22 Νοεμβρίου 2016

Νέες προοπτικές για τη θαλάσσια συγκοινωνία του Έβρου


Σημαντικές προοπτικές φαίνεται πως ανοίγονται για τη θαλάσσια συγκοινωνία του Έβρου, τόσο σε ό,τι αφορά τη σύνδεση της Αλεξανδρούπολης με τη Σαμοθράκη, όσο και γενικότερα του νομού με το βορειοανατολικό Αιγαίο και το λιμάνι του Λαυρίου.

Πολλές προσδοκίες δημιουργεί η ανακοίνωση της εταιρείας SAOS FERRIES του Φώτη Μανούση, η οποία γνωστοποιεί την απόκτηση δύο νεότευκτων ταχύπλοων σκαφών που προστίθενται στον στόλο του ομίλου, προς αποκλειστική εξυπηρέτηση της Σαμοθράκης.
Τα εν λόγω ταχύπλοα σκάφη ονόματι FLIP ONE και FLIP TWO, έχουν μήκος 25 μέτρα, πλάτος 7 μέτρα, φέρουν τρεις μηχανές Volvo (3 x 1050hp), αναπτύσσουν μέγιστη και υπηρεσιακή ταχύτητα 32 και 29 κόμβων αντίστοιχα, ενώ η μεταφορική δυνατότητά τους ανέρχεται σε 120 επιβάτες (έκαστο) πέραν του πληρώματός τους. Τα σκάφη θα παραδοθούν στον όμιλο, έτοιμα για δρομολόγηση, με τα απαιτούμενα πιστοποιητικά ναυσιπλοΐας, το πρώτο στο τέλος Απριλίου και το δεύτερο στο τέλος Μαΐου του ερχόμενου έτους 2017.
Τα νεότευκτα σκάφη θα δύνανται να εκτελούν το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη, σε περίπου 60 λεπτά και το δρομολόγιο Αλεξανδρούπολη-Θέρμα σε περίπου 45 λεπτά, εξυπηρετώντας αρχικά τους ημερήσιους εκδρομείς οι οποίοι θα μπορούν να αναχωρούν πρωινές ώρες από την Αλεξανδρούπολη και να επιστρέφουν απογευματινές ώρες από τη Σαμοθράκη, αλλά και τους Σαμοθρακίτες οι οποίοι διαμένουν μόνιμα στην Αλεξανδρούπολη και μεταβαίνουν στο νησί κάθε Σαββατοκύριακο. Παράλληλα, θα εξυπηρετούν τα τοπικά ξενοδοχεία της Σαμοθράκης τα οποία θα δύνανται να ναυλώνουν σε χαμηλό κόστος τα σκάφη προκειμένου να μεταφέρουν πελάτες τους σε ανταποκρινόμενες, με τις αφίξεις – αναχωρήσεις δρομολογημένων και ναυλωμένων αεροπορικών πτήσεων στον αερολιμένα Αλεξανδρούπολης, ώρες. Σύμφωνα με την εταιρεία, και τα ξενοδοχεία της χερσαίας Θράκης θα μπορούν να προγραμματίζουν ημερήσιες εκδρομές στην Σαμοθράκη αλλά και λοιπούς προορισμούς όπως π.χ. Λήμνο, Άγιο Όρος κλπ.
Τα καθημερινά τακτικά δρομολόγια που θα πραγματοποιούνται κατά τους θερινούς μήνες από την Αλεξανδρούπολη προς την Σαμοθράκη και αντίστροφα, θα είναι τουλάχιστον τέσσερα, με ενδιάμεση στάση στα Θέρμα.
Επίσης, στην περίπτωση αυξημένου επιβατικού ενδιαφέροντος, τα ταχύπλοα σκάφη θα δύνανται να πραγματοποιήσουν δρομολόγια από Αλεξανδρούπολη ή Σαμοθράκη προς Λήμνο, Θάσο ή και Ίμβρο (απαραίτητη προϋπόθεση η λειτουργία Τελωνείου στη Σαμοθράκη) με τακτική ή έκτακτη δρομολόγηση.
Με αυτά τα δεδομένα, σύμφωνα με την SAOS FERRIES, η ημερήσια συνολική μεταφορική ικανότητα επιβατών των πλοίων ΣΑΟΣ ΙΙ, ΣΑΟΝΗΣΟΣ, FLIP ONE, FLIP TWO με προορισμό την Σαμοθράκη, θα ξεπερνάει πλέον τον αριθμό των 3.000 ατόμων.


«Είναι καιρός λοιπόν, όλοι μαζί, παραμερίζοντας τις γκρίνιες και τα παράπονα, να μεριμνήσουμε για την δημιουργία των κατάλληλων υποδομών του νησιού για την υποδοχή και φιλοξενία ενός τόσο μεγάλου αριθμού επισκεπτών.
Η βελτίωση του εσωτερικού οδικού δικτύου και των λιμενικών εγκαταστάσεων, η ανέγερση και λειτουργία αξιόλογων τουριστικών καταλυμάτων, η αναβάθμιση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών, η καθαριότητα και τόσα άλλα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε ας γίνουν το επίκεντρο των προσπαθειών και η πρώτη προτεραιότητα όλων μας», καταλήγει η ανακοίνωση της εταιρείας.

Συνάντηση με Κουρουμπλή θέλουν οι φορείς του Έβρου

Συνάντηση θεσμικών πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, με πρωτοβουλία των Δημάρχων Αλεξανδρούπολης και Σαμοθράκης κ. Ευάγγελου Λαμπάκη και κ. Αθανασίου Βίτσα αντίστοιχα, στο Δημαρχείο Αλεξανδρούπολης, με αντικείμενο τη βελτίωση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης – Σαμοθράκης με τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και το Λαύριο και τις προοπτικές ανάπτυξης του νησιού.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν οι Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Ν. Έβρου, κα Νατάσσα Γκαρά, κ. Γιώργος Καΐσας, εκπρόσωπος του κ. Δημήτριου Ρίζου, ο Βουλευτής της Ν. Δημοκρατίας Ν. Έβρου, κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης, ο Δήμαρχος Σαμοθράκης, κ. Θανάσης Βίτσας, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ο.Λ.Α., κ. Χρήστος Δούκας, ο Λιμενάρχης κ. Δημήτριος Συμεωνίδης, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ν. Έβρου, κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, ο πλοιοκτήτης της εταιρίας ΣΑΟΣ, κ. Φώτης Μανούσης και εκπρόσωποι των επαγγελματιών Σαμοθράκης.
Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνάντησης εξετάστηκαν η επαναφορά της ακτοπλοϊκής σύνδεσης Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη- Λήμνος – Λαύριο αλλά και της σύνδεσης Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος-Λέσβος, η σύνδεση του νησιού με τα τουρκικά παράλια (Τσανάκαλε, Αίνος, Ίμβρος), η ανάγκη δημιουργίας τελωνειακού σταθμού, η χάραξη στρατηγικής με κύριο στόχο την άρση περιορισμού του μήκους οποιουδήποτε πλοίου προσέγγισης στο λιμάνι της Σαμοθράκης και η δυνατότητα μείωσης του ναύλου. Επίσης, έγινε ενημέρωση των παρευρισκομένων για τις εργασίες που γίνονται ήδη και για αυτές που είναι προγραμματισμένες να γίνουν στα λιμάνια της Καμαριώτισσας και των Θέρμων – οι οποίες προβλέπουν μεταξύ των άλλων την ενεργειακή βελτίωση και αναβάθμιση όλων των ιστών όλων των λιμένων του νησιού.
Με το πέρας της συνάντησης αποφασίστηκε η διενέργεια των απαιτούμενων κινήσεων ώστε να επιτευχθούν η τροποποίηση της σύμβασης που αφορά στην επιδοτούμενη γραμμή Αλεξανδρούπολη- Σαμοθράκη από 10 στους 12 μήνες το χρόνο, γεγονός που θα διευκολύνει τη μείωση της τιμής του ναύλου, η δημιουργία τελωνειακού σταθμού στη Σαμοθράκη, η χρονική επέκταση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη-Λήμνος-Λαύριο από τους τρεις στους πέντε μήνες, όχι μόνο για τουριστικούς αλλά και για εμπορικούς λόγους (προώθηση των τοπικών προϊόντων), η δυνατότητα πραγματοποίησης επιθεωρήσεων πλοίων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο έγκαιρος προγραμματισμός δρομολογίων σε ημερομηνίες με υψηλή ζήτηση, η καθιέρωση της επιδοτούμενης γραμμής Αλεξανδρούπολη-Σαμοθράκη –Λήμνος –Λέσβος, ενώ θα ζητηθεί συνάντηση με τον νέο Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας κ. Κουρουμπλή ως και τον γεν. γραμματέα κ. Θεοτοκά προκειμένου να δρομολογηθούν όλα τα ανωτέρω. Χαρακτηριστικό της τρίωρης συνάντησης ήταν η παρουσία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και η σοβαρότητα προσέγγισης των θεμάτων και των επιδιωκόμενων λύσεων από όλους.
Κική Ηπειρώτου
ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου