22 Απριλίου 2017

Πλεόνασμα - καταλύτης


Στο 3,9% του ΑΕΠ το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016

* Στην Αθήνα την Τρίτη οι επικεφαλής των θεσμών για ολοκλήρωση της αξιολόγησης και της συμφωνίας με το ΔΝΤ
* Κρίσιμες διαβουλεύσεις στην Ουάσιγκτον για το χρέος, με παράγοντα απροσδιοριστίας τη διάσταση ΔΝΤ - Γερμανίας

Ισχυρό ατού στην προσπάθεια να εγκαταλείψουν με επιτυχία και οριστικά τα Μνημόνια και τη διεθνή επιτροπεία με τη λήξη του τρέχοντος προγράμματος απέκτησαν η κυβέρνηση και η Ελλάδα, τη στιγμή που οι συζητήσεις για τα πλεονάσματα και το χρέος μετά το 2018, με επίκεντρο τις συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών με τους επικεφαλής των θεσμών στην Ουάσιγκτον, βρίσκονται στην τελική φάση. Το πρωτογενές πλεόνασμα για το 2016 που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ άγγιξε το 3,9% του ΑΕΠ και με όρους Μνημονίου το 4,16%, γεγονός που δρα καταλυτικά σε πολλούς παράγοντες του ελληνικού ζητήματος και στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.
 -------------------------------------------------------------------------------------------------

ΕΡΕΥΝΑ - ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΓΣΕΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

"Γερασμένο" προσωπικό, "γερασμένες" υποδομές και ανισότητες

Την Τρίτη παρουσιάζονται στο αμφιθέατρο του Μουσείου της Ακρόπολης τα αποτελέσματα της μεγάλης έρευνας του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ για την «Ελληνική Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση». Ο επιστημονικός σύμβουλος του ΚΑΝΕΠ Νίκος Παΐζης μιλά στην «Αυγή» και σκιαγραφεί τα χρόνια προβλήματα του συστήματος, χαρακτηρίζοντάς το «αντιπαιδαγωγικό και παράλογο».

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΟΥΖΑΛΑΣ

Η Υπηρεσία Ασύλου προσέφερε "καλύτερη ζωή" σε 25.000 πρόσφυγες

Την ώρα που ο αριθμός των καταγεγραμμένων προσφύγων στην Ελλάδα φτάνει τις 62.000, ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσίασε στη Βουλή τις «επιτυχίες» της Υπηρεσίας Ασύλου, που πέτυχε 12.000 μετεγκαταστάσεις, με προοπτική να αυξηθούν σύντομα κατά 2.500, ενώ παράλληλα πραγματοποιήθηκαν και 6.500 επανενώσεις οικογενειών.

Τη Δευτέρα η δίκη των δύο ακροδεξιών στη Χίο

Ενώπιον της Δικαιοσύνης οι δράστες των επιθέσεων κατά προσφύγων και μεταναστών το βράδυ της Πέμπτης, 20 Απριλίου 2017, στην ευρύτερη περιοχή της Σούδας και στο Κάστρο της Χίου.

Το νερό επιστρέφει στους δήμους

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο World Water Forum, σε 15 χρόνια, 235 δήμοι σε 37 χώρες αποφάσισαν να επαναφέρουν υπό δημόσια διαχείριση τα δίκτυα πόσιμου νερού για συνολικό πληθυσμό 106 εκατομμυρίων κατοίκων. Το μεγαλύτερο ποσοστό αναστροφής σημειώθηκε στις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Τα αρνητικά αποτελέσματα των ιδιωτικοποιήσεων του παρελθόντος οδηγούν στην επαναδημοτικοποίηση των δικτύων.
Γράφει ο Κώστας Μελάς
Εθνική Συντονιστική Επιτροπή

Θετικά μηνύματα για την κρουαζιέρα το 2017

Παρά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και των προβλημάτων σε γειτονικούς προορισμούς, που οδήγησαν στη μεταφορά δρομολογίων εκτός της περιοχής συνολικά, οι εκπρόσωποι των διεθνών ομίλων ενημέρωσαν ότι έχουν προγραμματιστεί για την Ελλάδα προσεγγίσεις μεγαλύτερων πλοίων, με υψηλότερες πληρότητες σε σχέση με το 2016.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ

Νοσηλευτική σε τάξη

Στα 30 χρόνια της νεότερης ιστορίας της Νοσηλευτικής στη χώρα μας, η ανάπτυξή της κάλυψε όλον τον κενό χώρο που υπήρχε τόσο στην εκπαίδευση όσο και στην άσκησή της. Όλο αυτό όμως έγινε άναρχα, με κριτήρια κυρίως μικροπολιτικά, χωρίς σχεδιασμό που να λαμβάνει υπόψη τις σύγχρονες ανάγκες των πολιτών και τις επιστημονικές εξελίξεις...
του Δημήτρη Τζιάλλα

Γαλλία: Εκλογές στη σκιά του τρόμου

Προεδρικές εκλογές αύριο στη Γαλλία με τα μάτια στραμμένα στη δυναμική της Λεπέν, η οποία φαίνεται να "εξαργυρώνει" τους "πόντους" της τρομοκρατικής δολοφονικής επίθεσης της Πέμπτης. Ο πρωθυπουργός Καζνέβ την κατηγόρησε χθες για "ξεδιάντροπη εκμετάλλευση" του περιστατικού. Τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν νικητές του πρώτου γύρου τον Μακρόν με 24,5% και τη Λεπέν με 23%.  

Το Πεντάγωνο επιμένει για τα χημικά όπλα του Άσαντ

Βέβαιος ότι ο Μπασάρ Αλ Άσαντ παραβίασε τη διεθνή συμφωνία του 2013 για την καταστροφή του χημικού οπλοστασίου της χώρας του εμφανίστηκε χθες ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Τζιμ Μάτις τονίζοντας ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία» πως η Συρία διαθέτει και σήμερα χημικά όπλα.

Αποχαιρετισμός σε ένα ατιθάσευτο ταλέντο

Χειμαρρώδης ηθοποιός με ατιθάσευτο ταλέντο, ο Στάθης Ψάλτης πέθανε 66 χρόνων. Έγινε ευρέως γνωστός από τις εμπορικές ταινίες της δεκαετίας του 1980, ωστόσο θα μείνει αξέχαστος για τις ερμηνείες του σε κλασικούς ρόλους, όπως στο «Ημερολόγιο ενός τρελού» του Γκόγκολ ή τον τηλεοπτικό «Συμβολαιογράφο». Κηδεύεται τη Δευτέρα στις 3 μ.μ. από το Νεκροταφείο Ζωγράφου.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου