17 Νοεμβρίου 2014

Επέτειος εξέγερσης του Πολυτεχνείου ….41 χρόνια μετά

Με μηνύματα αγωνιστικότητας και αντίστασης για τα επίκαιρα μηνύματά του στο σήμερα, εορτάζεται η 41η επέτειος της εξέγερσης των φοιτητών του Πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 73, στην Αλεξανδρούπολη. Την Δευτέρα 17/11 διοργανώνονται συγκεντρώσεις και εκδηλώσεις μνήμης στην πρωτεύουσα του Έβρου προκειμένου να τιμηθούν οι αγώνες εκείνης της ιστορικής ημέρας. Βεβαια, και αυτή τη φορά, δεν λείπουν οι δυο χωριστές συγκεντρώσεις, την ίδια ώρα.
Στο Δημαρχείο η Λαϊκή Επιτροπή Αλεξανδρούπολης καλεί τους εργαζόμενους, αυτοαπασχολούμενους, αγρότες, νέους, γυναίκες στην συγκέντρωση – εκδήλωση για την επέτειο του Πολυτεχνείου την Δευτέρα 17. Νοέμβρη ώρα 17.00 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο. Σε αυτήν συμμετέχουν η Τοπική Γραμματεία Έβρου του ΠΑΜΕ, η Τοπική Γραμματεία Αλεξανδρούπολης της ΠΑΣΕΒΕ, το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών, ο Σύλλογος Γυναικών Αλεξανδρούπολης και η Γραμματεία ΠΑΣΥ Εβρου.
Την ίδια ώρα, στο Εργατικό Κέντρο Έβρου, καλούν σε συγκέντρωση Φοιτητικοί Σύλλογοι Σχολών της Αλεξανδρούπολης μετά από απόφαση του ΔΣ τους , και σε συμμετοχή σε αυτήν καλούν ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ.
Το μήνυμα της Λαϊκής Επιτροπής Αλεξανδρούπολης
41 χρόνια από το Νοέμβρη του 73, τιμούμε την εξέγερση του πολυτεχνείου συνεχίζοντας την πάλη διεκδικώντας τη ζωή που μας αξίζει.
Η εξέγερση του πολυτεχνείου το Νοέμβρη του 1973 ενάντια στην αμερικανοΝΑΤΟική, φασιστική δικτατορία, οι στόχοι, τα οράματα και οι προοπτικές εκείνου του αγώνα για γενικότερες ανατροπές φωτίζουν και σήμερα το δικό μας αγωνιστικό βηματισμό.
Η κορύφωση αυτής της αντιδικτατορικής δράσης αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη, δείχνει το δρόμο για τη συλλογική, μαζική, αγωνιστική στράτευση σαν αναγκαία προϋπόθεση για να απαντήσουν σήμερα οι εργαζόμενοι, ο λαός και η νεολαία μας στη γενικευμένη επίθεση που δέχονται στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τους από τις δυνάμεις του κεφαλαίου, την κυβέρνηση, την Ε.Ε.
Αντλώντας από αυτόν τον αγωνιστικό σταθμό της πάλης μας αισιοδοξία, αποφασιστικότητα, πίστη στο δίκαιο αγώνα μας.
Χωρίς αυταπάτες για καλύτερη διαχείριση του συστήματος, ο δρόμος της σύγκρουσης με την πολιτική των μονοπωλίων και του πολίτικου προσωπικού τους είναι μονόδρομος. Εδώ και τώρα να πετάξουμε έξω από τις γραμμές του εργατικού κινήματος τους ανθρώπους της εργοδοσίας, τους συμβιβασμένους και ξεπουλημένους συνδικαλιστές. Να απομονώσουμε τους φασίστες της Χρυσής Αυγής. Τώρα είναι η ώρα για οργάνωση, για ενίσχυση των αγώνων στο περιεχόμενο και στη συμμέτοχη, για μαζικοποίηση των σωματείων, των σωματειακών και εργοστασιακών επιτροπών σε κάθε κλάδο και τόπο δουλειάς για την ανασύνταξη του κινήματός μας.
Να απαντήσουν στους γενικότερους σχεδιασμούς των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και Ε.Ε. στην περιοχή που εγκυμονούν νέες επικίνδυνες εξελίξεις για τον ελληνικό λαό και τους άλλους λαούς της περιοχής. Ο λαός χρειάζεται να καταδικάσει τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης που απ΄ τη μια εμπλέκει τη χώρα στους επικινδύνους σχεδιασμούς των ιμπεριαλιστών, ενώ απ΄την άλλη συγκαλύπτει τον πραγματικό ρόλο των «συμμάχων» της χώρας ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. στην περιοχή.
Η εργατική τάξη μαζί με τους συμμάχους της, τους φτωχούς αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους, τις γυναίκες και τους νέους όπως τότε, έτσι και σήμερα μπορεί και πρέπει να παίξει καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη εκείνων των αναγκαίων αγώνων που θα βάλουν τέρμα στην κυριαρχία των μονοπωλίων. Η συμπόρευση του λαού μέσα από τους φορείς και τα σωματεία του, αποτελεί βασικό όρο για την ανατροπή της βαρβαρότητας, την αποτροπή των νέων βάρβαρων μέτρων.
Εργαζόμενοι, νέοι, άνεργοι, γυναίκες, μετανάστες να απαντήσουμε χωρίς καθυστέρηση στο νεανικό σκλαβοπάζαρο των κακοπληρωμένων προγραμμάτων απασχόλησης, στην εξάπλωση των δουλεμπορικών γραφείων της απληρωσιάς. Να απαντήσουμε στη σύγχρονη δουλεία της απελευθέρωσης των απολύσεων, της δουλειάς ήλιο με ήλιο, της κατάργησης της Κυριακάτικης αργίας. Όλοι μαζί να υψώσουμε τοίχος απέναντι στην νέα επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα, στην κατάργηση και το τσάκισμα των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, των νέων μειώσεων στις κύριες συντάξεις. Να κόψουμε το χέρι σε οποίον προσπαθήσει να βάλει χέρι στη λειτουργία των σωματείων, στη συνδικαλιστική δράση.
Σε κάθε μικρό και μεγάλο αγώνα που συγκρούεται το δίκιο των εργατών με την καπιταλιστική βαρβαρότητα οι ταξικές δυνάμεις θα είναι μπροστά. Έτσι τιμάμε εμείς τους νεκρούς μας, συνεχίζουμε τους αγώνες τους. Αυτή είναι η καλύτερη τιμή στον ηρωικό αγώνα των εξεγερμένων του «Πολυτεχνείου».
Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ Εβρου
Η εξέγερση του 1973 ενάντια στην αμερικανοκίνητη Χούντα είναι ένα ζωντανό παράδειγμα ανιδιοτέλειας και αγωνιστικής συλλογικής δράσης.
41 χρόνια μετά, το Πολυτεχνείο είναι εδώ για να μας υπενθυμίζει το νόημά του και να εμπνέει τους αγώνες του σήμερα: Για την οριστική απελευθέρωση της χώρας από την θηλιά των μνημονίων. Για την υπεράσπιση της κοινωνικής συνοχής, την αλληλεγγύη και την προστασία των αδύναμων. Για τα δικαιώματα της νεολαίας.
Το Πολυτεχνείο είναι εδώ, συνεχίζει να δείχνει το δρόμο για το πως ο λαός όταν πιστεύει στις δυνάμεις του, μπορεί να αμφισβητήσει τη λογική των μονόδρομων και να  οργανώσει τις αντιστάσεις ενάντια στην καταπίεση και τον αυταρχισμό.
Το Πολυτεχνείο ζει στους αγώνες του σήμερα για Δημοκρατία, Ισότητα, Κοινωνική Απελευθέρωση.
Σε μια περίοδο όπου η κυβέρνηση του μνημονίου πραγματοποιεί μια ολομέτωπη επίθεση στα δικαιώματα της πλειοψηφίας της κοινωνίας, με τη δημοκρατία να συρρικνώνεται και τον αυταρχισμό και την καταστολή να αποτελούν καθημερινότητα, η μόνη διέξοδος, για τους εργαζομένους και τη νεολαία, είναι η οργανωμένη και συλλογική δράση, η ρήξη και η συλλογική αντίσταση απέναντι στην πολιτική της εξαθλίωσης.
Απέναντι στη λήθη και σε αυτούς που καταριούνται την Μεταπολίτευση ως συμφορά για τον τόπο, απέναντι στην προσπάθεια που επιχειρείται από λογής-λογής ακροδεξιούς, με αιχμή το νεοναζιστικό μόρφωμα της Χρυσής Αυγής, να αθωωθεί η στρατιωτική δικτατορία, να σπιλωθεί η μνήμη των αγωνιστών του Πολυτεχνείου και να ξαναγραφτεί η ιστορία, σβήνοντας τους αγώνες του λαού μας για Ανεξαρτησία, κοινωνική Δικαιοσύνη και Ελευθερία, εμείς απαντάμε με την μνήμη, απαντάμε με την καλύτερη απόδοση τιμής, που είναι η συνέχιση της πάλης για μια καλύτερη ζωή.
Τώρα ήρθε η ώρα να πάρουμε πραγματικά τις ζωές μας στα χέρια μας. Να διώξουμε την κυβέρνηση του μνημονίου και να αγωνιστούμε για μια κυβέρνηση που θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της.
Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να συμμετέχουν μαζικά, αγωνιστικά και ειρηνικά τη Δευτέρα 17/11 στη συγκέντρωση στο Εργατικό Κέντρο στην Αλεξανδρούπολη στις 5μμ
Ανακοίνωση Εργατικού Κέντρου Έβρου
ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΕΡΓΑΤ/ΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ Ν. ΕΒΡΟΥ ΓΙΑ ΤΟΝ 41Ο ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ
Με την συμπλήρωση 41 χρόνων από την ηρωική εξέγερση του Πολυτεχνείου οι εργαζόμενοι κρατούν ζωντανό το απελευθερωτικό μήνυμα του Νοέμβρη του 73 όταν η λαϊκή οργή για την 7χρονη τυραννία βάφτηκε με το αίμα των πρωτοπόρων φοιτητών και των εργαζόμενων νέων. 41 χρόνια μετά την εξέγερση του Πολυτεχνείου και την πάλη της νέας γενιάς για Δημοκρατία, Κοινωνική Δικαιοσύνη, για Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία.
Σήμερα, παρά την απόσταση του ιστορικού χρόνου, η εξεγερσιακή  κληρονομιά του Πολυτεχνείου παραμένει όσο ποτέ άλλοτε επίκαιρη, ιδιαίτερα στις συνθήκες που ζούμε.
Η εξέγερση του Πολυτεχνείου δεν αποτελεί μόνον μια μέρα μνήμης αλλά και  ένα μήνυμα ελπίδας για την αποτελεσματικότητα που μπορούν να έχουν οι μαζικοί και ενωτικοί αγώνες. Ιστορικά και διαχρονικά όταν το κίνημα είναι ενωμένο καταγράφει θετικά αποτελέσματα και νίκες.
Το Εργατ/κο Κέντρο Ν. Έβρου αποδίδει φόρο τιμής στη μνήμη των αγωνιστών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Εργαζόμενοι, σπουδαστές και νεολαία συνεχίζουν τον αγώνα και τις διεκδικήσεις για Ειρήνη, Δημοκρατία και Ισονομία. Τα αιτήματα εκείνου του αγώνα είναι και σήμερα επίκαιρα και απαιτητά.
Διαχρονικά, διεκδικούμενα και επίκαιρα είναι και τα αιτήματα για πλήρη και σταθερή εργασία, χωρίς ελαστικότητες και επισφάλεια, ισχυρή κοινωνική προστασία, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για την απόκρουση της υπερεκμετάλλευσης των εργαζομένων που έχει πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας. Τα εργασιακά, οικονομικά, ασφαλιστικά και δημοκρατικά δικαιώματα των εργαζομένων συνεχίζουν να δέχονται επιθέσεις, αμφισβητήσεις και ανατροπές, εντείνοντας τις ανισότητες και τις αδικίες.
Η φετινή επέτειος του Πολυτεχνείου πρέπει και μπορεί να γίνει σημείο συνάντησης όλων των κοινωνικών και συνδικαλιστικών αγώνων. Να αποτελέσει αποφασιστικό βήμα υπεράσπισης κοινωνικών, συνδικαλιστικών και πολιτικών δικαιωμάτων που είναι υπό διωγμό, από την κυβέρνηση, την τρόικα την ΕΕ και το ΔΝΤ. Να γίνει η αρχή του τέλους της καταστροφικής πολιτικής του κεφαλαίου και όλων των πολιτικών του εκφραστών.
Εκδήλωση και πορεία Και στην Ορεστιάδα
Η Β’ ΕΛΜΕ, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας και άλλοι φορείς , διογανώνουν εκδήλωση για την 41η επέτειο εξέγερσης του Πολυτεχνείου τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου, στις 11.30 το πρωί στο Ηρώο Ορεστιάδας. Αντιπροσωπείες μαθητών, συλλόγων και φορέων θα καταθέσουν στεφάνια και λουλούδια και θα ακολουθήσει σύντομη ομιλία από εκπαιδευτικό και απαγγελία ποιημάτων από μαθητές. Στις 12 το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί και πορεία στο κέντρο της Νέας Ορεστιάδας.
Εκδήλωση από το 3ο Εσπερινό Λύκειο
To 3ο Εσπερινό ΕΠΑ.Λ. Αλεξανδρούπολης παρουσιάζει την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014 εκδήλωση για την επέτειο της εξέγερσης του φοιτητών του Πολυτεχνείου. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο της πόλης και θα αρχίσει στις 7 το απόγευμα. Συμμετέχει η παιδική χορωδία της Αγίας Κυριακής. Στο πλαίσιο της πολυπρισματικής μας δραστηριοποίησης οργανώθηκε αυτή η εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου του Πολυτεχνείου. Ο αγώνας των νέων της εποχής εκείνης για τη θεμελίωση της ουσιαστικής δημοκρατίας και τα πάγια αιτήματά τους για «ψωμί-παιδεία-ελευθερία» είναι διαχρονικά. Ιδιαίτερα στη σύγχρονη εποχή, την εποχή της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης, το σχολείο μας μέσα από τη συνεργασία ανθρώπων ποικίλων ηλικιών και εργαζόμενο στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης θέλει να περάσει τα δικά του μηνύματα και αιτήματα: το δικαίωμα για εργασία σε όλους τους ενήλικες, την ανάγκη για μόρφωση και εκσυγχρονισμό των γνώσεων και τελικά το δικαίωμα για αξιοπρεπή, ελεύθερη ζωή.
Του Γιώργου Πανταζίδη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου