13 Μαρτίου 2018

Στην τελική ευθεία για την έξοδο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
Την είσοδο της Ελλάδας στην τελική ευθεία για την ολοκλήρωση του προγράμματος σηματοδότησε το χθεσινό Eurogroup, στέλνοντας μήνυμα για την ανάγκη επιτάχυνσης σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εκκρεμότητες. «Βρισκόμαστε ακριβώς 100 ημέρες πριν από το Eurogroup της 21ης Ιουνίου, οπότε θα πρέπει όλα τα διαφορετικά στοιχεία να συμφωνηθούν προκειμένου να έχουμε μια επιτυχημένη έξοδο της Ελλάδας από το πρόγραμμα» δήλωσε ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί μετά το πέρας της χθεσινής συνεδρίασης, επισημαίνοντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο».
Τα βασικά ορόσημα είναι η ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης, με την εφαρμογή των 88 προαπαιτούμενων, η παρουσίαση μέχρι το Πάσχα της στρατηγικής ανάπτυξης, που, όπως είπε ο Π. Μοσκοβισί, θα είναι «φτιαγμένη από την Ελλάδα για την Ελλάδα», καθώς και η συμφωνία για την περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και τη μεταμνημονιακή εποπτεία. «Αυτή δεν θα πρέπει να είναι ούτε να μοιάζει με τέταρτο πρόγραμμα» υπογράμμισε ο επίτροπος Μοσκοβισί, επαναλαμβάνοντας την ανάγκη να επιστρέψει η Ελλάδα στην ομαλότητα της Ευρωζώνης μετά το τέλος του προγράμματος.
Τελικό στάδιο
Ειδικότερα, το χθεσινό Eurogroup χαιρέτισε την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έναρξη των εργασιών για την τέταρτη, με την «επιτυχημένη» πρώτη αποστολή των θεσμών στην Αθήνα. «Μπήκαμε πλέον στο τελικό στάδιο του προγράμματος. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ελλάδα θα εφαρμόσει όλα τα εναπομείναντα προαπαιτούμενα για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος» δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Eurogroup Mάριο Σεντένο, υπενθυμίζοντας επίσης ότι μόλις ολοκληρωθούν και οι εθνικές διαδικασίες έγκρισης της εκταμίευσης από την τρίτη αξιολόγηση, μέσα στον Μάρτιο η Ελλάδα θα λάβει τα 5,7 δισ. της δόσης, ενώ το υπόλοιπο 1 δισ. μέσα στον Απρίλιο.
Σε ό,τι αφορά την αναπτυξιακή στρατηγική που αναμένεται να παρουσιάσει η ελληνική πλευρά, ο Μ. Σεντένο τόνισε ότι είναι ευκαιρία η Ελλάδα να λάβει την «πλήρη κυριότητα» των πολιτικών που θα ακολουθηθούν, προσθέτοντας ότι το ζητούμενο είναι «η έξοδος από το πρόγραμμα να είναι ομαλή και βιώσιμη». Ο Π. Μοσκοβισί υπενθύμισε ότι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεσμεύτηκε να παρουσιάσει τη στρατηγική για την ανάπτυξη της Ελλάδας πριν από το ορθόδοξο Πάσχα, τονίζοντας ότι θα αποτελέσει ένα «σημαντικό τεστ για την αξιοπιστία» της χώρας στη συνολική συζήτηση για τη μεταμνημονιακή εποχή και ότι θα συνδεθεί με την τελική συμφωνία. Ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ, από την πλευρά του, σημείωσε ότι η στρατηγική για την ανάπτυξη θα ληφθεί υπόψη στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, καθώς θα παίξει σημαντικό ρόλο στην ενίσχυση της ελληνικής οικονομίας στο μέλλον.
Οι Βρυξέλλες επισημαίνουν ότι το πρόγραμμα αυτό θα πρέπει να προσανατολιστεί κυρίως στην ενδυνάμωση των επενδυτικού περιβάλλοντος στη χώρα και ως εκ τούτου να περιλαμβάνει, εκτός από τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της Δικαιοσύνης, τον εκσυγχρονισμό της Δημόσιας Διοίκησης και μια φιλική φορολογία στην ανάπτυξη και την κοινωνία.
Γαλλικός μηχανισμός
Η περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους και η μεταμνημονιακή επιτήρηση δεν συζητήθηκαν διεξοδικά κατά το χθεσινό Eurogroup, ωστόσο ο Μ. Σεντένο επιβεβαίωσε ότι έχει σημειωθεί «αρκετή πρόοδος» κυρίως σε ό,τι αφορά τον λεγόμενο γαλλικό μηχανισμό σύνδεσης της αποπληρωμής του χρέους με τον ρυθμό ανάπτυξης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το Eurogroup θα συζητήσει τα δύο αυτά ζητήματα στην επόμενη, άτυπη σύνοδο, που θα γίνει στις 27 Απριλίου στη Σόφια.
Σε γενικές γραμμές, μεταξύ των προτάσεων που βρίσκονται στο «τραπέζι», πέραν της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής, είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, και η χρησιμοποίηση μέρους των αδιάθετων χρημάτων του προγράμματος, που εκτιμώνται συνολικά σε 27 δισ. ευρώ για την αγορά των δανείων του ΔΝΤ. Το ερώτημα για τους τεχνοκράτες των Βρυξελλών είναι τι θα αποφασιστεί για τη σύνδεση ή όχι των μέτρων ελάφρυνσης με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Η γενική πεποίθηση είναι ότι τα βασικά μέτρα δεν πρέπει να συνδεθούν με κάτι τέτοιο, γιατί δεν θα είναι πειστικό για τις αγορές. Το ζητούμενο είναι λοιπόν να επιτευχθεί κάποιου είδους ισορροπία, κάτι που πιθανότατα σημαίνει να υπάρξουν κάποιες προϋποθέσεις -που όμως δεν θα αφορούν καινούργια μέτρα- και οι οποίες θα συνδεθούν με την επιστροφή κερδών ύψους 4-5 δισ. ευρώ της ΕΚΤ και των κεντρικών τραπεζών χωρών της Ευρωζώνης που είχαν αγοράσει ομόλογα το 2010 στη δευτερογενή αγορά (ΑNFAs και SMPs).
Δεν συζητείται προληπτική γραμμή
Τέλος, αναφορικά με τη μεταμνημονιακή εποχή, που επίσης είναι ακόμα υπό συζήτηση, για τις Βρυξέλλες η λύση της προληπτικής γραμμής δεν συζητείται, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι επί της ουσίας καλύπτεται με το «μαξιλάρι» ρευστότητας που προετοιμάζει η κυβέρνηση. Αυτό θα κυμανθεί συνολικά μεταξύ 16 και 20 δισ. ευρώ., ποσό με το οποίο θα μπορεί η Ελλάδα να αποπληρώνει τις δανειακές της υποχρεώσεις μέχρι το 2020.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου