7 Απριλίου 2017

Το νέο ψηφιακό δίκτυο Τηλεπικοινωνιών Σαμοθράκης

Ποντισμός καλωδίου στη θάλασσα (φωτο Σ.Β.)

Καλώδιο οπτικής ίνας ίδιο με αυτό που ποντίστηκε (φωτο Σ.Β.)

Μετά από πολλές καθυστερήσεις και με ευθύνη κυρίως του εργολάβου που έχει αναλάβει το έργο, έχει ολοκληρωθεί επιτέλους η αντικατάσταση των χάλκινων καλωδίων με «καλώδια οπτικής ίνας».

Η αξία των οπτικών ινών σε σύγκριση με τα χάλκινα καλώδια που χρησιμοποιούνται μέχρι σήμερα στο νησί μας, είναι, ότι επειδή αυτές δεν έχουν απώλειες στην μεταφορά του σήματος λόγω αντίστασης, προσφέρουν πολύ μεγάλες ταχύτητες επιτρέποντας έτσι εφαρμογές για νέες σύγχρονες τηλεπικοινωνίες υψηλών απαιτήσεων.

Η εγκατάσταση του δικτύου στο νησί μας έχει τις παρακάτω φάσεις.
-          Σύνδεση του κέντρου της cosmote της Σαμοθράκης με το εθνικό δίκτυο, με ποντισμένο καλώδιο στη θάλασσα οπτική ίνας. (Έχει ήδη πραγματοποιηθεί).
-          Αντικατάσταση του παλιού δικτύου του νησιού μας που ήταν με χάλκινο καλώδιο, από ένα νέο σύγχρονο δίκτυο οπτικής ίνας που θα συνδέει το κέντρο της cosmote με τους οικισμούς. (Έχει ολοκληρωθεί από τον εργολάβο και είναι ορατό από το χαραγμένο αυλάκι στην ασφαλτόστρωση των δρόμων).
-          Να εγκατασταθούν τα παλιά μηχανήματα του οργανισμού με νέα, οπτικής ίνας (βρίσκεται σε εξέλιξη από τους τεχνικούς του οργανισμού).
-          Να συνδεθούν οι πελάτες με το νέο δίκτυο. (Σε μεγάλους οικισμούς με μεγάλο τηλεπικοινωνιακό ενδιαφέρον όπως για παράδειγμα της Καμαριώτισσας, προβλέπεται να εγκατασταθούν σε διάφορα σημεία της 4 ή 5 «καμπίνες» που θα φέρνουν την οπτική ίνα πιο κοντά στην κάθε γειτονιά για μεγαλύτερες επιδόσεις. Τέτοιες καμπίνες έχει προγραμματιστεί και θα εγκατασταθούν και σε άλλα σημεία του νησιού).

*** Ο οικισμός της Χώρας ήδη εξυπηρετείται με δίκτυο οπτικής ίνας.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι αυτό το έργο δεν μπορεί να γίνει χωρίς να προγραμματιστούν φάσεις και στάδια στην εγκατάσταση και στην λειτουργία του. Είναι φυσικό ο κάθε πελάτης να βιάζεται να γίνει πρώτα η δική του σύνδεση. Όμως αυτό δεν είναι θέμα «εξυπηρετήσεων» αλλά είναι θέμα τεχνικό και οικονομικό και έχει σχεδιαστεί από την cosmote με στρατηγικά κριτήρια. (Λήφθηκαν υπόψη, με ποια σειρά ενεργειών το έργο θα ολοκληρωθεί το συντομότερο με το λιγότερο κόστος και με το μεγαλύτερο όφελος).

Οι διαβεβαιώσεις που μου έδωσε το αρμόδιο τεχνικό τμήμα των Δικτύων της Cosmote σε πρόσφατη επικοινωνία μας είναι ότι «οπωσδήποτε πριν το καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί όλες οι απαραίτητες εργασίες σε ολόκληρο το νησί προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι αυξημένες ανάγκες του καλοκαιριού, αυτό άλλωστε εξυπηρετεί και την cosmote».
 Να ευχηθούμε λοιπόν όλα να εξελιχθούν όπως έχουν σχεδιαστεί.


Σπιτάλας Βασίλης 
(vspitalas@yahoo.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου