Επιμένει η Ν.Δ. να μην ανακοινώνει τη θέση της για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ και να εγείρει θέμα δεδηλωμένης σε περίπτωση που οι ΑΝ.ΕΛΛ. δεν στηρίξουν την κυβερνητική απόφαση για το Σκοπιανό.
Η Ν.Δ. ποντάρει όλα τα «λεφτά» της στο να ασκήσει πίεση στην κυβέρνηση για εκλογές, αποφεύγοντας όμως να μιλήσει επί της ουσίας και να ανακοινώσει τη δική της τοποθέτηση. Μέσω αυτού του τακτικισμού επί ενός μείζονος σημασίας εθνικού ζητήματος, ο Κυρ. Μητσοτάκης επιχειρεί να σκουπίσει κάτω απ’ το χαλί τις διαφορετικές τάσεις που εκφράζονται εντός της δεξιάς παράταξης (από την καραμανλική και τη σαμαρική πτέρυγα).
Επιπλέον, με το να ετεροπροσδιορίζεται σε μια εξαιρετικά σημαντική περίπτωση εθνικής πολιτικής, ενώ θέλει να εμφανίζεται έτοιμος να αναλάβει τις τύχες της χώρας, καταφέρνει το αντίθετο αφήνοντας εξόφθαλμα να διαφαίνεται ότι της υπευθυνότητας υπερτερεί η εξυπηρέτηση μικροκομματικών σκοπιμοτήτων.
Δεν θα στηρίξουμε ελληνική πρόταση
Η πρώην ΥΠΕΞ Ντ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι, αν δεν υπάρξει ενιαία στάση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η Ν.Δ. δεν θα στηρίξει την ελληνική πρόταση, ακόμα κι αν συμφωνεί με αυτή.
Ομοίως η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. Μ. Σπυράκη δήλωσε ότι είναι απαραίτητη προϋπόθεση, να υπάρξει ενιαία στάση της κυβέρνησης, διαφορετικά πάμε σε εκλογές, καθώς, όπως πρόσθεσε, αν οι δύο κυβερνητικοί εταίροι δεν συμφωνήσουν, υπάρχει θέμα δεδηλωμένης και δεν υφίσταται κυβέρνηση. Ταυτόχρονα η Μ. Σπυράκη (ρ/σ Alpha 989) απέφυγε να παρουσιάσει καθαρά τη θέση της Ν.Δ. παραπέμποντας απλώς στο βέτο του 2008 λέγοντας ότι η Ν.Δ. πέτυχε τότε στο Βουκουρέστι δυο πράγματα:
«Πρώτον, είναι προϋπόθεση που αποδέχεται το ΝΑΤΟ η επίλυση του ζητήματος με αμοιβαία αποδεκτή ονομασία ώστε η ΠΓΔΜ να εισέλθει στο ΝΑΤΟ. Δεύτερον, η ελληνική κυβέρνηση τότε τοποθετήθηκε ώστε ως αμοιβαία αποδεκτή λύση να μπορεί να γίνει δεκτή σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, αλλά σίγουρα μία έναντι όλων, δηλαδή μία και για εσωτερική και για εξωτερική χρήση (erga omnes)». «Έκτοτε η θέση αυτή έγινε εθνική θέση. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης;» πρόσθεσε.
Η Ντ. Μπακογιάννη είπε (ρ/σ Real) ότι, ακόμα και αν συμφωνεί, η αξιωματική αντιπολίτευση θα ψηφίσει «όχι» εφόσον υπάρχει διαφωνία μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων σε ένα εθνικό θέμα.
«Η Ν.Δ. τον τυχοδιωκτισμό και την ανευθυνότητα της κυβέρνησης δεν θα τον καλύψει με την ψήφο της. (...) Η κυβέρνηση, από την ώρα που δεν έχει μία ενιαία γραμμή πάνω σε ένα τέτοιο σοβαρό εθνικό θέμα, πρέπει να φύγει. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία γι’ αυτό. Είναι μία επικίνδυνη κυβέρνηση, η οποία δεν αντιλαμβάνεται το βάρος της ευθύνης της στη διαχείριση των εθνικών θεμάτων. Και αυτό είναι μία βαριά κουβέντα που λέω, αλλά σας τη λέω με παρρησία και πολύ ξεκάθαρα».
Κουμουτσάκος: Έχουμε θέση από το 2008
Ηπιότερος ο τομεάρχης Εξωτερικών της Ν.Δ. Γ. Κουμουτσάκος, παρ’ ότι και εκείνος κατηγόρησε την κυβέρνηση για διαφορετικές θέσεις. Δήλωσε (ρ/σ 247) ότι “το Σκοπιανό είναι ένα σοβαρό ζήτημα και πρέπει να λυθεί» και πως «η άλλοτε θέση της κυβέρνησης Γκρούεφσκι, που τίναζε τα πάντα στον αέρα, άλλαξε». Παράλληλα ανέφερε ότι σημαντικό ρόλο στα πράγματα έχει παίξει το γεγονός ότι η κυβέρνηση των Σκοπίων δέχεται πίεση προκειμένου να ενταχθεί στον ΝΑΤΟ και την Ε.Ε., εντάξεις που δεν θα επιτευχθούν αν η Ελλάδα δεν άρει το βέτο της. Πρόσθεσε ότι η Ν.Δ. έχει καθαρή θέση από το 2008 και το Βουκουρέστι «και αυτή είναι να υπάρχει μια σύνθετη ονομασία για όλες τις χρήσεις».
Λιονάκης - avgi.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου