Οι πολύ υψηλές ταχύτητες του ανέμου, η μορφολογία της περιοχής και η πολεοδομική διάταξη αποτελούν τα κύρια αίτια της εθνικής τραγωδίας στο Μάτι σύμφωνα με το πόρισμα Λέκκα το οποίο είναι αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Χαροκόπειου Πανεπιστημίου και του Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Η πολεοδομική διάταξη της περιοχής, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλαν στην καταστροφή, καθώς υπήρχε μόνο ένας δρόμος διαφυγής προς τη θάλασσα υπογράμμισε ο καθηγητής διαχείρισης καταστροφών ΕΚΠΑ, Ευθύμης Λέκκας μιλώντας στην ΕΡΤ.
Όπως εξήγησε ο καθηγητής η πυρκαγιά διήνυσε 10χλμ σε μιάμιση ώρα φτάνοντας μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα στην Ανατολική Αττική. Με δεδομένο ότι ήταν μικτής ζώνης αστικής δηλαδή και δασικής περιοχής καθώς και το υφιστάμενο πολεοδομικό πλαίσιο φτάσαμε στην τραγική κατάληξη με τους 96 νεκρούς.
Μόνο μία έξοδος προς τη θάλασσα και αυτή του μισού μέτρου
Χαρακτηριστικό είναι ότι υπήρχε μόνο μία έξοδος προς τη θάλασσα ένα δρόμος και αυτός του μισού μέτρου. Η πολεοδομική διάταξη, η καταπάτηση και η αυθαιρεσία συνέβαλλαν στην τραγική κατάληξη. Επιπλέον ο κόσμος δεν είχε έγκαιρη ενημέρωση. Ο κ. Λέκκας ενώ έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για άλλες 100 περιοχές σαν το Μάτι, όπως ο Κάλαμος, ο Ωρωπός, η Βόρεια Πελοπόννησος καθώς και άλλες περιοχές της Αττικής.Αυτά τα φαινόμενα θα πολλαπλασιαστούν τα επόμενα χρόνια εξαιτίας και τις κλιματικής αλλαγής εξήγησε. « Φαινόμενα σαν το Μάτι θα βλέπουμε δύο, τρία και τέσσερα κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Είναι νομοτέλεια να πολλαπλασιαστούν τα καταστροφικά φαινόμενα το επόμενο διάστημα». Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι τα επόμενα χρόνια θα αυξηθούν οι πυρκαγιές, τα πλημμυρικά φαινόμενα κατά 30% καθώς και οι κατολισθήσεις κατά 60%.
Τέλος ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα προετοιμασίας στην αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων και ενημέρωσης των παιδιών με μαθήματα στα σχολεία.
Κατ. Μπρ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου