5 Οκτωβρίου 2016

Tο αίτημα της επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα για πρώτη φορά σε κείμενα της UNESCO

Σε δύο κείμενα της Επιτροπής αποτυπώνεται για πρώτη φορά το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών: Αφενός, στην απόφαση σχετικά με την Έκθεση της Γραμματείας της UNESCO, όπου η Επιτροπή εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία της για το ζήτημα των Γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση...

Προώθηση των ελληνικών θέσεων, στο ζήτημα της διεκδίκησης της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα, σημειώθηκε κατά τη Συνάντηση της Διακυβερνητικής Επιτροπής της UNESCO για την Προώθηση της Επιστροφής των Πολιτιστικών Αγαθών στις Χώρες Προέλευσης (ICPRCP), που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

Σε δύο κείμενα της Επιτροπής αποτυπώνεται για πρώτη φορά το ζήτημα της επιστροφής των Γλυπτών: Αφενός, στην απόφαση σχετικά με την Έκθεση της Γραμματείας της UNESCO, όπου η Επιτροπή εκφράζει τη συνεχιζόμενη ανησυχία της για το ζήτημα των Γλυπτών και καλεί τις δύο πλευρές να βρουν μια αμοιβαίως αποδεκτή λύση. Αφετέρου, σε σύσταση, που υιοθετήθηκε ειδικά για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα, στην οποία, μεταξύ άλλων, η Επιτροπή διατυπώνει τον σκεπτικισμό της για την απόρριψη από το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βρετανικό Μουσείο της πρότασης της Ελλάδας για παραπομπή του ζητήματος στη διαδικασία διαμεσολάβησης της UNESCO και καλεί τις δύο πλευρές να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειές τους για επίτευξη ικανοποιητικής λύσης.

Στη συνάντηση, η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον πρόεδρο του Μουσείου της Ακρόπολης, καθηγητή Δημήτρη Παντερμαλή, και τη νομικό σύμβουλο της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας του ΥΠΕΞ Άρτεμη Παπαθανασίου.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου