Το σχέδιό του για τη Θράκη, ώστε να μπει σε τροχιά ανάπτυξης και παραγωγικής ανασυγκρότησης, ανέλυσε o Αλέξης Τσίπρας το πρωί της Κυριακής στην Αλεξανδρούπολη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της περιφερειακής ανοιχτής συνδιάσκεψης, μπροστά σε μια κατάμεστη από κόσμο κάθε ηλικίας αίθουσα, παρουσίασε το πρόγραμμα του κόμματος για την εφαρμογή ενός νέου αναπτυξιακού μοντέλου στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Από την πρωτεύουσα του Έβρου επικεντρώθηκε στους κεντρικούς άξονας της πολιτικής μιας «αυριανής κυβέρνησης της Αριστεράς», ενώ απευθύνθηκε στη γειτονική Τουρκία και σημείωσε: «Θέλουμε σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με την Τουρκία, βασισμένες στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου και τον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Οι εντάσεις, οι προκλήσεις και τα τετελεσμένα δεν βοηθάνε. Τα σύνορα της χώρας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα είναι αδιαπραγμάτευτα».
Για τα ζητήματα που απασχολούν την περιοχή απηύθυναν χαιρετισμό και ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης Γιώργος Παυλίδης, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ευάγγελος Λαμπάκης και ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, Αθανάσιος Καραμπίνης. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι η χώρα βρίσκεται ήδη σε προεκλογική περίοδο και στα περί «πολιτικής αβεβαιότητας» της κυβέρνησης, απάντησε πως υπάρχει μια «πολιτική βεβαιότητα» ότι μετά τις εκλογές θα υπάρχει μια νέα κυβέρνηση όλου του ελληνικού λαού, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Κατηγόρησε τη συγκυβέρνηση ότι θέλει να κάνει τις εκλογές μέσα σε κλίμα «τρομοκρατίας» και «κινδυνολογίας» και δήλωσε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα την ακολουθήσει σε αυτόν τον «ολισθηρό δρόμο» και θα δείξει ψυχραιμία, με σκοπό να ενώσει και όχι να διχάσει τον ελληνικό λαό, ενώ ζήτησε από τους πολίτες να κηρύξουν «εκτός νόμου» τον φόβο.
«Αυτές τις ημέρες δεν κρίνεται στη Βουλή η εκλογή προέδρου. Κρίνεται αν θα μπούμε βαθύτερα στο τούνελ. Κρίνεται το σήμερα και το αύριο της χώρας. Κρίνεται η δημοκρατία μας. Μια βεβαιότητα πλανιέται πάνω από την Ελλάδα. Πολύ σύντομα η χώρα θα έχει άλλη κυβέρνηση. Κυβέρνηση της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας. Κυβέρνηση σωτηρίας με κορμό την Αριστερά. Τη δική σας κυβέρνηση», τόνισε ο κ.. Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην Αλεξανδρούπολη.
Αδιαπραγμάτευτο το πρόγραμμα της ΔΕΘ
Για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλ. Τσίπρα το πρόγραμμα που εξαγγέλθηκε στην ΔΕΘ τον Σεπτέμβριο είναι αδιαπραγμάτευτο και μπορεί να ξεκινήσει να υλοποιείται από την επόμενη ημέρα των εκλογών, ενώ όπως είπε, δεν χρειάζεται πρόσθετη χρηματοδότηση και δεν εξαρτάται από καμία διαπραγμάτευση.
Πρώτη προτεραιότητά του η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Δεύτερη, τα μέτρα που θα ανακόψουν την καθίζηση της πραγματικής οικονομίας.
Τρίτη προτεραιότητα η στήριξη της εργασίας. Η προστασία και η κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων. Γιατί τα θύματα της άγριας λιτότητας περιμένουν από τον ΣΥΡΙΖΑ άμεσες λύσεις ανακούφισης απέναντι στην κοινωνική κρίση.
«Σ' αυτή την ανάγκη και σ' αυτό το αίτημα απαντά το πρόγραμμα που εξαγγείλαμε στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο στόχος του είναι να προσανατολίσει τους άμεσα διαθέσιμους πόρους στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ένα πρόγραμμα πλήρως κοστολογημένο».
Σκέψεις για την Θράκη
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ περιέγραψε ένα γενικό σχέδιο προγράμματος για την Θράκη – το αναλυτικό παρουσιάστηκε στη συνέχεια από τον υποψήφιο περιφερειάρχη και περιφερειακό σύμβουλο ΑΜΘ Κώστα Μορφίδη.
Βασική αρχή διατυπώνεται σε μια και μοναδική φράση: «αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να έχει κοινωνικό και περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
Αυτό σημαίνει ότι σχεδιάζεται με κριτήρια:
- τη δημιουργία θέσεων αξιοπρεπούς εργασίας.
- Τη στήριξη των μικρών επιχειρήσεων απέναντι στα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα.
- Την προώθηση της κοινωνικής οικονομίας και των συνεργατικών εγχειρημάτων.
- Την περιβαλλοντική προστασία.
- Και το να μένει όσο το δυνατόν περισσότερο ο πλούτος στον τόπου που παράγεται.
Για την ολόπλευρη στήριξη της παραγωγικής ανασυγκρότησης θα χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία δημόσιας πολιτικής
8 σημεία πρότασης
«Πάνω σε αυτές τις αρχές έχει σχεδιαστεί το περιφερειακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, για την παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Για μας το ζητούμενο είναι η ανάπτυξη να συμβαδίζει με την προστασία του τόπου.
Και το κέρδος της να μην μπαίνει σε τσέπες λίγων, αλλά να διαχέεται στην τοπική κοινωνία. Γι αυτό, στο επίκεντρο της πρότασής μας είναι:
- Η ουσιαστική περιβαλλοντική προστασία.
- Η ανάδειξη των σπάνιων υδροβιότοπων.
- Οι ήπιες μορφές ανάπτυξης.
- ο κατηγορηματικός αποκλεισμός κάθε σχεδίου, που θέλει την περιφέρεια τόπο αποθήκευσης εξορυκτικών αποβλήτων, ή προϊόντων καύσης.
- νέα ώθηση στον τουρισμό.
- Στήριξη στον αγροτοδιατροφικό τομέα.
- Η ανάδειξη νέων παραγωγικών δυνατοτήτων για την εκμετάλλευση του ορεινού της όγκου.
- Αξιοποίηση των ενεργειακών αποθεμάτων και υδάτινων πόρων»
Δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών
Για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικό να διασφαλιστεί ο δημόσιος χαρακτήρας των υποδομών, έτσι ώστε να λειτουργούν με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον. «Σε αυτή τη λογική βλέπουμε την ριζική αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και την ανάδειξή του σε εμπορικό κόμβο ευρύτερης σημασίας. Αλλά και την παράλληλη στήριξη και αναβάθμιση του σιδηροδρομικού δικτύου, όπως και την ολοκλήρωση των οδικών δικτύων, και των κάθετων αξόνων. Πριν από όλα αυτά η παραγωγική ανασυγκρότηση προϋποθέτει να μείνει ο κόσμος στον τόπο του. Και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχουν και να λειτουργούν οι κοινωνικές υποδομές. Το σχολείο, ο παιδικός σταθμός, το κέντρο υγείας, το νοσοκομείο».
Το ενεργειακή στρατηγική - γεωστρατηγική θέση Θράκης
Ιδιαίτερη μνεία έγινε για το ενεργειακό κομμάτι , αφού η Αλεξανδρούπολη και η περιοχή της Θράκης βρίσκει σε ένα σταυροδρόμι. «Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ξεκάθαρη θέση πάνω στο θέμα αυτό. Θέλουμε σχέσεις ειρήνης και συνεργασίας με όλες τις γειτονικές χώρες. Αλλά σχέσεις που θα βασίζονται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στον αμοιβαίο σεβασμό των κυριαρχικών δικαιωμάτων. Σχέσεις που θα ανοίγουν επωφελείς δρόμους συνεργασίας, στο εμπόριο, στις επενδύσεις, στον τουρισμό, στις διασυνοριακές επαφές, εξαιρετικά επωφελείς για όλες τις πλευρές.
Τις προάλλες ακούσαμε ότι μάλλον ακυρώνεται άλλο ένα σχέδιο ενεργειακής συνεργασίας ευρωπαϊκών χωρών με τη Ρωσία– ο αγωγός South Stream.
Είναι μια αρνητική εξέλιξη αν επιβεβαιωθεί. Η πολύπλευρη ενεργειακή συνεργασία και «διαφοροποίηση ενεργειακών πηγών και διόδων» δεν μπορεί να βασίζεται σε αποκλεισμούς. Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα, ένα κράτος-μέλος της ΕΕ, σε κομβικό γεωγραφικό σημείο στον ενεργειακό χάρτη, έχει έναν πολύ πιο ενεργό ρόλο να παίξει στο πλαίσιο αυτό. Ακούσαμε, ωστόσο, με μεγάλο ενδιαφέρον τις προτάσεις του Ρώσου Προέδρου Πούτιν για ένα κόμβο στα σύνορα Ελλάδας-Τουρκίας, όπου θα μεταφέρεται ρωσικό φυσικό αέριο για τις ανάγκες του Ευρωπαϊκού Νότου.
Είναι σημαντικό, είναι αναγκαίο να υπάρξει σοβαρή επεξεργασία αυτής της πρότασης.
Γιατί μπορεί να αποφέρει οικονομικά οφέλη στην χώρα και στην περιοχή. Να ενισχύσει ουσιαστικά τον ρόλο της Ελλάδας στον ενεργειακό χάρτη της Ευρώπης. Και – υπό τις σωστές προϋποθέσεις- να συνεισφέρει στην σταθερότητα και στην ειρήνη στην πολύπαθη, ευρύτερη περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.Υποστηρίζουμε αυτήν την προοπτική, αν και εφόσον οι όροι ωφελούν ουσιαστικά την Ελλάδα».
Σημείωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει την ενίσχυση της «πολλά υποσχόμενης ενεργειακής συνεργασίας με όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου και του αμοιβαίου σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων».
Βασικά προαπαιτούμενα για την υλοποίηση των δεσμεύσεων – προτάσεων
Τα σχέδια που ανέφερε ο κ. Τσίπρας πρέπει να υλοποιηθούν στο πλαίσιο ενός συγκροτημένου δημοκρατικού σχεδιασμού για την ενέργεια και τις μεταφορές.
Το σχέδιο αυτό πρέπει:
- να βασίζεται στην διαφάνεια και όχι στην διαπλοκή,
- να βασίζεται στην τήρηση των κοινοβουλευτικών διαδικασιών έγκρισης και όχι στον ευτελισμό τους,
- να μην βασίζεται στις ιδιωτικοποιήσεις, αλλά να κατοχυρώνει τον στρατηγικό ρόλο του δημοσίου σε σημαντικά έργα υποδομής,
- να προασπίζει τα συμφέροντα του ελληνικού λαού
-να ωφελεί ουσιαστικά τη χώρα,
- να προστατεύει τα εργασιακά δικαιώματα και να σέβεται την νομοθεσία για προστασία του περιβάλλοντος.
Πρόγραμμα της κοινωνίας
Σύμφωνα με τον ίδιο, κανένα πρόγραμμα δε μπορεί να προχωρήσει αν δε γίνει κτήμα αυτών που θα το υλοποιήσουν. «Θέλουμε να πείσουμε ότι η στρατηγική μας για την παραγωγική ανασυγκρότηση είναι ταυτόχρονα ριζοσπαστική αλλά ρεαλιστική και υλοποιήσιμη. Οφείλουμε όμως και να ακούσουμε, να διορθώσουμε, να συνθέσουμε και εν τέλει να συσπειρώσουμε γύρω από ένα πρόγραμμα την κοινωνία. Γιατί μόνο αν είναι πρόγραμμα της κοινωνίας έχει δυνατότητες να υλοποιηθεί».
Στον Πόρο για τις πλημμύρες
Πριν την ομιλία του στη σύσκεψη ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε τον οικισμό Πόρος, στην περιοχή Φερών, που έχει πληγεί από τις πλημμύρες του ποταμού Εβρου, ενημερώθηκε για τα προβλήματα και τάχθηκε υπέρ της τριμερούς διακρατικής συνεργασίας (Ελλάδα, Βουλγαρία, Τουρκία), προκειμένου να βρεθεί λύση. Στο σημείο τον υποδέχθηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου Δημήτρης Πέτροβιτς.
Του Γιώργου Πανταζίδη
http://www.gnomionline.gr/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου