17 Ιανουαρίου 2018

Φορείς διαχείρισης στο σύνολο του Natura 2000

                             

Οκτώ νέοι προστίθενται στους υφιστάμενους είκοσι οκτώ με νομοσχέδιο του υπ. Περιβάλλοντος
Η κάλυψη του συνόλου των περιοχών, χερσαίων και θαλάσσιων, του Δικτύου Νatura 2000 από φορείς διαχείρισης, με επέκταση της χωρικής αρμοδιότητας των 25 υφιστάμενων από τους συνολικά 28, και η προσθήκη 8 νέων, προβλέπεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας του οποίου η κατάθεση επίκειται στη Βουλή (είχε δοθεί για διαβούλευση τον Νοέμβριο).
Οι 8 νέοι φορείς που αναφέρονται σε 151 περιοχές Νatura είναι: Βόρα - Πάικου - Βερμίου, Δυτικής Μακεδονίας, Κορινθιακού Κόλπου, Εύβοιας, Νότιας Πελοποννήσου - Κυθήρων, Κυκλάδων, Βορείου Αιγαίου, Κεντρικής και Ανατολικής Κρήτης.
Το νομοσχέδιο, με το οποίο αποκτά το 99,8% των περιοχών Natura φορείς διαχείρισης πλην του Αγίου Όρους, εντάσσεται στις πέντε παρεμβάσεις για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, το οποίο είχε πληγεί ιδιαίτερα από τα Μνημόνια και προηγούμενες πολιτικές, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σ. Φάμελλος σε συνέντευξη Τύπου χθες, με τη συμμετοχή της γενικής γραμματέα Περιβάλλοντος Χρ. Μπαριτάκη.
Όπως εξήγησε, ήδη στο νέο οργανόγραμμα του υπουργείου το Τμήμα Βιοποικιλότητας αναβαθμίστηκε σε Διεύθυνση, στις 15 Δεκεμβρίου δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ ο νέος κατάλογος των περιοχών Νatura, που αριθμεί πλέον 446 περιοχές και θα ενσωματωθεί στο νομοσχέδιο, εγκρίθηκε το πρόγραμμα LIFE IP (2018-2025) για την Ελλάδα στον τομέα της Φύσης και Βιοποικιλότητας, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, με 10 εκατ. συμμετοχή της Ε.Ε., ενώ σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται η διαδικασία αξιολόγησης των αναδόχων για την εκπόνηση των Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών και διαχειριστικών σχεδίων όλων των περιοχών του Δικτύου Natura 2000, προϋπολογισμού 17,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτές θα στηριχτούν τα σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων για την οριοθέτηση των περιοχών προστασίας και τον καθορισμό των επιτρεπόμενων δραστηριοτήτων ανά ζώνη προστασίας. Προανήγγειλε δε ότι εντός του 2018 θα υπογραφούν τα Προεδρικά Διατάγματα για τον Κυπαρισσιακό Κόλπο, τον Όλυμπο και τη Λίμνη Παμβώτιδα.
Στον Γιάννη Παντή, πρώτο πρόεδρο του φορέα διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου που χάθηκε πρόωρα, αφιέρωσε ο αναπληρωτής υπουργός την απάντηση σε ερώτηση για το ενδεχόμενο ανάπτυξης οικοτουριστικών δραστηριοτήτων ώστε οι φορείς να έχουν ίδια έσοδα. Όπως είπε, «εξετάζουμε τις ιδέες του για δημιουργία δικτύων τέτοιων δραστηριοτήτων με διασύνδεση, λόγου χάρη, των θαλάσσιων πάρκων Αλοννήσου - Βορείων Σποράδων και Ζακύνθου».
Κατά τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο αριθμός των μελών των Διοικητικών Συμβουλίων των φορέων διαχείρισης περιορίζεται στα επτά, από έντεκα που είναι σήμερα. Περιγράφονται αναλυτικά οι αρμοδιότητες των φορέων, οι οποίες είναι αποκλειστικά γνωμοδοτικές, ενώ ορίζεται ότι για φέτος οι δαπάνες μισθοδοσίας καλύπτονται από το Πράσινο Ταμείο και οι λειτουργικές από τον τακτικό προϋπολογισμό του ΥΠΕΝ με 4 εκατ. ευρώ και συμπληρωματικά από το Πράσινο Ταμείο.
Για τους περίπου 350 εργαζόμενους των φορέων δίνεται παράταση στις υφιστάμενες συμβάσεις μέχρι και την ανάρτηση των οριστικών πινάκων του ΑΣΕΠ για υπογραφή συμβάσεων ορισμένου χρόνου διάρκειας έως 8 μηνών.
Για την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού προβλέπεται ειδική διαδικασία με προκήρυξη των θέσεων από το Διοικητικό Συμβούλιο του εκάστοτε φορέα και έγκριση από το ΑΣΕΠ το 2019, ενώ Κοινή Υπουργική Απόφαση θα εξειδικεύσει τα απαιτούμενα προσόντα, τυχόν πρόσθετα κριτήρια πρόσληψης κ.ά.
Νομιμοποιήσεις
Στο σχέδιο νόμου προστέθηκαν διατάξεις που επιτρέπουν βάσει του Νόμου 4280/2014 σε υφιστάμενες παράνομες δραστηριότητες (χωρίς την έγκριση της δασικής υπηρεσίας) εντός δασικών εκτάσεων να αδειοδοτηθούν περιβαλλοντικά και σε περιοχές του Δικτύου Νatura να χωροθετηθούν έργα υποδομής, π.χ. ύδρευσης. Πρόκειται για χιονοδρομικά κέντρα και τις υποστηρικτικές τους εγκαταστάσεις, όπως και για κατασκηνώσεις. Τα έργα ύδρευσης, σημείωσε ο Σ. Φάμελλος, αφορούν τη Θάσο και τη Σαμοθράκη, που επλήγησαν από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου του 2017. Επίσης, παρανόμως εκχερσωθείσες δημόσιες δασικές εκτάσεις για γεωργική καλλιέργεια μπορούν να εξαγοραστούν ή να δοθεί έγκριση επέμβασης εφόσον η έναρξη της γεωργικής εκμετάλλευσης έγινε προτού η έκταση ενταχθεί στο Δίκτυο Natura και έως σήμερα η περιοχή δεν έχει θεσμοθετημένο καθεστώς προστασίας με Προεδρικό Διάταγμα.
Άλλη διάταξη προβλέπει ότι για την προστασία των λουομένων από τις μέδουσες σε θαλάσσιες περιοχές Natura μπορούν να τοποθετηθούν πλωτά φράγματα, χωρίς πάκτωση στον πυθμένα, το πολύ έως πέντε μήνες.


avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου