιμο διπολισμό”

Πέραν των συγκρούσεων και των διαξιφισμών μεταξύ των πολιτικών αρχηγών, ο πρωθυπουργός, υπερασπιζόμενος την απλή αναλογική, ανέδειξε και τις τεκτονικές αλλαγές που αυτή θα επιφέρει -έστω κι απ' τις μεθεπόμενες εκλογές- στο πολιτικό σύστημα. Συγκεκριμένα, εξήγγειλε τη μετάβαση από την εποχή του “άγονου δικομματισμού” -δηλαδή όλης της περιόδου της Μεταπολίτευσης...- στον “γόνιμο διπολισμό με κυβερνήσεις συνεργασίας”. Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και σε άλλη αποστροφή του λόγου του στην ανάγκη εμπέδωσης κουλτούρας συνεργασίας, επικαλούμενος την Ιταλία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Παράλληλα, με δεδομένο ότι τόσο ο Κυρ. Μητσοτάκης όσο και άλλοι αρχηγοί, προεξοφλούσαν -ή, καλύτερα... “προφήτευαν”- τι θα γίνει στις επόμενες εκλογές, ο Αλ. Τσίπρας αποδόμησε το κλίμα περί “επελαύνουσας προς την εξουσία Ν.Δ.” που προσπαθούσε να καλλιεργήσει επιμελώς ο Κυρ. Μητσοτάκης. “Θα είμαστε εδώ ώς το 2019 και μετά το 2019, με την ψήφο του ελληνικού λαού” είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα, σε ό,τι αφορά τις επόμενες εκλογές, διατυπώθηκε και επισήμως η πρόταση που είχε ανταλλαγεί μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην συνάντησή τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Δηλαδή, ο Κυρ. Μητσοτάκης προ(σ)κάλεσε τον Αλ. Τσίπρα να ψηφίσουν και τα δύο κόμματα όλα τα άρθρα που νομίζει ο καθένας ότι πρέπει να παραπεμφθούν στην επόμενη Βουλή προς αναθεώρηση, ούτως ώστε η επόμενη κυβέρνηση να μπορεί να καθορίσει με απλή πλειοψηφία το περιεχόμενο των προς αναθεώρηση άρθρων. Με άλλα λόγια, ο Κυρ. Μητσοτάκης πρότεινε οι επόμενες εκλογές να έχουν ως διακύβευμα (και) το περιεχόμενο της συνταγματικής αναθεώρησης. Ωστόσο, ο Αλ. Τσίπρας αντέτεινε ότι θα δεχθεί την πρόταση Μητσοτάκη, υπό την προϋπόθεση ότι η Ν.Δ. θα ψήφιζε την απλή αναλογική. Με άλλα λόγια, η πρόταση του προέδρου της Ν.Δ. για την αναθεώρηση παραπέμφθηκε στις ελληνικές καλένδες...

Πώς ψήφισαν τα κόμματα

Η απλή αναλογική έγινε νόμος του κράτους κατά πλειοψηφία επί της αρχής, χωρίς ονομαστική ψηφοφορία, καθώς τη στήριξαν ο ΣΥΡΙΖΑ, οι ΑΝ.ΕΛΛ. και η Ένωση Κεντρώων, το ΚΚΕ δήλωσε “παρών”, “κατά” το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι, ενώ η Χρυσή Αυγή απείχε της ψηφοφορίας. Ο σπονδυλικός άξονας του νομοσχεδίου, δηλαδή το άρθρο 2 για την κατάργηση του μπόνους, συγκέντρωσε 179 θετικές ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝ.ΕΛΛ., Ένωση Κεντρώων, Ν. Νικολόπουλος, Θαν. Θεοχαρόπουλος), 83 αρνητικές και 19 “παρών”. Το άρθρο 1 για την ψήφο στα 17 έφτασε τις 180 θετικές ψήφους, το άρθρο 3 για τη διατήρηση του ορίου εισόδου του 3% έλαβε 163 θετικές ψήφους, ενώ 179 θετικές ψήφους συγκέντρωσε και το άρθρο 4 για την αναλογική κατανομή των εδρών. Με ίδιες θετικές ψήφους πέρασε και το άρθρο 5, που καθόριζε την ισχύ του νέου εκλογικού νόμου και υπέκειτο στον συνταγματικό περιορισμό για τα 2/3 της Βουλής ως προϋπόθεση ισχύος από τις αμέσως επόμενες εκλογές.
Μεταξύ των διαφοροποιήσεων ξεχώρισε η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, που... κόπηκε στα τρία. Οι Σπ. Λυκούδης, Σπ. Δανέλλης και Γρ. Ψαριανός δήλωσαν “παρών” στο άρθρο 2 για την κατάργηση του μπόνους, ενώ ο Γ. Αμυράς δήλωσε “παρών” στο άρθρο 1 για την ψήφο στα 17 και ο Ιλ. Αχμέτ δήλωσε “παρών” στο άρθρο 1 και στο άρθρο 3 για το όριο εισόδου στη Βουλή. “Παρών” στο άρθρο 3 ψήφισε και ο προερχόμενος από τους Οικολόγους βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δημαράς, ενώ ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, που επίσης προέρχεται από τους Οικολόγους, επέλεξε να ψηφίσει “υπέρ”.

Αντιφάσεις Μητσοτάκη για τους νεοναζί, σκληρή απάντηση Βούτση

Εν τω μεταξύ, η πρωτοβουλία του Κυρ. Μητσοτάκη να αναπαραγάγει τη σπέκουλα διάφορων ΜΜΕ κατά του προέδρου της Βουλής αναφορικά με την ψήφο της Χρυσής Αυγής προκάλεσε την έκρηξη του Ν. Βούτση και ανέδειξε τις αντιφάσεις του προέδρου της Ν.Δ., αφού ο τελευταίος εγκαλούσε την κυβέρνηση επειδή “υπολόγιζε” στις 200 ψήφους τους νεοναζί, την ώρα που ο ίδιος... άθροιζε την άρνηση παροχής ψήφου των χρυσαυγιτών για να αποδείξει ότι η κυβέρνηση “υπέστη δεινή πολιτική ήττα”! Μάλιστα, ο πρόεδρος της Βουλής προκάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να καταθέσει πρόταση μομφής εναντίον του.
Η σύγκρουση συνεχίστηκε και μεταξύ Αλ. Τσίπρα και Κυρ. Μητσοτάκη, καθώς ο πρωθυπουργός υπενθύμισε στον πρόεδρο της Ν.Δ. ότι δύο διαγραφέντες νεοναζί βουλευτές είχαν συνυπολογιστεί στην “προεδρική πλειοψηφία” για την απόπειρα εκλογής του Στ. Δήμα και διερωτήθηκε, αφ' ης στιγμής το ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι δεν θα “ξε-ψηφίσει” την απλή αναλογική, πώς ακριβώς θα βρει τους 200 ο Κυρ. Μητσοτάκης. “Μήπως θα υπολογίσετε τις ψήφους της Χρυσής Αυγής;” διερωτήθηκε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας.
Πάντως, θυμηδία στην αίθουσα της Ολομέλειας προκάλεσε μια αποστροφή του λόγου του Κυρ. Μητσοτάκη, όταν, αμετανόητος, απάντησε στον Ν. Βούτση. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. δήλωσε ότι... δεν δέχεται “μαθήματα Δημοκρατίας”, δηλώνοντας... “πολιτικός κρατούμενος (σ.σ.: σε ηλικία) 6 μηνών” και τονίζοντας ότι “πέρασε τα πρώτα 6 χρόνια της ζωής του στην εξορία”, αναφερόμενος στη διαμονή της οικογένειας Μητσοτάκη στο Παρίσι...

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου