9 Νοεμβρίου 2016

Επίσημη ολοκλήρωση του νέου μουσείου Αλεξανδρούπολης

αρχαιολογικό μουσείο

Ολοκληρώθηκε, τουλάχιστον επίσημα, το έργο του νέου Μουσείου Αλεξανδρούπολης, μετά από σχετική απόφαση της γενικής γραμματέα πολιτισμού Μαρίας Βλαζάκη, η οποία ανέβηκε στη Διαύγεια. Άγνωστο, ωστόσο, παραμένει το πιο σημαντικό, δηλαδή το πότε θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό.


Ήδη, παρατηρούνται καθυστερήσεις, αφού σύμφωνα με παλαιότερη απόφαση του πρώην υπουργού Πολιτισμού Αριστείδη Μπαλτά, η περιοδική έκθεση του μουσείου θα έπρεπε να είναι έτοιμη ακόμη από τον Σεπτέμβρη…
Υπενθυμίζεται πως το έργο είχε ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» με συγχρηματοδοτούμενη δημόσια δαπάνη 2,772,334.99 ευρώ, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Σύμφωνα με την απόφαση, το έργο «έκλεισε» καθώς:
– Ολοκληρώθηκε το φυσικό αντικείμενο της Πράξης ( 60.00% υλοποίησης των στόχων/δεικτών της πράξης), όπως αυτό αποτυπώνεται στην απόφαση ένταξης και επαληθεύτηκε η παράδοση των προϊόντων και υπηρεσιών της
– Ολοκληρώθηκε το συγχρηματοδοτούμενο οικονομικό αντικείμενο της Πράξης που αποτυπώνεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα
– Ο Δικαιούχος τήρησε τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με την απόφαση ένταξης της Πράξης και συμμορφώθηκε σε τυχόν συστάσεις ελέγχων/επαληθεύσεων που διενεργήθηκαν από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα
Όσο για το σημαντικότερο θέμα, δηλαδή για το πότε θα είναι έτοιμο να λειτουργήσει και να ανοίξει τις πύλες του για το κοινό, παραμένει άγνωστο…
Τι θα περιλαμβάνει το Μουσείο
Όπως είχε αποκαλύψει πριν λίγους μήνες η «ΓΝΩΜΗ», στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης θα εκτεθούν αρχαιότητες προερχόμενες από την περιφερειακή ενότητα Έβρου. Η έκθεση του αρχαιολογικού υλικού θα γίνει σε τρεις κύριες ενότητες μέσα στις οποίες θα ενταχθούν επιμέρους υποενότητες.
Ειδικότερα, στην πρώτη ενότητα της παραλιακής ζώνης, η οποία αναπτύσσεται σε τρεις υποενότητες, θα παρουσιάζεται η προϊστορία της περιοχής του Έβρου. Στην πρώτη υποενότητα δίνεται έμφαση στην ανασκαφή της Μάκρης. Η δεύτερη υποενότητα περιλαμβάνει ευρήματα από την ανασκαφή στην πόλη και το νεκροταφείο, προβολή της περαίας της Σαμοθράκης και προβολή του ζητήματος των Θρακικών φύλων της περιοχής και της ‘Θρακικής’ γλώσσας. Η τρίτη υποενότητα αναφέρεται στις υπόλοιπες γνωστές θέσεις ιστορικών χρόνων, πλην ταφικών τύμβων, με επιφανειακά και ανασκαφικά ευρήματα.
Η δεύτερη ενότητα της ενδοχώρας θα αναφέρεται με τρεις υποενότητες στην προϊστορία (Νεότερη Νεολιθική, επιφανειακά ευρήματα από οικισμούς), στην πρωτο-ιστορία της περιοχής (ιερά, οικισμοί, περίβολοι, νεκροταφεία της Πρώιμης Εποχής του Σιδήρου με έμφαση στο υλικό της περιοχής της Ρούσας) και στους ιστορικούς χρόνους με έμφαση στην Πλωτινόπολη και τον ποταμό Έβρο.
Τέλος, η τρίτη ενότητα θα περιλαμβάνει τους ταφικούς τύμβους της πεδιάδας του Έβρου (ταφική αρχιτεκτονική – κινητά ευρήματα – ιστορία τέχνης, κοινωνικό-οικονομικό πλαίσιο, πολιτιστικές σχέσεις) με δυο χρονολογικές υποενότητες (προ-Ρωμαϊκή και Ρωμαϊκή περίοδος).

τέμενος
Ειδικός εμπειρογνώμονας για το Βαγιαζήτ
Με χθεσινή του απόφαση το υπουργείο Πολιτισμού εγκρίνει την πρόσληψη ειδικού εμπειρογνώμονα για την αποκατάσταση του τεμένους Βαγιαζήτ στο Διδυμότειχο. Συγκεκριμένα, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών μνημείων του ΥΠΠΟΑ ενέκρινε την ανάθεση εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ειδικό εμπειρογνώμονα για τη σύνταξη των Τεχνικών Προδιαγραφών της μελέτης «Συντήρηση και αποκατάσταση Τεμένους Βαγιαζήτ».
Η απόφαση πάρθηκε μετά την εισήγηση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Αναστήλωσης προς το Τεχνικό Συμβούλιο του ΥΠΠΟΑ, σχετικά με την αναγκαιότητα ανάθεσης εξειδικευμένων υπηρεσιών σε ειδικό, για την εφαρμογή μη διαδεδομένων ειδικών μεθόδων για την αποκατάστασή της ξύλινης στέγης του τεμένους Βαγιαζήτ λόγω της μοναδικότητας και της πολυπλοκότητας της.

ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου