23 Ιανουαρίου 2014

«Ναι» στις προτάσεις ΟΛΑ για τη Σαμοθράκη


«Ναι» είπε ομόφωνο το δημοτικό συμβούλιο Σαμοθράκης στην πρόσφατη συνεδρίασή του στα έργα και τις παρεμβάσεις που προτείνει ο Οργανισμός Λιμένα Αλεξανδρούπολης, στο πλαίσιο του νέου χωροταξικού σχεδιασμού της Περιφέρειας ΑΜΘ. Αναλυτικά, οι προτάσεις του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης για το λιμάνι της Καμαριώτισσας, το αλιευτικό καταφύγιο Θέρμων και Λακκώματος, είναι  οι παρακάτω:
Λιμάνι Καμαριώτισσας
Απαραίτητη προϋπόθεση και επείγουσα προτεραιότητα είναι η συντήρηση και η αναβάθμιση των λιμενικών έργων του μοναδικού σήμερα λιμανιού με υποδομές που να προστατεύουν και να εξασφαλίζουν αρχικά την ακτοπλοϊκή σύνδεση του νησιού με την Αλεξ/πολη και γενικώς με λοιπούς προορισμούς κυρίως της ενδοχώρας.

Στην κατεύθυνση αυτή οι βασικές προτάσεις, οι οποίες πρόκειται στο αμέσως προσεχώς διάστημα να ενσωματωθούν και σε ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που θα φέρει τη μορφή Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4150/2013 και τις προδιαγραφές-οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου) είναι :
- Η βελτίωση των υφιστάμενων λιμενικών υποδομών με σκοπό την προστασία και εξυπηρέτηση της μοναδικής υπάρχουσας ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξ/πολη ώστε να αποφευχθεί η απομόνωση του νησιού και ταυτόχρονα η δημιουργία κατάλληλων χερσαίων υποδομών (βάσει της συνθήκης Schengen), για την εξυπηρέτησης μελλοντικής σύνδεσης με τα Τουρκικά παράλια .
- Η κατασκευή νέας προβλήτας παραλαβής μεγαλυτέρων ακτοπλοϊκών πλοίων καθώς και κρουαζιερόπλοιων, έως και μεσαίου μεγέθους για την κατηγορία τους. Με τον τρόπο αυτό στοχεύετε η δυνατότητα εξυπηρέτησης της Σαμοθράκης ταυτόχρονα από περισσότερες ακτοπλοϊκές γραμμές, (πχ Λαύριο, Καβάλα, Λήμνο κλπ) καθώς και η υποστήριξη της τουριστικής ανάπτυξης του νησιού με την δυνατότητα εξυπηρέτησης κρουαζιερόπλοιων.
- Η χωροθέτηση εντός της υφιστάμενης λιμενολεκάνης, ιδιαίτερου λιμενίσκου μικρών σκαφών π.χ. των αλιευτικών που ελλιμενίζονται μόνιμα είτε καταφεύγουν στον λιμένα της Καμαριώτισσας και των σκαφών αναψυχής. Απαραίτητη είναι η προστασία του χώρου αυτού με κατάλληλα λιμενικά έργα.
- Η επέκταση του λιμένα της Καμαριώτισσας, ώστε να μπορέσει να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της σύγχρονης ακτοπλοΐας.
- Η χωροθέτηση υδατοδιαδρόμου υδροπλάνων για την συμπληρωματική - εναλλακτική σύνδεση της Σαμοθράκης με την λοιπή Ελλάδα
- Η χωροθέτηση χερσαίων λιμενικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των λειτουργιών του λιμένος (επιβατική κίνηση, αλιεία, τουρισμός), με την απαιτούμενη θέσπιση επιτρεπόμενων χρήσεων και όρων δόμησης.

Αλιευτικό καταφύγιο Θέρμων
Οι βασικές προτάσεις για το αλιευτικό καταφύγιο Θέρμων, οι οποίες πρόκειται στο αμέσως προσεχώς διάστημα να ενσωματωθούν και σε ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα που θα φέρει τη μορφή Πλαισίου Έργων Ανάπτυξης Λιμένα (σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν.4150/2013 και τις προδιαγραφές-οδηγίες της Γενικής Γραμματείας Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου) είναι :
- Η λήψη μέτρων με την μελέτη και κατασκευή προστατευτικών έργων για την αντιμετώπιση των έντονων και επικίνδυνων προσχώσεων από φερτά υλικά παρακείμενων χειμάρρων
- Η αναβάθμιση του λιμένος ως κύριο αλιευτικό καταφύγιο της ευρύτερης περιοχής καθώς είναι σε μοναδική θέση για την εξυπηρέτηση των αλιευτικών σκαφών και κυρίως των αλιευτικών σκαφών μέσης αλιείας.
Είναι δεδομένο ότι η με την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων το αλιευτικό καταφύγιο θα αποτελέσει το κύριο αλιευτικό καταφύγιο της ευρύτερης περιοχής και παράλληλα θα αποσυμφορήσει το λιμάνι της Καμαριώτισσας,
- Η παράλληλη αναβάθμιση του λιμένος ως καταφύγιο τουριστικών σκαφών και σκαφών αναψυχής με προοπτική την δυνατότητα λειτουργίας ακόμη και μαρίνας, ενισχύοντας την υφιστάμενη τουριστική κίνηση των Θέρμων μιας περιοχής με ιδιαίτερη φυσική ομορφιά
- Η αξιοποίηση του λιμένος ως σταθμού ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Αλεξ/πολη κυρίως κατά την καλοκαιρινή περίοδο, καθώς μειώνει σημαντικά το χρόνο του ταξιδιού από Αλεξ/πολη προς Σαμοθράκη.
Απαραίτητη προϋπόθεση είναι βελτίωση της υφιστάμενης εξωτερικής ράμπας ασφαλούς πρόσδεσης δρομολογιακών – ακτοπλοϊκών και τουριστικών πλοίων τουλάχιστον μεσαίου μεγέθους.
- Η χωροθέτηση χερσαίων λιμενικών εγκαταστάσεων εξυπηρέτησης των λειτουργιών του λιμένος, με την απαιτούμενη θέσπιση επιτρεπόμενων χρήσεων και όρων δόμησης.

Αλιευτικό καταφύγιο Λακκώματος
Η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου στην περιοχή του Λακκώματος είναι τοπικής σημασίας και θα βοηθούσε σημαντικά τους αλιείς της περιοχής, καθώς προσφέρει άμεση πρόσβαση και καταφύγιο σε μια θαλασσιά περιοχή μεταξύ Λήμνου και Σαμοθράκης όπου εμφανίζονται έντονα καιρικά και κυματικά φαινόμενα (ασυγκρίτως δυσμενέστερα από αυτά της περιοχής της Καμαριώτισσας και των Θέρμων).
Προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ήδη προχωρήσει οι σχετικές διαδικασίες και υπάρχει η απαιτούμενη μελετητική ωριμότητα (μελέτες λιμενικών, υδραυλικών, η/μ έργων, υποστηρικτικές μελέτες καθορισμού αιγιαλού-παραλίας και χερσαίας ζώνης, έγκριση περιβαλλοντικών όρων) για την κατασκευή νέου αλιευτικού καταφυγίου στη θέση Πλάτανος, με κατασκευή λιμενολεκάνης διαστάσεων 123,00Χ80,00μ.
http://www.gnomionline.gr/evros/

1 σχόλιο:

  1. Ανώνυμος15:33

    άρχισαν οι προεκλογικές υποσχέσεις,θα, θα θα θα .................και όνειρα θερινής νυχτός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή