3 Ιανουαρίου 2017

Η αλληλεγγύη κάνει ποδαρικό σε όλη τη χώρα

Ρεπορτάζ: ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Σε όλη τη χώρα επεκτείνεται με τη νέα χρονιά το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης. Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά μέχρι το τέλος του έτους σε 30 δήμους της χώρας και ενίσχυσε 48.319 δικαιούχους, από τους οποίους το 50% περίπου είχε μηδενικό εισόδημα.
Το πρόγραμμα έχει ως στόχο του, όπως επισημαίνεται από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, να αποτελέσει δίχτυ ασφαλείας για τους πολίτες που ήρθαν σε πολύ δύσκολη οικονομική θέση τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα όμως επιδιώκει να μην αποτελέσει ένα δίχτυ του... ψαρά, όπως χαρακτηριστικά ονοματίζει τον κίνδυνο να εγκλωβιστούν οι δικαιούχοι στη μικρή αυτή οικονομική ενίσχυση η αρμόδια αν. υπουργός Θεανώ Φωτίου.

Απορρόφηση ανέργων

 Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, το 10% των άνεργων δικαιούχων θα εντάσσεται σε προγράμματα του ΟΑΕΔ ή άλλα εξειδικευμένα προγράμματα. Σημαντικό ρόλο αναμένεται να παίξει εδώ ένα ακόμη χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας, της αν. υπουργού Ράνιας Αντωνοπούλου, αρμόδιας για την καταπολέμηση της ανεργίας. Οι δύο υπουργοί ήδη συνεργάζονται στενά ώστε να δοθεί διέξοδος σε δεκάδες χιλιάδες ανέργους, ωστόσο ακόμη δεν είναι γνωστό σε πόσο χρονικό διάστημα θα έχει ενταχθεί το 10% των άνεργων δικαιούχων στα σχετικά προγράμματα. Άλλωστε οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα δεν έχουν ξεκινήσει. Υπενθυμίζεται ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί σε 325 δήμους και θα δαπανηθούν 760 εκατομμύρια ευρώ.
Το πρόγραμμα διαπνέεται από τη διάθεση να μη συνεχιστεί ή ίδια επιδοματική και αδιαφανής προνοιακή πολιτική. Επιδόματα που δίνονταν στα «τυφλά» σε τυφλούς που αποδείχτηκε ότι δεν ήταν τελικά τυφλοί δεν θα δίνονται. Την ίδια στιγμή δεν μετατίθενται οι ευθύνες για την οικονομική κρίση στις πλάτες των πολιτών. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρείται οι πολίτες να ενισχυθούν ώστε να μπορούν να καλύπτουν στοιχειώδεις και βασικές ανάγκες και παράλληλα να παραμένουν ενεργοί. Να βγουν από το σπίτι, να μη συμβιβαστούν με τα ελάχιστα. Η μαύρη εργασία θα είναι ο μεγάλος αντίπαλος. Γι' αυτό στο πρόγραμμα μπήκαν δικλίδες και κίνητρα, ώστε να περιορίσουν το φαινόμενο. Όλοι οι άνεργοι δικαιούχοι είναι υποχρεωμένοι να εγγραφούν στον ΟΑΕΔ και κάθε μήνα πρέπει να πηγαίνουν στα Κέντρα Κοινότητας ώστε να καταγράφονται οι ανάγκες τους και παράλληλα να ενημερώνουν για τη δραστηριότητά τους.

Μείωση γραφειοκρατίας

 Η πλατφόρμα για την εγγραφή στο νέο πρόγραμμα ανοίγει από σήμερα, Πρωτοχρονιά. Οι πολίτες επισκέπτονται την ιστοσελίδα keaprogram.gr και συμπληρώνουν τη σχετική αίτηση. Δεν θα χρειαστεί να συμπληρώσουν πολλά. Τα βήματα είναι πράγματι πολύ απλά και σχεδόν το σύνολο των στοιχείων βγαίνει αυτόματα, όπως και η τελική απάντηση. Η αίτηση είτε εγκρίνεται αμέσως είτε όχι. Δεν περνάει από επιτροπή, γεγονός που μειώνει τον συνηθισμένο ελληνικό γραφειοκρατικό χρόνο. Η πλατφόρμα έχει συνδεθεί με το taxis, με την Εργάνη και με τον Ήλιο, ώστε να υπάρχουν πλήρη δεδομένα. Τα δεδομένα είναι όσο πιο σύγχρονα γίνεται και οι πολίτες μπορούν να ενημερώνουν για την οικονομική τους κατάσταση τους τελευταίους έξι μήνες. Αν πάλι προκύπτει στην πλατφόρμα δεδομένων κάποιο λάθος, όπως ότι είναι εγγεγραμμένα 2 παιδιά, ενώ έχει γεννηθεί κι ένα ακόμη από τη στιγμή που καταχωρίστηκαν τα στοιχεία, αρκεί να δοθεί πιστοποιητικό στον τοπικό δήμο και το πρόβλημα λύνεται.

Το "κενό" του Ιανουαρίου

 Η πρώτη δόση για τον νέο κύκλο προγράμματος του ΚΕΑ θα δοθεί τέλη Φεβρουαρίου, στο τελευταίο πενθήμερο του μήνα, όπως ορίζεται βάσει νόμου. Δημιουργείται ωστόσο «κενό» τον Ιανουάριο για τους περίπου 120.000 δικαιούχους του προγράμματος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, όπως και για τους δικαιούχους που ήταν στο πιλοτικό πρόγραμμα του ΚΕΑ και, πιο πριν, στο πρόγραμμα της ανθρωπιστικής κρίσης. Σημειώνεται ότι άπαντες πρέπει να υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να ενταχθούν στον νέο κύκλο του προγράμματος. Όσον αφορά τις παροχές του προγράμματος για την ανθρωπιστική κρίση, θα γίνουν σε κάποιες περιπτώσεις αντικαταστάσεις των μέτρων με μικρή επιβάρυνση για τους δικαιούχους. Για παράδειγμα, το δωρεάν ρεύμα θα αντικατασταθεί με την ένταξη των δικαιούχων στο Κοινωνικό Τιμολόγιο.
Στον αντίποδα η αν. υπουργός είχε επισημάνει σε σχετική ενημέρωση ότι τη στιγμή που το πρόγραμμα για την ανθρωπιστική κρίση προέβλεπε ότι ένα άτομο θα λάμβανε 70 ευρώ στην κάρτα σίτισης και άλλα 70 ευρώ ως επίδομα ενοικίου, τώρα θα παίρνει 200 ευρώ. H ενίσχυση υπολογίζεται αθροιστικά μέχρι τα 200 ευρώ τον μήνα για τον κάθε δικαιούχο, μέχρι 100 ευρώ τον μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικο, 50 ευρώ τον μήνα για κάθε ανήλικο και 100 ευρώ για κάθε απροστάτευτο ανήλικο.
Παράλληλα, στους δικαιούχους θα παρέχονται δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη, φρούτα και λαχανικά από το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ (Ταμείο Ευρωπαϊκής Βοήθειας για τους Απόρους), σχολικά γεύματα, κοινωνικό τιμολόγιο παροχών και θα δίνεται προτεραιότητα ώστε να εντάσσονται τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς (φέτος 45.000).

Καθυστερήσεις από Δήμους

 Εκκρεμότητες διαπιστώνονται στα Κέντρα Κοινότητας. Σε πρώτη φάση θα είναι συνολικά 254 σε όλη τη χώρα και σε δήμους με περισσότερους από 10.000 κατοίκους. Στη συνέχεια αναμένεται να δημιουργηθούν κι άλλα. Ακόμη όμως, με ευθύνη των δήμων σύμφωνα με το υπουργείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, δεν έχουν γίνει οι απαιτούμενες διαδικασίες και προσλήψεις οι οποίες αναμένεται να φτάσουν τις 700. Ορισμένες από τις βασικές αρμοδιότητες που θα έχουν τα Κέντρα Κοινότητας είναι να χαρτογραφούν τις ανάγκες των πολιτών, να τους κατευθύνουν στα επιδόματα που δικαιούνται και να τους δικτυώνουν με επιχειρήσεις που χρειάζονται προσωπικό.
Όποτε ολοκληρωθούν οι διαδικασίες, τα Κέντρα Κοινότητας -που χρηματοδοτούνται από το ΕΣΠΑ- αναμένεται να έχουν κομβικό ρόλο. Εκτιμάται ότι θα δοθεί έτσι ένα ισχυρό χτύπημα στις πελατειακές σχέσεις, καθώς οι πολίτες δεν θα χρειάζεται να τραβάνε από το μανίκι τον κάθε τοπικό βουλευτή ώστε να τους παραπέμψει κάπου, αλλά θα απευθύνονται στα Κέντρα Κοινότητας.

avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου