Άρθρο του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στην τετραμηνιαία έκδοση του «Government Gazette»
Η τετραμηνιαία έκδοση του «Government Gazette» φιλοξενεί άρθρο του Αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη.
Στο άρθρο του ο Έλληνας ευρωβουλευτής επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι «οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά για μια Ευρωπαϊκή Ένωση συνεκτική, με επίκεντρο τον άνθρωπο, και να διαμορφώσουν την ατζέντα των εξελίξεων απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που καταδυναστεύει την Ευρώπη, απειλώντας την με διάλυση».
Ολόκληρο το άρθρο του Δημήτρη Παπαδημούλη μεταφρασμένο στα ελληνικά:
Ένα εναλλακτικό όραμα για το μέλλον της Ευρώπης
Η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ένα κομβικό γεγονός στην πολιτική ιστορία του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Το πότε αυτή η αποχώρηση θα ολοκληρωθεί, σε ποιο πλαίσιο και σε ποιες συνθήκες, θα αποτελέσουν προϊόν έντονων ζυμώσεων το επόμενο διάστημα. Γεγονός παραμένει ότι σε αυτή τη χρονική συγκυρία τα ερωτήματα και οι ανησυχίες των πολιτών για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν έχουν πειστικές απαντήσεις.
Οι συντηρητικές και ακροδεξιές/ξενοφοβικές πολιτικές δυνάμεις στην ΕΕ συνεργάζονται, διαμορφώνοντας ένα ασφυκτικό πλαίσιο για τους Ευρωπαίους πολίτες, που βλέπουν μια Ένωση που απομακρύνεται όλο και περισσότερο από τα ιδρυτικά χαρακτηριστικά της. Η έλλειψη διαφάνειας σε επίπεδο πολιτικών αποφάσεων, ο αυξανόμενος συγχρωτισμός πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, οι αποτυχημένες πολιτικές λιτότητας και η συνεχής αδυναμία αντιμετώπισης των δομικών προβλημάτων της ΕΕ, είναι τα βασικότερα προβλήματα που οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Η διαδικασία αυτή είναι μακρά και κοπιώδης, απαιτεί συγκεκριμένο σχέδιο και στρατηγική, και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αφήνει τους Ευρωπαίους πολίτες θεατές και αμέτοχους στην διαμόρφωση της φυσιογνωμίας και του πλαισίου πολιτικών αποφάσεων της ΕΕ.
«Mπερδεμένοι» οι Βρετανοί και Ευρωπαίοι πολίτες
Τόσο οι Βρετανοί όσο και Ευρωπαίοι πολίτες τελούν σε σύγχυση αναφορικά με μερικά από τα βασικά ζητήματα που αντιμετωπίζει η ΕΕ. Το προσφυγικό ζήτημα, η οικονομική πολιτική, η ανεργία των νέων, η από-επένδυση μεγάλων γεωγραφικών περιφερειών στην Ευρώπη, η ετεροβαρής πολιτική των περιφερειακών ταμείων, συνιστούν την πιο σημαντική δέσμη προβλημάτων.
Κοντά σε αυτό, οι ανεύθυνες και καταστροφικές πολιτικές επιλογές και αποφάσεις Βρετανών και Ευρωπαίων συντηρητικών οξύνουν ακόμη περισσότερο την κατάσταση και διχάζουν τους λαούς της Ευρώπης. Το γεγονός ότι από την ανακοίνωση του βρετανικού δημοψηφίσματος μέχρι και την ημέρα που πραγματοποιήθηκε, δεν υπήρξε κανένας απολύτως ώριμος διάλογος και ανταλλαγή επιχειρημάτων για τα υπέρ και τα κατά, τόσο από τα βρετανικά πολιτικά κόμματα, όσο και από την ΕΕ συνολικά, θα πρέπει να μας προβληματίσει ιδιαίτερα. Ο τρόμος και οι ιδεοληψίες επικράτησαν στον δημόσιο λόγο των πολιτικών ηγετών, με τους πολίτες να αδυνατούν να ενημερωθούν επαρκώς. Συνέπεια αυτών, ένα πολύ μεγάλο μέρος Βρετανών και Ευρωπαίων να μην γνωρίζουν ποιο ακριβώς ήταν το ουσιαστικό διακύβευμα του δημοψηφίσματος.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης πρέπει να αναθεωρηθεί
Ένας από τους βασικούς, θεσμικούς πυλώνες της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής της ΕΕ και της Ευρωζώνης είναι το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Οι προβλέψεις του Συμφώνου έχουν όχι μόνο αποδειχθεί αντιπαραγωγικές, αλλά είναι και παρωχημένες, καθώς όλο και περισσότερα κράτη-μέλη αδυνατούν να συγκρατήσουν τα ελλείμματά τους στα επίπεδα που προβλέπονται από το Σύμφωνο. Αυτό δημιουργεί μια αλυσίδα προβλημάτων, που ξεκινούν από την συνεχή επιβολή πολιτικών λιτότητας, δυσκολεύοντας τη διαμόρφωση ισορροπημένων μακροοικονομικών δεδομένων, και οδηγούν τελικά στην αμφισβήτηση του συνολικού πλαισίου πολιτικής.
Το Σύμφωνο πρέπει να αναθεωρηθεί, καθώς εμποδίζει την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και αναπαράγει μια κουλτούρα κυρώσεων που δεν βοηθά στην συνοχή και στις καλές σχέσεις των κρατών-μελών. Κανένας προοδευτικός πολιτικός δεν επιθυμεί μια ΕΕ με τιμωρητικό χαρακτήρα, ολιγοπωλιακών συμφερόντων, πολλών ταχυτήτων, χωρίς τη συγκατάθεση των πολιτών, με τις ευλογίες των οικονομικών συμφερόντων που επηρεάζουν πολιτικές αποφάσεις, αλλά μια ΕΕ συνεκτική με επίκεντρο τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να παίξει ενεργότερο ρόλο
Οι προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου οφείλουν να συνεργαστούν αποτελεσματικά το επόμενο διάστημα για να διαμορφώσουν την ατζέντα των εξελίξεων απέναντι στην νεοφιλελεύθερη πολιτική που καταδυναστεύει την Ευρώπη, απειλώντας την με διάλυση. Το Brexit επικράτησε στο βρετανικό δημοψήφισμα για πολλούς λόγους, ένας εκ των οποίων ήταν η αντίθεση μεγάλου τμήματος του εκλογικού σώματος να αποδεχθεί τον ρόλο των Βρυξελλών και του Βερολίνου ως βασικού παράγοντα διαμόρφωσης των εξελίξεων και των πολιτικών αποφάσεων. Οι νεότεροι σε ηλικία Βρετανοί ψηφοφόροι από τα μεγάλα αστικά κέντρα ψήφισαν μαζικά υπέρ της παραμονής στην ΕΕ, αναγνωρίζοντας τα οφέλη από τη συμμετοχή στην ενιαία αγορά και την εκπαίδευση.
Ωστόσο, οι προβληματισμοί και οι ανησυχίες αμφότερων των κοινωνικών, ηλικιακών και επαγγελματικών ομάδων που είτε ψήφισαν Bremain, είτε Brexit, οφείλουν να βρεθούν στον πυρήνα των διεργασιών για το μέλλον της ΕΕ. Η ΕΕ αποτελεί μια σπουδαία κατάκτηση δεκαετιών, ωστόσο δεν πρέπει να παραβλέπουμε τα συνεχή λάθη και την βαθιά προβληματική πολιτική στόχευση που ακολουθείται την τελευταία σχεδόν δεκαετία και που έχει οδηγήσει στην ενίσχυση των διαλυτικών τάσεων και την άνοδο του ευρωσκεπτικισμού σε ολόκληρο σχεδόν το πολιτικό φάσμα.
Η απάντηση που καλούμαστε να δώσουμε, ως αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις, στις προκλήσεις και τις ανησυχίες των πολιτών θα πρέπει να ξεκινά από την ανάγκη για «καλύτερη Ευρώπη» με ανάπτυξη, κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη και να θέτει τις βάσεις για ένα νέο μοντέλο άσκησης πολιτικής που θα αναβαθμίζει τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ως του μοναδικού εκλεγμένου θεσμικού οργάνου της ΕΕ, ώστε να μπορεί να συνεργάζεται για ένα κοινό όραμα και στόχο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου