15 Φεβρουαρίου 2017

Ο μικρός Ιωνάς: Από τα βασανιστήρια, στον επίγειο παράδεισο


Ήταν 18 Φεβρουαρίου του 2013, όταν βρέθηκε να χαροπαλεύει μέσα στη θάλασσα, δεμένος στο λαιμό και τα πόδια με σχοινί, το οποίο στην άλλη του άκρη ήταν δεμένο με ένα τσουβάλι με πέτρες. Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια του βασανιστή του να τον σκοτώσει.

Προηγουμένως, είχε προσπαθήσει να του λιώσει το κεφάλι χτυπώντας τον, προφανώς με μπαλτά, με τέτοια μανία, που τα μάτια του είχαν βγει έξω από τις κόγχες τους. Κάπως έτσι ξεκίνησε η ιστορία του Ιωνά, του μικρού σκύλου από τη Σαμοθράκη που σήμερα ζει υγιής και ευτυχισμένος με την οικογένειά του κάπου στην Αλεξανδρούπολη.


Επιλέξαμε να μην δημοσιεύσουμε τις παλιές φωτογραφίες του Ιωνά, λίγες ώρες μετά τη φρικτή του κακοποίηση, που είχαν συγκλονίσει το πανελλήνιο. Σημασία έχει το πώς είναι σήμερα: Ένας ευτυχισμένος κούκλος.
Πριν από ακριβώς 4 χρόνια, άλλη μία φριχτή ιστορία κακοποίησης ζώου συγκλόνισε το πανελλήνιο. Αυτή τη φορά, πρωταγωνιστής ήταν ο Ιωνάς, ο οποίος εντοπίστηκε από περαστικούς και διασώθηκε από το λιμενικό, στην παραλία Μακρυλιές στο Λάκκωμα Σαμοθράκης. Το φιλοζωικό σωματείο Αλεξανδρούπολης «Κιβωτός» επικήρυξε τον δράστη με 1.000 ευρώ, αστυνομία και λιμενικό έκαναν έρευνες για τον εντοπισμό του, δίχως καμία τύχη. Κανείς δεν είδε, κανείς δεν άκουσε. Κτηνίατρος της Αλεξανδρούπολης, όπου μεταφέρθηκε το ζώο, προσπάθησε για μέρες να σώσει έστω το ένα μάτι του σκυλάκου, δίχως ωστόσο να τα καταφέρει, αφού η ζημιά ήταν ανεπανόρθωτη. Έτσι, έμεινε τυφλός, με όλους όσοι είχαν συγκινηθεί από την ιστορία του, να ελπίζουν ότι θα βρεθεί μία οικογένεια που θα αναλάβει την ευθύνη της φροντίδας του για το υπόλοιπο της ζωής του.

Και το θαύμα έγινε! Το όνομα της «μαμάς» του, Βέρα. «Τον ήθελα πολύ, τον αγάπησα από την πρώτη στιγμή που τον είδα», λέει στη «ΓΝΩΜΗ». Ο Ιωνάς, περίπου 5 χρονών σήμερα, είναι κανονικό μέλος της οικογένειας. Λατρεύει τη Βέρα, είναι τέλειος με τα παιδιά και κινείται με άνεση σε όλους τους χώρους, παρά το πρόβλημά του.


Πόσο εύκολο ήταν, όμως, να εμπιστευτεί ξανά τους ανθρώπους, μετά την κακοποίησή του; «Δεν ήταν καθόλου δύσκολο», λέει η Βέρα. «Από την τρίτη με τέταρτη μέρα ήταν σαν να γεννήθηκε στο σπίτι μου, σαν να βλέπει τα πάντα! Εντελώς ανεξήγητο, κι όμως, αληθινό». Προφανώς, η αγάπη που ένιωσε ο Ιωνάς ήταν τόσο μεγάλη που έσβησε τις στιγμές του πόνου και του φόβου που έζησε στα χέρια του βασανιστή του. Η ιστορία του Ιωνά μπορεί και πρέπει να λειτουργήσει ως πρότυπο. Όλα τα πλάσματα, παρά τα προβλήματα υγείας ή αναπηρίας που μπορεί να αντιμετωπίζουν, ακόμη κι αν αυτά είναι αποτέλεσμα βασανιστηρίων από κάποιο τέρας, μπορούν να εμπιστευτούν ξανά τους ανθρώπους και αξίζουν ένα ζεστό σπίτι και μία δεύτερη ευκαιρία.


Κική Ηπειρώτου

ΓΝΩΜΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου