1 Νοεμβρίου 2016

Ρέγκλινγκ: Συμφωνία για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έως τέλος έτους - «Εφικτή η έξοδος στις αγορές το 2017»


Ρέγκλινγκ: Συμφωνία για βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος έως τέλος έτους
 
Εως το τέλος του έτους θα υπάρξει συμφωνία με τους επίσημους πιστωτές της Ελλάδας για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους εκτίμησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), μιλώντας σε συνέδριο στη Λευκωσία.

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι υπάρχει πρόοδος στις σχετικές διαπραγματεύσεις, με τα βήματα που θα εξασφαλίζουν στην Ελλάδα βραχυπρόθεσμη ελάφρυνση από το βάρος του χρέους να ξεκαθαρίζουν εντός του έτους.

«Ο ESM έχει εντολή να εξετάσει βραχυπρόθεσμα μέτρα, κάτι που γίνεται, και θα κάνουμε προτάσεις πριν από το τέλος του έτους», δήλωσε.

«Κινούμαστε προς συμφωνία. Δεν θα υπάρξει ακριβής συμφωνία για το τι θα συμβεί στα μέσα του 2018, αλλά για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα έχουμε αποφάσεις εντός του έτους», υπογράμμισε ο Ρέγκλινγκ, προσθέτοντας ότι τα βραχυπρόθεσμα μέτρα θα αποσκοπούν κυρίως στη μείωση της ευαισθησίας της ελληνικής οικονομίας στα επιτόκια (σ.σ.: τις μεταβολές τους).

Σε ό,τι αφορά τα μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, ο Ρέγκλινγκ, που πρόσφατα δήλωσε πιο κοντά στον Σόιμπλε, παρά στη Λαγκάρντ για το θέμα του χρέους, είπε ότι αυτά θα ληφθούν όταν λήξει το τρέχον πρόγραμμα και μπορεί να ακολουθηθούν από μακροπρόθεσμη ελάφρυνση, εάν η Αθήνα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

«Είμαι μάλλον με την πλευρά του κ. Σόιμπλε παρά της κυρίας Λαγκάρντ» στο θέμα του χρέους είχε πει ο Ρέγκλινγκ, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα με το χρέος της για τουλάχιστον μία δεκαετία.

Επανέλαβε δε την εκτίμηση ότι με πιστή εφαρμογή του προγράμματος η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές είναι εφικτή το 2017.

Επιστροφή στις αγορές το 2017Η Ελλάδα μπορεί να επιστρέψει στις αγορές χρέους την επόμενη χρονιά, εάν συνεχίσει την εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, τόνισε εκ νέου ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM).

Έλληνες αξιωματούχοι έχουν πει στο Reuters ότι η χώρα σχεδιάζει να προχωρήσει σε μία ή δύο μικρές δοκιμαστικές εκδόσεις μετά την ένταξή της στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Για να ενταχθεί όμως η Ελλάδα στο πρόγραμμα, θα πρέπει να ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση που ξεκίνησε στις αρχές του μήνα. Θα είναι οι πρώτες εκδόσεις μετά το 2014.

Η ελληνική κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι επίσημοι δανειστές της χώρας θα προχωρήσουν σε μέτρα ελάφρυνσης του χρέους της μέχρι το τέλος του έτους.

Από τις 5 χώρες μόνο η Ελλάδα δεν...

Ο Ρέγκλινγκ δεν παρέλειψε να τονίσει για άλλη μια φορά ότι όλες οι άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια έχουν καταφέρει να βγουν από αυτά. «Έχουμε βοηθήσει πέντε χώρες κατά τη διάρκεια της κρίσης: Την Ελλάδα, την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Κύπρο. Τέσσερις από αυτές αποτελούν τώρα ιστορίες επιτυχίας (success stories)», είπε ο Ρέγκλινγκ σύμφωνα με κείμενο ομιλίας του σε συνέδριο στη Λευκωσία.

«Περιμένω ότι και η Ελλάδα μπορεί να ξεκινήσει την επιστροφή της στις αγορές την επόμενη χρονιά, εάν συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

Η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις

Αναφερόμενος δε στην αντιμετώπιση της κρίσης από την ΕΕ είπε: «Κάποιος που λέει ότι η Ευρώπη έχει πετύχει είναι τυφλός απέναντι στα γεγονότα ή - για οποιοδήποτε λόγο- προκατειλημμένος [...] Δεν αρνούμαι ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει προκλήσεις. Το Brexit είναι μία από αυτές. Ο δυνητικός ρυθμός ανάπτυξης στην Ευρώπη είναι πολύ χαμηλός, περισσότερες επενδύσεις και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες για να τον αυξήσουμε».

Οι ευρωπαϊκές τράπεζες, πρόσθεσε, είναι πίσω από τους ανταγωνιστές τους στις ΗΠΑ σε όρους κερδοφορίας και μόχλευσης, πρόκληση που απαιτεί δουλειά, αλλά όχι νέα τεράστια μέτρα για να δουλέψει κανονικά η νομισματική ένωση.

«Η ευρωζώνη λειτουργεί καλά, δεν υπάρχει ανάγκη για μία πλήρη πολιτική ένωση ή μία πλήρη δημοσιονομική ένωση», είπε.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου