«Διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης» τονίζει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στον Economist
«Μπορούμε βάσιμα να ισχυριστούμε ότι έχουν τεθεί οι βάσεις για την ριζική μεταστροφή του οικονομικού προσανατολισμού της χώρας, από ένα κρατικοδίαιτο μοντέλο σε τομείς χαμηλής προστιθέμενης αξίας, σε ένα σύγχρονο εξωστρεφές παραγωγικό πρότυπο που δίνει έμφαση στο ανθρώπινο κεφάλαιο και την καινοτομία» τονίζει ο πρωθυπουργός σε άρθρο του στην ετήσια έκδοση του Economist.
Ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει ότι «διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης».
Παράλληλα, ο Αλ. Τσίπρας αποτιμώντας τις εξελίξεις του 2016, και εστιάζοντας σε γεγονότα, όπως το βρετανικό και ιταλικό δημοψήφισμα και το αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ, η δυναμική των οποίων διαμορφώνει μια νέα συνθήκη, επισημαίνει την κοινή βάση των εξελίξεων του 2016, σε πολιτικό επίπεδο, πέραν του βαθμού αυτονομίας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που έχει κάθε γεγονός, η οποία συνίσταται στην «εντεινόμενη ανησυχία -έως και δυσανεξία- των κοινωνιών απέναντι στην αδυναμία των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων να δώσουν οριστικά και με τόλμη την ώθηση που απαιτείται για το ξεπέρασμα της οικονομικής κρίσης».Ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτει ότι «διαρκής στόχος μας είναι η ανάπτυξη να μεταφραστεί σε θέσεις απασχόλησης και η ευημερία να αφορά όλους τους Έλληνες πολίτες οι οποίοι έχουν βιώσει τις συνέπειες της κρίσης».
Ο ίδιος, σημειώνει δε, ότι αυτή η αδυναμία δημιουργεί «τριγμούς στις δυτικές -και όχι μόνο- κοινωνίες» σε τέτοιο βαθμό που οδηγεί στην επανεμφάνιση στην δημόσια σφαίρα πολιτικών δυνάμεων και ιδεολογικών σχημάτων που «αμφισβητούν ευθέως πανανθρώπινες αξίες όπως η δημοκρατία, η ελευθερία, τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα, η ισότητα».
«Ως πρωθυπουργός μιας ευρωπαϊκής χώρας που έχει βιώσει την στέρηση τέτοιων αξιών και δικαιωμάτων για αρκετά χρόνια τον περασμένο αιώνα, εκτιμώ ότι επείγει η ανάγκη να δράσουμε και να πάρουμε τολμηρές αποφάσεις που θα διασφαλίζουν την ευημερία και την κοινωνική συνοχή. Που θα διασφαλίζουν την Ευρώπη και το μέλλον της», αναφέρει ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός στο άρθρο του επισημαίνει το κρίσιμο σταυροδρόμι στο οποίο βρίσκεται η Ευρώπη, η οποία αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της κρίση ασφάλειας, προσφυγική κρίση και οικονομική κρίση.
Υπογραμμίζοντας τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας στις εξελίξεις, ο πρωθυπουργός αναφέρεται στην εξαιρετικά ευαίσθητη και ταυτοχρόνως εξόχως σημαντική γεωγραφική θέση της χώρας μας, αλλά και στον καθοριστικό ρόλο που διαδραματίζει αυτή αναφορικά με την ασφάλεια και την σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης, καταρχήν με την στάση «υπόδειγμα αλληλεγγύης και ανθρωπιάς» που κρατά στο προσφυγικό ζήτημα.
Ο κ. Τσίπρας προσθέτει, ταυτόχρονα, την αναγκαιότητα λήψης άμεσα, γενναίων αποφάσεων που θα εξομαλύνουν την κατάσταση και θα επιταχύνουν την μετεγκατάσταση προσφύγων στις χώρες που επιθυμούν να μεταφερθούν και θα άρουν τον «προσβλητικό για την ευρωπαϊκή παράδοση παραλογισμό των κλειστών συνόρων».
Αναφερόμενος πάντα στην σταθερότητα της περιοχής, ο πρωθυπουργός τονίζει τον κρίσιμο ρόλο του Κυπριακού ζητήματος, και υπογραμμίζει ότι οι άξονες μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης «δεν μπορούν παρά να είναι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και στην ιδιότητα της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ, καθώς και η άρση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων».
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία, ο κ. Τσίπρας επισημαίνει ότι η χώρα βρίσκεται στο μέσο μιας σταθερής πορείας ανάκαμψης και υπέρβασης της οικονομικής κρίσης, με υπερκάλυψη -για δεύτερη συνεχή χρονιά το 2016 και με αναμενόμενα ανάλογα αποτελέσματα τα επόμενα δύο έτη- των συμφωνηθέντων με τους πιστωτές δημοσιονομικών στόχων, ενώ το 2017 «θα είναι έτος ανάπτυξης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να προσδιορίζει το ύψος της στο 2,7% και το 2018 στο 3,1%».
Ο πρωθυπουργός αναφέρει ότι το 2016 κλείνει με αύξηση 3,3% των επενδύσεων -με το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο αυτές να έχουν άνοδο άνω του 10%- ενώ το 2017 αναμένεται να αυξηθούν κατά 9,1%. Παράλληλα αν και η ανεργία παραμένει σε υψηλά επίπεδα, εντούτοις «έχει μειωθεί σχεδόν κατά 4% επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης».
Σημειώνει ακόμα την ολοκλήρωση μέχρι την ερχόμενη άνοιξη των στρατηγικών έργων υποδομών στα δίκτυα και τις μεταφορές που θα επιτρέψουν στην χώρα να καταστεί «κύριος ενεργειακός παίκτης στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου».
Από το άρθρο του κ. Τσίπρα, δεν απουσιάζει η αναφορά στο «βασικότερο αναπτυξιακό πλεονέκτημα» της χώρας και το «κλειδί για την επόμενη μέρα», που είναι το μορφωμένο και εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό που περιλαμβάνει χιλιάδες νέους επιστήμονες.
«Στόχος μας είναι η Ελλάδα να είναι ανταγωνιστική στη νέα οικονομία της γνώσης και όχι να δομεί την οικονομία της στη βάση παρωχημένων παραγωγικών προτύπων που βασίζονται στην ανταγωνιστική υποτίμηση και τους χαμηλούς μισθούς», τονίζει ο Πρωθυπουργός.
Ο κ. Τσίπρας, στον επίλογο του άρθρου του υπογραμμίζει ότι «το 2016 αφήνει ανοιχτά ερωτήματα. Οι απαντήσεις μένουν να δοθούν τη χρονιά που μας έρχεται. Απαντήσεις που οφείλουν να έχουν στον πυρήνα τους τη δημοκρατία, την ελευθερία, την κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρηνική συνύπαρξη. Διότι αυτές είναι οι αξίες της Ευρώπης που παραλάβαμε. Δεν θα επιτρέψουμε να αφήσουμε κάτι λιγότερο στα παιδιά μας. Αυτό είναι το διακύβευμα».
Πηγή: ΑΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου