29 Φεβρουαρίου 2016

Βέλγιο: Η Κομισιόν ετοιμάζει ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα


Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του βελγικού Τύπου βρίσκεται το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας προς τις χώρες που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της κρίσης, αρχής γενομένης από την Ελλάδα.
Ενός σχεδίου που θα εγκριθεί μεθαύριο και που σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ - ΜΠΕ θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ οι πόροι του θα προέλθουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.
Σε αυτό αναφέρεται ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Standaard με τίτλο «Σχέδιο έκτακτης βοήθειας προς την Ελλάδα ετοιμάζει η Επιτροπή». Συγκεκριμένα αναφέρει ότι η Επιτροπή πρόκειται να διαθέσει κονδύλια στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, τα οποία πρόκειται στη συνέχεια να δοθούν στην Ελλάδα προκειμένου να δημιουργηθούν προσφυγικοί καταυλισμοί.
Την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με τον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων εξαιτίας του σταδιακού κλεισίματος των συνόρων, περιγράφει εξάλλου ρεπορτάζ της βελγικής εφημερίδας De Tijd υπό τον αιχμηρό τίτλο «Αθήνα, το αποχετευτικό φρεάτιο της προσφυγικής κρίσης» και υπότιτλο «Από χώρα διέλευσης για τους πρόσφυγες, η Ελλάδα γίνεται πλέον καταληκτικός σταθμός γι' αυτούς».
Τον κώδωνα του κινδύνου για το ενδεχόμενο οι εγκλωβισμένοι πρόσφυγες να φτάσουν τους 200.000 μέχρι το καλοκαίρι επισημαίνει τέλος και η De Morgen σε ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η Ελλάδα χτυπάει το καμπανάκι του συναγερμού για τους πρόσφυγες».
avgi.gr

Μαξίμου: Ευνοϊκό καθεστώς για το Mega και να μην γίνει αυστηρός έλεγχος στα δάνειά του ζητούσε ο Σ. Ψυχάρης

Δύο ήταν οι βασικές... έγνοιες του Σταύρου Ψυχάρη, στις συναντήσεις που είχε με τον πρωθυπουργό: ευνοϊκό καθεστώς για το Mega και να μην γίνει αυστηρός έλεγχος στα δάνειά του.Αυτό σημείωναν κυβερνητικές πηγές μιλώντας για την ουσία των συναντήσεων, και όχι βέβαια η γάτα και άλλα ...κινηματογραφικά, που χρησιμοποιήθηκαν για τη δραματική απόδοση των συμβάντων.

Από την κυβέρνηση λένε πως έχουν πραγματοποιηθεί τέσσερις συναντήσεις με τον Σταύρο Ψυχάρη, που τις ζήτησε όλες εκείνος (η πρώτη, στα γραφεία του ΔΟΛ, άλλες δύο σε ιδιωτικό χώρο παρουσία τρίτων, και η τελευταία, κατ' ιδίαν), καμία όμως από αυτές μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιανουαρίου. Όπως και καμία συνάντηση με άλλον εκδότη δεν έχει γίνει, από τη στιγμή που εξελέγη πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας. Όπως και με τον Στ. Ψυχάρη, έγιναν συναντήσεις με σχεδόν όλους τους εκδότες και από αρκετές φορές, σημειώνουν συνεργάτες του πρωθυπουργού.

Από την κυβέρνηση βλέπουν ότι ο Δημοσιογραφικός Οργανισμός Λαμπράκη επιδίδεται σε μια μέθοδο προσέγγισης (ή «εκβιασμού») της κυβέρνησης, υπό την έννοια ότι ενώ γενικά διακρίνεται για την επιθετική προσέγγισή του έναντι του Αλ. Τσίπρα, του ΣΥΡΙΖΑ κ.ο.κ., η τακτική αυτή έχει κάποια διαλείμματα, λίγο πριν ή μετά τις εκλογές στην προσδοκία του να πάρει κάτι ευνοϊκό από το Μέγαρο Μαξίμου στα θέματα που απασχολούσαν τον Στ. Ψυχάρη, αλλά φευ... Όπως προκύπτει από τις δημόσιες τοποθετήσεις του Αλ. Τσίπρα όλο το επίμαχο διάστημα, περίπτωση για ...deal δεν υπήρχε.

Ο «πόλεμος» όμως κατά της κυβέρνησης από το δημοσιογραφικό Συγκρότημα  εντάθηκε από το περασμένο φθινόπωρο και μετά, όταν το Μέγαρο Μαξίμου έκανε το πρώτο βήμα για τη διευθέτηση του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου σημειώνει το Μαξίμου. Με την προσβολή του προσώπου του πρωθυπουργού, επίσης με προσωπικές επιθέσεις κατά των υπουργών Νίκου Παππά, Χρήστου Σπίρτζη και Γιώργου Κατρούγκαλου, με τρόπο που θα μπορούσαν να έχουν και ποινική απόληξη, υποστηρίζουν οι ίδιες πηγές.

Πραγματικός στόχος του «πολέμου» αυτού, όπως υπογράμμιζαν κυβερνητικές πηγές, ήταν να πληγεί το προφίλ του Αλέξη Τσίπρα, όπως και το ηθικό πλεονέκτημα της αριστερής διακυβέρνησης, σε μια λογική του «όλοι ίδιοι είναι».Στην "απειλή" που αφήνει ο Στ. Ψυχάρης ότι θα επανέλθει με ...ντοκουμέντα, η κυβέρνηση ρίχνει το «γάντι» («θα χαιρόμασταν για κάτι τέτοιο»), ασχέτως αν είναι νοητό να εκβιάζει κάποιος τον πρωθυπουργό της χώρας. Ωστόσο, από την κυβέρνηση στέλνουν το μήνυμα ότι αντιδικία δεν υπάρχει με τον εκδότη, κάποια θέματά του απασχολούν ήδη τη Δικαιοσύνη.

Για τη στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να ενοχοποιείται αυτή καθαυτή η συνάντηση Μητσοτάκη -Ψυχάρη, επισημαίνεται, από την κυβέρνηση, το timing της συνάντησης, αλλά και ένα ακόμη γεγονός: ότι όποτε θέτει ερωτήματα η συμπολίτευση για τα θέματα διαπλοκής, η ΝΔ στέλνει την μπάλα στην εξέδρα. Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι συνεργάτες του πρωθυπουργού διαχωρίζουν το εν λόγω μιντιακό όμιλο από άλλα συγκροτήματα που αντιμετωπίζουν επιθετικά τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά στην καθαρή λογική της πολιτικής αντιπαράθεσης.

Με αφορμή εξάλλου τις αποκαλύψεις σχετικά με το κύκλωμα εκβιαστών -«δημοσιογράφων», η προσέγγιση κυβερνητικών κύκλων είναι ότι σπάει το «απόστημα», κάτι που κάποιους δεν τους κάνει χαρούμενους. Η εκτίμηση που ακούγεται άλλωστε, είναι έπονται και άλλες αποκαλύψεις και για άλλα πρόσωπα και με άλλα τιμολόγια.
avgi.gr

Νέο πρόγραμμα για 26.000 ανέργους: Αναλυτικά οι ειδικότητες

Εντός του Μαρτίου το νέο πρόγραμμα του υπουργείου Εργασίας, σημαντικά διαφοροποιημένο από τα προηγούμενα. Βελτιώσεις υπέρ των ωφελούμενων και όχι των παρόχων κατάρτισης ή των επιχειρήσεων. Αναλυτικά όλες οι ειδικότητες.
Νέο πρόγραμμα voucher για 26.000 άνεργους -Ολες οι ειδικότητες
Advertisement
Το νέο πρόγραμμα για 26 χιλιάδες ανέργους, ηλικίας 29 έως 64 ετών, με εγγυημένη απασχόληση έξι μηνών σε εταιρίες του ιδιωτικού τομέα, θα αρχίσει να υλοποιείται στα μέσα Μαρτίου. Πρόκειται για το αναθεωρημένο πρόγραμμα επιταγής κατάρτισης και απασχόλησης, voucher 29-64, συνολικού προϋπολογισμού 112 εκατ. ευρώ, το οποίο ανακλήθηκε στα τέλη του περασμένου Μαΐου λόγω ανεπαρκούς και μεροληπτικού σχεδιασμού.
Με τον ανασχεδιασμό που έγινε τους τελευταίους μήνες από το γραφείο της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας, Ράνιας Αντωνοπούλου, το πρόγραμμα, με τον ίδιο προϋπολογισμό, απευθύνεται σε 26.000 χιλιάδες άνεργους και όχι σε 16 χιλιάδες που προβλεπόταν αρχικώς.
Στο εξής, όλοι οι ωφελούμενοι θα λαμβάνουν υψηλότερες αποδοχές και θα τους παρέχεται εγγυημένη απασχόληση σε ιδιωτικές εταιρίες για έξι μήνες, σε αντίθεση με τον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος που περιλάμβανε εγγυημένη απασχόληση μόνον για το ένα τέταρτο των ωφελουμένων. Με το νέο σχεδιασμό ο άνεργος που θα προσληφθεί, θα λαμβάνει, μαζί με την εργοδοτική συμμετοχή, 5.500 ευρώ, ενώ με τον αρχικό ο άνεργος λάμβανε μόλις 1.600 ευρώ καθ' όλη τη διάρκεια του προγράμματος.
Το νέο πρόγραμμα αφορά σε 10 κλάδους της ελληνικής οικονομίας και σε 44 ειδικότητες και όχι σε 3 που προβλεπόταν αρχικώς. Το ανακληθέν voucher απευθυνόταν μόνο στον τεχνικό κλάδο, τον κλάδο διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων και στις νέες τεχνολογίες. Μάλιστα, οι ιθύνοντες του αρχικού σχεδιασμού του προγράμματος πριμοδοτούσαν τον κατασκευαστικό τομέα με τη διοχέτευση 10.000 ανέργων από το σύνολο των 16.000, παρότι σκοπός του προγράμματος ήταν η ενίσχυση των δυναμικών κλάδων της ελληνικής οικονομίας και όχι οι τομείς που παρουσιάζουν ύφεση όπως ο τεχνικός κλάδος.
Με το νέο σχεδιασμό, οι άνεργοι θα λαμβάνουν, ανά ειδικότητα, πιστοποίηση γνώσεων και προσόντων που για πρώτη φορά θα βασίζεται σε ένα ενιαίο εκπαιδευτικό πρόγραμμα ενίσχυσης δεξιοτήτων και συμβουλευτικής, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να εφαρμόζουν τα ΚΕΚ.
Η ορθολογικότερη αναμόρφωση του προγράμματος επιτεύχθηκε διότι η ηγεσία του υπουργείου βελτίωσε προς όφελος των ανέργων την αναλογία της κατανομής των κονδυλίων. Στο νέο πρόγραμμα το 80% των 112 εκατ. κατευθύνεται για ενίσχυση των ανέργων και μόλις το 20%στους φορείς κατάρτισης. Ο αρχικός σχεδιασμός του προγράμματος διέθετε το 75% του προϋπολογισμού στους φορείς πρακτικής κατάρτισης και το υπόλοιπο 25% στους ανέργους.
Ο νέος σχεδιασμός προβλέπει, για πρώτη φορά, τη διαμόρφωση και τη διάθεση συγκεκριμένων προγραμμάτων σπουδών των ειδικοτήτων στους παρόχους κατάρτισης, προκειμένου να υπάρχει ενιαίο σώμα γνώσεων και δεξιοτήτων που θα παρέχεται στους ανέργους και όχι κάθε πάροχος να σχεδιάζει από μόνος του το πρόγραμμα σπουδών. Επίσης, θα δημιουργηθούν οδηγοί κατάρτισης που θα πρέπει να ακολουθούν οι πάροχοι κατάρτισης.
Συνολικά το πρόγραμμα περιλαμβάνει 130 ώρες κατάρτισης και συμβουλευτική καθοδήγηση για την επιλογή από τους ανέργους του προγράμματος κατάρτισης που θα παρακολουθήσουν με βάση το εκπαιδευτικό τους υπόβαθρο, την πιθανή εργασιακή εμπειρία τους, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους και εν γένει τα ενδιαφέροντά τους. Η επαγγελματική συμβουλευτική θα δίδεται με τη μορφή εξατομικευμένης παρέμβασης, αλλά και ομαδικής συμβουλευτικής υποστήριξης. Θα περιλαμβάνει κατ' ελάχιστον 6 συνεδρίες, εκ των οποίων, 2 από αυτές θα παρέχονται σε ομαδική βάση και σε ωφελούμενους με κοινά επαγγελματικά χαρακτηριστικά ή κοινούς επαγγελματικούς στόχους.
Το πρόγραμμα συγχρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού Εκπαίδευσης και Διά Βίου Μάθησης 2014-2020 από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους.
ΕΜΠΟΡΙΟ
ΑΡΙΘ.
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΟΠΠΕΠ
 
1
ΠΩΛΗΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
ΠΩΛΗΤΗΣ ΛΙΑΝΙΚΗΣ
 
2
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
ΕΞΩΤΕΡΙΚΟΣ ΠΩΛΗΤΗΣ
 
3
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΞΑΓΩΓΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ
-
 
4
ΠΡΟΩΘΗΤΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (MERCHANDISER)
ΠΡΟΩΘΗΤΗΣ ΠΩΛΗΣΕΩΝ ΛΙΑΝΙΚΟΥ ΕΜΠΟΡΙΟΥ (MERCHANDISER)
LOGISTICS
 
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΟΠΠΕΠ
 
5
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΑΠΟΘΗΚΗΣ
 
6
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΩΝ / ΔΙΑΛΟΓΕΑΣ
ΔΙΑΜΕΤΑΦΟΡΕΑΣ
 
7
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΗΣ ΑΛΥΣΙΔΑΣ
ΕΡΓΑ ΥΠΟΔΟΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
 
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΟΠΠΕΠ
 
8
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ & ΚΟΠΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΣΥΓΚΟΛΛΗΣΕΩΝ & ΚΟΠΗΣ ΜΕΤΑΛΛΩΝ
 
9
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΕΛΑΣΜΑΤΟΥΡΓΟΣ
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΕΛΑΣΜΑΤΟΥΡΓΟΣ
 
10
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΣΩΛΗΝΟΥΡΓΟΣ
-
 
11
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟΜΗΧΑΝΩΝ
 
12
ΤΕΧΝΙΚΟΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ - ΣΥΝΤΗΡΗΤΗΣ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ ΑΥΤΟΜΑΤΙΣΜΟΥ & ΑΥΤΟΜΑΤΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ
 
13
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΩΝ (ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΗΣ - ΥΔΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ)
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΜΕΤΑΛΛΩΝ (ΑΜΜΟΒΟΛΙΣΤΗΣ - ΥΔΡΟΒΟΛΙΣΤΗΣ)
 
14
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΞΥΛΟΥΡΓΟΣ
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΠΡΩΤΟΓΕΝΟΥΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΞΥΛΟΥ
 
15
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΨΥΚΤΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΨΥΚΤΙΚΟΣ
 
16
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΟΝΩΣΗΣ - ΜΟΝΩΤΗΣ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΜΟΝΩΣΗΣ - ΜΟΝΩΤΗΣ
 
17
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΙΚΡΙΩΜΑΤΩΝ 
-
 
18
ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ
ΧΕΙΡΙΣΤΗΣ ΚΙΝΗΤΩΝ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ - ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΩΝ ΕΡΓΟΥ
 
19
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΕΛΑΙΟΧΡΩΜΑΤΙΣΜΩΝ
-
 
20
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΟΣ
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΕΩΝ
 
21
ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΚΑΛΟΥΠΙΩΝ ΚΑΙ ΕΓΧΥΣΗΣ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ
-
 
22
ΤΕΧΝΙΤΕΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΣΙΔΗΡΟΥ ΟΠΛΙΣΜΟΥ ΣΚΥΡΟΔΕΜΑΤΟΣ
-
 
23
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗΣ ΚΕΡΑΜΙΚΩΝ ΠΛΑΚΙΔΙΩΝ
-
 
24
TΕΧΝΙΤΗΣ ΤΟΙΧΟΠΟΙΪΑΣ
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΠΕΤΡΑΣ
 
25
TΕΧΝΙΤΗΣ ΕΠΙΧΡΙΣΜΑΤΩΝ
-
 
26
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΞΗΡΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΞΗΡΑΣ ΔΟΜΗΣΗΣ - ΓΥΨΟΤΕΧΝΙΑΣ
ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
 
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΟΠΠΕΠ
 
27
ΟΡΟΦΟΚΟΜΟΣ
ΟΡΟΦΟΚΟΜΟΣ
 
28
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
 
29
ΛΙΝΟΘΗΚΑΡΙΟΣ
ΛΙΝΟΘΗΚΑΡΙΟΣ
 
30
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ / ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΕΛΑΤΩΝ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ
 
31
ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ
ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΣ
 
32
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ
-
 
33
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ/-ΣΤΡΙΑ
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΑΣ ΚΑΘΑΡΙΣΤΗΣ/-ΣΤΡΙΑ
ΤΠΕ
 
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΟΠΠΕΠ
 
34
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ & ΔΙΚΤΥΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΚΤΥΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
 
35
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΛΟΓΙΣΜΙΚΟΥ
       ΤΕΧΝΙΚΟΣ           ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ        Η/Υ SOFTWARE
 
36
ΕΙΔΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΩΝ & ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΩΝ ΠΟΛΥΜΕΣΩΝ
 
37
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ ΒΑΣΕΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ
-
 
38
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ
-
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΣΤΕΡΕΩΝ ΚΑΙ ΥΓΡΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ
 
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΟΠΠΕΠ
 
39
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΕΛΑΦΡΙΑΣ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΛΥΜΑΤΩΝ - ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 
40
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΣΤΕΡΕΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ - ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
 
41
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΤΑΦΗΣ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ (ΧΥΤΑ)
ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
ΤΡΟΦΙΜΑ - ΠΟΤΑ
 
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΟΠΠΕΠ
 
42
ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
ΤΕΧΝΙΚΌΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΤΡΟΦΙΜΩΝ & ΠΟΤΩΝ
 
43
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΙΑΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
 
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ
ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΟ ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ ΕΟΠΠΕΠ
 
44
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΦΥΣΙΚΟΥ ΑΕΡΙΟΥ
ΤΕΧΝΙΤΗΣ ΑΕΡΙΩΝ ΚΑΥΣΙΜΩΝ
Ρούλα Σαλούρου

euro2day

Γιατί ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες κάθε τέσσερα χρόνια;


Κάθε τέσσερα χρόνια, όπως και φέτος, ο Φεβρουάριος έχει 29 μέρες αντί για τις συνήθεις 28 και έτσι το έτος θεωρείται δίσεκτο. Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;
Η ανάγκη προσθήκης μιας μέρας ανά τετραετία προκύπτει από την απόκλιση του ισχύοντος Γρηγοριανού ημερολογίου από το φυσικό ηλιακό/αστρονομικό ημερολόγιο. Ενώ το πρώτο χρησιμοποιεί 365 μέρες, στην πραγματικότητα μια πλήρης περιστροφή της Γης γύρω από τον Ήλιο, δηλαδή ένα αστρονομικό έτος, διαρκεί 365,2422 μέρες.
Εξαιτίας αυτής της διαφοράς έχει αποφασιστεί να προσμετράται άλλη μία μέρα τον Φεβρουάριο ανά τετραετία, έτσι ώστε να συγχρονίζεται καλύτερα το ιστορικό ημερολόγιο με το αστρονομικό, με άλλα λόγια προκειμένου ο χρόνος να βρίσκεται σε συγχρονισμό με την περιστροφή του πλανήτη μας.
Το ρωμαϊκό ημερολόγιο είχε 355 μέρες και πρόσθετε έναν μήνα 22 ημερών ανά διετία, ώσπου ο Ιούλιος Καίσαρας, όταν έγινε αυτοκράτορας, έδωσε εντολή στον αστρονόμο Σωσιγένη να βελτιώσει το όλο σύστημα.
Ο Σωσιγένης τότε αποφάσισε σε ένα έτος διάρκειας 365 ημερών να προσθέτει μία μέρα ανά τέσσερα χρόνια και έτσι «γεννήθηκε» η 29η Φεβρουαρίου.
Το κακό για όσους γεννιούνται εκείνη τη μέρα είναι ότι... χάνουν τα γενέθλιά τους για τρία χρόνια, ώσπου να τα ξαναβρούν το τέταρτο - και δίσεκτο - έτος. Από στατιστική άποψη, η πιθανότητα γέννησης την 29η Φεβρουαρίου είναι μία στις 1.461.
Ανάμεσα στις παραδόσεις που συνοδεύουν τη δίσεκτη 29η Φεβρουαρίου είναι ότι εκείνη τη μέρα αντιστρέφονται τα πράγματα και οι γυναίκες κάνουν πρόταση γάμου στους άνδρες. Στην Ελλάδα πάντως τα ζευγάρια αποφεύγουν να παντρεύονται αυτή τη μέρα θεωρώντας τη γρουσούζικη.
Θυμίζουμε ότι η 29η Φεβρουαρίου, ως σπάνια μέρα η ίδια, έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα Σπανίων Ασθενειών.

alexpolisonline

28 Φεβρουαρίου 2016

Κυβέρνηση: Η ΝΔ σπεύδει να κάνει τον συνήγορο της διαπλοκής

    Κυβέρνηση: Η ΝΔ σπεύδει να κάνει τον συνήγορο της διαπλοκής
      Ξεκάθαρες απαντήσεις από τη Νέα Δημοκρατία ζητάει η κυβέρνηση, καλώντας την να τοποθετηθεί επί σειρά ζητημάτων.
Όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο του πρωθυπουργού, αντί η ΝΔ να «κάνει με τόσο άκομψο και απροκάλυπτο τρόπο τον συνήγορο της διαπλοκής, καλό θα είναι να απαντήσει ξεκάθαρα:

· Γιατί το σύστημα της διαπλοκής των ΜΜΕ δεν πλήρωνε επί τόσα χρόνια τον νόμιμο φόρο επί των διαφημίσεων και τα τέλη χρήσης των συχνοτήτων;

· Γιατί ποτέ επί κυβερνήσεων ΝΔ δεν έγινε διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες;».

Από την κυβέρνηση ρωτάνε επίσης αν «ο κ. Μαυρίκος –για τον οποίο ο κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ κρατούν σιγήν ιχθύος- έχει εξοφληθεί από τα ταμεία του κόμματος, ή αν έχει να λαμβάνει και για ποιες υπηρεσίες ακριβώς.

Ο ελληνικός λαός περιμένει ξεκάθαρες απαντήσεις και όχι υπεκφυγές», καταλήγει η κυβέρνηση.
avgi.gr

Γ. Δραγασάκης: Δεν συζητάμε ούτε νέες περικοπές ούτε νέα μέτρα

            Γ. Δραγασάκης: Δεν συζητάμε ούτε νέες περικοπές ούτε νέα μέτρα

Δεν συζητάμε ούτε νέες περικοπές, ούτε νέα μέτρα. Όριό μας είναι η συγκεκριμένη συμφωνία, την οποία έχουμε υπογράψει και την οποία τηρούμε», διαμηνύει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Realnews».«Επομένως, κάθε εμπλοκή, κάθε απαίτηση εκτός των συμφωνηθέντων δεν είναι θέμα μόνο δικό μας, αλλά όλης της Ευρώπης και των θεσμικών της οργάνων», προσθέτει.

Ο Γ. Δραγασάκης εκτιμά ότι το προσφυγικό δεν συνδέεται άμεσα με την πρώτη αξιολόγηση, συμπληρώνει ωστόσο ότι «όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και διαμορφωθούν θετικές προοπτικές για την ελληνική οικονομία και κοινωνία, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η δυνατότητά μας να συμβάλουμε στην αντιμετώπιση του προβλήματος».

Παράλληλα κατηγορεί τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι είναι «δέσμιος ομάδων και ξεπερα-σμένων νοοτροπιών στο κόμμα του» και σχολιάζοντας το αίτημά του για απόσυρση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου, σημειώνει ότι ο πρόεδρος της ΝΔ «αδιαφορεί για τις συνέπειες ή συνειδητά επιλέγει την καθυστέρηση της αξιολόγησης και την επαναφορά της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία».

Τέλος για την πρόταση της ΝΔ περί εξεταστικής για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, απαντά ότι «η εξεταστική δεν πρέπει να προβάλλεται ως φόβητρο ή ως απειλή, αλλά ως μια ευκαιρία, αν κριθεί σκόπιμο, για να διερευνηθούν όσα έχουν συμβεί στον τραπεζικό τομέα».
avgi.gr

Κατρούγκαλος κατά ΔΝΤ: Λανθασμένοι οι υπολογισμοί Λαγκάρντ - Η Εθνική Σύνταξη μόνη άγκυρα για κοινωνικά βιώσιμο σύστημα




Παραδέχτηκε ότι είναι υψηλές οι ασφαλιστικές εισφορές που θα επιβληθούν λόγω της σύνδεσης εισφορών-εισοδήματος.
Ακόμη, ανέφερε ότι « είχαμε 22 μεταρρυθμίσεις στο ευρωπαϊκό συνταξιοδοτικό σύστημα την τελευταία δεκαετία». Όπως είπε «τα δημογραφικά στοιχεία βαίνουν όντως επί τα χείρω αλλά ο κατά κεφαλήν πλούτος είναι πολύ μεγαλύτερος από την δεκαετία του 60 με αποτέλεσμα ο αναδιανεμητικός χαρακτήρας του ασφαλιστικού μας συστήματος να παραμένει εν μέρει βιώσιμος».
Και συνέχισε ο υπουργός: «το μεταπολεμικό -μετεμφυλιακό κράτος πρόνοιας ήταν εντελώς πελατειακό, άδικο και συνεπώς οδήγησε στο ελλειμματικό αναδιανεμητικό σύστημα».
Ο Γ. Κατρούγκαλος ολοκλήρωσε την ομιλία του τονίζοντας ότι «η Εθνική Σύνταξη είναι η μόνη άγκυρα που μπορεί να διατηρήσει τον κοινωνικά βιώσιμο χαρακτήρα του συστήματος»

avgi.gr

Σημαντική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Τζακ Λιού για προσφυγικό και αξιολόγηση


Σημαντική επικοινωνία Αλ. Τσίπρα με Τζακ Λιού για προσφυγικό και αξιολόγηση
 
Για το προσφυγικό και την αξιολόγηση μίλησαν σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιού, παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου.
 
Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Τζ. Λιού για την ανάγκη να ολοκληρωθεί γρήγορα η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, καθώς  η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα και έχει καταθέσει ολοκληρωμένες προτάσεις. Ο Τζ. Λιού συμφώνησε ότι η αξιολόγηση πρέπει να τελειώσει γρήγορα και προς αυτή την κατεύθυνση θεωρεί ότι πρέπει να κινηθούν οι θεσμοί.
 
Παράλληλα, υπήρξε κοινή εκτίμηση ότι η Ευρώπη δεν αντέχει την ταυτόχρονη διαχείριση δύο πολύ σοβαρών κρίσεων όπως το προσφυγικό και η οικονομική κρίση.

avgi.gr

Μαξίμου προς Ψυχάρη: Η δικαιοσύνη θα ενεργήσει απερίσπαστη και τα τηλεοπτικά ΜΜΕ θα αδειοδοτηθούν νόμιμα

Μαξίμου προς Ψυχάρη: Η δικαιοσύνη θα ενεργήσει απερίσπαστη και τα τηλεοπτικά ΜΜΕ θα αδειοδοτηθούν νόμιμα
"Η δικαιοσύνη θα ενεργήσει απερίσπαστη και τα τηλεοπτικά ΜΜΕ θα αδειοδοτηθούν νόμιμα", τονίζεται σε ανακοίνωση-απάντηση από το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, σχετικά με το κεντρικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής.
 Το δημοσίευμα χαρακτηρίζεται στην ανακοίνωση ως "άκρως αποκαλυπτικό" και αναφέρεται, ειδικότερα, ότι "φανερώνει ότι ο εκδότης Στ. Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015,τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA".
 "Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό", επισημαίνει το Γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, υπογραμμίζοντας ότι "ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στον Ελληνικό λαό να μη χαριστεί σε κανέναν και δεν χαρίζεται σε κανέναν".
 "Η δικαιοσύνη ενεργεί απερίσπαστη και τα Τηλεοπτικά Μέσα θα αδειοδοτηθούν για πρώτη φορά με ανοιχτό και αδιάβλητο διεθνή διαγωνισμό", σημειώνεται στην ανακοίνωση.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού
"Η δικαιοσύνη θα ενεργήσει απερίσπαστη και τα τηλεοπτικά ΜΜΕ θα αδειοδοτηθούν νόμιμα"
 Το Κεντρικό δημοσίευμα της εφημερίδας ΤΟ ΒΗΜΑ είναι άκρως αποκαλυπτικό.
Φανερώνει ότι ο εκδότης Στ. Ψυχάρης ζητούσε επίμονα από τον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πολύ πριν τις εκλογές του Γενάρη του 2015,τη διαγραφή των δανείων του καθώς και πολιτική διαμεσολάβηση για την απόκτηση της συνολικής ιδιοκτησίας του MEGA.
Όπως άπαντες αντιλαμβάνονται κανένα από τα δυο αιτήματα δεν έγινε δεκτό.
Ο Πρωθυπουργός δεσμεύτηκε στον Ελληνικό λαό να μη χαριστεί σε κανέναν και δεν χαρίζεται σε κανέναν.
Η δικαιοσύνη ενεργεί απερίσπαστη και τα Τηλεοπτικά Μέσα θα αδειοδοτηθούν για πρώτη φορά με ανοιχτό και αδιάβλητο διεθνή διαγωνισμό.
avgi.gr

27 Φεβρουαρίου 2016

Αποχωρούν από τα μπλόκα οι αγρότες – Στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός


Αναστέλλουν τις κινητοποιήσεις τους οι αγρότες του μπλόκου των Τεμπών, προειδοποιώντας ωστόσο σύμφνωνα με ανακοίνωσή τους, ότι θα βρίσκονται στις επάλξεις για τη συνέχιση του αγώνα, υπό άλλη μορφή.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο Φάνης Τραγάκης, μέλος της επιτροπής αγροτών του μπλόκου, διαβεβαίωσε ότι οι αγρότες θα βρίσκονται σε συνεχή συνεννόηση προκειμένου να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, με άλλη μορφή.
Μάλιστα, προειδοποίησε ότι θα επανέλθουν με συλλαλητήριο την ημέρα ψήφισης του νομοσχεδίου για το ασφαλιστικό, επισημαίνοντας ότι σήμερα, απλώς, έκλεισε ένας κύκλος αντίδρασης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, προς αποκλιμάκωση των κινητοποιήσεών τους προσανατολίζονται και οι αγρότες της Νίκαιας, οι οποίοι την Κυριακή θα επανακαθορίσουν τη στάση τους.
Αναστολή των δράσεών τους αποφάσισαν και οι αγρότες στο τελωνείο της Δοϊράνης, στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.
Στην κυκλοφορία η Εγνατία Οδός 
Την αποκατάσταση της κυκλοφορίας στην Εγνατία Οδό, στο ύψος του κόμβου Νησελίου, ανακοίνωσαν οι αγρότες της περιοχής, μιλώντας στο αθηναϊκό – μακεδονικό πρακτορείο ειδήσεων.
«Είμαστε απογοητευμένοι από τα αποτελέσματα των συναντήσεων με τον Έλληνα πρωθυπουργό, αλλά φεύγουμε με το κεφάλι ψηλά και με σαφή τη θέση μας ότι τίποτε δεν τελείωσε. Παραμένουμε σε εγρήγορση» δήλωσε ενδεικτικά, ο Νίκος Βόλγος, μέλος της συντονιστικής επιτροπής του μπλόκου.
koutipandoras.gr

Πατέντες στους σπόρους: Όχι στο πατεντάρισμα της φύσης! Οι σπόροι είναι κοινό αγαθό!

Ανακοίνωση των Τμημάτων Περιβάλλοντος, Οικολογίας, Χωρικού Σχεδιασμού και Αγροτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ

Στις 29 Φεβρουαρίου 2016 το Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας στις Βρυξέλλες μεταξύ άλλων θα αποφασίσει και για το ζήτημα των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας (πατέντες) επί των σπόρων που έχουν βελτιωθεί με συμβατικές μεθόδους (δηλαδή χωρίς γενετική τροποποίηση).
Πρόκειται για ένα ζήτημα της αγροπεριβαλλοντικής πολιτικής, με εξαιρετική σημασία για τη διατήρηση της αγροτικής βιοποικιλότητας, την ενίσχυση της καινοτομίας, την προστασία καταναλωτικής επιλογής και την απεξάρτηση από μονοπώλια ελέγχου της τροφής.
Η ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με την ευρεσιτεχνία απαγορεύει την χορήγηση σχετικών διπλωμάτων (πατέντες) σε φυτικές ποικιλίες και σε κλασικές μεθόδους αναπαραγωγής. Όμως το τελευταίο διάστημα το Ευρωπαϊκό Γραφείο Ευρεσιτεχνίας, παρουσιάζεται να έχει αυτονομηθεί και να «αγνοεί» τα παραπάνω! Έτσι έχει προχωρήσει στην αδειοδότηση 180 πατεντών που αφορούν σπόρους βελτιωμένους με συμβατικές μεθόδους, ενώ έχουν κατατεθεί 1400 αιτήσεις και σε εκκρεμότητα βρίσκονται 600.
Το ζήτημα που τίθεται με αυτήν την πρακτική είναι ότι στο εγγύς μέλλον ο μόνοι διαθέσιμοι σπόροι θα είναι οι πατενταρισμένοι. Επί της ουσίας και με πληθώρα μηχανισμών, θα απαγορεύεται η χρήση σπόρων από οποιαδήποτε άλλη προέλευση. Εξαφανίζεται το δικαίωμα της επιλογής. Ήδη σήμερα στον τομέα των κηπευτικών, μόνο 5 εταιρίες καλύπτουν το 95 % της ευρωπαϊκής αγοράς σπόρων.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αντιδράσει από το 2012 και έχει ζητήσει να σταματήσει η χορήγηση διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας. Η Ολλανδία και η Γερμανία, με εθνικές νομοθεσίες έχουν ήδη αποκλείσει τις πατέντες σε προϊόντα που έχουν βελτιωθεί με συμβατικές μεθόδους. Αντίστοιχα αγροτικές, περιβαλλοντικές και καταναλωτικές οργανώσεις καθώς και ΜΚΟ από όλη την Ευρώπη αντιδρούν και δραστηριοποιούνται επί του θέματος.
Οι σπόροι είναι ο βασικότερος πόρος αναπαραγωγής φυτικών ειδών, η καλλιέργεια των οποίων εξασφαλίζει την τροφή του πλανήτη. Η εφαρμοζόμενη αγροτική πολιτική, η μονοκαλλιέργεια, η ευρεία χρήση αγροχημικών και υβριδίων, στοχεύοντας στα κέρδη και όχι τις ανάγκες των ανθρώπων, έχουν καταγραμμένες καταστροφικές επιπτώσεις στην αγροτική βιοποικιλότητα, τη διατροφική ασφάλεια, την υγεία. Επιπλέον, χάνεται η ικανότητα αντιμετώπισης απρόβλεπτων περιβαλλοντικών αλλαγών και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή.
Η πλούσια βιοποικιλότητα της ελληνικής φύσης αποτελεί πλούτο για όλους και όχι για να τον νέμονται λίγοι. Την περίοδο που αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε κινητοποιήσεις διεκδικώντας το μέλλον του στην παραγωγή, θα πρέπει να δοθεί ένα σαφές μήνυμα: η Ελλάδα είναι η χώρα που προστατεύει τον φυσικό της πλούτο, που στηρίζεται στην αγροτική βιοποικιλότητα για να παράξει ποιοτικά προϊόντα, που θεωρεί τον αγρότη θεματοφύλακα αυτού του πλούτου και του δίνει όλα τα πρόσφορα μέσα για να αναπτυχθεί με γνώμονα τον οικολογικό μετασχηματισμό του κλάδου.
Ο ΣΥΡΙΖΑ συμπαρατάσσεται με τους αγρότες που μάχονται για την αυτονομία τους, με τους καταναλωτές που διεκδικούν καθαρή και υγιεινή τροφή, με τις χώρες που μάχονται για την διατήρηση της βιοποικιλότητάς τους ενάντια στον έλεγχο της διατροφικής αλυσίδας και τα συμφέροντα του αγροδιατροφικού λόμπυ. Ενάντια δηλαδή σε πολιτικές που οδηγούν στην μετατροπή των σπόρων από ένα δημόσιο αγαθό σε εμπορικό προϊόν που διέπεται από ιδιοκτησιακούς περιορισμούς. Είμαστε βέβαιοι ότι η κυβέρνηση θα συμπαραταχθεί με αυτόν τον αγώνα.
Το θέμα της πατέντας στους σπόρους, είναι, στην ουσία του, ένα βαθύ θέμα Δημοκρατίας. Είναι κοινή μας διεκδίκηση η εξαίρεση από το πατεντάρισμα των συμβατικών μεθόδων βελτίωση φυτών και ζώων καθώς και των τροφίμων που προέρχονται από αυτά.
Ο γενετικός πλούτος του πλανήτη είναι κοινό αγαθό!
avgi.gr