25 Μαρτίου 2017

Μεταξύ 2-3% το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας για το 2016, εκτιμά Ευρωπαίος αξιωματούχος

"Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί αποτιμούν ακόμη τα δεδομένα και μέχρι στιγμής έχουν δώσει μια πιο επιφυλακτική εκτίμηση, μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ", συνέχισε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε "τεράστια υπέρβαση" του στόχου
Οι πιστωτές της Ελλάδας στην ευρωζώνη εκτιμούν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα που πέτυχε η χώρα την περασμένη χρονιά κυμαίνεται μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ και κατά συνέπεια είναι πολύ υψηλότερο από τον στόχο που είχε τεθεί από το πρόγραμμα διάσωσης αλλά και υψηλότερο απ' ότι προβλεπόταν μέχρι τώρα, δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο πρακτορείο Reuters.
Το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι πηγή αντιπαράθεσης μεταξύ των χωρών της ευρωζώνης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου που πιστεύει ότι για το 2016 ανερχόταν μόνο στο 0,9%.
Τα στοιχεία αυτά, που είναι καλύτερα του αναμενόμενου, μπορεί να βοηθήσουν στις συζητήσεις μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών για το κλείσιμο της αξιολόγησης, που μέχρι τώρα προσκρούουν στις μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά, εκτιμά το πρακτορείο. Με βάση τη συμφωνία με τους πιστωτές της η Αθήνα θα έπρεπε να επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% πέρσι.
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος είπε ότι οι ελληνικές αρχές εκτιμούν τώρα ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα κυμανθεί γύρω στο 3,5% του ΑΕΠ, αν και τα οριστικά στοιχεία θα γίνουν γνωστά τον Απρίλιο. «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι θεσμοί αποτιμούν ακόμη τα δεδομένα και μέχρι στιγμής έχουν δώσει μια πιο επιφυλακτική εκτίμηση, μεταξύ 2-3% του ΑΕΠ», συνέχισε, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο θα συνιστούσε «τεράστια υπέρβαση» του στόχου.
Στις τελευταίες προβλέψεις της, τον Φεβρουάριο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμούσε ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 θα βρίσκεται στο 2%.
Τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις αναμένεται ότι θα φτάσουν φέτος τα 2,4 δισεκατομμύρια ευρώ και το 1,9 δισεκ. το 2018, πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος. Η ελληνική κυβέρνηση ανέμενε έσοδα 2,7 δισεκ. ευρώ φέτος.
Από τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που έχουν ήδη νομοθετηθεί από την ελληνική κυβέρνηση εκτιμάται ότι θα εξοικονομηθεί το 1,5% του ΑΕΠ το 2018 και το 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2025, κατέληξε.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου