18 Απριλίου 2018

Αλ. Τσίπρας: «Οδεύουμε σε καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια»

Το τέλος της μνημονιακής περιπέτειας για τη χώρα ανακοίνωσε από τη Ρόδο και το βήμα του 13ου αναπτυξιακού συνεδρίου ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας υπογραμμίζοντας ότι η έξοδος από τα Μνημόνια θα είναι καθαρή, ενώ απέκλεισε για άλλη μια φορά το ενδεχόμενο της προληπτικής γραμμής στήριξης, κάνοντας λόγο για άλλη μια διάψευση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Παράλληλα λίγες ώρες πριν, από το Καστελλόριζο, έστελνε σαφές μήνυμα προς την Τουρκία πως η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά ούτε και φοβάται κανέναν.
«Μια αλλαγή σελίδας για τη χώρα, μετά από μια μακρά περίοδο επιτροπείας και σκληρών δημοσιονομικών περιορισμών» υπογράμμισε επισημαίνοντας ότι «η εκχώρηση κυριαρχίας στον οικονομικό σχεδιασμό τελειώνει οριστικά με την ολοκλήρωση και της τέταρτης αξιολόγησης σε μερικές ημέρες από σήμερα». «Εκεί που άλλοι απέτυχαν, εμείς πετυχαίνουμε» επανέλαβε ο πρωθυπουργός.
Αναφερόμενος στην πιστοληπτική γραμμή ο Αλ. Τσίπρας επανέλαβε πως δεν αποτελεί επιλογή για την επόμενη ημέρα της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα, καθώς σημείωσε χαρακτηριστικά πως δεν θα υπάρχουν «νέες βαριές δεσμεύσεις για τη χώρα και τον λαό, όπως κάποιοι προεξοφλούσαν -και δεν το έκρυβαν μάλιστα με συνεχείς τους δηλώσεις».
Μάλιστα εκτίμησε ότι «κάποιοι ενδεχομένως να στενοχωριούνται λίγο με αυτή την εξέλιξη». «Όχι γιατί πραγματικά πιστεύουν ότι αυτή η χώρα πρέπει να είναι διαρκώς υπό το καθεστώς της αιρεσιμότητας και της σκληρής επιτροπείας ή ότι θεωρούν αποτελεσματικότερη την πιστοληπτική γραμμή», επισήμανε, «αλλά γιατί τη χρειαζόντουσαν ώστε να μπορούν να φωνάζουν ότι η χώρα δεν βγαίνει από την κρίση, δε μπορεί να ανασάνει και να ανακάμψει».
Η Ν.Δ. ξαναδιαψεύδεται
Από το Νησί των Ιπποτών ο Αλ. Τσίπρας υπογράμμισε τις συνεχείς διαψεύσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας πως «δεν τους ακούει πια κανείς». «Οι ίδιοι το 2015 προεξοφλούσαν ότι θα γυρίσουμε στη δραχμή, οι ίδιοι το 2016 προεξοφλούσαν ότι δεν θα κλείσουν οι πρώτες αξιολογήσεις και θα καταρρεύσει η οικονομία, οι ίδιοι το 2017 προεξοφλούσαν ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης» υπενθύμισε και πρόσθεσε πως το 2018 οι ίδιοι προεξόφλησαν ότι δεν θα έχουμε καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια αλλά πιστοληπτική γραμμή, που σύμφωνα με τον πρωθυπουργό είναι ένα νέο Μνημόνιο.
«Δυστυχώς γι' αυτούς και ευτυχώς για τη χώρα, ατύχησαν σε όλες τους τις αρνητικές προβλέψεις» υπογράμμισε εκτιμώντας ότι πια δεν τους ακούει κανείς παρά τη στήριξη που απολαμβάνει η αξιωματική αντιπολίτευση από την πλειονότητα των μέσων επικοινωνίας.
«Η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού δεν έχει τον δικό τους το χαβά, ανεξάρτητα από την ιδεολογική του τοποθέτηση, όχι μόνο κουράστηκε με την γκρίνια και τη μιζέρια, αλλά ζητά να κοιτάξουμε επιτέλους με μεγαλύτερη αισιοδοξία τις δυνατότητες και την προοπτική αυτού του τόπου» τόνισε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας πως τώρα είναι η ώρα να κουβεντιάσουμε για την ουσία της πολιτικής. «Να χτίσουμε το αύριο όχι με τα υλικά του χθες, αλλά αξιοποιώντας τις παραγωγικές δυνατότητες του κάθε τόπου ξεχωριστά, να ξαναβάλουμε τη χώρα σε ένα σταθερό μονοπάτι ανάπτυξης και ανάτασης».
Το μέλλον στα χέρια μας
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναπτυξιακή πολιτική που αυτόνομα διαμορφώνει η Ελλάδα, μιλώντας για ένα σχέδιο βασισμένο στις ανάγκες της χώρας, χωρίς υποδείξεις τρίτων, τονίζοντας ότι η οικονομία πατάει ξανά στα πόδια της.
«Το δικό μας μέλλον στα δικά μας χέρια» είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας. Επισήμανε ότι η νέα αναπτυξιακή πολιτική «θα έχει κανόνες» τονίζοντας ότι θα είναι δίκαιη και δεν θα δουλεύει μόνο για τους ισχυρούς και θα στηρίζει αντί να υπονομεύει το κοινωνικό κράτος και την πραγματική οικονομία. «Όχι να φέρνει μόνο αριθμούς στην ανάπτυξη, ανεξαρτήτως του πόσο μεγάλη θα είναι, αλλά να είναι και δίκαιη» σημείωσε.
«Θα στηρίζει την πραγματική οικονομία, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, τους εργαζόμενους, τους επαγγελματίες, τους επιστήμονες» είπε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε ότι θα διασφαλίζει μια δίκαιη αναδιανομή του παραγόμενου πλούτου, «όπως σε κάθε κανονική ευρωπαϊκή χώρα».
Εμβληματικό μεταφορικό ισοδύναμο
Με μεγάλη ικανοποίηση και χειροκροτήματα έγινε δεκτή η κυβερνητική εξαγγελία για τη νομοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου, η εφαρμογή του οποίου θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου 2018 για μια σειρά από νησιά, ανάμεσά τους όλα του ανατολικού Αιγαίου -η Κως, η Πάτμος, η Αστυπάλαια, η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κάσος, η Λέρος, η Νίσυρος, η Σύμη, η Τήλος και το Καστελλόριζο- αλλά και μια σειρά από μικρότερα νησιά, όπως οι μικρές Κυκλάδες, όπως εξήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας.
«Άμεσα», σημείωσε, «μέσα από σχετική νομοθετική πρωτοβουλία που είναι ήδη έτοιμη, πρόκειται να υλοποιηθεί μια εμβληματικού και ιστορικού χαρακτήρα δέσμευση, η εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου στα ελληνικά νησιά». «Αυτό έγινε δυνατόν γιατί στο κέντρο της δικής μας λογικής βρίσκεται πάντοτε το ζητούμενο της κοινωνικής δικαιοσύνης και η δημιουργία αναπτυξιακών προϋποθέσεων για ολόκληρη την κοινωνία», τόνισε, «έτσι ώστε όλοι οι πολίτες, ανεξάρτητα με το πού κατοικούν, να έχουν ίσες ευκαιρίες και ίσες δυνατότητες μετακίνησης».
Το μέτρο αυτό, επισήμανε, θα καλύψει «τις περισσότερες, αν όχι όλες τις μετακινήσεις των κατοίκων των απομονωμένων νησιών και θα δώσει μια ώθηση στις επιχειρήσεις που αγωνιούν να επιβιώσουν».
Νωρίτερα ο περιφερειάρχης Ν. Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να πάρει πίσω το μεταφορικό ισοδύναμο και να επαναφέρει τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά, με τον Αλ. Τσίπρα να σηκώνει το γάντι:
«Αν ήμουν στην θέση σου», του είπε, «σχετικά εκ του ασφαλούς δηλαδή, αφού η γενική κυβέρνηση έχει ακόμη την ευθύνη της φορολογίας, δεν θα έλεγα αυτό που είπες. Θα έλεγα προχωρήστε την εμβληματική μεταρρύθμιση του μεταφορικού ισοδύναμου και όταν βγούμε από τα Μνημόνια φέρτε τον μειωμένο ΦΠΑ». Παράλληλα τόνισε πως δεν πρέπει να συσχετίζεται το ένα με το άλλο κάνοντας λόγο για ένα δίκαιο αίτημα των νησιωτών, «πάνω στο οποίο μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα πιο δίκαιο αναπτυξιακό μοντέλο».
Θεσμική στήριξη της νησιωτικότητας
Επιπλέον σημείωσε ότι η κυβέρνηση εργάζεται για τη θεσμική στήριξη της νησιωτικότητας. Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ότι διερευνάται η προοπτική επέκτασης της ρήτρας νησιωτικότητας σε όλα τα νομοσχέδια που κατατίθενται, ενώ επισήμανε ότι εντός της συζήτησης για τη συνταγματική αναθεώρηση θα μπει ειδική αναφορά στις νησιωτικές πολιτικές.
Παράλληλα μίλησε για τη διεκδίκηση από την Ελλάδα της δημιουργίας ενός ταμείου νησιωτικής συνοχής και ανάπτυξης για την περίοδο 2021-2027 αλλά και τη δέσμευση για ένα πρόγραμμα καινοτόμων δράσεων στα νησιά. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η ίδρυση του Ερευνητικού Ινστιτούτου Νησιωτικής Πολιτικής, για την οποία εκκρεμεί η υπογραφή του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος, αλλά και η ίδρυση Ακαδημίας Εμπορικού Ναυτικού στην Κάλυμνο.
Ακτοπλοΐα
Όπως είναι φυσικό, ο Αλ. Τσίπρας δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί στα κρίσιμα ζητήματα της ακτοπλοΐας ανακοινώνοντας ότι η αναδιάρθρωση του θεσμικού πλαισίου των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών και οι αλλαγές στον νόμο που ισχύει από το 2001 ήδη είναι υπό εξέταση από ομάδα εργασίας που έχει συσταθεί. «Οι προτάσεις της θα κατατεθούν σύντομα και θα τεθούν σε διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, ο οποίος τόνισε τη δυνατότητα που δίνει ο νόμος του υπουργείου Ναυτιλίας στους δήμους έως 5.000 κατοίκων και στις μικρές δημοτικές ενότητες, να μπορούν να αναλάβουν την ακτοπλοϊκή σύνδεση του τόπου τους «και να μην εξαρτώνται από τις επιχειρηματικές διαθέσεις και επιδιώξεις».
Αναφερόμενος στον εξορθολογισμό του συστήματος των άγονων γραμμών, ο Αλ. Τσίπρας υπενθύμισε ότι το κόστος ήταν περίπου 46 εκατ. ευρώ τον χρόνο. «Εμείς εξορθολογήσαμε το σύστημα, κάναμε διαγωνισμούς και το κόστος από 46 εκατομμύρια κατέβηκε στα 10. Και οι γραμμές όχι μόνο δεν περιορίστηκαν, αλλά πύκνωσαν» υπογράμμισε.
Από αυτή την εξοικονόμηση, σημείωσε, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας προβαίνει σε διαγωνισμό για την προμήθεια δύο ελικοπτέρων παντός καιρού για πτήσεις μεταφοράς επιβατών από τα μικρά νησιά των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων στη Ρόδο και τη Σύρο.
Τέλος, επισήμανε τον σχεδιασμό ολοκλήρωσης της αδειοδότησης υδατοδρομίων σε 25 νησιά του Νοτίου Αιγαίου με το σχέδιο νόμου και την απλοποίηση των διαδικασιών να βρίσκονται υπό επεξεργασία. «Μέσα στον χρόνο θα γίνουν οι διαγωνισμοί για την υλοποίησή τους» τόνισε σημειώνοντας πως στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα νησιά, ανεξάρτητα από την τουριστική κίνηση, να έχουν ένα υδατοδρόμιο.
Σαφές μήνυμα στην Τουρκία: "Δεν απειλούμε κανέναν, δεν φοβόμαστε κανέναν"
Νέο σαφές διπλό μήνυμα στην Τουρκία έστειλε ο Αλ. Τσίπρας από το Καστελλόριζο: “συνεργασίας, συνεννόησης, ειρηνικής συνύπαρξης” και παράλληλα αποφασιστικότητας. Η Ελλάδα δεν απειλεί, αλλά ούτε και φοβάται κανέναν και υπερασπίζεται την εδαφική της ακεραιότητα και διαθέτει ισχυρή αποτρεπτική δύναμη, αλλά και ισχυρά ερείσματα και συμμαχίες στη διεθνή κοινότητα.
«Η Ελλάδα μπορεί να υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα από άκρη σε άκρη ετούτης της χώρας, τα σύνορα της οποίας είναι δεδομένα από τις διεθνείς συνθήκες. Δεν διαπραγματευόμαστε, δεν παζαρεύουμε, δεν εκχωρούμε ούτε σπιθαμή γης» υπογράμμισε. Έκανε ειδική μνεία στον σμηναγό Γ. Μπαλταδώρο λέγοντας μεταξύ άλλων πως χάσαμε έναν από τους καλύτερους πιλότους μας και, με αφορμή το συλλυπητήριο τηλεφώνημα Γιλντιρίμ, τόνισε ότι “οι κινήσεις καλής θέλησης πρέπει να έχουν συνέχεια”.
Παρενόχληση στο Σινούκ
Ωστόσο η τουρκική προκλητικότητα συνεχίστηκε ακόμη και παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού. Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της επιστροφής του κυβερνητικού κλιμακίου από τη Ρω στη Ρόδο, δυο τουρκικά μαχητικά, τα οποία πετούσαν στα 10.000 πόδια και χωρίς να έχουν παραβιάσει τον ελληνικό εναέριο χώρο, ζήτησαν από τον πιλότο του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αλ. Τσίπρα και πετούσε στα 1.500 πόδια να δώσει στοιχεία πτήσης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κυβερνήτης τους αγνόησε και, αφού ενημέρωσε άμεσα τον πρωθυπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, αμέσως στο σημείο βρέθηκαν πετώντας στα 20.000 πόδια, στον δικό μας εναέριο χώρο, δυο ελληνικά μαχητικά. Με την εμφάνισή τους τα τουρκικά έφυγαν αμέσως με ανατολική κατεύθυνση. Ο Αλ. Τσίπρας και ο ναύαρχος Ε. Αποστολάκης παρακολούθησαν από το Σινούκ την εμφάνιση και αναχώρηση των τουρκικών μαχητικών.
avgi.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου