4 Δεκεμβρίου 2016

Ο Π. Κουρουμπλής στο συνέδριο της ΚΕΔΕ: Να εφαρμοστεί ένα ευρωπαϊκό αναπτυξιακό πρόγραμμα για τα νησιά

Ο κ.Κουρουμπλής, με αφορμή την παρουσία της προέδρου του Κογκρέσου Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών, Gudrun Mosler - Tornestrom, στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, ανέλυσε την πρόταση του. «Να αναλάβει ο πρωθυπουργός πρωτοβουλία στη συνάντηση των εννέα ηγετών του Νότου που θα γίνει τέλος του χρόνου, αρχές του 2017. Να υπάρξει συντονισμός όλων των χωρών, ώστε στη Σύνοδο Κορυφής -στα πλαίσια της Μαλτέζικης προεδρίας- να έχουμε μια οργανωμένη και συγκροτημένη παρέμβαση για τη διεκδίκηση ενός τέτοιου προγράμματος».
Σύμφωνα με τον κ.Κουρουμπλή, θα προηγηθεί στα μέσα Δεκεμβρίου στο υπουργείο μία πρώτη συνάντηση με τους Περιφερειάρχες, τους αντιπεριφερειάρχες, τους προέδρους των ΠΕΔ των νησιωτικών περιοχών και την ΚΕΔΕ. Επίσης, να υπάρξει τριμερής συνάντηση των υπουργών Ελλάδας, Μάλτας και Κύπρου και συνάντηση με τους περιφερειάρχες των αμιγώς νησιωτικών χωρών των Νοτίων χωρών.
«Αυτή η κινητικότητα θα εκδηλώσει με μεγάλη σαφήνεια τη βούληση μας να διεκδικήσουμε από την Ευρωπαική 'Ενωση, επιτέλους, ένα πρόγραμμα που θα μπορεί να απαντήσει στις πραγματικές ανάγκες των νησιών. Να μην είναι ένα πρόγραμμα διαπιστώσεων, αλλά υλοποίησης. Θέλω να σας καταστήσω κοινωνούς αυτής της φιλόδοξης προσπάθειας και είμαι βέβαιος ότι δουλεύοντας από κοινού θα μπορέσουμε πραγματικά να αναδείξουμε τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά κυρίως στο Αιγαίο», είπε ο κ.Κουρουμπλής.
Επίσης, μίλησε για στελέχωση των Δήμων στα μικρά νησιά και για βελτίωση των δεικτών των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων. «Η στελέχωση των Δήμων και η βελτίωση των ΚΑΠ είναι δύο ζητήματα που πρέπει να επιμείνουμε για να υλοποιηθούν. Θα έχουμε 300 προσλήψεις για την Αυτοδιοίκηση στα νησιά και περίπου άλλες 100 προσλήψεις στις δύο περιφέρειες του Αιγαίου. Είναι αρκετές μόνιμες θέσεις που μπορούν να βοηθήσουν στην καλύτερη λειτουργία».
Ο υπουργός αναφέρθηκε επίσης στο προσφυγικό και την αλληλεγγύη που έδειξαν οι κάτοικοι των νησιών λέγοντας χαρακτηριστικά πως «έδειξαν αλληλεγγύη που διέσωσε την αξιοπρέπεια όχι μόνο της Ελλάδας αλλά ολόκληρης της Ευρώπης». Ωστόσο, επισήμανε πως «τα νησιά του Αιγαίου έδειξαν το απόθεμα ψυχής που έχουν, όμως ξέρετε καμία φορά έρχεται και η κόπωση και είναι ανθρώπινο. Και εδώ πρέπει να δούμε με ποιο τρόπο θα αντισταθμίσουμε τις δυσκολίες».
πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου