30 Σεπτεμβρίου 2019

ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Ν.ΕΒΡΟΥ - Ανεμογεννήτριες Σαμοθράκης


Θέμα: Αναπτυξιακά – Περιβαλλοντικά ζητήματα Σαμοθράκης

Εν όψει της συνάντησης φορέων και πολιτών της Σαμοθράκης που προγραμματίσθηκε για τις 24/9/2019 με αντικείμενο μεταξύ άλλων και τα περιβαλλοντικά θέματα, καταθέτουμε τις απόψεις μας για όσα μας απασχόλησαν στα τελευταία χρόνια, καθώς και τις σχέσεις μας με τις συλλογικότητες που συνεργαζόμαστε για να αντιμετωπίζουμε τα ζητήματα αυτά
1) Αιολικό πάρκο στα ορεινά του νησιού. Οι απόψεις που καταθέσαμε στην επιτυχημένη συνάντηση της
25/8/2017 για το θέμα αυτό παραμένουν όπως ακριβώς τις διατυπώσαμε. Επισημαίνουμε ότι οι μεγάλες φυσικές καταστροφές στο νησί στα δυο τελευταία χρόνια επιβεβαιώνουν ότι η Σαμοθράκη ως μικρό νησί με τεράστιο ορεινό δασικό όγκο κατατάσσεται στα ευπαθή οικοσυστήματα που μπορούν να συνυπάρχουν με τα ανθρωπογενή οικοσυστήματα, όμως απορυθμίζονται από την δυσμενή επίδραση των ανθρωπογενών. Αυτό Και μόνο θεωρούμε ότι αρκεί για να διατυπώσει κανείς αρνητική άποψη για έργα όπως το αιολικό πάρκο στο πλέον ορεινό τμήμα της Σαμοθράκης. Θεωρούμε ακόμα ότι και η εγκατάσταση αιολικού πάρκου για εξυπηρέτηση των αναγκών της Σαμοθράκης στην ίδια περιοχή (θέση Αμόνι) θα πρέπει να αποφευχθεί καθότι μπορεί να επιλεχθεί άλλη θέση που δεν φορτίζεται με τα ανυπέρβλητα τεχνικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η εγκατάσταση αιολικού πάρκου στο πλέον ορεινό και απρόσιτο τμήμα της Σαμοθράκης. Όσον αφορά την πορεία των αδειών για το αιολικό πάρκο επί του παρόντος υπάρχει μόνο η άδεια της ΡΑΕ για παραγωγή ενέργειας, δεν εκδόθηκε άδεια εγκατάστασης ούτε ΑΕΠΟ (έγκριση περιβαλλοντικών όρων) για της Κερασιά.
2) Προστασία του ορεινού δασικού όγκου της Σαμοθράκης. Οι τελευταίες μεγάλες φυσικές καταστροφές στο νησί καθιστούν επίκαιρο το θέμα αυτό. Η οργάνωση μας διαβίβασε έκθεση με τίτλο "Η Σαμοθράκη μετά την τελευταία καταστροφή (11/10/2017)", με πλήθος αποδεκτών μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργός. Δεν γνωρίζουμε αν η Πολιτεία έχει προχωρήσει στην πρόταση μας για εκπόνηση και εφαρμογή ενός σχεδίου διαχείρισης και προστασίας όλου του ορεινού δασικού όγκου της Σαμοθράκης. Η απουσία όμως αυτού του σχεδίου διαχειριστικής μελέτης συμβάλει αποφασιστικά στην διαιώνιση της οπισθοδρομικής πορείας της δασικής βλάστησης, της υπερβόσκησης, της αποσάθρωσης και της διάβρωσης των πετρωμάτων. Εάν η Πολιτεία αδρανεί και ως εκ τούτου παραβλέπει την συνταγματική της υποχρέωση για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος (άρθρο 24 του Συντάγματος) τότε ο κάθε πολίτης επικαλούμενος το ίδιο άρθρο δικαιούται να προβεί στις ενέργειες αυτές.
3) Η Οικολογική Εταιρεία Ν.Έβρου ως σύλλογος συνεργάζεται με κάθε συλλογικότητα που επιθυμεί την σύμπραξή μας σε περιβαλλοντικά ζητήματα που τα αντιμετωπίζουμε στα πλαίσια των αρχών της βιώσιμης ανάπτυξης. Αυτό φυσικά ισχύει και για την κοινωνία της Σαμοθράκης. Βασική μας αρχή είναι να προβάλλουμε τεκμηριωμένες περιβαλλοντικά και επιστημονικά θέσεις, χωρίς να δημιουργούμε μέτωπα αντιπαραθέσεων και διχασμών της τοπικής κοινωνίας. Αποφάσεις των δημοτικών συμβουλίων που τις ενστερνιζόμαστε επιδιώκουμε να τις ενισχύσουμε με την συνδρομή μας καθότι εκτιμούμε ότι οι πολίτες δεν πρέπει να είναι αδρανείς, δεν πρέπει να εφησυχάζουν όταν μας απασχολούν κρίσιμα οικολογικά ζητήματα που από τον τρόπο αντιμετώπισης τους επηρεάζεται σημαντικά η τοπική οικονομία. Μέλη της οργάνωσης μας είναι δημότες διαφόρων Δήμων και φυσικά και του Δήμου Σαμοθράκης.
Για την συγκεκριμένη συνάντηση, την Ο.Ε.Ν. Έβρου θα εκπροσωπήσει το μέλος μας Βασίλης Σπιτάλας που τυγχάνει και μόνιμος κάτοικος του νησιού.
Αλεξανδρούπολη 23/9/2019


 Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                         Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
Γ.ΔΕΜΕΡΙΔΗΣ                                            ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΕΤΣΙΔΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου