Με το ν/σ επιχειρείται να ξεπεραστούν οι αποφάσεις 646/2015 και 3944/2015 του ΣτΕ οι οποίες αναμένεται να καθαρογραφούν το επόμενο διάστημα και να τινάξουν και φέτος στον αέρα τη διαδικασία. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι την τελευταία στιγμή με βουλευτική τροπολογία που ψηφίστηκε τον Απρίλιο στη Βουλή είχε παραταθεί για ένα έτος η ΚΥΑ του 2015 την οποία είχε απορρίψει, μετά από προσφυγή του Δικηγορικού Συλλόγου, ως εκτός των ορίων του νόμου 2971/2001.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες με το νέο νόμο που έχει καταρτισθεί από τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας του υπουργείο Οικονομικών:
-Οι παραλίες θα παραχωρούνται στους ιδιώτες μέσω ηλεκτρονικού Δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού πανελλήνιας εμβέλειας που θα γίνεται με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις για όλους τους δήμους από την Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου. Ο διαγωνισμός θα υποστηρίζεται από το ίδιο μηχανογραφικό σύστημα και θα γίνεται σε διαφορετικές χρονικές περιόδους για κάθε δήμο ή ευρύτερη περιοχή.
-Ακόμη δεν έχουν καθορισθεί τα ποσοστά των εσόδων Δημοσίου και δήμων που σήμερα είναι 30-70 με αποτέλεσμα από τα συνολικά 50 εκατ. του 2016 να εισπράξει το Δημόσιο 15 εκατ. και οι δήμοι 35 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι σκέψεις στο υπουργείο Οικονομικών με δεδομένο ότι θεωρούν ότι με το νέο σύστημα η διαδικασία θα εξορθολογιστεί και αφετέρου θα σταματήσουν οι καταπατήσεις, με αποτέλεσμα τα έσοδα, όπως υπολογίζουν, να τριπλασιαστούν (σ.σ. δηλ. να φτάσουν τα 150 εκατ. ευρώ), προτείνουν το ποσοστό αυτό να αντιστραφεί (70-30). Τονίζουν, δε, ότι με αυτό τον τρόπο οι δήμοι θα αυξήσουν σε απόλυτους αριθμούς τα έσοδα τους από 35 εκατ. σήμερα σε 45 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, οι δήμοι αμφισβητούν ότι η αύξση των εσόδων θα είναι τόσο μεγάλη, και, επικαλούμενοι τα μεγάλα έξοδα που έχουν για τη συντήρηση των παραλιών αλλά και για την πληρωμή των ναυαγοσωστών, ζητούν τα ποσοστά να παραμείνουν αμετάβλητη.
– Το νέο νομοσχέδιο και η ΚΥΑ που θα εκδοθεί προσαρμόζονται απολύτως στις απαιτήσεις των αποφάσεων του ΣτΕ.
e-evros
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου