31 Αυγούστου 2018

Η SAOS FERRIES ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η SAOS FERRIES ΑΠΟΣΥΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ ΤΑ ΠΛΟΙΑ ΤΗΣ
Στο τέλος σχεδόν μιας ακόμη τουριστικής περιόδου  για την Σαμοθράκη μας, που υποστηρίχθηκε για ΠΡΩΤΗ φορά με τέτοια πυκνότητα δρομολογίων από τα τρία πλοία της εταιρείας μας, η SAOS FERRIES εξαναγκάζεται να λάβει θλιβερές αποφάσεις.
Την ερχόμενη Δευτέρα αναγκαζόμαστε να αποσύρουμε από την συγκοινωνία το ταχύπλοο «ΖΕΦΥΡΟΣ» και μια εβδομάδα αργότερα και το «ΣΑΟΝΗΣΟΣ», ενώ η παραμονή του ΣΑΟΣ 2 καθίσταται πλέον εντελώς αμφίβολη, ακόμη και με δεδομένη την επιδοτούμενη πολιτική του Υπουργείου.
Την ώρα που η συγκοινωνία του νησιού, διεξάγεται εκ των πραγμάτων, με τις καλύτερες των προϋποθέσεων, που δεν ίσχυσαν ποτέ ξανά στο νησί, αναγκαζόμαστε να αποσύρουμε σταδιακά τα πλοία μας, μη δυνάμενοι να ανταποκριθούμε σε ξαφνικές οικονομικές υποχρεώσεις που τεχνηέντως και αυθαιρέτως προκαλεί η διοίκηση του Ο.Λ.Α., επιχειρώντας να καταφέρει την «χαριστική βολή» στην εταιρεία μας.
Στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας, παραλάβαμε από τον Ο.Λ.Α., τιμολόγιο για υπηρεσίες που ουδέποτε χρησιμοποιήσαμε, για την περισυλλογή των ανακυκλώσιμων απορριμμάτων που παράγουν οι επιβάτες των πλοίων μας.   Υποχρεούμαστε πλέον μετά από κάθε δρομολόγιο, να παραδίδουμε σε ιδιώτη εργολάβο που υπέγραψε προ πενταετίας σχεδόν σχετική σύμβαση με τον Ο.Λ.Α. και η οποία δεν ίσχυσε μέχρι σήμερα ποτέ, … τις εφημερίδες, τα κουτάκια των αναψυκτικών και τις χαρτοπετσέτες που χρησιμοποιούν οι επιβάτες μας κατά την διάρκεια κάθε ταξιδιού. Ακόμη κι αν δεν χρησιμοποιούμε την υπηρεσία αυτή και παραδίδουμε τα απορρίμματα αυτά στον Δήμο Σαμοθράκης, (όπως κάναμε μέχρι σήμερα) μας υποχρεώνουν να πληρώνουμε τον ιδιώτη εργολάβο, χρεώνοντάς μας μάλιστα τις υπηρεσίες του, αναδρομικά και αυθαίρετα, από τον περασμένο Απρίλιο! Το κόστος αυτό επιβαρύνει τον προϋπολογισμό της εταιρείας μας, περίπου με 50.000 € ετησίως και για τα τρία πλοία μας, ακόμη και για το «ΖΕΦΥΡΟΣ» που δεν διαθέτει ούτε κυλικείο! Τελευταία έφτασαν στο σημείο να ζητήσουν από το Λιμεναρχείο Αλεξανδρούπολης να μας επιβάλει και επιπλέον πρόστιμα, επειδή δεν παραδίδουμε τα απορρίμματα των επιβατών στον εργολάβο, μετατρέποντας ΠΡΩΤΟΦΑΝΩΣ τις κρατικές υπηρεσίες, σε μηχανισμό εισπράξεων, για λογαριασμό ιδιωτών!
Είναι περίεργη επίσης η απαίτησή τους, να παραδίδουμε τα απορρίμματα αυτά στην Αλεξανδρούπολη, όταν η έδρα της εταιρείας μας είναι στη Σαμοθράκη. Την ίδια ώρα, που επιβάλλονται οι υπέρογκες αυτές χρεώσεις, τα πλοία της εταιρείας μας, έχουν μεταβληθεί σε «σκουπιδιάρικα» του Δήμου, μεταφέροντας για όλο το καλοκαίρι με ειδικά δρομολόγια στην Αλεξανδρούπολη τα μεγάλα οχήματα – κοντέινερ της ΔΙΑΜΑΘ, χωρίς καμία επιπλέον οικονομική επιβάρυνση για τον Δήμο Σαμοθράκης, αλλά προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση στον προγραμματισμό και τα κόστη της εταιρείας, προς όφελος του νησιού.   
Παράλληλα, η διοίκηση του Ο.Λ.Α. μας χρεώνει εδώ και χρόνια, ΕΚΤΟΣ από τα τέλη ελλιμενισμού και με κόστη για την κατανάλωση του ρεύματος και του νερού που χρησιμοποιούν τα πλοία μας όταν ελλιμενίζονται αλλά και ο οικίσκος έκδοσης εισιτηρίων. Μόνο που οι χρεώσεις αυτές πολλαπλασιάζονται περιέργως επί πέντε, από την πραγματική αξία του νερού και επί τρία, της πραγματικής αξίας του ρεύματος!
Όταν η σημερινή διοίκηση του Ο.Λ.Α., ανέλαβε τα καθήκοντά της, σε σύσκεψη που έγινε με την συμμετοχή της εταιρείας μας, ο κ. Πρόεδρος δεσμεύτηκε παρουσία όλων και του απερχόμενου Προέδρου του Ο.Λ.Α. ότι αυτός ο τρόπος υπολογισμού των χρεώσεων θα αλλάξει άμεσα, επιτρέποντας στον ΔΕΔΔΗΕ να εγκαταστήσει μετρητή στα λιμάνια του Ο.Λ.Α., αποκλειστικά για τα πλοία μας. Αντιθέτως σήμερα, την ίδια τακτική χρεώσεων ακολουθούν συνεχίζοντας τις αυθαιρεσίες τους ανένδοτοι!
Την ίδια στιγμή, οι υπόλοιποι χρήστες του Λιμένα Αλεξανδρούπολης όπως π.χ. το κατάστημα εστίασης που λειτουργεί εντός της ζώνης ευθύνης του ΟΛΑ, δικαιούται τα αυτονόητα, να πληρώνει δηλαδή την αξία του ρεύματος και του νερού που πραγματικά καταναλώνει, χωρίς «πολλαπλασιασμούς» επί τρία ή επί πέντε! Παράλληλα, ενώ καθημερινά αναζητούν και εφευρίσκουν τρόπους για να προκαλέσουν συνθήκες οικονομικής ασφυξίας στην εταιρεία μας, χαρίζουν ανείσπρακτα έσοδα του Ο.Λ.Α., σε άλλες πιο … «φιλικές» εταιρείες στην διοίκηση, σαν να διαχειρίζονται το «μπακάλικο του πατέρα τους»!       
Είναι πλέον πασιφανές ότι η διοίκηση του Ο.Λ.Α. προσπαθεί δια των μεθόδων αυτών να ΕΚΔΙΚΗΘΕΙ όσους αρθρώνουν λόγο διαφορετικό και προσπαθούν με επιχειρήματα και προτάσεις να συμβάλλουν στην διόρθωση των κακώς κειμένων και την βελτίωση της ποιότητας της ζωής των μόνιμων κατοίκων του νησιού, μεταξύ των οποίων είναι και οι οικογένειές μας. Κάθε πρόσωπο που μιλά για την ανυπαρξία υποδομών στα λιμάνια του Ο.Λ.Α., για την κατασπατάληση χρημάτων στο λιμάνι των Θέρμων χωρίς κανένα αποτέλεσμα, είναι «εχθρός» της διοίκησης και πρέπει να «πατάσσεται», να τιμωρείται και τελικά … αποκαμωμένος να σωπαίνει. Δεν χρειάζονται ούτε τις τεκμηριωμένες προτάσεις μας, ούτε καν την άποψη της μοναδικής ναυτιλιακής εταιρείας του νησιού, που είναι σχεδόν μοναδικός σταθερός χρήστης των λιμανιών του Ο.Λ.Α., εδώ και τρεις δεκαετίες.
Δεν θα περιμένουμε λοιπόν την επόμενη τιμωρία που θα εμπνευστεί η διοίκηση του Ο.Λ.Α. για να εκδικηθεί ακόμη σκληρότερα την εταιρεία μας. Άλλωστε όσα έκανε μέχρι σήμερα είναι ήδη αρκετά για να μας εξαναγκάσει στην σταδιακή απόσυρση των πλοίων μας, αρχής γενομένης από την Δευτέρα. Ενημερώσαμε πλήρως την θεσμική - πολιτική ηγεσία του νομού μας, όπως είχαμε ηθική υποχρέωση, πολλοί εκ των οποίων έδειξαν ευτυχώς ότι κατανοούν το μέγεθος του προβλήματος που αναίτια δημιουργήθηκε παρά την θέλησή μας. Θα καταφύγουμε επίσης, στα αρμόδια Υπουργεία, ενώ θα απευθυνθούμε και στον Πρωθυπουργό της χώρας, που θεωρούμε ότι σε καμία περίπτωση δεν ενισχύει τέτοιες πρακτικές και αγωνιά για την περιφερειακή ανάπτυξη, τουλάχιστον όσο εμείς, στο βορειοανατολικότερο άκρο της νησιωτικής Ελλάδας. Είμαστε βέβαιοι ότι κατανοεί πως υπεράνω κάθε κομματικού ή επιχειρηματικού συμφέροντος, είναι η Σαμοθράκη, που διεκδικεί και αυτή το κομμάτι που της αναλογεί, στην δίκαιη ανάπτυξη.       

Σαμοθράκη, 31 Αυγούστου 2018

Γ. Δραγασάκης: «Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων αλλά μέτρα ανακούφισης των αδύναμων»

«Ο προϋπολογισμός του 2019 δεν θα περιέχει περικοπή συντάξεων, αντίθετα θα περιέχει μέτρα ανακούφισης των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Real fm, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του σταθμού.
«Εμείς έχουμε επιχειρήματα τεκμηριωμένα με αριθμούς, τα οποία δείχνουν ότι η περικοπή των συντάξεων δεν θα κάνει καλό, θα κάνει κακό. Πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση με αυτά τα επιχειρήματα θα διασφαλίσουμε τελικά ότι δεν θα υπάρξει άλλη περικοπή των συντάξεων» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης και πρόσθεσε: «Έχουμε περάσει από τους προϋπολογισμούς των περικοπών, σε προϋπολογισμούς οι οποίοι, παρά το ότι έχουμε αυτούς τους στόχους να υλοποιήσουμε, θα έχουμε περιθώριο και φορολογικές ελαφρύνσεις στοχευμένες να κάνουμε και βελτιώσεις στο κοινωνικό κράτος να κάνουμε και ενισχύσεις των εισοδημάτων».
Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σημείωσε πως το πιθανότερο είναι ό,τι είναι να δοθεί, θα δοθεί με μόνιμα μέτρα και επισήμανε: «Ο προϋπολογισμός του 2019, εάν δεν πάρουμε κανένα μέτρο, θα έχει στο τέλος ένα περίσσευμα 500 εκατ. έως 1 δισ. ευρώ. Αυτά τα χρήματα αντί να τα αφήσουμε να βγουν περίσσευμα στο τέλος θα τα κάνουμε από τώρα πολιτικές. Με αυτά τα χρήματα θα μειώσουμε φορολογίες, θα ενισχύσουμε μία κοινωνική κατηγορία. Μιλάμε για ένα ενιαίο πακέτο, θα είναι μόνιμα μέτρα».
Όσον αφορά τον ανασχηματισμό, ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης υπογράμμισε: «Έδειξε πως η κυβέρνηση, με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει τη βούληση και την ικανότητα να συνομιλεί με δυνάμεις ευρύτερες και από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και από τον χώρο της Κεντροδεξιάς. Με τον ανασχηματισμό, ο πρωθυπουργός κατάφερε δύο πράγματα, να διασφαλίσει τη συνέχεια της κυβέρνησης και δεύτερον την ανανέωση και τη διεύρυνσή της».
left.gr

Επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων σε τουρισμό, τράπεζες και ναυτιλία

Για σήμερα Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η συνεδρίαση της ολομέλειας του Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας (ΑΣΕ) κατά τη διάρκεια της οποίας αναμένεται να ανακοινωθούν οι πρώτες επεκτάσεις κλαδικών συμβάσεων.
Η κυβέρνηση στην πρώτη μεταμνημνονιακή περίοδο δρομολογεί την επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων: και στο πλαίσιο αυτό   αναμένεται να επεκταθούν κλαδικές συλλογικές συμβάσεις σε νευραλγικούς τομείς όπως στον τουρισμό, στην ναυτιλία και στις τράπεζες.
Στο τουρισμό όπου πάνω από το 30% των εργαζομένων δεν καλύπτεται αυτή τη στιγμή από τη σύμβαση που έχει υπογράψει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εργαζομένων στη Ναυτιλία και τον Τουρισμό με την εργοδοσία του κλάδου.
Στις τράπεζες η κλαδική των τραπεζοϋπαλλήλων καλύπτει αυτή τη στιγμή περίπου το 70% των εργαζομένων και η επέκτασή της θα καλύψει εργαζόμενους σε περιφερειακές ή άλλες τράπεζες,
Στη ναυτιλία και άλλους κλάδους που έχουν συμβάσεις εν ισχύ αυτή τη στιγμή, αεροπορικές εταιρείες, μεταλλεία, καπνοβιομηχανία, τσιμεντοβιομηχανία κ.α..
Από αυτή τη διαδικασία αναμένεται να επωφεληθούν, βλέποντας αύξηση στις αποδοχές τους, δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι.
Όπως διευκρίνισε ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης:
- Πρώτη ομάδα συμβάσεων που θα πάει σε διαδικασία επέκτασης είναι αυτή που αφορά τα ξενοδοχεία. Τα στοιχεία έχουν δοθεί από τις εργοδοτικές οργανώσεις και τελειώνει η σύγκριση των στοιχείων με αυτά της ΕΡΓΑΝΗΣ, για να πιστοποιηθεί το 50%+1.
- Δεύτερη είναι οι τράπεζες, η κλαδική σύμβαση των τραπεζοϋπαλλήλων. Η ιδιομορφία εκεί είναι ότι δεν υπάρχει ενιαία εργοδοτική οργάνωση και η κλαδική είναι υπογεγραμμένη με τις τράπεζες. Κατά συνέπεια, ο νόμος τεκμηριώνει το 70% περίπου της συμμετοχής εργαζομένων στην κλαδική, που πλέον θα ισχύει για όλους.
- Τέλος, υπάρχουν τέσσερις συμβάσεις κλαδικού χαρακτήρα για ναυτιλιακές εταιρείες, διοικητικές και άλλες υπηρεσίες (όχι ναυτικοί), που αφορούν περίπου το 85% του κλάδου. Σε αυτές τις περιπτώσεις έχουν ζητηθεί τα στοιχεία από τις ναυτιλιακές, και η επέκταση σε αυτή την περίπτωση αναμένεται να ανακοινωθεί την Παρασκευή.
Τα παραπάνω αποτελούν τα πρώτα θετικά αποτελέσματα από την «επιστροφή» της επεκτασιμότητας η οποία είναι η πρώτη από τις δύο βασικές αρχές των συλλογικών διαπραγματεύσεων που είναι ήδη σε ισχύ τυπικά (από τις 21 Αυγούστου 2018).  Σύμφωνα με το νόμο, εφόσον σε μία σύμβαση που έχει υπογραφεί μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, οι εργοδότες που την έχουν υπογράψει καλύπτουν το 51% των εργαζομένων του κλάδου, με απόφαση του/της Υπουργού Εργασίας η συγκεκριμένη σύμβαση καθίσταται γενικώς υποχρεωτική. Σήμερα, βρίσκονται συνολικά σε ισχύ 37 ΣΣΕ (οι περισσότερες εξ’ αυτών είναι κλαδικές ενώ 13 είμαι ομοιοεπαγγελματικές.
Μετά το πρώτο «κύμα» των επεκτάσεων, οι κλάδοι στους οποίους θα επικρατήσει η «κανονικότητα» των συμβάσεων θα απασχολούν συνολικά περίπου το 15% του εργατικού δυναμικού της χώρας. Μέσω των επεκτάσεων αυτών αλλά και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, η οποία επίσης επανήλθε μετά την έξοδο από τα μνημόνια και απαγορεύει σε μια ατομική ή μια επιχειρησιακή σύμβαση να καθορίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Για επέκταση των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων στον τουρισμό, τις τράπεζες και τη ναυτιλία, που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 77.000 εργαζόμενους μίλησε και η υπουργός Εργασίας Ε.Αχτσιόγλου στην συνέντευξη που παραχώρησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ:
«Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, έχει ήδη νομοθετηθεί από την κυβέρνηση και τέθηκε σε ισχύ με το τέλος του μνημονίου.
Οι εργαζόμενοι έχουν ξανά τη δυνατότητα και τα εργαλεία, να διεκδικήσουν και να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, που θα βελτιώνουν τους μισθούς και τους όρους εργασίας τους. Από την πλευρά μας στο Υπουργείο Εργασίας εξετάζουμε ήδη τις εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις προκειμένου με απόφασή μου να επεκταθούν, να κηρυχτούν δηλαδή γενικώς υποχρεωτικές. Φαίνεται ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να επεκτείνουμε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στον τουρισμό, τις τράπεζες και τη ναυτιλία, που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 77.000 εργαζόμενους.
Θα συνεχίσουμε με τις επόμενες ακολουθώντας τη θεσμοθετημένη διαδικασία. Μέσω των επεκτάσεων αυτών αλλά και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που απαγορεύει σε μια ατομική ή μια επιχειρησιακή σύμβαση να καθορίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους» ανέφερε η κ Αχτσιόγλου.
avgi.gr

29 Αυγούστου 2018

Ποιοι ήρθαν και ποιοι έφυγαν από το κυβερνητικό σχήμα



13 οι νεοεισερχόμενοι της πρώτης μεταμνημονιακής κυβέρνησης, 6 γυναίκες με την Όλγα Γεροβασίλη να γίνεται η πρώτη υπουργός Προστασίας του Πολίτη και 9 οι αποχωρήσαντες υπουργοί...

Ήρθαν 13 νέα πρόσωπα:
Μιχάλης Καλογήρου (υπουργός Δικαιοσύνης), Σταύρος Αραχωβίτης (υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου (υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης), Μυρσίνη Ζορμπά (υπουργός Πολιτισμού). Παναγιώτης Ρήγας (αναπληρωτής υπουργός 'Αμυνας), Κατερίνα Νοτοπούλου (υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης), Λευτέρης Κρέτσος (υφυπουργός ΨΗΠΤΕ), Μαρίνα Χρυσοβελώνη (υφυπουργός Εσωτερικών), Κατερίνα Παπακώστα (υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη), Στάθης Γιαννακίδης (υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης), Ολυμπία Τελιγιορίδου (υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης), Γιώργος Δημαράς (υφυπουργός Περιβάλλοντος), Μάρκος Μπόλαρης (υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Θρησκευμάτων).
6 γυναίκες
Η σημερινή κυβέρνηση αριθμεί συνολικά 13 γυναίκες, καθώς με τον σημερινό ανασχηματισμό εντάχθηκαν επιπλέον 6: Κ. Νοτοπούλου, Μ. Χρυσοβελώνη, Μ. Ξενογιαννακοπούλου, Μ. Ζορμπά, Κ. Παπακώστα, Ολ. Τελιγιορίδου.
και έφυγαν
Δεδομένης της μετακίνησής του στην κομβική θέση του νέου Γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ έπειτα από τη χθεσινή εκλογή του στην ΚΕ του κόμματος, ο Πάνος Σκουρλέτης δεν συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.
Εκτός κυβέρνησης έμειναν ο Σταύρος Κοντονής, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής (ο οποίος θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ), ο Γιάννης Τσιρώνης, η Λυδία Κονιόρδου, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Γιάννης Αμανατίδης, ο Γιάννης Μπαλάφας και ο Δημήτρης Μπαξεβανάκης.

 avgi.gr

28 Αυγούστου 2018

« Κλεισθένης 1» -Από Δήμος του Δημάρχου , Δήμος των Δημοτών

ΕΒΡΟΥ

« Κλεισθένης 1»

Από Δήμος του Δημάρχου , Δήμος των Δημοτών

Ένα νέο κεφάλαιο ανοίγεται στην αυτοδιοίκηση 1ου και 2ου βαθμού με την ψήφιση του σχεδίου «Κλεισθένης1». Η νέα αυτή μεταρρύθμιση , με την απλή αναλογική για την εκλογή δημάρχων και δημοτικών συμβούλων , δίνει την δυνατότητα της καλύτερης αντιπροσώπευσης , και της δημοκρατικότερης λειτουργίας των οργάνων.
Η τοπική αυτοδιοίκηση γίνεται αποτελεσματικότερη και πιο δημοκρατική , με τους πολίτες  να συμμετέχουν πιο ενεργά.
Η κατηγοριοποίηση των δήμων με κριτήρια γεωγραφικά , οικονομικά , πληθυσμιακά, αλλάζει τον τρόπο χρηματοδότησης.
Η επίλυση των προβλημάτων των δημοτών γίνεται ταχύτερη με την συγκρότηση αυτοτελούς υπηρεσίας  εποπτείας ΟΤΑ ως αποκεντρωμένης υπηρεσίας του υπουργείου Εσωτερικών , για τον έλεγχο νομιμότητας κι όχι σκοπιμότητας των πράξεων των φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης . Το νέο θεσμικό πλαίσιο , έρχεται με βεβαιότητα να διορθώσει αδυναμίες του «Καλλικράτη»
Ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου , θεωρεί ότι ο «Κλεισθένης 1» , αποτελεί ευκαιρία για την ανάδειξη συνεργατικών αυτοδιοικητικών σχημάτων στους δήμους του νομού , τα οποία θα προέλθουν από διεργασίες πολιτών που ενδιαφέρονται για την αυτοδιοίκηση, με δημοκρατικό τρόπο .
Ο ΣΥΡΙΖΑ Έβρου καλεί τους πολίτες των δήμων του νομού να πρωτοστατήσουν στην δημιουργία νέων σχημάτων, τα οποία  θα διεκδικήσουν τις διοικήσεις των ΟΤΑ στους οποίους ανήκουν.
Δηλώνει ότι θα στηρίξει:
 -Σχήματα, τα οποία θα έχουν βασικές αρχές στις διακηρύξεις τους οι οποίες προάγουν και εμβαθύνουν την δημοκρατία.
-Σχήματα που συμφωνούν με τις βασικές αρχές του  «Κλεισθένη1» , με κύρια την απλή αναλογική .
-Σχήματα που θα καταδικάζουν την ξενοφοβία και τον εθνικισμό.
-Σχήματα που δηλώνουν απερίφραστα την αντίθεση τους στην εξόρυξη χρυσού στην περιοχή μας
-Σχήματα  που θα θεσμοθετήσουν  την τακτική  λογοδοσία Τη χρηστή και διαφανή διαχείριση του δημοσίου χρήματος, με την αξιοποίηση και διάχυση νέων τεχνολογιών για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών.

Αύγουστος 2018
ΣΥΡΙΖΑ Ν.Ε ΕΒΡΟΥ

27 Αυγούστου 2018

«Προκήρυξη μίας θέσης επιμελητή Β΄ Αιματολογίας για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης»



ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 27/8/2018
«Προκήρυξη μίας θέσης επιμελητή Β΄ Αιματολογίας για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης»

Ικανοποιείται το αίτημα του Π.Γ.Ν.Α. για ενίσχυση της Πανεπιστημιακής Αιματολογικής Κλινικής, μιας κλινικής με σημαντικό κλινικό και επιστημονικό έργο. Προκηρύχτηκε 1 θέση επιμελητή Β΄ Αιματολογίας για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Αιτήσεις των υποψηφίων υποβάλλονται από 3/9/2018 έως και 21/9/2018. Αναλυτικές πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Π.Γ.Ν.Α. www.pgna.gr
  

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ
Π.Γ.Ν.ΕΒΡΟΥ 
Δρ. ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΔΑΜΙΔΗΣ

CNN - Σαμοθράκη: Το νησί με την ωραιότερη ενέργεια στο Αιγαίο

Πολλοί λένε πως η Πάτμος, το νησί της Αποκάλυψης, είναι εκείνο με την ωραιότερη ενέργεια στο Αιγαίο, όμως στην πραγματικότητα, τη δύναμη της ενέργειας που νιώθετε στη Σαμοθράκη, δύσκολα μπορείτε να τη συγκρίνετε με κάποια άλλη. Στο βόρειο Αιγαίο, λοιπόν, βρίσκεται ένα ορεινό νησί με άγρια φυσική ομορφιά που θα σας μαγέψει. Αυτό το νησί είναι η παραμυθένια Σαμοθράκη.

Αξίζει να επισκεφτείτε το νησί των Μεγάλων Θεών, διότι οι φυσικές και «υπερφυσικές» του δυνάμεις θα σας παρασύρουν σε ένα μυθικό σκηνικό. Λουσμένο με το φως του ήλιου, το νησί αυτό μοιάζει σαν επίγειος παράδεισος, ενώ υπό το φως του φεγγαριού, κάνει όλα τα αρχαία μυστήρια να ζωντανεύουν στα μάτια σας.

Στα δύσβατα ορεινά μονοπάτια του Σάος και στους καλά κρυμμένους καταρράκτες του όρους, στη Χώρα της ζωντανής παράδοσης και στην ψηλότερη κορυφή του Αιγαίου, το Φεγγάρι θα σας διαπεράσει με μια ενέργεια που δεν έχετε νιώσει ποτέ ξανά. Αυτή είναι η απόλυτη μαγεία της Σαμοθράκης.

Βόλτα στην αυθεντική ομορφιά της Χώρας και στον αρχαιολογικό χώρο των Μεγάλων Θεών

Η Χώρα της Σαμοθράκης είναι σχεδόν… άφαντη! Την έχουν δημιουργήσει έτσι οι ντόπιοι, ώστε να είναι καλά κρυμμένη από τους πειρατές, αλλά και τους ανέμους. Βρίσκεται σε ένα κοίλωμα κάτω από το όρος Σάο και σας χαρίζει συνεχώς μερικές από τις πιο γραφικές εικόνες που έχετε δει σε νησί. Τα σπίτια εκεί έχουν κεραμιδένιες στέγες, ενώ απλώνονται αμφιθεατρικά το ένα δίπλα στο άλλο. Δεν μοιάζει με τα νησιά που έχετε συνηθίσει να βλέπετε στις Κυκλάδες ή τα Δωδεκάνησα. Η Σαμοθράκη είναι η πιο ιδιαίτερη στο είδος της.

2

Αξίζει, αφού επισκεφτείτε το νησί της Σαμοθράκης, να κάνετε μια βόλτα και στον σημερινό αρχαιολογικό χώρο του ιερού των Μεγάλων Θεών. Εκεί θα βρείτε συγκεντρωμένα αγάλματα Ελλήνων και μη θεοτήτων. Ο Αξίερος, η Μεγάλη Μητέρα, ο Αξιόκερσος και η Αξιόκερσα, οι Κάβειροι, όλοι τους σε έναν τόπο, όπου η φύση τους παραμένει μυστική και άκρως γοητευτική.

Οι παραδεισένιες παραλίες της Σαμοθράκης και οι κρυφοί καταρράκτες της

Η Σαμοθράκη μπορεί να μη φημίζεται για τις παραλίες της, αλλά έχουν σίγουρα κι εκείνες τη δική τους ιδιαίτερη ομορφιά. Μια βόλτα στην Παχιά Άμμο με τη χρυσαφένια άμμο και τα καταγάλανα νερά θα σας πείσει, ενώ ο εξωτικός Βατός με τα πλατάνια και τα παγωμένα νερά, θα κρατήσει την καρδιά σας για πάντα. Φυσικά, όμως, προτού «ξεχυθείτε» στις παραλίες του νησιού, φροντίστε να ανακαλύψετε τι πραγματικά κρύβεται στο όρος Σάος.


3

Πυκνό δάσος, δεκάδες ρέματα με ορμητικά νερά, μεγάλα πλατάνια, δύσκολα μονοπάτια και... αμέτρητοι καταρράκτες! Στα κρυφά σημεία του όρους αυτού, θα φύγετε πεπεισμένοι πως οι νεράιδες υπάρχουν και ζουν στη Σαμοθράκη. Το μόνο που πρέπει να κάνετε είναι να ακολουθήσετε το νερό και θα σας οδηγήσει σε μικρές λίμνες, τις «βάθρες». Βουτήξτε σε κάθε μια από αυτές, διότι υπόσχονται να σας χαρίσουν μια από τις πιο αξέχαστε εμπειρίες της ζωής σας.

26 Αυγούστου 2018

Έφη Αχτσιόγλου: Χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του εισοδήματός τους

«Το τέλος των μνημονίων σηματοδοτεί την ανάκτηση της ελευθερίας στην επιλογή, τη διαμόρφωση και την άσκηση πολιτικής», υπογραμμίζει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Με την Έφη Αχτσιόγλου να επισημαίνει ότι «με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί την κορυφαία δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στην ελληνική κοινωνία το 2015».
«Στόχος μας για την επόμενη μέρα είναι η κοινωνική πολιτική που ασκούμε να καταστεί καθολική. Να υποστηρίξει, δηλαδή, όχι μόνο τους πλέον αδύναμους αλλά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Και έχουμε πια όλα τα εργαλεία για να το πράξουμε αυτό», είναι μια ακόμη φράση-κλειδί της υπουργού για την «επόμενη μέρα», με την κ. Αχτσιόγλου να παραπέμπει, για αρχή, στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, μετά από δύο εβδομάδες.
Ιδιαίτερα αναλυτική στη συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, για το νέο, μετα-μνημονιακό τοπίο για τους εργαζόμενους, περιγράφει τα επόμενα βήματα για την πλήρη επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, όπως και για την αύξηση του κατώτατου μισθού. Με κοινό «δια ταύτα», το γεγονός ότι «χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους».
Στο φλέγον μέτρο της μείωσης των συντάξεων, η κ. Αχτσιόγλου λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως, «στο τεχνοκρατικό επίπεδο επιμένουμε στις θέσεις μας», ενώ «πολιτικά θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πιο ευνοϊκό κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα από αυτό που ίσχυε στη δεύτερη αξιολόγηση, και τούτο αποδεικνύουν πρωτίστως οι τοποθετήσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί».
«Τα εργασιακά αποτελούν τη σαφή διαιρετική τομή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση», σημειώνει επίσης η υπουργός Εργασίας, προϊδεάζοντας, ίσως, για όσα θα επακολουθήσουν στον πολιτικό στίβο ως τις εκλογές...
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της συνέντευξης της υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Έφης Αχτσιόγλου στον Νίκο Παπαδημητρίου για το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων:
Ερ.: Μνημόνιο τέλος, κυρία υπουργέ, και δεν ξέρω αν θα μπορούσε να μιλήσει κανείς για μια νέα φάση, με περισσότερα «εργαλεία» στη διάθεση της κυβέρνησης, αλλά και δυνατότητα στήριξης όχι μόνο των πιο ευάλωτων όπως συνέβαινε ως τώρα, αλλά και της μεσαίας τάξης στο εξής...
Απ.: Το τέλος των μνημονίων δημιουργεί αδιαμφισβήτητα μία νέα πραγματικότητα για τη χώρα μας και σηματοδοτεί την ανάκτηση της ελευθερίας στην επιλογή, τη διαμόρφωση και την άσκηση πολιτικής. Επιβεβαιώνει ασφαλώς και την δυναμική και σταθερή ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος η παρούσα κυβέρνηση υλοποιεί την κορυφαία δέσμευση που ανέλαβε απέναντι στην ελληνική κοινωνία το 2015. Συγχρόνως, όλη αυτή την περίοδο, η κυβέρνηση εφάρμοσε πολιτικές που στόχευαν στην ανακούφιση των πλέον αδύναμων συμπολιτών μας, στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που σάρωσε την ελληνική κοινωνία την περίοδο 2010-2014, προχώρησε όμως και σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις για την αναγέννηση του δημόσιου συστήματος υγείας, κοινωνικής ασφάλισης και κοινωνικής προστασίας. Στόχος μας για την επόμενη μέρα είναι η κοινωνική πολιτική που ασκούμε να καταστεί καθολική. Να υποστηρίξει, δηλαδή, όχι μόνο τους πλέον αδύναμους αλλά τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία. Και έχουμε πια όλα τα εργαλεία για να το πράξουμε αυτό. Διότι αφενός έχουμε θέσει σταθερά θεμέλια στους κρίσιμους τομείς του κοινωνικού κράτους που προανέφερα, αφετέρου έχουμε διασφαλίσει τον αναγκαίο δημοσιονομικό χώρο που θα μας επιτρέψει τις θετικές παρεμβάσεις. Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ που θα εξειδικεύσουν τον, άνω των 750 εκατ., διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο για το 2019 σε ελαφρύνσεις και κοινωνικές παροχές θα αποτελέσουν την τροχιοδεικτική βολή αυτής της προσπάθειας.
Ερ.: Ας εξειδικεύσουμε λοιπόν, δεδομένου μάλιστα ότι το Υπουργείο Εργασίας είναι στην αιχμή των νέων πολιτικών. Από πότε θα δούμε την επέκταση των κλαδικών συμβάσεων;
Απ.: Η επαναφορά των βασικών αρχών των συλλογικών διαπραγματεύσεων, της επεκτασιμότητας και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, έχει ήδη νομοθετηθεί από την κυβέρνηση και τέθηκε σε ισχύ με το τέλος του μνημονίου.
Οι εργαζόμενοι έχουν ξανά τη δυνατότητα και τα εργαλεία, να διεκδικήσουν και να υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, που θα βελτιώνουν τους μισθούς και τους όρους εργασίας τους. Από την πλευρά μας στο Υπουργείο Εργασίας εξετάζουμε ήδη τις εν ισχύ κλαδικές συλλογικές συμβάσεις προκειμένου με απόφασή μου να επεκταθούν, να κηρυχτούν δηλαδή γενικώς υποχρεωτικές. Φαίνεται ότι μέσα στις επόμενες δυο εβδομάδες θα είμαστε σε θέση να επεκτείνουμε κλαδικές συλλογικές συμβάσεις στον τουρισμό, τις τράπεζες και τη ναυτιλία, που καλύπτουν συνολικά περισσότερους από 77.000 εργαζόμενους. Θα συνεχίσουμε με τις επόμενες ακολουθώντας τη θεσμοθετημένη διαδικασία. Μέσω των επεκτάσεων αυτών αλλά και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης, που απαγορεύει σε μια ατομική ή μια επιχειρησιακή σύμβαση να καθορίζει χειρότερους μισθούς και όρους εργασίας από τη συλλογική σύμβαση του κλάδου, χιλιάδες εργαζόμενοι θα δουν άμεση βελτίωση του διαθέσιμου εισοδήματός τους.
Ερ.: Αύξηση κατώτατου μισθού. Πόσο και από πότε, κυρία υπουργέ;
Απ.: Η αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των εργαζομένων αποτελεί κεντρική πολιτική στόχευση αυτής της κυβέρνησης. Τη στόχευση αυτή υπηρετούμε με δύο μέσα: αφενός με την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, που έχει ήδη τεθεί σε ισχύ σύμφωνα με όσα προανέφερα, αφετέρου με την αύξηση του κατώτατου μισθού που θα βελτιώσει άμεσα το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων. Η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού θα ξεκινήσει άμεσα. Προβλέπει τη σύνταξη εκθέσεων από συγκεκριμένους επιστημονικούς φορείς, ώστε να εκτιμηθεί η επίδραση της αύξησης στους βασικούς οικονομικούς δείκτες, ακολούθως τη διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους, τη σύνταξη πορίσματος από επιτροπή εμπειρογνωμόνων και, τέλος, την απόφαση του Υπουργού Εργασίας για την αύξηση. Η όλη διαδικασία δεν θα διαρκέσει περισσότερους από τέσσερις μήνες. Το επίπεδο της αύξησης θα αποτελέσει ακριβώς το αντικείμενο των επεξεργασιών που θα γίνουν το διάστημα αυτό. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να προκαταλάβουμε τη θεσμοθετημένη διαδικασία.
Ερ.: Ποια στάση θα κρατήσει η αντιπολίτευση στα θέματα αυτά, τι εκτιμάτε;
Απ.: Τα εργασιακά αποτελούν τη σαφή διαιρετική τομή ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αξιωματική αντιπολίτευση. Η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμετωπίζει τα εργασιακά δικαιώματα ως εμπόδια στην ανάπτυξη κι αυτό το επιβεβαιώνουν τόσο οι προγραμματικές της θέσεις όσο και τα πεπραγμένα της.
Η ΝΔ ως κυβέρνηση εκτίναξε την ανεργία στο 27,9%, ψήφισε και εφάρμοσε μέτρα τα οποία απορύθμισαν τις εργασιακές σχέσεις, κατάργησε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και μείωσε τον κατώτατο μισθό κατά 22% και κατά 32% για τους νέους, οδηγώντας σε γενικευμένη ισοπέδωση των μισθών. Σήμερα εξακολουθεί να θεωρεί αυτά τα μέτρα ως καίριες δομικές μεταρρυθμίσεις που πρέπει να διατηρηθούν. Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης με σαφήνεια έχει δηλώσει ότι αντιτίθεται στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, στην υπερίσχυση των κλαδικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών και των ατομικών, στα βασικά δηλαδή θεσμικά εργαλεία που επιτρέπουν τη βελτίωση των μισθών των εργαζομένων, ενώ θεωρεί το 8ωρο και τη σταθερή εργασία ξεπερασμένα μοντέλα.
Στον αντίποδα αυτή της αντίληψης, το πολιτικό σχέδιο της κυβέρνησης τοποθετεί στο επίκεντρο της ανάπτυξης την προστασία της εργασίας, την ενίσχυση των μισθών και την δημιουργία αξιοπρεπών θέσεων εργασίας. Το σχέδιό μας δεν μένει στα χαρτιά. Το κάνουμε πράξη έχοντας μειώσει την ανεργία κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε τριάμισι χρόνια, έχοντας περάσει από τη Βουλή δυο σημαντικούς νόμους που θέτουν κανόνες στις εργολαβίες, θωρακίζουν τους εργαζόμενους απέναντι σε φαινόμενα απλήρωτης, αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας, έχοντας θεσπίσει την προτεραιότητα της ικανοποίησης των εργατικών απαιτήσεων από πτωχευμένες επιχειρήσεις, έχοντας επαναφέρει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στη χώρα και προχωρώντας άμεσα στην αύξηση του κατώτατου μισθού.
Ερ.: Δεν σας ανησυχεί ότι ακόμη και τώρα οι εταίροι μας έχουν την προσοχή τους στραμμένη στο κόστος εργασίας; Και, τώρα που υπάρχει η προσδοκία για μεγαλύτερη ανάπτυξη, το Υπουργείο Εργασίας φοβάται εξάπλωση των μορφών εργασίας που «άνθησαν» τα χρόνια των μνημονίων; Πώς θα απαντήσει;
Απ.: Η επικέντρωση στη συμπίεση του εργατικού κόστους ως συνταγή για την τόνωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας, η οποία ακολουθήθηκε κυρίως στα δύο πρώτα μνημόνια υπήρξε εντελώς αναποτελεσματική οικονομικά αλλά και ολέθρια κοινωνικά. Στο δικό μας σχέδιο η επικέντρωση είναι στη μεταβλητή της παραγωγικότητας, η οποία ενισχύεται μέσα από την αύξηση των μισθών, τη λειτουργία ενός οργανωμένου συστήματος συλλογικών διαπραγματεύσεων, τη ρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Από τη στιγμή που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση μέχρι σήμερα έχουν δημιουργηθεί 300.000 νέες θέσεις εργασίας, με το 70% αυτών να είναι πλήρους απασχόλησης. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να αποκαταστήσουμε τον όλεθρο της απώλειας 1.100.000 θέσεων εργασίας που τραυμάτισε βαθιά την ελληνική κοινωνία, όμως μπορούμε πια να κοιτάμε το μέλλον με αισιοδοξία.
Στόχος μας δεν είναι απλώς η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, αλλά οι θέσεις αυτές να συνοδεύονται με ικανοποιητικούς μισθούς και αξιοπρεπείς όρους εργασίας.
Σε αυτή την κατεύθυνση συμβάλλουν τα νομοθετικά μέτρα που έχουμε λάβει και προανέφερα και η εντατική ελεγκτική δράση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας. Ειδικά όσον αφορά την τήρηση της νομιμότητας στους χώρους εργασίας, έχουμε αποδείξει ότι αποτελεί προτεραιότητά μας και η προσπάθεια αποδίδει καρπούς. Η αδήλωτη εργασία στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έχει μειωθεί κατά επτά ποσοστιαίες μονάδες από τη μέρα που αναλάβαμε, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, με προεξάρχον το Σ.ΕΠ.Ε, παρεμβαίνουν αποφασιστικά και οι καταγγελίες των εργαζομένων αυξάνονται, καθώς δημιουργείται ξανά η αίσθηση ότι το κράτος δηλώνει παρόν στην υπεράσπισή τους. Σε αυτήν την κατεύθυνση θα συνεχίσουμε την προσπάθεια.
Ερ.: Ακούμε από την πλευρά της κυβέρνησης ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία για μείωση των συντάξεων. Από την άλλη πλευρά, μερίδα των εταίρων επιμένει... Πώς θα ξεπεράσετε το εμπόδιο; Θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση όσων είχαν συμφωνηθεί; Η μονομερής ενέργεια είναι στην κυβερνητική «φαρέτρα»;
Απ.: Στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης υποστηρίξαμε ότι το μέτρο αυτό δεν είναι αναγκαίο, ούτε διαρθρωτικά ούτε δημοσιονομικά. Σήμερα έχουμε ήδη αποδείξει ότι και τα δύο επιχειρήματα ισχύουν: η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος σε μακροπρόθεσμο επίπεδο είναι διασφαλισμένη, το πλεόνασμα του ΕΦΚΑ είναι πολύ ισχυρό και η συνταξιοδοτική δαπάνη της χώρας πολύ κοντά στον ευρωπαϊκό μέσο όρο, ενώ η κυβέρνηση επιτυγχάνει τους δημοσιονομικούς στόχους. 'Αρα στο τεχνοκρατικό επίπεδο επιμένουμε στις θέσεις μας. Πολιτικά θεωρώ ότι έχει διαμορφωθεί ένα πολύ πιο ευνοϊκό κλίμα στην Ευρώπη για την Ελλάδα από αυτό που ίσχυε στη δεύτερη αξιολόγηση, και τούτο αποδεικνύουν πρωτίστως οι τοποθετήσεις του επιτρόπου Μοσκοβισί. Τα δεδομένα θα οριστικοποιηθούν στις αρχές Οκτωβρίου οπότε και θα καταθέσουμε τον προϋπολογισμό του 2019. ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Ιστορική πρόκριση της Εθνικής ομάδας γυναικών βόλεϊ με νίκη 3-0 επί της Ουκρανίας

Η Εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών νίκησε και πάλι την Ουκρανία με 3-0 σετ στο κλειστό γήπεδο της Νέας Ιωνίας στο Βόλο, φθάνοντας στην τέταρτη συνεχόμενη νίκη στα προκριματικά.
Με αυτή τη νίκη (πάλι χωρίς να χάσει κανένα σετ: 25-22, 25-22, 25-12) η Εθνική κατέκτησε και μαθηματικά την πρώτη θέση του ομίλου δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση του, εξασφαλίζοντας έτσι και την πρόκριση στη τελική φάση του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά από 17 χρόνια! Τα κορίτσια πανηγύρισαν ξέφρενα χορεύοντας... συρτάκι!


ΕΛΛΑΔΑ (Ναράνχο): Λαμπρούση 10 (2/5 επ., 6 άσσοι, 2 μπλοκ), Στράντζαλη 14 (12/20 επ., 2 άσσοι, 41% υπ. - 24% άριστες), Βασιλαντωνάκη 16 (13/29 επ., 2 άσσοι, 1 μπλοκ), Τοτσίδου 7 (6/18 επ., 1 άσσος, 57% υπ. - 29% άριστες), Χριστοδούλου 6 (3/6 επ., 1 άσσος, 2 μπλο,), Εμμανουηλίδου 6 (2/3 επ., 1 άσσος, 3 μπλοκ) / Αρτακιανού (λ, 67% υπ. - 39% άριστες).

ΟΥΚΡΑΝΙΑ (Γεγκιαζάροφ): Κάρπετς 4 (3/3 επ., 1 άσσος), Ντενίσοβα 5 (4/18 επ., 1 μπλοκ, 50% υπ. - 25% άριστες), Ντορσμαν 2 (2/5 επ.), Κιριτσένκο 10 (9/23 επ., 1 μπλοκ), Κόντολα 8 (7/14 επ., 1 άσσος, 31% υπ. - 16% άριστες), Περετιάτκο 5 (4/5 επ., 1 μπλοκ) / Νιέμτσεβα (λ, 60% υπ. - 50% άριστες), Ντούντνικ, Γκερασίμοβα 3 (1/3 επ., 1 άσσος, 1 μπλοκ), Νοβγκοροντσένκο, Ντρόζντ 1 (1/4 επ.)

Στον άλλο αγώνα για την 4η αγωνιστική του 3ου προκριματικού ομίλου του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος το Μαυροβούνιο νίκησε εκτός έδρας τη Νορβηγία με 0-3 σετ (15-25, 22-25, 21-25) και ισοβαθμεί με την Ουκρανία στη δεύτερη θέση.

Η βαθμολογία (στα τελικά προκρίνονται οι δύο πρώτοι του ομίλου):

1. Ελλάδα 4 νίκες - 0 ήττες, 12 βαθμοί, 12-0 σετ, 300-219 πόντοι
2. Ουκρανία 2 νίκες - 1 ήττα, 6 βαθμοί, 6-3 σετ, 262-244 πόντοι
3. Μαυροβούνιο 2 νίκες - 2 ήττες, 6 βαθμοί, 6-7 σετ, 265-287 πόντοι
4. Νορβηγία 0 νίκες - 4 ήττες, 0 βαθμοί, 1-12 σετ, 237-314 πόντοι

Oι επόμενες αγωνιστικές:

5η αγωνιστική - 5/1/2019
Ουκρανία - Μαυροβούνιο
Ελλάδα - Νορβηγία

6η αγωνιστική - 9/1/2019
Νορβηγία - Ουκρανία
Μαυροβούνιο - Ελλάδα
Χ.Χ.

23 Αυγούστου 2018

Σαμοθράκης Δήμος - ΠΕΜΠΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 και 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΣ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση όλων των χώρων αναψυχής και περιαστικού πρασίνου στη Ν. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ.


ΠΕΜΠΤΗ 23.08.2018
Σύμφωνα με οδηγίες του τμήματος Πολιτικής Προστασίας ΠΕ Εβρου λόγω αυξημένης έντασης των ανέμων για ΠΕΜΠΤΗ και ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 23 και 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ
Ο ΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΠΥΡΚΑΓΙΩΝ ΕΙΝΑΙ ΥΨΗΛΟΣ
ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η χρήση όλων των χώρων αναψυχής και περιαστικού πρασίνου στη Ν. ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ.
Απαγορεύεται η κυκλοφορία μηχανημάτων και οχημάτων που μπορεί η χρήση τους να προκαλέσει φωτιά (σπινθήρες από γεωργικούς ελκυστήρες ). Εξαιρούνται οχήματα Δασαρχείων ,ΕΚΑΒ , Υπηρεσιών και μόνιμων κατοίκων που έχουν τις οικίες τους καθώς και ιδιόκτητες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις σε δασικά συμπλέγματα για την εκτέλεση των απαραίτητων εργασιών τους. Αν είναι δυνατό για τις ημέρες υψηλού κινδύνου να αποφεύγουν εργασίες που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά (μελισσοκόμοι , Εργασίες με μέσα που δημιουργούν σπινθήρες )
Απαγορεύεται η μετακίνηση, διαμονή, ελεύθερη κατασκήνωση και περιήγηση εντός των δασών και δασικών εκτάσεων.
Απαγορεύεται η κίνηση των οχημάτων εκτός των ασφαλτοστρωμένων δρόμων.
Απαγορεύεται τις ημέρες υψηλού κινδύνου, η εκτέλεση εργασιών με αλυσοπρίονο.
Οσοι δραστηριοποιούνται στις παραπάνω περιοχές, παρακαλούνται όπως συνεργάζονται με τις υπηρεσίες εφαρμογής των μέτρων.
Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199

22 Αυγούστου 2018

Ο Ιατρικός Σύλλογος Εβρου αφηγείται


Ο Ιατρικός Σύλλογος Εβρου αφηγείται

iatrikos_syllogos_evrou.jpg

Αλεξανδρούπολη 1950- Στη μιρκή φωτογραφία: Επιθεώρηση από υπουργό Υγείας Ηλ. Κριμπά του παλιού νοσοκομείου (Νοέμβριος 1939)- Αρχείο Θόδωρου Ορδουμποζάνη.Αλεξανδρούπολη 1950- Στη μικρή φωτογραφία: Επιθεώρηση από υπουργό Υγείας Ηλ. Κριμπά του παλιού νοσοκομείου (Νοέμβριος 1939)- Αρχείο Θόδωρου Ορδουμποζάνη


Καταγράφονται τα τελευταία 100 χρόνια της ακριτικής περιοχής, καιροί δύσκολοι, χωμάτινοι, στερημένοι.
Εν μέσω πολέμων, οθωμανικής αλλά και βουλγαρικής κατοχής, εμφυλίου, οι επιδημίες θέριζαν (φυματίωση, χολέρα, ευλογιά).
Ο γιατρός στο κατώφλι του σπιτικού ήταν η ελπίδα, κι ας είχε τότε στα χέρια του μόνο τα ακουστικά του και από φάρμακα κινίνο και σουλφαμίδες. Με τα πόδια, με γαϊδούρια, με άλογα γίνονταν οι επισκέψεις αρχικά ή με παϊτόνια (άμαξες) και, μετά το 1950, με ποδήλατα.
Ενας παιδίατρος, ο Χρήστος Μασκαλέρης, λέει πως έβαζε μπροστά στο τιμόνι του ποδηλάτου την ιατρική τσάντα του και πίσω, στη σχάρα, μια μικρή ζυγαριά, για να ελέγχει το βάρος των μωρών.
Φυλλομετρώ το λεύκωμα και νομίζω πως ζω κάθε περιγραφή, νομίζω πως ακούω τα γουδιά μέσα στα οποία οι φαρμακοτρίφτες εκτελούσαν τις συνταγές, να βγει το φάρμακο να γιάνει ο συντοπίτης.
Διαβάζω τα πλούσια βιογραφικά των γιατρών, τις ενέργειές τους να προσέξει η πολιτεία τον Εβρο, την επιστολή που έστειλε ο Νικόλας Φαρδύς, γιατρός της Σαμοθράκης, στον Ιωνα Δραγούμη, «διά την εύρεσιν ιατρού ομογενούς και καταλλήλου διά την πατρίδα μας εφωδιασμένου δ' άμα και με την άδειαν».
Ο Δραγούμης στο βιβλίο του «Σαμοθράκη» αναφέρεται πολλές φορές στο έργο του Σαμοθρακίτη γιατρού, που ήταν και μέγας συλλέκτης δημοτικών τραγουδιών. Και όπως αναφέρει το λεύκωμα, ο Φαρδύς, για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των συντοπιτών του για μόρφωση, πήγαινε στο καφενείο και διάβαζε δυνατά εφημερίδα.
Δεν χορταίνω να βλέπω τις φωτογραφίες και σελίδα τη σελίδα να περνάω στο σήμερα, να θαυμάζω τις συγκαιρινές ενέργειες, τις εκδηλώσεις και τις εκδόσεις, όπως το περιοδικό «Ιατρικές ώρες», του Ιατρικού Συλλόγου Εβρου.
«Αυτή η ιστορική αναδρομή αφιερώνεται σε όλους τους γιατρούς του Εβρου που έζησαν και εργάστηκαν πριν από το 1950. Με ένα ακουστικό μόνο στα χέρια, χωρίς ιατρικά μηχανήματα, χωρίς φάρμακα...», γράφει ο επίτιμος πρόεδρος του συλλόγου, Δημήτρης Αναστασιάδης.
Θέλω να τα περιγράψω όλα, και τη γελοιογραφία του ζωγράφου Αθηνόδωρου, με τον γιατρό καβαλάρη, γι' αυτό θα ζητήσω τη φιλοξενία των Νησίδων.
http://www.efsyn.gr/arthro/o-iatrikos-syllogos-evroy-afigeitai

Ο Δήμος Σαμοθράκης για τον James McCredie



Ο James R. McCredie, για πολλά χρόνια (1966-2012) διευθυντής των ανασκαφών της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών Αθηνών στο Ιερό των Μεγάλων Θεών, όπου διαδέχτηκε τον Karl Lehmann, πέθανε το απόγευμα της 15ης Ιουλίου 2018 στο σπίτι του στο Princeton, NewJersey. Ήταν η πρώτη χρονιά φέτος ύστερα από πολλές δεκαετίες που λόγω της υγείας του δεν είχε καταφέρει να έρθει στη Σαμοθράκη, αλλά κανείς δεν φανταζόταν ότι το τέλος του θα ήταν τόσο κοντά. 

Ο James R. McCredie δίδαξε κλασική αρχαιολογία στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης από το 1963 μέχρι το 1969 που έγινε διευθυντής της Αμερικανικής Σχολής Κλασικών Σπουδών στην Αθήνα, την οποία υπηρέτησε από διάφορες εξέχουσες διοικητικές θέσεις στη διάρκεια της καριέρας του. Το 1978 επέστρεψε ως καθηγητής στο Ινστιτούτο Καλών Τεχνών, του οποίου έγινε διευθυντής από το 1983 μέχρι τη συνταξιοδότησή το 2002. Ο James R.McCredie αφήνει πίσω του τη γυναίκα τουMimsy, και τα δυο του παιδιά, τον γιο του Miles και την κόρη του Meredeth.

Μελέτη αντιμετώπισης ακτομηχανικών προβλημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο και την ευρύτερη περιοχή Θέρμων Ν. Σαμοθράκης



Με απόφαση του Γ.Γ ΥΠΟΔΟΜΩΝ, Γ. Δέδε  (ΑΔΑ: ΨΨΘ2465ΧΘΞ-Θ0Β) έγινε η κατακύρωση  του αποτελέσματος ανοικτού διαγωνισμού για την επιλογή αναδόχου της μελέτης «Μελέτη αντιμετώπισης ακτομηχανικών προβλημάτων στο αλιευτικό καταφύγιο και την ευρύτερη περιοχή Θέρμων Ν. Σαμοθράκης και ανάθεση της εκπόνησης αυτής στην Ένωση Οικονομικών Φορέων: «ΡΟΓΚΑΝ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε., ΕΛ.ΤΕ.ΜΕ. Ε.Π.Ε., ΚΑΣΤΩΡ Ε.Π.Ε
Μετά τη υπογραφή της σχετικής σύμβασης οι επιστημονικές μελέτες θα προτείνουν τεχνικές  λύσεις στα σημερινά προβλήματα του αλιευτικού καταφυγίου.
Η λειτουργική αναβάθμιση και η ασφάλεια του λιμανιού θα προσδώσει υπεραξία στην περιοχή των Θέρμων, στο κέντρο της ιδιαίτερης ταυτότητας της Σαμοθράκης.

21 Αυγούστου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ



Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ

 Η Επιτροπή Τοπικής Οικονομίας καλεί το Δήμαρχο, τους Δημοτικούς Συμβούλους, τους κρεοπώλες, τους εστιάτορες, τους κτηνοτρόφους καθώς και όποιον άλλον ενδιαφέρεται την ΠΕΜΠΤΗ 23 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ και ώρα 8:30 το βράδυ στο Πνευματικό Κέντρο της Χώρας για ενημέρωση, δημόσια συζήτηση και συντονισμό δράσης για τη διάσωση, διατήρηση της λειτουργίας και ανάπτυξης του Δημοτικού Σφαγείου.
Το Δημοτικό Σφαγείο αποτελεί σημαντικότατο παράγοντα στην τοπική οικονομία και κινδυνεύει ΑΜΕΣΑ με δημοσιονομική διόρθωση και κλείσιμο. Η παρουσία όλων κρίνεται απολύτως απαραίτητη.

Για την Επιτροπή Τοπικής Οικονομίας 
Ο Πρόεδρος

20 Αυγούστου 2018

Το ξεκίνημα μιας νέας εποχής


Μια καινούργια πορεία ξεκινάει, απαλλαγμένη από την ασφυκτική επιτροπεία των θεσμών, με ανάκτηση της κυριαρχίας και της ελευθερίας στη χάραξη και την άσκηση της πολιτικής. Στο τιμόνι, μια κυβέρνηση η οποία, μέσα σε ασφυκτικές συνθήκες, οικονομικά πραξικοπήματα, εκβιασμούς και απειλές, κατάφερε να σταθεί όρθια. Και όχι μόνο δεν έγινε μια αριστερή παρένθεση, όπως υπολόγιζαν η Ν.Δ. και οι πιο ακραίοι των Ευρωπαίων, αλλά κατάφερε να οδηγήσει τη χώρα έξω από τον εφιάλτη των Μνημονίων,και μάλιστα με την κοινωνία όρθια.

Με σεμνότητα και αποφασιστικότητα

Το μεγάλο στοίχημα για τον Αλέξη Τσίπρα και την κυβέρνησή του είναι το τέλος των Μνημονίων, η οικονομική ανάκαμψη, η ανάπτυξη και η θετική πορεία της οικονομίας να έχουν υλικό αποτύπωμα στην κοινωνία. Η παραγωγική ανασυγκρότηση, δηλαδή, να έχει αντίκρισμα στη μεγάλη πλειονότητα που βρέθηκε στο περιθώριο όλα αυτά τα χρόνια της κρίσης. «Τελειώσαμε με το Μνημόνιο, τώρα να θέσουμε τις βάσεις για το τέλος της κρίσης» λένε κυβερνητικά στελέχη, δίνοντας το στίγμα του σχεδιασμού της Αθήνας για την επόμενη ημέρα. Το λάκτισμα για τη μεταμνημονιακή εποχή θα δώσει ο πρωθυπουργός την Τρίτη, χωρίς υπερβολές και «φιέστες», αλλά με σεμνότητα, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, το «φόντο» όπου θα πραγματοποιηθεί η ανακοίνωση της εξόδου θα δίνει το στίγμα για το αύριο.

Στη Θεσσαλονίκη χωρίς Μνημόνια

Ο επόμενος κρίσιμος κόμβος για την κυβέρνηση δεν είναι άλλος από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου. Από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να προχωρήσει σε συγκεκριμένες εξαγγελίες, που θα αποτυπώνουν τους σημαντικούς βαθμούς ελευθερίας στη χάραξη πολιτικής και στην οικονομία. Όπως ανέφεραν καλά πληροφορημένες πηγές, τα μέτρα που θα ανακοινώσει ο Αλ. Τσίπρας θα έχουν σαφές και καθαρό κοινωνικό και προοδευτικό στίγμα. Ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος, μάλιστα, έλεγε χαρακτηριστικά ότι επίκεινται μεγάλες τομές και παρεμβάσεις που, αν επιτευχθούν, η μη περικοπή των συντάξεων το 2019 θα είναι το λιγότερο...
Με τα δεδομένα στοιχεία της οικονομίας, που βρίσκεται σε ανάπτυξη εδώ και πέντε συναπτά τρίμηνα για πρώτη φορά από το 2008, με την εξασφάλιση της χρηματοδότησης του χρέους έως τουλάχιστον το 2022, που δημιουργεί καθαρό διάδρομο σε ορίζοντα δεκαπενταετίας, και με τις προβλέψεις για την επίτευξη έως και υπέρβαση των δημοσιονομικών στόχων διασφαλίζεται ένας σημαντικός βαθμός ελευθερίας στην άσκηση οικονομικής πολιτικής, ανοίγοντας έτσι ιδιαίτερες δυνατότητες για την κυβέρνηση.

"Αντεπίθεση" από το Βελλίδειο

Στο ευνοϊκό περιβάλλον που παγιώνεται, Μαξίμου και οικονομικό επιτελείο θέτουν ως προτεραιότητα την όσο το δυνατόν ταχύτερη ανάκτηση του κατεστραμμένου από τη λιτότητα και τις υφεσιακές πολιτικές ΑΕΠ, την ανακούφιση της κοινωνίας μέσα από στοχευμένες μειώσεις φόρων και αυξήσεις των κοινωνικών δαπανών. Μεταξύ άλλων, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί μια γενναία μείωση στον ΕΝΦΙΑ ή ακόμη και μια ριζική αλλαγή στην αρχιτεκτονική του.
Παράλληλα, έπειτα από σχεδόν μία δεκαετία, η ανεργία σπάει το ψυχολογικό όριο του 20%, ποσοστό που βαίνει μειούμενο. Κομβικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αποκατάσταση της εργασίας με την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων και η συνέχιση της μείωσης της ανεργίας με τη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης. Σε αυτά έρχεται να προστεθεί και η αποκατάσταση του κατώτατου μισθού. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», εξετάζονται οι τρόποι με τους οποίους θα πραγματοποιηθεί η αύξηση, με το ενδεχόμενο να γίνει με πιο άμεσο τρόπο από ό,τι στην Πορτογαλία να είναι ανοιχτό, ενώ εξετάζονται ελαφρύνσεις στο κομμάτι των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, μπαίνουν μπροστά ο εκσυγχρονισμός του κράτους, η πάταξη της φοροδιαφυγής αλλά και οι θεσμικές τομές, με κορωνίδα την επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση.
Όσον αφορά τις ψηφισμένες περικοπές των συντάξεων από τον Ιανουάριο του 2019, η βούληση της κυβέρνησης να μην τις εφαρμόσει είναι δεδομένη. Την ίδια στιγμή, και οι θεσμοί, πλην του ΔΝΤ, που επέβαλε τις μειώσεις, αναγνωρίζουν ότι δεν υφίσταται καμία δημοσιονομική ανάγκη για την εφαρμογή τους. Κάτι που ωστόσο θα έχει ξεκαθαρίσει το αργότερο έως τον Οκτώβριο, οπότε και κατατίθεται ο προϋπολογισμός. Είναι σαφές, πάντως, ότι στην κυβέρνηση είναι αποφασισμένοι να αποφύγουν τα λάθη του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση.

Ανασύνταξη δυνάμεων

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ανασύνταξη δυνάμεων στη νέα κατάσταση, που ορίζεται αφενός από τα νέα καθήκοντα και τις απαιτήσεις της μεταμνημονιακής εποχής και αφετέρου από το ότι μπαίνουμε πλέον στην τελική -και μακρά- προεκλογική ευθεία. Όπως όλα δείχνουν, ο πρωθυπουργός έχει αποφασίσει να προχωρήσει στον ανασχηματισμό έως το τέλος Αυγούστου, χωρίς να αποκλείεται ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα να έχουμε ανακοινώσεις. Ταυτόχρονα, εν όψει των κρίσιμων εκλογικών μαχών του 2019, ο ανασχηματισμός θα αφορά και το κόμμα. Στόχος είναι η επιτελική και πολιτική ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να καταφέρει να προετοιμάσει με αποτελεσματικότητα τα μέλη και τα στελέχη του για τις επικείμενες εκλογικές μάχες. Επομένως, δεν θα αποτελέσει έκπληξη η μετακίνηση στελεχών από την κυβέρνηση στην Κουμουνδούρου ώστε να ενδυναμώσουν τον κομματικό μηχανισμό.

Από πηγή προβλημάτων, εγγυητής της σταθερότητας

Η νέα εποχή για τη χώρα σε επίπεδο οικονομίας συμβαδίζει και με τη γεωπολιτική της αναβάθμιση, αφού, έπειτα από χρόνια ανυποληψίας, η Ελλάδα δεν αποτελεί πηγή προβλημάτων, αλλά λύσεων και σταθερότητας σε μια περίοδο αναταραχών σε Ευρώπη, Τουρκία και Μέση Ανατολή. Η θετική έκβαση της υπόθεσης των δύο στρατιωτικών ως αποτέλεσμα μεθοδικής διπλωματικής δουλειάς δίνει ώθηση στην Αθήνα να παίξει κεντρικό ρόλο στην αποκατάσταση των σχέσεων της Τουρκίας με την Ε.Ε. Παράλληλα, η 30ή Σεπτεμβρίου, με την ενδεχόμενη θετική κατάληξη του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, θα είναι άλλη μια κομβική ημερομηνία ιστορικών διαστάσεων για τα Βαλκάνια, αφού θα εκκινήσει τη διαδικασία επικύρωσης της συμφωνίας των Πρεσπών, η οποία θα κλείσει μια ανοιχτή πληγή δεκαετιών στην πολύπαθη γειτονιά μας.
avgi.gr