30 Ιουνίου 2018

ΔΝΤ: Καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί για περικοπή συντάξεων


Εκτεθειμένοι έμειναν όσοι διατυμπάνιζαν πως έχουν αποφασιστεί περικοπές συντάξεων. Η διάψευση των σεναρίων αυτών που αναπαράγονταν από τα φίλα προσκείμενα στην αντιπολίτευση ΜΜΕ, ήρθε από την πιο αξιόπιστη πηγή και με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο Μιχάλης Ψαλιδόπουλος δήλωσε μέσω συνέντευξής του στο Κανάλι της Βουλής ότι, αν και έχουν νομοθετηθεί περικοπές των συντάξεων, «η συζήτηση για το εάν θα εφαρμοστούν και πώς τα μέτρα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη. Θα γίνει μετά τον Αύγουστο του 2018»....


avgi.gr

ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ - ΦΩΤΟ, ΣΧΟΛΙΑ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ!

Σ΄αυτό το πανέμορφο περιβάλλον στις Δάφνες Σαμοθράκης,

Στον κήπο μας που φτιάξαμε με κόπο και μεράκι το δικό μας φυτώριο,

Και που καμαρώνουμε αλλά και προσδοκούμε υγιεινή διατροφή,

 Εμφανίστηκε απρόσκλητο και αυτό το πανέμορφο πλάσμα του θεού
με εξαιρετική, μοναδική και σπάνια ομορφιά!

Μια κάμπια, να τρώει τον κόπο μας και τα καλούδια μας.
Πως να την θανατώσεις; Κάποιο ρόλο ύπαρξης έχει και αυτή!

Σπιτάλας Βασίλης

Δελτίο Τϋπου - Γνωμάτευση για τις πιθανές επιπτώσεις εγκατάστασης και λειτουργίας αιολικών σταθμών στην ορεινή περιοχή NATURA 2000 της Σαμοθράκης


ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΑΙΟΛΙΚΩΝ ΣΤΑΘΜΩΝ
ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ NATURA ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΤΗΣ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

Η παρούσα γνωμοδότηση συντάχθηκε από το Διεθνές Επιστημονικό Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (ΔΕΓΣ) της «Βιώσιμης Σαμοθράκης» ("Sustainable Samothraki"), ενός συλλόγου που αποσκοπεί στην εξασφάλιση βιώσιμου μέλλοντος για το νησί της Σαμοθράκης, καθώς και την ένταξή του στο «Διεθνές Δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας» (Man and Biosphere, MAB Program) της UNESCO[1] (1). Μέσω της παρούσας επιστολής, το ΔΕΓΣ, το οποίο στελεχώνεται από διεθνώς αναγνωρισμένους επιστήμονες που εδώ και χρόνια έχουν εμπλακεί ερευνητικά στο νησί, εκφράζει την έντονη ανησυχία του σχετικά με την αδειοδότηση λειτουργίας μεγάλου αιολικού πάρκου[2] στον «πυρήνα» της περιοχής NATURA 2000 (Εικ. 1) και του προτεινόμενου «πυρήνα» του αποθέματος της βιόσφαιρας στη Σαμοθράκη (Εικ. 2). Το ΔΕΓΣ, ενώ συμφωνεί απερίφραστα στην υποκατάσταση ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ, ανησυχεί για τη διαταραχή του περιβάλλοντος που θα προκαλέσει το εν λόγω έργο σε ένα από τα τελευταία εναπομείναντα, σχεδόν αδιατάρακτα νησιά της Μεσογείου. Από σχετική προκαταρκτική μελέτη που πραγματοποίησε, το ΔΕΓΣ είναι πεπεισμένο ότι λόγω της προτεινόμενης χωροθέτησης των ΑΣΠΗΕ κοντά στις κορυφογραμμές του νησιού θα προκληθεί σοβαρή, μη αναστρέψιμη περιβαλλοντική διαταραχή όχι μόνο στον πυρήνα της περιοχής NATURA, αλλά και στο νησί συνολικά. Οι επιπτώσεις από το έργο δε θα περιοριστούν μόνο στο φυσικό περιβάλλον, αλλά θα έχουν πολλαπλές οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.
Οι κύριες ενστάσεις κατά της εγκατάστασης αιολικών σταθμών παραγωγής ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στον ορεινό όγκο της Σαμοθράκης είναι οι παρακάτω:
1. Ασυμβατότητα με τις αρχές του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO
Η χωροθέτηση του προτεινόμενου ΑΣΠΗΕ στον πυρήνα ενός αποθέματος ΜΑΒ αντίκειται στις αρχές του προγράμματος «Άνθρωπος και Βιόσφαιρα» της UNESCO: Σύμφωνα με το έγγραφο θέσης της Αυστριακής Επιτροπής ΜΑΒ για τη χρήση ΑΠΕ σε αποθέματα βιόσφαιρας[3] «... Η ζώνη του πυρήνα πρέπει να προστατεύεται διαρκώς ως αυστηρή περιοχή διατήρησης. Κατά συνέπεια, απαγορεύεται η κατασκευή αιολικών σταθμών στον πυρήνα και στην ενδιάμεση ζώνη προστασίας (buffer zone). Αντίθετα, δικαιολογείται η κατασκευή μικρομονάδων ως εναλλακτική λύση για γεννήτριες ντίζελ, όπως για παράδειγμα για την παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε υπάρχουσες ορεινές καλύβες και καταφύγια». Συμπερασματικά, η ένταξη της Σαμοθράκης στο «Διεθνές Δίκτυο Αποθεμάτων της Βιόσφαιρας» της UNESCO τίθεται σε κίνδυνο.
2. Επιπτώσεις στο υδατικό δυναμικό
Η συμπύκνωση υδρατμών είναι φαινόμενο που λαμβάνει χώρα στον ορεινό όγκο της Σαμοθράκης και θεωρείται ότι συνεισφέρει σημαντικά τόσο στη σχετικά μεγάλη επιφανειακή απορροή του νησιού, όσο και στην παρουσία πηγών και ρεμάτων αδιάλειπτης ροής ακόμη και το καλοκαίρι (2). Οι ΑΣΠΗΕ επηρεάζουν το μικροκλίμα στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης τους (3-6) και προκαλούν έντονη ανάμιξη των αέριων μαζών, μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία και την υγρασία κοντά στην επιφάνεια του εδάφους με αποτέλεσμα τη θέρμανση (και ξήρανση) των παρεδάφιων αέριων μαζών (5,7,8). Συνεπώς, η εγκατάσταση και λειτουργία ΑΣΠΗΕ κοντά στις κορυφογραμμές του νησιού θα διαταράξει το φυσικό ισοζύγιο θερμοκρασίας/υγρασίας προκαλώντας εν δυνάμει τόσο την ανάσχεση του φαινομένου της συμπύκνωσης των υδρατμών (2) όσο και την εξάτμιση του νερού από τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα (9). Επιπλέον, η μόνωση του εδάφους από την εγκατάσταση τόνων τσιμέντου για τις βάσεις των ανεμογεννητριών, αλλά και από την κατασκευή οδικού δικτύου, θα εμποδίσει την κατείσδυση του νερού που προέρχεται από τη βροχή, τα χιόνια και τη συμπύκνωση υδρατμών, προς το υπέδαφος, εξασθενώντας περαιτέρω τους υπόγειους υδροφορείς. Αθροιστικά, οι παραπάνω επιπτώσεις μπορεί να έχουν σαν αποτέλεσμα τη μειωμένη τροφοδοσία πηγών και ρεμάτων, γεγονός που θα επιδεινώσει το πρόβλημα νερού που ήδη αντιμετωπίζει ο Δήμος Σαμοθράκης στη διάρκεια της θερινής τουριστικής περιόδου.
3. Επιπτώσεις στην εδαφική διάβρωση
Ως αποτέλεσμα τεκτονικών και γεωμορφολογικών μηχανισμών και της εκτεταμένης υπερβόσκησης, το 71% της επιφάνειας της Σαμοθράκης χαρακτηρίζεται από υψηλή-μέτρια διάβρωση (10), που αποτελεί ένα από τα κυριότερα περιβαλλοντικά προβλήματα του νησιού[4]. Οποιαδήποτε παρέμβαση στα ορεινά τμήματα των λεκανών απορροής, που περιλαμβάνει εκσκαφές, διάνοιξη δρόμων και επιπεδώσεις, θα έχει σαν αποτέλεσμα την απομάκρυνση της βλάστησης και την αλλαγή των κλίσεων του ανάγλυφου ενισχύοντας τα φαινόμενα διάβρωσης και στερεομεταφοράς εδαφικών υλικών (11,12). Η προτεινόμενη περιοχή εγκατάστασης ΑΣΠΗΕ στη Σαμοθράκη χαρακτηρίζεται από ορεινούς όγκους με μεγάλο υψόμετρο και κλίσεις, χαμηλή βλάστηση, καθώς και έντονα τεκτονισμένα και ευδιάβρωτα πετρώματα. Τα έργα κατασκευής ΑΣΠΗΕ θα οδηγήσουν με βεβαιότητα στην αύξηση της τρωτότητας εκτεταμένων τμημάτων του ανάγλυφου με συνεπακόλουθη αύξηση της διάβρωσης και στερεομεταφοράς (13), ειδικά μάλιστα σε περιόδους έντονων βροχοπτώσεων. Στις επιπτώσεις συγκαταλέγονται η αύξηση της επικινδυνότητας των πλημμυρικών φαινομένων, η απογύμνωση ορεινών όγκων και η αλλοίωση παρόχθιων γεωργικών γαιών.
4. Επιπτώσεις στη χλωρίδα
Παρά τη μικρή της έκταση, η Σαμοθράκη έχει εξαιρετική σημασία για την ελληνική χλωρίδα, αποτελώντας ένα σημαντικό θερμό σημείο (hotspot) βιοποικιλότητας λόγω: α) της γεωγραφικής της θέσης που βρίσκεται στο σταυροδρόμι τριών γεωγραφικών ζωνών χλωρίδας, με αποτέλεσμα την παρουσία πολυάριθμων "μεθοριακών" φυτών (outpost plants) και β) το χαρακτηριστικό τοπικό κλίμα ως αποτέλεσμα των ακραίων κλίσεων μεταξύ ακτής και βουνού που παρέχει άφθονο νερό (§ 2) συντηρώντας ιδιόμορφους σχηματισμούς υποαλπικής - αλπικής βλάστησης. Συγκεκριμένα, η χλωρίδα της Σαμοθράκης χαρακτηρίζεται από ασυνήθιστη και μεγάλη βιοποικιλότητα φυτών με 1441 είδη και 21 τύπους βλάστησης με πολλά μοναδικά στοιχεία, όπως 17 ενδημικά είδη καθώς και 2 ενδημικά ή πολύ σπάνια είδη περιορισμένης παγκόσμιας εξάπλωσης (14). Στην κορυφογραμμή του όρους Σάος απαντώνται μοναδικοί και πολύ σπάνιοι τύποι βλάστησης, όπως οι  ορεινοί θαμνώνες τύπου Mountain hedgehog heaths (EUNIS F7.4C Aegean summital hedgehog heaths; Habitat directive Annex I: 4090 Endemic oro-Mediterranean heaths with gorse) και τα πηγαία έλη τύπου Spring swamps (EUNIS E3.5 Moist or wet oligotrophic grassland) (14). Τα έργα κατασκευής και εγκατάστασης των ΑΣΠΗΕ αναμένεται να επηρεάσουν άμεσα τουλάχιστον 7 από τα 17 ενδημικά είδη χλωρίδας, ενώ από τη λειτουργία τους αναμένεται να επηρεαστούν έμμεσα πολλά άλλα είδη λόγω μεταβολής των κλιματικών, υδρολογικών και εδαφικών συνθηκών (§ 2, 3) και της αύξησης των φαινομένων εδαφικής διάβρωσης (§ 3). Οι επιπτώσεις του έργου στη χλωρίδα αναμένεται να επεκταθούν σε όλο το ανατολικό τμήμα του νησιού από την κορυφογραμμή Λουλούδι μέχρι την ακτογραμμή.

5. Επιπτώσεις στην πανίδα
Η Σαμοθράκη είναι από τα πλουσιότερα νησιά του Αιγαίου σε ορνιθοπανίδα και ξεχωρίζει για την μεγάλη ποικιλία σπάνιων και απειλούμενων ειδών που φωλιάζουν ή σταθμεύουν εκεί κατά την μετανάστευση τους (Εικ. 3). Αποτελεί σημαντική περιοχή τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως επιβεβαιώνεται και από τη μεγάλη έκταση που καταλαμβάνει η Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας (ΖΕΠ) εντός της περιοχής ΝΑTURA (Εικ. 1), με σημαντικότερα "είδη χαρακτηρισμού" τα αναπαραγόμενα Σπιζαετός (Hieraaetus fasciatus), Αετογερακίνα (Buteo rufinus) και Χρυσογέρακο (Falco biarmicus). Ειδικά το ορεινό τμήμα του νησιού χαρακτηρίζεται από την παρουσία αναπαραγόμενων ειδών αλλά και τη σημαντική ποικιλία μεταναστευτικών αρπακτικών και στρουθιόμορφων πουλιών (15). Στην περιοχή έχουν επίσης αναφερθεί και διάφορα άλλα σημαντικά είδη πανίδας, όπως ασπόνδυλα ζώα, ερπετά και αμφίβια με ιδιαίτερο βιογεωγραφικό ενδιαφέρον (14). Σημειώνεται ότι πολλά είδη πανίδας εξαρτώνται άμεσα από τους βραχώδεις σχηματισμούς των κορυφογραμμών και τη φυσική ορεινή βλάστηση, καθώς αυτά τα ενδιαιτήματα προσφέρουν τροφή, καταφύγιο-κάλυψη και ειδικές συνθήκες αναπαραγωγής. Ο κατακερματισμός και η απώλεια οικοτόπων (και ειδικών ενδιαιτημάτων) από τα έργα των ΑΣΠΗΕ θα επηρεάσει την πανίδα, ειδικά αυτή που σχετίζεται με βραχώδεις σχηματισμούς και σπάνιους τύπους βλάστησης (§ 3). Η χωροθέτηση των ΑΣΠΗΕ σε κορυφογραμμές και διάσελα μεγάλου υψομέτρου μπορεί να προκαλέσει όχληση, εκτοπισμό, τραυματισμό ή και θανάτωση αρπακτικών πουλιών, όπως ο υψηλού κινδύνου σε πιέσεις ΑΣΠΗΕ σπιζαετός, ή/και των θηραμάτων τους. Λόγω της σπανιότητας των μεγαλόσωμων αρπακτικών πουλιών, απώλεια ακόμη και μικρού αριθμού τους μπορεί να έχει επιπτώσεις στην επιβίωση των τοπικών πληθυσμών.

29 Ιουνίου 2018

«Λευκός καπνός» στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. για το προσφυγικό/μεταναστευτικό


Μετά από μια μαραθώνια συνεδρίαση οι ηγέτες των 28 χωρών κατέληξαν σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού/μεταναστευτικού.
Στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ υπήρξε αντιπαράθεση ανάμεσα στις δυνάμεις που θέλουν μια ευρωπαϊκή συλλογική λύση στη βάση της συνευθύνης και της αλληλεγγύης στο μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα, που συνιστά άλλωστε ευρωπαϊκή πρόκληση, και τις δυνάμεις που επιλέγουν να κινηθούν στη βάση της περιχαράκωσης και των μονομερών ενεργειών και όχι στη βάση του συμμερισμού της ευθύνης, η οποία προκύπτει από τη συμμετοχή τους στην Ευρωπαϊκή οικογένεια.
Η Ελλάδα από κοινού με την Ισπανία, τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Μάλτα, βρέθηκαν απέναντι στις γνωστές θέσεις που εκφράζουν η Αυστρία και οι χώρες του Βίσεγκραντ, και οδηγούν σε μια Ευρώπη-φρούριο. Η Ιταλία, παρά τις αρχικές ενστάσεις της σε μια συλλογική αντιμετώπιση του ζητήματος, στο τέλος προσχώρησε σε αυτή τη λογική.
Αποφεύχθη η δημιουργία κλειστών κέντρων στην Αφρική ενώ αποτράπηκε η αναβολή της αναθεώρησης του Δουβλίνου για μετά τις ευρωεκλογές του 2019. Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης.
Εξασφαλίστηκαν τα εξής:
1) Η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική (σχέσεις με τρίτες χώρες), τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση.
2) Τονίστηκε η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ -Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία. Μια χώρα που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες. Καθώς επίσης και η ανάγκη η Τουρκία να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα, την οποία έχει αναστείλει και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ -Τουρκίας.
3. Στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τονίζεται ότι ο κανονισμός του Δουβλίνου πρέπει να αναθεωρηθεί στη βάση της αλληλεγγύης και της συνευθύνης.

Μέρκελ: Καλό σημάδι ότι καταλήξαμε σε κοινό κείμενο
«Συνολικά, έπειτα από μια εντατική συζήτηση για το πιο δύσκολο ζήτημα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή το μεταναστευτικό, είναι καλό σημάδι το ότι συμφωνήσαμε σε ένα κοινό κείμενο» τόνισε η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και πρόσθεσε: «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε για να γεφυρώσουμε τις διαφορετικές απόψεις»
Μακρόν: Υπερίσχυσε η ευρωπαϊκή συνεργασία
«Ήταν η ευρωπαϊκή συνεργασία αυτή που υπερίσχυσε», δήλωσε με ικανοποίηση ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν και πρόσθεσε ότι επιδείχθηκε η «αλληλεγγύη» που οφειλόταν στις «χώρες πρώτης υποδοχής».
Κόντε: Η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη
Για έναν «πολύ καλό συμβιβασμό» έκανε λόγο ο πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι. «Η Ιταλία δεν είναι πλέον μόνη», δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής της κυβέρνησης συμμαχίας των λαϊκιστών και της άκρας δεξιάς στην Ιταλία, ο Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος είχε εμποδίσει την έγκριση της πρώτης εκδοχής του κειμένου των συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής. Μετά τη συμφωνία που επετεύχθη ο ιταλός Πρωθυπουργός δήλωσε ότι η Ιταλία θα αποφασίσει αργότερα αν θα δεχθεί να δημιουργήσει κέντρα υποδοχής προσφύγων μεταναστών στο έδαφός της.
Σάντσεθ: Περισσότερα κεφάλαια για το μεταναστευτικό
 Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Πέδρο Σάντσεθ δήλωσε πριν από λίγο ότι συμφωνήθηκε τα ξημερώματα στη Σύνοδο Κορυφής η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαθέσει περισσότερα κεφάλαια για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος.

Το μεταναστευτικό/προσφυγικό αφορά την Ε.Ε. ως σύνολο και όχι ένα κράτος μέλος μόνο

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 10.000 νέες θέσεις εργασίας (Video)




Ξεκινούν σήμερα οι αιτήσεις στο oaed.gr για το πρόγραμμα επιδότησης επιχειρήσεων του ΟΑΕΔ για την πρόσληψη και απασχόληση 10.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα».

Σκοπός του προγράμματος είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, πλήρους απασχόλησης, μέσω της πρόσληψης 10.000 ανέργων νέων ηλικίας 18-29 ετών, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα.

Από τις 10.000 θέσεις, οι 6.000 αφορούν αποκλειστικά πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα . Το πρόγραμμα απευθύνεται σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, Φορείς Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.ΑΛ.Ο) και γενικά εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα σε όλη τη χώρα.
Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ, για χρονικό διάστημα τουλάχιστον τριών (3) μηνών πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.
β. Μακροχρόνια άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 12 μηνών μέχρι την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2.
γ. Άνεργοι, με έμφαση στους πτυχιούχους ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων πανεπιστημιακού και τεχνολογικού τομέα ηλικίας 18-29 ετών, εγγεγραμμένοι στο Μητρώο ανέργων του ΟΑΕΔ για χρονικό διάστημα τουλάχιστον μιας (1) ημέρας πριν από την υπόδειξή τους από τα αρμόδια ΚΠΑ2, δικαιούχοι του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
Με πληροφορίες από ΕΡΤ, dikaiologita.gr, OAED

Σήμερα μετά τις 13:00 οι βαθμολογίες των Πανελληνίων Εξετάσεων



Οι βαθμολογίες θα ανακοινωθούν σήμερα Παρασκευή 29 Ιουνίου 2018 μετά τις 13:00 σε όλα ΓΕΛ και ΕΠΑΛ της χώρας. Οι καταστάσεις που θα αναρτηθούν στα Λύκεια θα περιέχουν μόνο τον κωδικό κάθε υποψηφίου και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα και όχι τα ονομαστικά στοιχεία του.
Ταυτόχρονα, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους στην ιστοσελίδα http://results.it.minedu.gov.gr πληκτρολογώντας τον 8-ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο του υποψηφίου σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Σήμερα θα ανακοινωθούν και τα στατιστικά στοιχεία για τις φετινές βαθμολογικές επιδόσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ.
Από την Πέμπτη 5-7-2018 και μετά, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό τους δελτίο (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ), στην ηλεκτρονική διεύθυνσηhttp://exams.it.minedu.gov.gr.
Η προθεσμία για την οριστική υποβολή των μηχανογραφικών δελτίων λήγει την Δευτέρα 16-7-2018 και είναι αποκλειστική. Μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Πηγή: ΕΡΤ

28 Ιουνίου 2018

Δήμος Αλεξ/πολης - Πρόγραμμα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων: Ιούλιος- Αύγουστος 2018

Θέμα: Πρόγραμμα θεατρικών και μουσικών παραστάσεων: Ιούλιος- Αύγουστος 2018

ΙΟΥΛΙΟΣ

1 Ιουλίου,    Μουσική παράσταση “Εν Χορδαίς” (Βασ. Γρένδας) Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων
1 Ιουλίου       Θεατρική παράσταση “Μπαμπά, μην ξαναπεθάνεις Παρασκευή”, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη

3 Ιουλίου,       Μιούζικαλ Mama Mia (Δέσποινα Βανδή) , Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
                      Παράσταση από τη Σχολή Χορού ΝΑΜΑSTE, Δημοτικό Θέατρο 
4 Ιουλίου,       Παράσταση από τη Σχολή Χορού NAMASTE, Δημοτικό Θέατρο                  
5 Ιουλίου,       Μουσική παράσταση από Δημοτικό Ωδείο, Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων
6 Ιουλίου,    Παιδική Θεατρική Παράσταση Σαν παιδιού φαντασία” από το  ΔΗΠΕΘΕ Ρούμελης, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
7 Ιουλίου,       Σύλλογος “ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΡΩΜΥΛΙΑ”, Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων
8 Ιουλίου,       Φεστιβάλ Standup Comedy , Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
                      Παιδικό Θέατρο Γρηγοριάδης, Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων  
9 Ιουλίου,       Φεστιβάλ Standup Comedy, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
10  Ιουλίου,    Φεστιβάλ Standup Comedy, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
11 Ιουλίου,     Φεστιβάλ Standup Comedy, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
12 Ιουλίου,   Παιδική παράσταση από το “ΜΙΚΡΟ ΘΕΑΤΡΟ ΛΑΡΙΣΑΣ” , Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη

14 Ιουλίου,    “ΑΝΤΙΓΟΝΗ” του Σοφοκλή, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
                       ΔΗΠΕΘΕ Σερρών Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων
15 Ιουλίου,     ΔΗΠΕΘΕ ΣΕΡΡΩΝ Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων
16 Ιουλίου,    “ΒΑΤΡΑΧΟΙ” του Αριστοφάνη (Λ. Λαζόπουλος),  Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
17 Ιουλίου,    Buenos Tango Romber El Piso” Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
18 Ιουλίου,      Παιδικό Θέατρο (Ιφιγένεια Μαλακόζη ), Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων

20 Ιουλίου,     Παιδική παράσταση Ραπουνζέλ,  Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων
21 Ιουλίου,    Παιδική παράσταση “Πέππα το γουρουνάκι” , Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων

23 Ιουλίου,    “ΑΓΑΜΕΜΝΩΝ” του Αισχύλου, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
24 Ιουλίου,     “Μόλις χώρισα” , Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων
 
26  Ιουλίου,  AΧΑΡΝΗΣ” του Αριστοφάνη (σκηνοθεσία Κώστας Τσιάνος), Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
27  Ιουλίου,      Μουσικοθεατρική παράσταση ΧΑΝΑ ΖΟΟ, Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων
28 Ιουλίου,     “ΟΙΔΙΠΟΥΣ” από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
29  Ιουλίου,     Θεατρικό Εργαστήρι Φερών, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
30  Ιουλίου,      Θεατρικό Εργαστήρι Φερών, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη

ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ

3 Αυγούστου,   Παιδική παράσταση από το Θέατρο του Βορρά,  Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων
4 Αυγούστου,  Θεατρική Παράσταση “ Παράξενο Ζευγάρι” (Ζουγανέλης –Κυριακίδης), Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη

11  Αυγούστου,   Παιδικό θέατρο “ΡΑΠΟΥΝΖΕΛ”(κηποθέατρο)

17  Αυγούστου,   Παράσταση Καραγκιόζη, Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων

19 Αυγούστου,   Συναυλία από τους Τροβαδούρους του Εθνικού, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
20 Αυγούστου,   Παιδική Παράσταση “Χένσελ και Γκρέτελ” από την Παιδική Σκηνή Κάρμεν Ρουγγέρη, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη

21  Αυγούστου,   “ΟΡΕΣΤΗΣ” του Ευρυπίδη από το ΚΘΒΕ, Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων
22  Αυγούστου,   “ΟΡΕΣΤΗΣ” του Ευρυπίδη από το ΚΘΒΕ, Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων

24  Αυγούστου,   “ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ” του Αριστοφάνη (διασκευή- σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα), Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
25  Αυγούστου,   “ΕΚΚΛΗΣΙΑΖΟΥΣΕΣ” του Αριστοφάνη (διασκευή- σκηνοθεσία Αλέξανδρου Ρήγα) , Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
26 Αυγούστου,    “ΗΛΕΚΤΡΑ” του Ευρυπίδη (σκηνοθεσία Θέμης Μουμουλίδης),  Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη
27  Αυγούστου,   Παράσταση από τον Μάγο Sankara,  Κηποθέατρο-Πάρκο Προσκόπων

29  Αυγούστου,   Συναυλία των Αδελφών Τσαχουρίδη, Οικοπάρκο Αλτιναλμάζη

Αλεξανδρούπολη  25/06/2018

Γραφείο Τύπου Δήμου Αλεξανδρούπολης

Λ. Δημοκρατίας 306, 681 32 Αλεξανδρούπολη
Τηλ.: 2551350203, Fax: 2551064235 – Email: gtip@alexpolis.gr 

Γιάννης Δραγασάκης: Είχαμε προειδοποιήσει για πιθανές τρικλοποδιές απόγνωσης πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων


"Έχουμε μπροστά μας 15 χρόνια χωρίς το πιεστικό βάρος του χρέους. Αν τα αξιοποιήσουμε σωστά, μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να μπούμε ποτέ ξανά σε επιτροπείες και μνημόνια"
 «Έγκαιρα είχαμε προειδοποιήσει για πιθανές τρικλοποδιές απόγνωσης εκείνων των πολιτικών και οικονομικών δυνάμεων που απέτυχαν σε ό,τι επιχείρησαν και διαψεύστηκαν σε ό,τι είπαν». Αυτό τόνισε –σύμφωνα με πληροφορίες- ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας σε ευρεία κομματική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ στην Αττική. Διαβεβαίωσε, δε, ότι «θα είναι όμως η σημερινή κυβέρνηση που θα βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και θα δρομολογήσει τις εξελίξεις για την επόμενη τετραετία».
Αναφερόμενος στη συμφωνία του Eurogroup, ο κ. Δραγασάκης υπενθύμισε «όταν αναλάβαμε τη διακυβέρνηση το 2015, είχαμε μόλις 20 ημέρες στη διάθεσή μας πριν λήξει η τεχνική παράταση του 2ου Μνημονίου, γεγονός που θα καταδίκαζε τη χώρα σε ασφυξία και χρεοκοπία. Σήμερα έχουμε μπροστά μας 15 χρόνια χωρίς το πιεστικό βάρος του χρέους. Αν τα αξιοποιήσουμε σωστά, μπορούμε να ανασυγκροτήσουμε τη χώρα έτσι ώστε να μην χρειαστεί να μπούμε ποτέ ξανά σε επιτροπείες και μνημόνια».
Ανέφερε επίσης ότι οι συνολικοί πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας αρκούν για να καλύψουμε τις δανειακές ανάγκες της χώρας όχι μόνο για δύο χρόνια, αλλά για ολόκληρη την επόμενη τετραετία (2019-2020). Άρα, βγαίνοντας και στις αγορές, θα έχουμε τη δυνατότητα να αποπληρώσουμε και τις υποχρεώσεις μας προς το ΔΝΤ.
Οι επόμενοι προϋπολογισμοί θα περιέχουν θετικές εκπλήξεις
Σε σχέση με τις προοπτικές, ο κ. Δραγασάκης σημείωσε «οι Προϋπολογισμοί των επόμενων ετών, αρχής γενομένης από εκείνον του 2019, όχι μόνο δεν θα έχουν νέες περικοπές, αλλά θα περιέχουν θετικές εκπλήξεις».
Σε σχέση με το χρέος επισήμανε ότι πέρυσι η ΤτΕ εκτιμούσε την επιμήκυνση κατά 8,5 χρόνια ως επαρκή. «Άρα για εμάς είναι μια καλή και λειτουργική λύση αυτό που πετύχαμε. Δεν παραιτούμαστε όμως από τον αγώνα για μια ριζική λύση για το χρέος σε κλίμακα Ευρώπης, από κοινού με τα υπόλοιπα Κράτη-Μέλη», υπογράμμισε.
-Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, και σε ό,τι αφορά την Αναπτυξιακή Στρατηγική, ο κ. Δραγασάκης τόνισε ότι είναι αξιοποιήσιμη από τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς μπορεί να αποτελέσει πλαίσιο υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων, καθώς και διεκδίκησης και υλοποίησης θετικών για τον κόσμο της εργασίας και την κοινωνία ευρύτερα μέτρων και πολιτικών. Αποτελεί επίσης μια αφετηρία για να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, ως κόμμα, σε πιο προωθημένες ακόμη επεξεργασίες για την Ελλάδα του 2030, είπε ο κ. Δραγασάκης.
avgi.gr

Ευρωπαϊκή ασυμφωνία στο προσφυγικό


Οι βαθιές διαφορές μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. όσον αφορά τη μεταναστευτική πολιτική και το αδιέξοδο σχετικά με την αναθεώρηση του Δουβλίνου προμηνύουν «θερμό διάλογο» στη σημερινή σύνοδο κορυφής, αλλά και αδυναμία λήψης αποφάσεων.

Η κοινή πολιτική ασύλου αποτελεί το βασικό θέμα συζήτησης μεταξύ των 28 αρχηγών των κρατών και των κυβερνήσεων, καθώς, πέρα από την επικαιρότητα, τον περασμένο Δεκέμβριο ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ είχε θέσει ως προθεσμία για τη λήψη αποφάσεων αυτό το καλοκαίρι.
avgi.gr

27 Ιουνίου 2018

Το θέμα της επιστροφής των μαρμάρων του Παρθενώνα έθεσε ο Αλ. Τσίπρας στην Τ. Μέι (βίντεο)


Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του γίνεται σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την Ελλάδα λόγω του τέλους του προγράμματος που επισφραγίστηκε με την απόφαση του Eurogroup

«Εξαιρετικό το τάιμινγκ»
Ο Έλληνας πρωθυπουργός χαρακτήρισε το ταξίδι του ιδιαίτερα εποικοδομητικό καθώς, όπως είπε, το τάιμινγκ ήταν εξαιρετικό και εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει προοπτική στενότερης συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ηνωμένο Βασίλειο, το επόμενο διάστημα και αυτό σηματοδότησε η σημερινή συνεργασία, όπως είπε.

Τα συγχαρητήρια από την Τ. Μέι
Ιστορική χαρακτήρισε νωρίτερα η Τερέζα Μέι την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στο Λονδίνο, δίνοντας συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε στο Eurogroup και τη συμφωνία με την ΠΓΔΜ.
Ειδικότερα, στον διάλογο που είχαν κατά την έναρξη της συνάντηση τους στην Downing Street 10, η κ. Μέι αναφέρθηκε στους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών. Έκανε ιδιαίτερη μνεία και στο ζήτημα του μεταναστευτικού, το οποίο πρέπει να συζητηθεί, ένα ζήτημα που έχει διαχειριστεί η Ελλάδα, ενώ αναγνώρισε την πίεση που έχει δεχτεί η χώρα μας.
Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε ότι η επίσκεψη του γίνεται σε μια εξαιρετικά σημαντική περίοδο για την Ελλάδα λόγω του τέλους του προγράμματος που επισφραγίστηκε με την απόφαση του Eurogroup. Υπογράμμισε το ρόλο που διαδραματίζει η Βρετανία ως παγκόσμια οικονομική δύναμη, για να σημειώσει ότι τώρα περισσότερο από ποτέ πρέπει οι δύο χώρες πρέπει να ενισχύσουν τους οικονομικούς δεσμούς τους, αλλά και σε όλα τα επίπεδα. Αναφέρθηκε επιπλέον και στη συνεργασία στον αμυντικό τομέα. Ο πρωθυπουργός είπε ότι η Ελλάδα αντιμετώπισε και διαχειρίστηκε μεγάλες προκλήσεις τα τελευταία χρόνια, ενώ αναφέρθηκε και στην πρόκληση που αντιμετωπίζει η Βρετανία μετά την απόφαση του λαού της για Brexit (πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ).
Στη συνέχεια, ο Αλ. Τσίπρας θα έχει συνάντηση με τον αρχηγό του Εργατικού Κόμματος, Τζέρεμι Κόρμπιν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του πρωθυπουργού μετά τη συνάντησή του με την Βρετανίδα ομόλογό του.

26 Ιουνίου 2018

Η Σαμοθράκη επενδύει στη βιώσιμη ανάπτυξη

Η Σαμοθράκη θέτει υποψηφιότητα για να ενταχθεί στο δίκτυο της UNESCO ως Απόθεμα Βιόσφαιρας
Επενδύοντας σε αυτό που η φύση απλόχερα τους προσφέρει, δήμος και Σαμοθράκες, εμπνεόμενοι και συνεπικουρούμενοι από επιστήμονες που ενδιαφέρονται για τη βιώσιμη ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας, αναδιοργανώνουν τη ζωή τους υπό μια καινούργια οπτική γωνιά, αυτή της αειφορικής ανάπτυξης.
Και μπήκαν στη διαδικασία να αιτηθούν την ένταξή τους στο δίκτυο περιοχών Αποθέματος Βιόσφαιρας της UNESCO
Η Σαμοθράκη θέτει υποψηφιότητα για να ενταχθεί στο δίκτυο της UNESCO ως Απόθεμα Βιόσφαιρας
Η έννοια του Αποθέματος Βιόσφαιρας ελάχιστα έχει ακουστεί, πόσο μάλλον κατανοηθεί ως μοντέλο ανάπτυξης.
Πραγματικά αξιόλογη η προσπάθεια του Δήμου Σαμοθράκης, γιατί το όλο εγχείρημα δεν απαιτεί μια απλή κατάθεση φακέλου με στοιχεία για τη βιοποικιλότητα που έχει κυρίαρχη παρουσία στο νησί.
Είναι μια προσπάθεια που απαιτεί την ενεργό συμμετοχή των κατοίκων, καθώς και την εύρεση νέων προσεγγίσεων οικονομικής προόδου μέσα από αειφορικές μεθόδους εκμετάλλευσης των πόρων και των δυνατοτήτων του νησιού.
Η πρόεδρος του συλλόγου «Βιώσιμη Σαμοθράκη», Καρλότα Μαρανιόν (Carlota Marañón Marquina), δικηγόρος στο επάγγελμα, ανέλαβε να μας εξηγήσει την προσπάθεια ένταξης του νησιού της Σαμοθράκης στο Δίκτυο Περιοχών Αποθέματος Βιόσφαιρας.
● Αν θελήσουμε να δώσουμε έναν ορισμό του όρου «απόθεμα βιόσφαιρας», τι θα λέγατε;
Αφορά περιοχές που έχουν στην επικράτειά τους πολύτιμα οικοσυστήματα και ανθρώπινες κοινωνίες που επιθυμούν να συμβάλουν στη διατήρηση αυτών των οικοσυστημάτων, μέσω όμως μιας βιώσιμης χρήσης τους.
Επιδιώκει την ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στις περιβαλλοντικές και πολιτιστικές ιδιαιτερότητες του κάθε τόπου, ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί τις προϋποθέσεις για μια πραγματική βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των κατοίκων, με δράσεις που είναι σε αρμονία πάντα με το περιβάλλον.
Η ιδέα του UNESCO Biosphere Reserve χρησιμοποιείται ως εργαλείο στην προσπάθεια εφαρμογής ενός εναλλακτικού οράματος συμμετοχικής τοπικής ανάπτυξης.
Αφετηρία για εμάς υπήρξε η επιθυμία να προστατευτεί το νησί μας -μοναδικής φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς- από εν δυνάμει καταστροφικές πρακτικές και να επινοηθεί ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης.
Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν χαρακτηρισμένες ως βιόσφαιρες 669 περιοχές που βρίσκονται σε εκατόν είκοσι χώρες.
● Τι σχέση έχει με το πρόγραμμα «Ανθρωπος και βιόσφαιρα» (ΜΑΒ);
Το πρόγραμμα «Ανθρωπος και βιόσφαιρα» είναι ένα διακυβερνητικό πρόγραμμα της UNESCO, που εγκαινιάστηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1970.
Στόχο έχει να εδραιώσει -μέσω των κοινωνικών, φυσικών, οικονομικών επιστημών και επιμόρφωσης των τοπικών πληθυσμών- μια καλύτερη σχέση των ανθρώπων με το περιβάλλον τους, εξασφαλίζοντάς τους καλύτερες συνθήκες διαβίωσης μέσω της βιώσιμης οικονομικής ανάπτυξης και της σωστής διαχείρισης των φυσικών οικοσυστημάτων τους.
Mέσα από αυτό το πρόγραμμα, η UNESCO δημιούργησε το Δίκτυο των Αποθεμάτων Βιόσφαιρας, το οποίο χρησιμοποιεί ως όχημα μετάδοσης της γνώσης και της έρευνας, αλλά και ως μέσο παρακολούθησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, καθώς και συμμετοχικής λήψης αποφάσεων.
Tο πρόγραμμα έχει και αυτό κάποιους στόχους αντίστοιχους του Millennium Development Goals που θέτουν τα Η.Ε. για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Δικαίωμα αίτησης για την ένταξη στο Δίκτυο έχουν μονάχα οι δημόσιες αρχές του κάθε κράτους. Κανένας άλλος φορέας ή οργανισμός.
Δεν είναι ένα οικονομικό πρόγραμμα, δεν μας δίνουν λεφτά, ούτε υπάρχει ένα στενό πλαίσιο στα όρια του οποίου πρέπει να λειτουργείς. Γι’ αυτό και η κάθε ενταγμένη στο δίκτυο περιοχή έχει την προσωπικότητά της.
Δεν μπορεί να είναι το ίδιο μοντέλο π.χ. στην Κίνα και στην Ελλάδα. Υπάρχουν οι βασικοί κανόνες που ορίζουν την αειφορική εκμετάλλευση, αλλά το τι θα κάνεις και το πώς θα το πετύχεις είναι υπόθεση της κάθε περιοχής, γιατί οι συνθήκες -η γεωμορφολογία, οι δυνατότητες, ο πολιτισμός- είναι τελείως διαφορετικές.
● Πόσο ενεργός είναι ο ρόλος της UNESCO;
Η υποστήριξή μας από την UNESCO είναι η τεράστια διάθεση και ανταλλαγή πληροφοριών.
Για παράδειγμα, ως μέλη του συλλόγου πήγαμε σε κάποιες συναντήσεις με άλλους διαχειριστές Αποθεμάτων Βιόσφαιρας.
Εγώ συνάντησα διαχειριστές από την Κίνα, την Αυστραλία, την Αφρική, την Ινδονησία, πέρασα μαζί τους μία εβδομάδα σε ένα νησί που ανήκε στο δίκτυο και έμαθα από την παρουσίαση του καθενός πώς λειτουργούν στη δική τους περιοχή.
Εμαθα για τα προβλήματα της βιόσφαιρας, τους εισβολείς στο φυτικό βασίλειο, τους εισβολείς στην άγρια πανίδα, πώς τα αντιμετωπίζεις, πώς τα διαχειρίζεσαι, πήραμε ιδέες για τη διαχείριση αποβλήτων, πάρα πολλά.
Η εκμετάλλευση του περιβάλλοντος από τις τοπικές κοινωνίες είναι βασικός στόχος του προγράμματος, αλλά αυτό που ζητείται είναι ο αειφορικός τρόπος ανάπτυξης.
Η τοπική κοινωνία πρέπει να ζει, να ενεργεί, να δραστηριοποιείται, σε αρμονία όμως με το φυσικό περιβάλλον της.
Δεν σου λέει κανείς ότι δεν θα κόψεις ξύλα από το δάσος, όμως σου λέει πώς θα τα κόψεις. Γιατί, ξέρετε, και οι παραδοσιακοί τρόποι εκμετάλλευσης δεν είναι πάντα βιώσιμοι.
Κι εδώ είναι που μπαίνει ο ρόλος των επιστημόνων, γιατί αυτοί έχουν την εμπειρία απ’ όλο τον κόσμο και μπορεί κάποιος να σου πει, ναι, αυτό που πάθατε εσείς το έχουν πάθει άλλοι τρεις. Και πώς το λύσανε; Το έλυσαν με αυτόν τον τρόπο.
Σημαντικό επίσης είναι ότι η κάθε βιόσφαιρα έχει τη σφραγίδα της κι αυτό βοηθά π.χ. στη διάσωση και πιστοποίηση των τοπικών προϊόντων, γιατί δεν χρειάζεται να περάσεις τις νομοθετικές διαδικασίες της Ε.Ε. για να χαρακτηρίσεις τα προϊόντα σου ΠΟΠ ή ΠΓΕ. Αφού ανήκεις σε Βιόσφαιρα, αυτό σημαίνει ότι τα προϊόντα σου έχουν μια δεδομένη ποιότητα και συγκεκριμένες προδιαγραφές.
● Γιατί δεν έχετε ακόμη ενταχθεί στο δίκτυο; Ποια είναι τα εμπόδια;
Η απάντηση της UNESCO το 2012, όταν απορρίφθηκε η δεύτερη πρόταση που κατέθεσε ο Δήμος Σαμοθράκης, ήταν η εξήςEσείς είστε χαρακτηρισμένοι ως περιοχή NATURA αλλά δεν έχετε φορέα διαχείρισης.
Ξέρετε ότι σχεδόν το 80% της επιφάνειας του νησιού αλλά και ένα κομμάτι της θάλασσάς της στα βορειοανατολικά είναι χαρακτηρισμένες περιοχές NATURA; Αυτή ήταν η πρώτη παρατήρηση.
Και η δεύτερη ήταν ότι δεν υπήρχε καθαρό σχέδιο διαχείρισης της περιοχής ως Bιόσφαιρας. Βασικά, όπως σας είπα, θέλουν την εμπλοκή της τοπικής κοινωνίας πολύ βαθιά.
Εντάξει, υπάρχει ο δήμος, υπάρχουμε εμείς ως σύλλογος, αλλά πρέπει να καταθέσεις ένα σχέδιο.
Τώρα, έχουμε π.χ. να δείξουμε έναν καινούργιο ελαιοκομικό συνεταιρισμό που δημιουργήθηκε εδώ και τρία χρόνια, είναι καθετοποιημένος και μάλιστα μέρος της παραγωγής του είναι βιολογικής καλλιέργειας.
Εχουμε δύο ΚΟΙΝΣΕΠ, έναν σύλλογο γυναικών, δύο συλλόγους ακόμη στα Θέρμα. Εχουν γίνει πολλές βελτιώσεις από το 2012 ώς τα σήμερα.
Ομως, η δημιουργία του φορέα διαχείρισης είναι θέμα κρατικό, δεν μπορούσαμε εμείς να κάνουμε τίποτα.
Ευτυχώς τον Φεβρουάριο ο κ. Φάμελλος έβγαλε έναν νόμο, τον 4519/2018, με τον οποίο καλύπτει αυτό το κενό. Κι έτσι η Σαμοθράκη εντάχθηκε πλέον στον Φορέα Διαχείρισης του Δέλτα Εβρου. Οπότε τώρα περιμένουμε τρελές εξελίξεις.
Χρειαζόμαστε βέβαια λίγο χρόνο μέχρι να επικοινωνήσουμε με τους διαχειριστές και να δούμε τι προβλέπεται για τη Σαμοθράκη και από κει και πέρα να δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε.
● Να μιλήσουμε λίγο περισσότερο για το σχέδιο δράσης και τη συνδρομή του συλλόγου;
Αυτή τη στιγμή ο σύλλογός μας «Βιώσιμη Σαμοθράκη» λειτουργεί τοπικά, σαν να ήμαστε ήδη ενταγμένοι στο δίκτυο. Εχουμε το δικό μας επιστημονικό γνωμοδοτικό συμβούλιο, μέλη του είναι Ελληνες και ξένοι επιστήμονες και πρόεδρος είναι η κ. Μαρίνα Φίσερ, καθηγήτρια στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης, της οποίας ήταν η ιδέα και πρόταση στον δήμο για την ένταξη του νησιού στο Δίκτυο Περιοχών Αποθέματος Βιόσφαιρας.
Κάνουμε τις δράσεις μας, φέρνουμε π.χ. τους «πράκτορες του πλανήτη», μια ομάδα από την Αθήνα που δουλεύει με παιδιά κι είναι άψογοι στον τρόπο που τους παρουσιάζουν βιώσιμες συμπεριφορές όσον αφορά π.χ. τα σκουπίδια, την ενέργεια. Εχουμε προγράμματα κομποστοποίησης, καθαρισμού των ακτών.
Συνεργαζόμαστε με μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς φοιτητές από το Ινστιτούτο Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης που έρχονται κάθε χρόνο στο νησί μας και εκπονούν διατριβές σε θέματα που έχουν σχέση με τη Σαμοθράκη.
Υπάρχουν π.χ. φοιτητές που ασχολούνται με το σύστημα υγείας στην Ελλάδα, έχοντας ως case study το νησί, άλλοι με την κτηνοτροφία του νησιού, άλλοι με τον κοινωνικό μεταβολισμό. Μαζί τους κάνουμε focus groups. Δηλαδή, καλούμε ομάδες ανθρώπων -τους κτηνοτρόφους, τις μαμάδες, τις νοικοκυρές, τους επιχειρηματίες τουρισμού, τα άτομα του κέντρου υγείας- σε συζήτηση για να βγάλουμε συμπεράσματα, πάντα πάνω σε κοινωνικοπεριβαλλοντικά θέματα, όπως ακριβώς και η έννοια του Αποθέματος Βιόσφαιρας.
Τι θέλει ο κόσμος εδώ; Γιατί δεν το θέλειΓιατί δεν έχει όραμα; Γιατί κολλάνε στα προβλήματα; Γιατί δεν μπορούν να σκεφτούν λύσεις για διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζουν;
Γιατί, είπαμε, πάντα είναι ο άνθρωπος στο επίκεντρο, αυτό είναι το πιο σημαντικό. Και με αυτόν τον τρόπο έχουμε μαζέψει έναν τεράστιο όγκο επιστημονικού πληροφοριακού υλικού. Εμείς βέβαια μόνοι μας δεν θα μπορούσαμε να κάνουμε τέτοιας έκτασης δουλειά.
Το δεύτερο σημαντικό είναι ότι μέσα απ’ όλη αυτή τη διαδικασία, η κοινωνία εκφράζει ποιες είναι οι ανάγκες της και προς τα πού θέλει να εξελιχθεί.
Γιατί μόνον η κοινωνία θα διατηρήσει αυτό που θα δημιουργήσει. Δεν θα το διατηρήσει κανείς άλλος.
Και βέβαια αυτές τις ανάγκες θα πρέπει να τις υποστηρίξουν κατόπιν οι επιστήμονες και η δημοτική αρχή, που είναι η μοναδική που μπορεί να εφαρμόσει και να εκτελέσει τις όποιες αποφάσεις.
Οπότε είναι μια συνεργασία ανάμεσα σε τρία μέρη -επιστήμονες, τοπικές αρχές και κοινωνία- που θα πρέπει να λειτουργήσει μέσα στο πλαίσιο του δικτύου περιοχών Βιόσφαιρας.
Ως σύλλογος, θέλουμε να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των φορέων. Είναι κάτι που το επιθυμούμε διακαώς.
● Πώς αντιμετωπίζει η τοπική κοινωνία την προσπάθεια αυτή; Εχουν κατανοήσει οι κάτοικοι ότι η ένταξη στο Δίκτυο Βιόσφαιρας θα τους βοηθήσει να υπάρχουν και στο μέλλον;
Οι άνθρωποι, με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν -με τα δρομολόγια των πλοίων, τα προβλήματα των κτηνοτρόφων (υπερβόσκηση, διάβρωση εδαφών, έλλειψη βοσκοτόπων, το κόψιμο των επιδοτήσεων, το ότι το Κτηματολόγιο εδώ ακόμη να ολοκληρωθεί), αρχίζουν και βλέπουν ότι μέσα από αυτό, κάτι θα γίνει.
Αλλά δεν είμαι σίγουρη αν θα καταφέρουμε να τους κινητοποιήσουμε πραγματικά πριν γίνουν πιο ακραία τα πράγματα.
Στόχος του συλλόγου μας είναι να βοηθήσουμε τους κτηνοτρόφους να βρουν λύση στα προβλήματά τους.
Δεν θέλουμε σύγκρουση, θέλουμε να συνεχίσουν να δραστηριοποιούνται, με βιώσιμο όμως τρόπο. Ετσι θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε στην αναβλάστηση των δασών και να αναστρέψουμε προβλήματα όπως η διάβρωση των εδαφών την οποία προκαλεί η υπερβόσκηση και ταυτόχρονα να βοηθηθεί και το νησί.
Γιατί μέσα στη λειτουργία της Βιόσφαιρας, η βιωσιμότητα σε επίπεδο τουρισμού αφορά και την προώθηση ντόπιων προϊόντων.
Γιατί τα κατσίκια μας να φεύγουν από το νησί σε χαμηλή τιμήΓιατί να τα δωρίζουμε;Οχι, το κατσίκι Σαμοθράκης είναι ένα πολύ ιδιαίτερο προϊόν. Γι’ αυτό πρέπει να τους βοηθήσουμε.
Ο δήμος είναι ανοιχτός και θέλει να βοηθήσει, η κοινωνία σιγά σιγά μαθαίνει μέσα από τις δράσεις και τα προγράμματα που πραγματοποιούμε, αλλά οι συνθήκες αυτή τη στιγμή, μετά τη θεομηνία που έπληξε το νησί, είναι να φτιάξουμε τις βασικές υποδομές που καταστράφηκαν και μέχρι τώρα που μιλάμε ακόμη δεν έχουν αποκατασταθεί.
● Τι αφορά το «θερινό σχολείο» που είδα στην ιστοσελίδα σας;
Το πέμπτο θερινό σχολείο φέτος αφορά φοιτητές που ενδιαφέρονται για την Υδατική και Κοινωνική Οικολογία και διοργανώνεται σε συνεργασία του Ινστιτούτου Κοινωνικής Οικολογίας της Βιέννης και του Ελληνικού Κέντρου Θαλάσσιας Ερευνας (ΕΛΚΕΘΕ), του οποίου επιστήμονες είναι μέλη του γνωμοδοτικού μας συμβουλίου.
Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε πολύ ταπεινά η Μαρίνα Φίσερ, αλλά έχει εξελιχθεί σε «θεσμό» και πραγματοποιείται κάθε χρόνο. Και αυτό για εμάς είναι μεγάλη ανάσα.
Αλλη μια δραστηριότητά μας είναι το πρόγραμμα «Πολίτης Επιστήμονας», πάλι σε συνεργασία με το Ινστιτούτο, που λειτούργησε για τρία χρόνια.
Συμμετείχαμε σε έρευνες, όπως αυτή π.χ. για την αναπαραγωγική δύναμη του δάσους Μαρτίνη. Πολλά από τα παιδιά της Σαμοθράκης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μας και συμμετείχαν στην τρίμηνη έρευνα.
Και αυτό είναι πολύ καλό γιατί, ξέρετε, πολλές φορές, οι ίδιοι οι ντόπιοι δεν γνωρίζουν τον πλούτο και την αξία του τόπου τους. Επίσης δώσαμε σπόρους που πήραμε από το Πανεπιστήμιο της Λισαβόνας και πήραμε εκτάσεις σε συνεργασία με τους κτηνοτρόφους για να παράγουν δικές τους ζωοτροφές.
Αυτά τα προγράμματα τα αναλαμβάνει ο αντιπρόεδρος του συλλόγου, ο Γιώργος Μασκαλίδης, που είναι δασοπόνος και ο οποίος τους καθοδήγησε όλα τα χρόνια της καλλιέργειας.
Εννοείται ότι δεν ζητάμε κάτι σαν αντάλλαγμα, το πρόγραμμα γίνεται για να καταλάβουν ότι μπορούν να μειώσουν τα κόστη παραγωγής τους -να είναι καλά ταϊσμένα τα ζώα- παράγοντας τη δική τους υψηλής ποιότητας ζωοτροφή, μετριάζοντας έτσι την αγορά εισαγόμενων ζωοτροφών που έχουν τεράστιο κόστος. Αυτά τα προγράμματα «τρέχουν» προς στιγμήν.
Σας είπα, προσπαθούμε να λειτουργήσουμε και να αποκτήσουμε τη φιλοσοφία του Δικτύου Αποθέματος Βιόσφαιρας, παρόλο που δεν είμαστε ακόμη σ' αυτό.
Οπότε, ελπίζω ότι θα είμαστε έτοιμοι όταν έρθει η ώρα. Να ξεπεράσουμε τα προβλήματα που άφησε πίσω της η θεομηνία και θα ξανακαταθέσουμε αίτηση.
Είναι θετικό ότι τώρα έχουμε φορέα διαχείρισης και φυσικά το ότι έχουμε να παρουσιάσουμε όλες αυτές τις δράσεις και τα προγράμματα που αποδεικνύουν τη βιώσιμη πορεία ανάπτυξης που έχει πάρει η κοινωνία σε συμπόρευση με τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα του νησιού.
Συντάκτης: Βάση Παναγοπούλου
efsyn.gr

25 Ιουνίου 2018

Αλ. Τσίπρας: Ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση το προσφυγικό/μεταναστευτικό - Οι 4 προτάσεις της Ελλάδας (Video)



Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές οι προτάσεις αυτές περιλαμβάνουν:
1. Αναθεώρηση του ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου με δίκαιη κατανομή των βαρών φιλοξενίας.
2. Ενίσχυση των ευρωπαϊκών χωρών πρώτης υποδοχής.
3. Στήριξη των χωρών διέλευσης και προέλευσης.
4. Αντικατάσταση της Frontex από ισχυρές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής.

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε σοβαρές επιφυλάξεις σχετικά με τη δημιουργία κλειστών κέντρων για πρόσφυγες εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Στην τοποθέτηση του ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ευρωπαϊκή πρόκληση και απαιτεί ευρωπαϊκή λύση. Μονομερείς ενέργειες υπονομεύουν την Ευρώπη, δεν οδηγούν σε λύσεις και, επίσης, ενισχύουν την αντιευρωπαϊκή και συντηρητική προσέγγιση.
Τόνισε πως πρέπει να υπάρξει πολυεπίπεδη ευρωπαϊκή πρωτοβουλία, τουλάχιστον από αυτούς που ακόμη επιθυμούν η Ευρώπη να αντιμετωπίζει συλλογικά τα προβλήματά της.
Σε ότι αφορά στην Ελλάδα ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως δεν υφίστανται δευτερογενείς ροές από τη χώρα μας, καθώς έχουν μονομερώς κλείσει τα βόρεια σύνορά μας.
«Το μεταναστευτικό δεν είναι μια πρόσκαιρη υπόθεση καθώς θα το αντιμετωπίζει η Ευρώπη για πολλά χρόνια ακόμη. Το μεγάλο δίλημμα είναι αν θα το αντιμετωπίσουμε μεμονωμένα ή θα το αντιμετωπίσουμε σαν ευρωπαϊκή πρόκληση», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της άτυπης μίνι συνόδου κορυφής για το μεταναστευτικό.
«Εξέθεσα την άποψη ότι πρέπει να δούμε εξίσου σοβαρά την προστασία των συνόρων ΕΕ και την εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. Η ΕΕ να προσανατολιστεί στον διαμοιρασμό της ευθύνης και όχι το βάρος να πέφτει στις χώρες υποδοχής», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Οι περισσότεροι στη σημερινή συνάντηση συμφωνούν με την πρώτη άποψη, ανέφερε ο πρωθυπουργός. Η κρίση δεν είναι συγκυριακή και πρόσκαιρη είπε ο πρωθυπουργός, αναφέροντας ότι δεν υπήρξε λύση σήμερα, καθώς η συζήτηση ήταν προπαρασκευαστική.
Ο Αλ.Τσίπρας επεσήμανε την ανάγκη, η λύση να μην αντιμετωπιστεί αποσπασματικά , καθώς οι μονομερείς λύσεις δεν λύνουν προβλήματα.

Αναλυτικά η δήλωση του Πρωθυπουργού μετά την ολοκλήρωση της άτυπης συνάντησης  εργασίας για ζητήματα μετανάστευσης και ασύλου (Βρυξέλλες, 24 Ιουνίου), προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Είχαμε σήμερα την ευκαιρία να έχουμε μια ουσιαστική συζήτηση, προπαρασκευαστική της Συνόδου σε λίγες μέρες - την ερχόμενη Πέμπτη και Παρασκευή - πάνω στο κρίσιμο ζήτημα της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης. Η κρίση αυτή, όπως γνωρίζετε, δεν είναι μια συγκυριακή κρίση. Δεν είναι μια πρόσκαιρη υπόθεση. Θα την αντιμετωπίζει η Ευρώπη ενδεχομένως για πολλά χρόνια ακόμα. Συνεπώς νομίζω ότι – και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να διατυπωθεί – το μεγάλο δίλημμα που έχουμε μπροστά μας είναι αν την κρίση αυτή θα την αντιμετωπίσουμε, ψάχνοντας ευρωπαϊκές συλλογικές λύσεις, αντιμετωπίζοντάς την δηλαδή ως ευρωπαϊκή συλλογική πρόκληση ή θα την αντιμετωπίζουμε ως μια κρίση που αφορά αυτούς στους οποίους τα συμπτώματα εμφανίζονται και άρα θα αναζητά η κάθε μια χώρα ξεχωριστά εθνικές λύσεις για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.

Στη σημερινή συζήτηση, καθότι και οι περισσότεροι εκ των συμμετεχόντων – όχι όλοι, αλλά οι περισσότεροι - προσανατολίζονται στην πρώτη άποψη, ότι είναι δηλαδή ευρωπαϊκή κρίση και πρέπει να αναζητηθεί ευρωπαϊκή λύση, ακούστηκαν σκέψεις, απόψεις. Δεν καταλήξαμε κάπου συγκεκριμένα, άλλωστε ήταν προπαρασκευαστική αυτή η συνάντηση. Νομίζω όμως ότι μπορώ τουλάχιστον να σας πω αυτά που από την πλευρά μας θέσαμε. Έθεσα λοιπόν την ανάγκη να μην προβούμε, να μην προχωρήσουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού αποσπασματικά. Oι μονομερείς ενέργειες σε καμία περίπτωση δε λύνουν προβλήματα, αλλά δημιουργούν ακόμη περισσότερα και ζήτησα να υπάρξει το συντομότερο δυνατό η αναθεώρηση του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ασύλου, το οποίο είχε από την ίδια τη ζωή ξεπεραστεί, η αναθεώρηση του Δουβλίνου.

Ζήτησα να υπάρξει στήριξη στις χώρες πρώτης υποδοχής, στις χώρες προέλευσης και διέλευσης. Ζήτησα επίσης να προβούμε άμεσα στη συγκρότηση ενός ευρωπαϊκού μηχανισμού επιστροφών, αλλά και στην αναβάθμιση της Frontex σε ευρωπαϊκή ακτοφυλακή και συνοριοφυλακή. Εξέθεσα την άποψη ότι θα πρέπει να δούμε εξίσου σοβαρά τόσο την υπόθεση της προστασίας των ευρωπαϊκών συνόρων όσο και την εσωτερική και εξωτερική διάσταση της μεταναστευτικής κρίσης. Τούτο σημαίνει ότι θα πρέπει η Ευρώπη να προσανατολιστεί σε μία πολιτική διαμοιρασμού της ευθύνης, αλληλεγγύης και αλληλοστήριξης και όχι σε μια πολιτική που θα ρίχνει τα βάρη μονάχα στις χώρες εκείνες που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Σε ό,τι αφορά το πού θα καταλήξει αυτή η συζήτηση, επαναλαμβάνω είναι ανοιχτό. Θα γίνει το Συμβούλιο σε λίγες μέρες, όπου ενδεχομένως εκεί να έχουμε μια πρώτη εικόνα,  δεδομένου – επαναλαμβάνω - ότι υπάρχουν διαφωνίες. Σε κάθε περίπτωση, εξέθεσα την άποψη ότι οι χώρες, οι οποίες συμφωνούν στο ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα αυτό συλλογικά και συντονισμένα, θα πρέπει από κοινού να προχωρήσουν σε πρωτοβουλίες πολυμερούς συνεργασίας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Και όσες χώρες δεν συμφωνούν με αυτή την αντιμετώπιση, προφανώς και δεν μπορούν να εξαναγκαστούν, αλλά είναι βέβαιο ότι κάποια στιγμή θα βρουν μπροστά τους άλλου είδους προβλήματα και τότε, ενδεχομένως, κι αυτές να έχουν μία αντίστοιχη αντιμετώπιση από όλες τις υπόλοιπες χώρες με αυτήν που οι ίδιες σήμερα δείχνουν στο προσφυγικό πρόβλημα.

Σε ό,τι αφορά το ζήτημα των δευτερογενών ροών, θέλω να διατυπώσω την άποψη, που εξέφρασα και στο εσωτερικό της Συνόδου, ότι, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, ως γνωστόν, κατόπιν μονομερών ενεργειών, τα βόρεια σύνορά μας έχουνε κλείσει εδώ και πάρα πολύ καιρό. Ως εκ τούτου εμείς θεωρούμε ότι δευτερογενείς ροές από την Ελλάδα δεν υφίστανται και, εάν υφίστανται, κάποιες θα είναι από παράνομους δρόμους, θα είναι εξαιρετικά περιορισμένες. Ως εκ τούτου, δεν είναι ένα ζήτημα που εμείς θεωρούμε ότι είναι μείζον. Θέλουμε, δεν έχουμε καμία αντίρρηση, να υπάρξει συντονισμένα η προσπάθεια για τη μείωση και των δευτερογενών ροών, αλλά πρωτίστως για εμάς αξία και σημασία έχει να εκμηδενίσουμε, ει δυνατόν, τις πρωτογενείς ροές σε ό,τι αφορά την εφαρμογή της συμφωνίας Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Διότι αντιλαμβάνεστε ότι η μείωση αυτών των παράνομων πρωτογενών ροών μπορεί να δώσει τη δυνατότητα να λειτουργήσει εποικοδομητικά και δημιουργικά αυτή η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που θέλω να θυμίσω ότι δε σημαίνει ότι κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα στη νόμιμη μετανάστευση. Αντιθέτως, σημαίνει ότι κλείνουμε την πόρτα στην παράνομη δραστηριότητα των διακινητών και δίνουμε τη δυνατότητα νόμιμων ροών μέσα από τη διαδικασία του ασύλου, που βεβαίως είναι μία διαδικασία που σέβεται τις διεθνείς συνθήκες και τη διεθνή νομοθεσία.

Τελειώνοντας να επισημάνω ότι έθεσα με ιδιαίτερη έμφαση και το ζήτημα των επανενώσεων των οικογενειών και εξέφρασα την άποψη ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να δείξει ένα πρόσωπο αποκρουστικό, σε πλήρη αντίθεση με τις αρχές και τις αξίες της. Ένα πρόσωπο, το οποίο, δυστυχώς, δείχνουν άλλες χώρες τούτη την εποχή, πράγμα το οποίο έχει σχολιαστεί στον διεθνή Τύπο, αλλά και αποτελεί, θα έλεγα, και μία πληγή σε ό,τι αφορά τις πανανθρώπινες αξίες, που πρέπει να διέπουν τον πολιτισμό μας. Συνεπώς, και αυτό αφορά ιδιαίτερα την Ελλάδα, καθώς αυτή τη στιγμή έχουμε έναν μεγάλο αριθμό περιπτώσεων οικογενειών χωρισμένων, που χρήζουν επανένωσης, πρέπει να προβούμε άμεσα στις απαραίτητες διαδικασίες προκειμένου αυτό να επιτευχθεί».
Ερώτηση: Πόσο σημαντική ήταν αυτή η συνάντηση για σας; Συζητήθηκε η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας; Υπήρξαν διμερείς συμφωνίες;

Πρωθυπουργός: «Καταρχάς θέλω να επαναλάβω ότι σήμερα δε λάβαμε αποφάσεις. Προετοιμάσαμε το [Ευρωπαϊκό] Συμβούλιο. Νομίζω ότι υπάρχει μεγάλο δίλημμα, το οποίο χρειάστηκε να αντιμετωπίσουμε. Αυτό αφορά το εάν θέλουμε ευρωπαϊκές λύσεις σε ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα ή εάν πιστεύουμε ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να λύσει το πρόβλημα μόνη της. Και αυτή είναι μία ιδέα την οποία έχουν ορισμένα κράτη μέλη, τα οποία πιστεύουν ότι, αν το πρόβλημα δεν είναι στην αυλή τους, δε χρειάζεται να το αντιμετωπίσουν, να το επιλύσουν και να επιδείξουν αλληλεγγύη για κοινές λύσεις. Εγώ τάσσομαι με την πρώτη ιδέα, με την πρώτη πρόταση. Νομίζω ότι όντως πρόκειται για ευρωπαϊκό πρόβλημα και πρέπει να βρούμε ευρωπαϊκές λύσεις. Η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας είναι μια δύσκολη συμφωνία, αλλά είναι αναγκαία. Εργαζόμαστε σκληρά, προκειμένου να υλοποιήσουμε τη συμφωνία αυτή. Δε θέλω να προβώ σε κάποιο σχόλιο σε σχέση με τις εκλογές στην Τουρκία. Νομίζω ότι υπάρχουν ενδείξεις για το ότι οι σημερινές εκλογές διεξήχθησαν πολύ δημοκρατικά. Αναμένουμε τα αποτελέσματα. Νομίζω ότι η τουρκική κυβέρνηση θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της, προκειμένου να εργαστούμε από κοινού για την επίτευξη δίκαιων και σημαντικών αποτελεσμάτων, καθώς και για την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας».
Σε ερώτηση σχετικά με την ιταλική πρόταση ο Πρωθυπουργός απάντησε:
«Οι περισσότερες από αυτές τις προτάσεις είναι προτάσεις, τις οποίες έχουμε ήδη προσπαθήσει να εφαρμόσουμε. Τελικά νομίζω ότι πρέπει να καταλάβουμε πως έχουμε να διαχειριστούμε ένα πολύ δύσκολο ζήτημα, αλλά στο πλαίσιο της διεθνούς νομοθεσίας και πολύ περισσότερο στο πλαίσιο των κοινών μας αρχών και αξιών, των ανθρωπίνων αρχών και αξιών».
avgi.gr