18 Δεκεμβρίου 2016

Η πολιτική διαπραγμάτευση γεννά συμμαχίες

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI
Την Πέμπτη θα καταβληθεί κανονικά το επίδομα στους συνταξιούχους
Η καταβολή του έκτακτου επιδόματος σε 1,6 εκατομμύρια συνταξιούχους κυριαρχεί στην πολιτική ατζέντα της ερχόμενης εβδομάδας, με κυβερνητικές πηγές να ξεκαθαρίζουν ότι την Πέμπτη θα πιστωθούν κανονικά οι τραπεζικοί λογαριασμοί των δικαιούχων, παρά τα όσα επιμένουν να διαδίδονται από άλλες πλευρές. Παρά τη δραματοποίηση που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες, στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στην καταβολή του έκτακτου επιδόματος, αλλά και αρκετά σίγουροι ότι δεν θα υπάρξουν περαιτέρω εμπλοκές για αυτό το ζήτημα από το εξωτερικό.
Ως προς τη διαπραγμάτευση συνολικά και έχοντας πλέον την εικόνα και της προηγούμενης εβδομάδας, είναι σαφές ότι μόνο τυχαία δεν ήταν η προ ημερών διαρροή κορυφαίου κυβερνητικού στελέχους περί της κρισιμότερης διαπραγμάτευσης έπειτα από εκείνη του Ιουλίου του 2015. Ωστόσο, καταγράφεται μια σημαντική αλλαγή ως προς εκείνη την περίοδο, δηλαδή ότι η Ελλάδα δεν είναι πια μόνη της εναντίον όλων. Αντιθέτως, είδαμε την πολύ έντονη και μαζική υποστήριξη από τους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, την Κομισιόν (Π. Μοσκοβισί) και αρκετές χώρες (αν όχι όλες, πλην Γερμανίας) με προεξάρχοντα τον Γάλλο πρόεδρο Φρ. Ολάντ στο θέμα του παγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά την αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών. Οι αντιδράσεις των παραπάνω φάνηκαν να στριμώχνουν και να ανατρέπουν τα σχέδια του δίδυμου Σόιμπλε - Ντάισελμπλουμ.

Παράθεση θέσεων στο Βερολίνο

Σε κάθε περίπτωση, στη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με την Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο δεν φαίνεται να προέκυψε κάποιο είτε προωθητικό είτε ανασταλτικό γεγονός για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Η καγκελάριος παρέπεμψε για τις όποιες αποφάσεις στο Eurogroup και στους θεσμούς, τηρώντας μια στάση υποτιθέμενης ουδετερότητας. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός έθεσε το θέμα των καθυστερήσεων που προκαλεί η στάση του ΔΝΤ. Ωστόσο, στη συνάντηση δεν υπήρξε συμφωνία μεταξύ των δύο ηγετών, καθώς η καγκελάριος επανέλαβε ότι δεσμεύεται προς το γερμανικό Κοινοβούλιο για τη συμμετοχή του.
Στο θέμα των ευρωτουρκικών σχέσεων, οι ελληνικές θέσεις βρήκαν αρκετή ανταπόκριση στο θέμα της επιτάχυνσης της συμφωνίας για το προσφυγικό. Επίσης, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τους ομολόγους του να υπάρξει ενεργός συμμετοχή της Ε.Ε. στην επικείμενη πολυμερή συνάντηση για το Κυπριακό, καθώς το ζήτημα έχει ιδιαίτερη κομβική σημασία για την εξέλιξη των σχέσεων της Τουρκίας με την Ευρώπη.

Στασιμότητα λόγω ΔΝΤ στην αξιολόγηση

Σε ό,τι αφορά τη διαπραγμάτευση μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των επικεφαλής των θεσμών, κατά την εβδομάδα που πέρασε διακόπηκε προσωρινά λόγω διαφωνιών που προέκυψαν. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τις προηγούμενες ημέρες δεν διαπιστώθηκε συμφωνία σε κάποια από τις εναπομείνασες εκκρεμότητες της δεύτερης αξιολόγησης. Αυτό σχετίζεται πιθανότατα με την προσπάθεια της ευρωπαϊκής πλευράς να εντάξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, εισάγοντας ορισμένες από τις απαιτήσεις του στο τραπέζι των συζητήσεων, οι οποίες δεν έγιναν δεκτές από την ελληνική πλευρά. Πλέον, σε επίπεδο επικεφαλής, οι θεσμοί σχεδιάζουν νέα επίσκεψη στην Αθήνα στις αρχές του 2017, ενόσω θα διεξάγεται πολιτική διαπραγμάτευση, μεταξύ των δύο πλευρών. Να σημειώσουμε ότι το πρώτο τακτικό Eurogroup του 2017 είναι στις 23 Ιανουαρίου.
Στα σημεία που καταγράφονται αποστάσεις περιλαμβάνονται τα εργασιακά, το δημοσιονομικό κενό του 2018 (αν και ήταν μόλις στα 220 εκατ.), η ενέργεια, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός (το θέμα κολλάει στο αν θα υπάρξει κούρεμα, και πόσο, σε ΦΠΑ και ΦΜΥ), και ο πτωχευτικός κώδικας.
Πάντως, το πρώτο «σπάσιμο» του... πάγου που έχει δημιουργηθεί μεταξύ των δύο πλευρών λόγω των διαφωνιών που έχουν ανακύψει (με αρχή το έκτακτο επίδομα που θα δώσει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους αλλά και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου), αναμένεται την ερχόμενη Τρίτη, οπότε και θα πραγματοποιηθεί το EuroWorking Group με βασικό στόχο να «απελευθερωθούν» τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Σύμφωνα με συγκλίνουσες πληροφορίες, μετά και τον θόρυβο που προκάλεσε η μονομερής ενέργεια Ντάισελμπλουμ, φαίνεται πως θα υπάρξει έναρξη της εφαρμογής των μέτρων αυτών στη βάση του σχεδίου που κατέθεσε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέκλινγκ στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου. Άλλωστε, και στην προκαταρκτική αξιολόγηση των θεσμών αναφέρεται ότι «τα κράτη - μέλη της Ευρωζώνης (δηλαδή σε επίπεδο EWG/Eurogroup) θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν με τις βραχυπρόθεσμες παρεμβάσεις στο χρέος, οι οποίες συμφωνήθηκαν στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου».

Αποκάλυψη Μητσοτάκη στο εσωτερικό

Σε ό,τι αφορά το μέτωπο στο εσωτερικό της χώρας, η κυβέρνηση θεωρεί ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες έχει αναστρέψει σημαντικά το κλίμα λόγω της ανακοίνωσης του έκτακτου επιδόματος για τους συνταξιούχους και το πάγωμα του ΦΠΑ για τα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου. Με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους την Πέμπτη αναμένεται περαιτέρω βελτίωση.
Εξάλλου, στην κυβέρνηση εκτιμούν πως η Ν.Δ. έχει εκτεθεί ανεπανόρθωτα ως προς τη στάση της σε αυτό το θέμα, καθώς εμφανίστηκε, στην πιο δύσκολη στιγμή για τη διαπραγμάτευση και στην πιο κρίσιμη καμπή για την πορεία της οικονομίας, να επιλέγει να δείξει τα διαπιστευτήριά της στην ακραία πλευρά των δανειστών και όχι να υποστηρίξει το εθνικό συμφέρον και τα ευπαθή κοινωνικά στρώματα. Μάλιστα, η εκτίμηση είναι πως η εικόνα του Κυριάκου Μητσοτάκη, έπειτα από αυτό αλλά και τη στάση που είχε εκφράσει για τα συλλογικές συμβάσεις πρόσφατα, έχει υποστεί μόνιμη βλάβη ιδιαίτερα στα μάτια των λαϊκών στρωμάτων. Επιπλέον, γίνεται πρόβλεψη ότι η στάση της Ν.Δ. θα είναι ένα θέμα που θα απασχολήσει και στο μέλλον το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, δεδομένων των διαφωνιών που εκφράστηκαν στην Κοινοβουλευτική της Ομάδα. Προφανώς, η επιλογή να συναινέσει στο θέμα του ΦΠΑ των νησιών δεν διορθώνει τα πράγματα για την ίδια, αφού έρχεται σε αναντιστοιχία με τη θέση περί “επικίνδυνης μονομερούς ενέργειας”, την οποία εξέφρασε για το επίδομα των συνταξιούχων.
Παράλληλα, με την καταβολή του έκτακτου επιδόματος την Πέμπτη, η κυβέρνηση πιστεύει ότι θα δώσει μια σαφή απάντηση και σε όσους την κατηγορούν ότι υποχωρεί στο τέλος στις πιέσεις των δανειστών.

Στην Κρήτη για έργα και αγρότες

Την Τρίτη και την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται, τέλος, στην Κρήτη, όπου αναμένεται να πραγματοποιήσει περιοδεία στους Νομούς Ηρακλείου και Λασιθίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επίσκεψη στο νησί θα είναι προσανατολισμένη στα αναπτυξιακά έργα που προγραμματίζονται για την επόμενη περίοδο στην Κρήτη, καθώς και στους παραγωγικούς φορείς του νησιού και ιδίως στους αγρότες.


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου