16 Σεπτεμβρίου 2016

Η αλήθεια να λέγεται


 
Έπειτα από έναν πολυετή βομβαρδισμό αρνητικών ειδήσεων, μπορεί όλοι μας να δυσκολευόμαστε να ακούσουμε και να δεχθούμε τις θετικές ειδήσεις. Είτε από συνήθεια είτε από προπαγάνδα. Η αλήθεια όμως πρέπει να λέγεται.

Μέσα σ' αυτό το κλίμα ο ΣΕΒ βγήκε και χαρακτήρισε τα στοιχεία συγκυριακά. Την εκτίμηση του ΣΕΒ όμως ήρθε και αποδόμησε μια ιδιωτική έρευνα, αυτή της Man Power, όπου οι εργοδότες που συμμετείχαν προβλέπουν αύξηση των προσλήψεων κατά 6% στο τέταρτο τρίμηνο του 2016.
Εξάλλου, μέχρι πριν από έναν χρόνο οι περισσότερες εξελίξεις στην οικονομία ήταν κακές ή συγκυριακά χείριστες.
Τώρα κάτι αλλάζει. Κανείς δεν λέει ότι καταπολεμήθηκε η ανεργία. Όμως η νίκη σε αυτή τη μικρή μάχη είναι γεγονός. Για να κερδίσουμε τη μάχη χρειάζεται συστράτευση όλων. Από την κυβέρνηση, που έχει την πρώτη και κύρια ευθύνη, έως τα πολιτικά κόμματα και τους οικονομικούς παράγοντες, γιατί η οικονομία είναι κλίμα.
Χρειάζεται σταθερή στόχευση και επιμονή. Χρειάζεται όραμα και δράση. Χρειάζεται επενδύσεις, όχι μόνο από το εξωτερικό αλλά και επενδυτική ατζέντα και λογική από την επιχειρηματική κοινότητα στη χώρα μας και γι' αυτό το θέμα ο ΣΕΒ δεν λέει κουβέντα.
Το άλλο σημαντικό στοιχείο που δείχνει μια ποιοτική αλλαγή στα στοιχεία που παρουσιάστηκαν χθες ήταν ότι αυξήθηκε το ποσοστό των εργαζομένων με σταθερή απασχόληση κατά 4% τους τελευταίους 7 μήνες. Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα ποιοτική στροφή προς τις κανονικές προσλήψεις όπως ίσχυαν πριν από την κρίση και κόντρα στη λογική της γαλέρας που ίσχυε την τελευταία εξαετία.
Οι πολίτες το πρώτο που περιμένουν από την πολιτεία είναι να εξασφαλίσει το δικαίωμα στην εργασία. Όμως εξίσου σημαντικό είναι ότι περιμένουν και εργασία με δικαιώματα. Με συλλογικές συμβάσεις και εργασιακές συνθήκες με ευρωπαϊκούς όρους. Η εργασιακή ζούγκλα και το συνολικό νεοφιλελεύθερο σχέδιο “όλα βορά στον βωμό του κέρδους” έχει απορριφθεί από την κοινωνία.

left.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου