10 Σεπτεμβρίου 2018

Σαμοθράκη - Διημερίδα Samothraki open forum


Η διημερίδα (9,10/9/18) που πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο νησί μας και  που είχε χορηγό την Τράπεζα Πειραιώς, αποδείχτηκε πολύ χρήσιμη και θα μπορούσε να είναι ακόμη χρησιμότερη αν συμμετείχαν και οι επαγγελματίες του νησιού. Το γεγονός της απουσίας τους διαπιστώθηκε και από τους εισηγητές και εκτιμώ ότι έβλαψε και τους ίδιους αλλά και τη Σαμοθράκη.

Θα χαρακτήριζα την εκδήλωση καλά προετοιμασμένη από τον κο Καμπούρογλου (λάτρη του νησιού) που είχε και την πρωτοβουλία και την ευθύνη της διοργάνωσης.

Ως μια γενικότερη αδυναμία των εισηγήσεων θα μπορούσε να αναφερθεί η έλλειψη ντόπιων στοιχείων που δεν επέτρεψαν στους εισηγητές την επιστημονική θεμελίωση και εξειδίκευση των αναφορών και των προτάσεών τους. Η έλλειψη στοιχείων είναι μια γενικότερη αδυναμία άλλωστε για το νησί μας. Εξαίρεση στο ζήτημα αυτό ήταν ο εισηγητής της μελισσοκομίας, που παρακολουθεί το νησί μας ως επιστήμονας και φίλος πολλά χρόνια. Δυστυχώς αν συνδυαστεί το γεγονός αυτό της έλλειψης στοιχείων και με την απουσία των ίδιων των επαγγελματιών - με εξαίρεση τους μελισσουργούς - την εκδήλωση θα την χαρακτήριζα πετυχημένη και χρήσιμη.













(φωτο Σπιτάλας Βασίλης)

Στη διάρκεια της εκδήλωσης, παρουσιάστηκε από εκπρόσωπο μιας - "πρωτοβουλίας ανθρώπων της τέχνης των γραμμάτων και γενικότερα του πολιτισμού της περιοχής μας" πρόταση "να γίνει μέσα από οργανωμένη προβολή γνωστό σε ολόκληρη την ανθρωπότητα, το γεγονός ότι η μυθική ΑΡΜΟΝΙΑ είναι ΣΑΜΟΘΡΑΚΙΤΙΣΣΑ.

Το γεγονός αυτό κρίνουν αυτοί οι άνθρωποι του πολιτισμού, θα μπορούσε να κάνει ακόμη περισσότερο γνωστό το νησί μας με όλες τις ευεργετικές συνεπακόλουθες συνέπειες. 

Προτάθηκε επίσης στον κο Καμπούρογλου, στην επόμενη παρόμοια εκδήλωση που θεωρήθηκε δεδομένο από τον ίδιο ότι θα γίνει θεσμός, να είναι το κύριο θέμα.

Η γνωστοποίηση της καταγωγής της ΑΡΜΟΝΙΑΣ μαζί με τον σχετικό μύθο της, εκτιμήθηκε από όλους ότι θα μπορούσε να έχει πολλαπλά οφέλη για το νησί.

Την πρόταση που παρουσίασα εγώ, είχε μεγάλη αποδοχή και χειροκροτήθηκε έντονα με ευμενή σχόλια από πολλούς από τους παρευρισκόμενους ντόπιους και ξένους.
Σπιτάλας Βασίλης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου