Στα αισιόδοξα μηνύματα που γεννά η πορεία της ελληνικής οικονομίας βαδίζοντας προς την έξοδο από την κρίση τον Αύγουστο του 2018, τη δυσχερή κατάσταση που είχε περιέλθει η χώρα καθώς και τις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ3. Παράλληλα ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε ένα πλήθος ειδικότερων θεμάτων από τους πλειστηριασμούς και τα ΜΜΕ, τη Δικαιοσύνη, τις θεσμικές αλλαγές που επιτεύχθηκαν στη χώρα ενώ δεν απέφυγε ακόμα και πιο προσωπικές ερωτήσεις για το πως θα ήθελε να καταγραφεί ο ίδιος ιστορικά ή πως κρίνει τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Πιο συγκεκριμένα μιλώντας για τη Θεσσαλονίκη υποστήριξε ότι μπορεί να γίνει "η πρωτεύουσα της Βαλκανικής συνεργασίας» .«Ελεύθεροι χώροι, υποδομές και αναβάθμιση των δυτικών συνοικιών της πόλης» τέθηκαν σε προτεραιότητα υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός αναφερόμενος στον ουσιαστικό ρόλο του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη και τη προτεραιτότητα που δόθηκε στις ανάγκες των πολιτών.
"Θέσαμε στο κέντρο τα προβλήματα των πολιτών. Η Θεσσαλονίκη διψάει για ελεύθερο χώρο και για πράσινο και το πρώτο πράγμα που επιχειρήσαμε ήταν να βρούμε και να παραδώσουμε στους πολίτες ελεύθερους χώρους αυτό κάναμε με το Στρατόπεδο Παύλου Μελά όπως και το Στρατόπεδο Κόδρα".
Χαρακτηριστικό παράδειγμα για την δημιουργία των υποδομών είναι η σημαντική επιτάχυνση των έργων του μετρό που «είχε γίνει το πιο σύντομο ανέκδοτο».
«Εμείς επιταχύναμε τις διαδικασίες και κάναμε σε δύο χρόνια όσα δεν έγιναν σε δώδεκα και το 2020 θα τεθεί σε λειτουργία κανονικά το μετρό της Θεσσαλονίκης» πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας.
"Άστοχη η παρέμβαση Τουσκ" είπε ο Πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας ότι "το βάρος του προσφυγικού δεν μπορεί να πέσει στις πλάτες της Ελλάδας" ενώ κατηγορηματικός ήταν ότι όλες οι χώρες πρέπει να αναλάβουν ευθύνες και δεσμεύσεις σε σχέση με το προσφυγικό και δεν θα γίνει αποδεκτό κάτι άλλο κατά τη συζήτησή του στη Σύνοδο Κορυφής.
Αντικειμενικές οι δυσκολίες στην εφαρμογή της συμφωνίας για τους πρόσφυγες ωστόσο "πρέπει να συνεργαστούμε". Αν η συμφωνία πάψει να ισχύει τις συνέπειες οι πρώτοι που θα υποστούν θα είναι οι κάτοικοι των νησιών.
Όταν ξεκίνησε η κρίση χάσαμε τη δυνατότητα να δανειζόμαστε από τις αγορές. Σήμερα δανειζόμαστε με ένα ποσοστό πολύ πιο κάτω από την προ κρίση εποχή. Η Ελλάδα θα μπορεί μόνη της να σχεδιάζει το μέλλον της από το καλοκαίρι του 2018 που θα γίνει πράξη η έξοδος από τα μνημόνια και αυτό δεν είναι υπόσχεση είναι μια πορεία που έχει ήδη ξεκινήσει υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Στις δυσκολίες των διαπραγματεύσεων αναφέρθηκε ο Αλ. Τσίπρας υποστηρίζοντας ότι "το τελικό αποτέλεσμα -λόγω της αδύναμης θέσης που βρέθηκε η χώρα- ήταν το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει και πέραν των προσδοκιών".
«Εκεί που απέτυχαν δύο κυβερνήσεις Παπανδρέου Σαμαρά εμείς πετυχαίνουμε. Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί αυτοί είχαν σαρώσει τα πάντα. Υπήρχε αποεπένδυση. Είχαν τρομακτική αύξηση της ανεργίας έχουμε τόσο μεγάλη πτώση της ανεργίας σήμερα;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι προχωρήσαμε σε δύσκολες επιλογές που δεν ήταν δικές μας διότι τα κλειδιά του χρηματοκιβωτίου του δημόσιου προϋπολογισμού δεν ανήκαν στην ελληνική κυβέρνηση αλλά στους δανειστές μας. Αυτά τα κλειδιά θα πάρουμε πίσω από τους δανειστές και θα είναι μια μέρα ορόσημο τότε που θα συμβεί".
Ο πρωθυπουργός εξήγησε ότι δεν χρειάζεται να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση διότι υπάρχει θεσμικό πλαίσιο που προστατεύει την α’ κατοικία και εγγυήθηκε ότι οι πλειστηριασμοί «δεν θα αφορούν λαϊκές κατοικίες, αλλά καραμπινάτες περιπτώσεις κακοπληρωτών». «Πολύ σπέκουλα έγινε από κάποιους που πολύ όψιμα νοιάστηκαν για τα σπίτια των βιοπαλαιστών» συμπλήρωσε.
"Θα είμαι ο πρώτος που θα βγάλει τη χώρα από το Μνημόνιο ενώ οι άλλοι μας έβαλαν σε αυτό" είπε ο Πρωθυπουργός προσδιορίζοντας τις εκλογές το Σεπτέμβριο του 2019 ενώ αναφέρθηκε στην επόμενη μέρα απο την κρίση και τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχει προχωρήσει η κυβέρνηση.
Ο κ. Τσίπρας έκρινε ότι υπάρχει θέμα αξιοπιστίας μερίδας των ΜΜΕ καθώς και διάχυση ψευδών ειδήσεων ενώ χαρακτήρισε "ευάλωτα τα ΜΜΕ απέναντι στον πλουραλισμό και την αλήθεια" εξαιτίας των συμφερόντων που υπηρετούν.
«Έχω δεχθεί τη σκληρότερη κριτική από τα ΜΜΕ, άλλοι πρωθυπουργοί ήταν σε ροζ συννεφάκι" είπε εκτιμώντας ότι αυτό συμβαίνει γιατί "η κυβέρνηση δεν έχει τη διάθεση να συμβιβαστεί με συμφέροντα".
«Συμπαθής πολιτικός που κουβαλάει πολλά βαρίδια ο Κ. Μητσοτάκης από το παρελθόν του" ανέφερε απαντώντας σε ερώτηση για τον αρχηγό της Ν.Δ. προσθέτοντας ότι "κάθε πολιτικός που επιζητά υψηλά αξιώματα οφείλει να μην αφήνει καμία σκιά».
Τέλος απαντώντας σε μια πιο προσωπική ερώτηση για το πως θα ήθελε ο ίδιος να καταγραφεί στην ιστορία όταν θα έρθει η ώρα να αποχωρήσει ο κ. Τσίπρας είπε: «Πάλεψα για το δίκιο αυτό θα ήθελα να μείνει». Κατ. Μπρ.
avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου