28 Φεβρουαρίου 2017

Κυβερνητικές πηγές: Τι επιδιώκει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση

Κεντρικό θέμα για την ελληνική κυβέρνηση στις διαπραγματεύσεις που τώρα ξεκινούν, είναι «ο προσδιορισμός του ύψους των μέτρων, θετικών και αρνητικών», επισημαίνει κυβερνητική πηγή σε επικοινωνία που είχε με το ΑΜΠΕ. Πρόκειται για τις διαρθρωτικές αλλαγές και τα μέτρα ελάφρυνσης που αφορούν την περίοδο μετά το 2019 και τα οποία θα ψηφιστούν ταυτόχρονα όπως έχει διαβεβαιώσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Από εκεί και πέρα, στη διαπραγμάτευση προκειμένου να επιτευχθεί το staff level agreement, συναντά κανείς τα γνωστά θέματα, δηλαδή τα ενεργειακά και τα εργασιακά.
Όμως, από την κυβέρνηση δίδεται «ιδιαίτερο βάρος και στο αναπτυξιακό πακέτο, για τις θέσεις εργασίας, το οποίο δεν θα συνυπολογίζεται στα πρωτογενή πλεονάσματα», δήλωνε η ίδια πηγή στο ΑΜΠΕ. Πρόκειται για δέσμη μέτρων που, όπως αποφασίστηκε στο πρόσφατο Eurogroup, αφορά 100.000 θέσεις εργασίας και το ύψος χρηματοδότησης ανέρχεται ως τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Θέλουμε να κλείσουμε όσο το δυνατόν συντομότερα» είναι ο στόχος και η επιθυμία της κυβέρνησης. Παράλληλα επιδιώκει να κλείσει η συζήτηση για το χρέος και τα πρωτογενή πλεονάσματα, θέματα που αποτελούν τη μεγάλη πολιτική διαφωνία μεταξύ Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Βερολίνου.
Με τα θέματα αυτά κλεισμένα, «θα μπει η Ελλάδα στο QE και θα εμπεδωθεί το κλίμα εμπιστοσύνης στη χώρα, κλίμα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας», σημείωναν εν κατακλείδι πηγές της κυβέρνησης στο ΑΜΠΕ.

Στο «Moonlight» το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας


Η ταινία «Moonlight» του Μπάρι Τζένκινς κέρδισε το 'Οσκαρ καλύτερης ταινίας, αφότου αρχικά το βαρύτιμο βραβείο δόθηκε εκ παραδρομής στο μιούζικαλ «La La Land», κατά τη διάρκεια της 89ης τελετή απονομής των βραβείων του αμερικανικού κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, σε μια βραδιά στην οποία ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο στόχος πολλών αιχμηρών σχολίων και η οποία ξεχώρισε για τις έντονες διαμαρτυρίες κατά της πολιτικής του.
Το απίστευτο απρόοπτο προκάλεσε σύγχυση και σάλο, ενώ οι ηθοποιοί και οι παραγωγοί και των δύο ταινιών στέκονταν αμήχανα πάνω στη σκηνή· μάλιστα δύο παραγωγοί του μιούζικαλ, το οποίο θεωρείτο το μεγάλο φαβορί εδώ και εβδομάδες, ευχαριστούσαν ήδη την Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου για την τιμή, όταν ένας από αυτούς αντιλήφθηκε το λάθος ενώπιον εκατοντάδων εκατομμυρίων τηλεθεατών σε μια βραδιά που μεταδιδόταν απευθείας παγκοσμίως.
«Υπάρχει ένα λάθος, 'Moonlight', εσείς κερδίσατε το βραβείο καλύτερης ταινίας», εξήγησε o παρουσιαστής Γουόρεν Μπίτι που ήταν σκηνή μαζί με την συμπαρουσιάστριά του Φαίη Νταναγουέι λέγοντας ότι τους δόθηκε λάθος φάκελος να ανοίξουν και γι αυτό ύψωσε την καρτέλα με τον όνομα του νικητή και τον κόκκινο φάκελό της.
avgi.gr

Περιβάλλον - Το 84% των πυρκαγιών ξεκινούν από ανθρώπους


Σχεδόν εννιά στις δέκα πυρκαγιές (ποσοστό 84%) ξεκινούν από ανθρώπους, ενώ οι οφειλόμενες στους ανθρώπους φωτιές ευθύνονται σχεδόν για τη μισή καμένη έκταση (ποσοστό 44%), τουλάχιστον στις ΗΠΑ, σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα με τη συμμετοχή ενός Ελληνοαμερικανού ερευνητή.
Η μελέτη αναδεικνύει τη σημασία του ανθρώπινου παράγοντα σε σχέση με τους κεραυνούς ή άλλα φυσικά αίτια, που ευθύνονται για το υπόλοιπο 14% των πυρκαγιών. Οι άνθρωποι έχουν κάψει στις ΗΠΑ από λάθος ή από σκοπιμότητα μια έκταση επταπλάσια σε σχέση με αυτή που έχουν κάψει οι πυρκαγιές λόγω κεραυνών.
Οι ερευνητές των πανεπιστημίων της Μασαχουσέτης-Άμχερστ, του Κολοράντο-Μπόουλντερ και του Αϊντάχο, με επικεφαλής την Μπέτανι Μπράντλεϊ, την Τζένιφερ Μπαλτς και τον ελληνικής καταγωγής Τζον Αμπατζόγλου (αναπληρωτή καθηγητή Γεωγραφίας στο Πανεπιστήμιο του Αϊντάχο), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), μελέτησαν στοιχεία για περίπου 1,5 εκατομμύριο φωτιές που ξέσπασαν σε χρονικό διάστημα εικοσαετίας (1992-2012).
«Οι άνθρωποι επεκτείνουν τις πυρκαγιές σε περισσότερες τοποθεσίες και περιβαλλοντικές συνθήκες από ό,τι οι κεραυνοί μπορούν να φθάσουν. Εξαιτίας των ανθρώπων οι πυρκαγιές έχουν επεκταθεί σε περιοχές με ιστορικά χαμηλά επίπεδα κεραυνών» επεσήμαναν οι ερευνητές. Προειδοποιούν, επίσης, ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον, σε συνδυασμό με την κλιματική αλλαγή, που φέρνει άνοδο της θερμοκρασίας και μεγαλύτερη ξηρασία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, οι πυρκαγιές από κεραυνούς συμβαίνουν σχεδόν αποκλειστικά το καλοκαίρι και σε συγκεκριμένες περιοχές, ενώ οι ανθρωπογενείς πυρκαγιές συμβαίνουν σχεδόν οπουδήποτε, καθώς επίσης το φθινόπωρο και την άνοιξη. «Χάρη στους ανθρώπους, η περίοδος των πυρκαγιών τείνει να επεκταθεί σε όλο το έτος», δήλωσαν οι ερευνητές.
Τα τελευταία χρόνια, το ετήσιο κόστος των πυρκαγιών στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει τα δύο δισεκατομμύρια δολάρια. Οι περισσότερες πυρκαγιές συμβαίνουν στο δυτικό τμήμα της χώρας. Η μέρα που οι άνθρωποι βάζουν - με διαφορά - τις περισσότερες πυρκαγιές στις ΗΠΑ, είναι η 4η Ιουλίου.
Πηγή: ΑΜΠΕ

27 Φεβρουαρίου 2017

Μανώλης Κοττάκης: Υπάρχει η ψευδαίσθηση ότι η κοινωνία δεν βλέπει τις επιλογές της ΝΔ, για τη ΦΕΤΑ τους Καναλάρχες , τους Ταξιτζήδες; ;


«Γαλάζιοι» βουλευτές περικύκλωσαν τον Μεϊμαράκη διαμαρτυρόμενοι για τη φέταο «επεισόδιο» συνέβη στο καφενείο της Βουλής προχθές το μεσημέρι. Βουλευτές της Ν.Δ. από τη Θεσσαλία και τη Μακεδονία είχαν περικυκλώσει τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Βαγγέλη Μεϊμαράκη και του διαμαρτύρονταν γιατί οι ευρωβουλευτές της παράταξης ψήφισαν υπέρ της καναδικής φέτας στην ψηφοφορία για την έγκριση της συμφωνίας CETA Eυρωπαϊκής Ενωσης – Καναδά. «Αγρότες και κτηνοτρόφοι έχουν τυπώσει αφίσες και προειδοποιούν να μην πατήσουμε στα χωριά τους ύστερα αυτό το ρεζιλίκι. Δεν έχουμε πρόσωπο! Από τους 500.000 τόνους φέτας που παράγονται παγκοσμίως, οι 100.000 είναι ελληνικοί και, παρά ταύτα, ουδείς μάς προστάτευσε. Ολη η αλυσίδα παραγωγής του γάλακτος βγαίνει ζημιωμένη από την εξέλιξη. Τώρα διεκδικούν να παράγουν τυρί τύπου φέτας και οι Κινέζοι! Οι συριζαίοι που καταψήφισαν έχουν βγει στα χωριά και λένε “ορίστε πώς σας προστατεύουν οι νεοδημοκράτες!”».
Η έκρηξη των βουλευτών, οι οποίοι ωρύονταν ότι οι Ιταλοί προστάτευσαν την παρμεζάνα και οι Γάλλοι το ροκφόρ, έφτασε στο απόγειό της όταν κατήγγειλαν στον έκπληκτο Μεϊμαράκη ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες τους, η εντολή για τη στάση στην ψηφοφορία δόθηκε από την Αθήνα, και συγκεκριμένα από κορυφαίο στέλεχος που φιλοδοξεί στο μέλλον να οριστεί επίτροπος της Ελλάδος στην Ε.Ε.
«Στήριξαν με την ψήφο τους τα συμφέροντα των πολυεθνικών και όχι των Ελλήνων αγροτών» φώναζαν οι βουλευτές σε κατάσταση παραληρήματος – τόση ήταν η οργή τους. Βεβαίως, το αν εδόθη εντολή δεν καθαγιάζει κανέναν.
Οι ευρωβουλευτές είναι εκλεγμένοι, στον λαό δίνουν αναφορά, όχι στους κορυφαίους. Το «επεισόδιο» έληξε κάπου εκεί, ο Μεϊμαράκης δεν ήταν άλλωστε ο αρμόδιος να τους δώσει εξηγήσεις. Ωστόσο, με αφορμή αυτό και άλλα περιστατικά αξίζει να διερωτηθεί κανείς:
Τι είναι η Ν.Δ. σήμερα; Μεταξύ των ταξιτζήδων και της εταιρίας Uber, που θέλει να απελευθερώσει και άλλο την αγορά ταξί, είναι (σύμφωνα με δήλωση κορυφαίου στελέχους της) με τη δεύτερη. Μεταξύ συνταξιούχων και δανειστών, όταν ερωτάται για το βοήθημα, είναι με τους δανειστές (εναντίον των οποίων τώρα διαμαρτύρεται) και δηλώνει «παρών» στη Βουλή.
Μεταξύ καναλαρχών, που πλήρωσαν 300.000.000 ευρώ, και δημόσιου συμφέροντος, που επιτάσσει το τέλος της αναρχίας στα ΜΜΕ, δείχνει να είναι με τους πρώτους. Εως και παρέμβαση έκανε στο ΕΣΡ, για να μην προχωρήσει ο διαγωνισμός. Υπάρχει άραγε, η ψευδαίσθηση ότι δεν τα βλέπει αυτά η κοινωνία και ότι τα σκεπάζουν οι δημοσκοπήσεις; Φευ!
Υ.Γ.: Τουλάχιστον με τη συμφωνία CETA προστατεύτηκε η ΠΟΠ «ελιές Kαλαμών»…

Το μεγάλο εβρίτικο καρναβάλι των Φερών εντυπωσίασε και φέτος


Εντυπωσιακό ήταν όπως κάθε χρόνο το Καρναβάλι των Φερών που διεξήχθη νωρίτερα σήμερα Καθαρά Δευτέρα. Πλήθος κόσμου έδωσε το παρόν για να απολαύσει τους απίθανους καρναβαλιστές που πραγματικά ξεσήκωσαν τον κόσμο και δημιούργησαν ατμόσφαιρα γιορτής.

Ο κόσμος χόρεψε και διασκέδασε στο ρυθμό του καρναβαλιού. Μετά την μεγάλη και πραγματικά άψογη και πλούσια σε θέαμα παρέλαση, έγινε το καθιερωμένο κρέμασμα του Καρνάβαλου ενώ προσφέρθηκαν στον κόσμο νηστίσιμες νοστιμιές.
alexpoli.gr

Π. Μοσκοβισί: «Ισορροπημένο» πακέτο για την Ελλάδα με «μέτρα στήριξης της ανάπτυξης και της κοινωνικής συνοχής»

Την ανάγκη να διασφαλιστεί πως το πακέτο μεταρρυθμίσεων που αναμένεται να συμφωνηθεί τις επόμενες μέρες μεταξύ των θεσμών και της Αθήνας θα είναι «ισορροπημένο» και θα περιλαμβάνει επίσης  «μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής» υπογραμμίζει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Πιερ Μοσκοβισί.
«Τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία έχει αποδώσει καλά τους τελευταίους μήνες. Το 2016 επέστρεψε η ανάπτυξη και η Ελλάδα αναμένεται να ξεπεράσει σημαντικά τους δημοσιονομικούς της στόχους. Επομένως, το πακέτο πολιτικής θα πρέπει να είναι ισορροπημένο με την έννοια ότι τα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να αυξηθούν τα έσοδα θα αντισταθμιστούν από μέτρα στήριξης της ανάπτυξης, των επενδύσεων και της κοινωνικής συνοχής», τονίζει σε συνέντευξή του, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Π. Μοσκοβισί, συμπληρώνοντας πως  «ένα ισορροπημένο πακέτο θα πρέπει να διασφαλίζει ότι το βάρος από όποια περαιτέρω προσαρμογή θα λαμβάνει υπόψη τη δυνατότητα πληρωμής και θα οδηγήσει σε καλύτερα στοχευμένες πολιτικές στήριξης των πιο ευάλωτων τμημάτων του ελληνικού πληθυσμού».
Συνεχίζοντας ο Π. Μοσκοβισί αναφέρει στο Πρακτορείο πως «η διασφάλιση της επίτευξης του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3,5% του ΑΕΠ το 2018 -κάτι που η Επιτροπή αναμένει ότι θα γίνει, σύμφωνα με τις χειμερινές της προβλέψεις- θα πρέπει να συμπληρώνεται καταλλήλως με μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας σε μακροπρόθεσμο διάστημα. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα πρέπει να διευκρινιστούν τις επόμενες εβδομάδες και δεν πρέπει να λειτουργήσουν ως μέσα που ανατρέπουν τις ήδη εφαρμοσμένες σημαντικές μεταρρυθμίσεις».
Ερωτηθείς από το ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με τις πρωτοβουλίες που ανακοίνωσε ο ίδιος την περασμένη Δευτέρα για τη χρηματοδότηση ενεργών πολιτικών απασχόλησης στην Ελλάδα, ο Π. Μοσκοβισί σημείωσε πως «το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο ήδη στηρίζει την Ελλάδα αναφορικά με τις ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας, συμπεριλαμβανομένου ενός σχήματος δημοσίων έργων που συνδυάζει θέσεις εργασίας με εκπαίδευση». Τόνισε, δε, πως «η Επιτροπή συζητά την πιθανότητα ένα μεγαλύτερο μερίδιο του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου να αφιερωθεί σε αυτές τις πολιτικές, συμπεριλαμβανομένων προγραμμάτων που στηρίζουν τους νέους που δεν βρίσκονται ούτε σε απασχόληση ούτε σε εκπαίδευση».
«Η Επιτροπή διερευνά ακόμα το κατά πόσο η Ελλάδα, χάρη στην υπεραπόδοση των στόχων της, θα μπορούσε να αυξήσει τις δικές της δαπάνες σε ενεργές πολιτικές απασχόλησης, ενώ παράλληλα συζητά το αίτημα της Ελλάδας για ένα δάνειο από την Παγκόσμια Τράπεζα που θα στόχευε σε τέτοιες πολιτικές», ανέφερε επίσης ο Γάλλος επίτροπος, ενώ καταλήγονταςυπογράμμισε πως οι «δράσεις για την αντιμετώπιση της νεανικής ανεργίας, τη βελτίωση των σχημάτων εκπαίδευσης και κατάρτισης, την επανένταξη των μακροχρόνια ανέργων καθώς και για ένα υγιές κοινωνικό δίχτυ ασφάλειας θα είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον της Ελλάδας».
avgi.gr

Υποβολή αιτήσεων για άδειες φύτευσης οινοποιήσιμων αμπελιών


Από 27 Φεβρουαρίου έως 27 Μαρτίου ξεκινάει η υποβολή αιτήσεων για την απόκτηση αδειών νέας φύτευσης οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου (609/16822/14-02-2017 Απόφαση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων), σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης.
Η συγκεκριμένη αίτηση υποβάλλεται ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η αίτηση είναι αποδεκτή μόνο όταν επισυνάπτονται σε αυτή ηλεκτρονικά όλα τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την ικανοποίηση του κριτηρίου επιλεξιμότητας.
Επίσης γίνεται γνωστό για όσους αναζητούν περισσότερες πληροφορίες, ότι μπορούν να απευθύνονται στις εκάστοτε Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας των Περιφερειακών Ενοτήτων τους.
gatzoli.gr

Πώς αμείβεται η Καθαρά Δευτέρα



Οι μισθωτοί που θα απασχοληθούν σήμερα, αν μεν είναι ημερομίσθιοι, οφείλεται το συνήθως καταβαλλόμενο ημερομίσθιό τους χωρίς άλλη προσαύξηση (δηλαδή δεν θα λάβουν την προσαύξηση 75%), αν αμείβονται με μηνιαίο μισθό, δεν δικαιούνται να λάβουν καμία άλλη αμοιβή πέρα του κανονικού μηνιαίου μισθού.
Μπορεί όμως η παραπάνω εορτή α) να έχει χαρακτηρισθεί σαν ημέρα αργίας με συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή συνήθεια, εσωτερικό κανονισμό, με ατομική σύμβαση εργασίας ή τέλος με έθιμο, οπότε οι μισθωτοί δικαιούνται κανονικά το ημερομίσθιο ή το μισθό τους αντίστοιχα χωρίς καμιά πρόσθετη αμοιβή και β) να περιλαμβάνεται σε ΣΣΕ η Δ.Α όρος για την καταβολή προσαύξησης 75%, οπότε σε αυτή τη περίπτωση οι μισθωτοί που υπάγονται σ΄ αυτήν δικαιούνται να λάβουν την παραπάνω αύξηση.
Τέλος, αν την ημέρα αυτή που χαρακτηρίζεται σαν εργάσιμη εορτή, ο μισθωτός που θα απουσιάσει αυθαίρετα από την εργασία του όχι μόνο δεν δικαιούται να λάβει το ημερομίσθιό του αλλά η απουσία του χαρακτηρίζεται αδικαιολόγητη.
left.gr

Γερμανία: Η κυβέρνηση Τσίπρα έκανε τις περισσότερες μεταρρυθμίσεις

"Η συζήτηση γύρω από ένα ενδεχόμενο κούρεμα τους ελληνικού χρέους θα εξελαμβάνετο ως αδικία από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία", δήλωσε ο χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών
«Είναι πολύ πιθανόν να υπάρξει συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (DNT) η οποία να μην απαιτεί ελάφρυνση του ελληνικού χρέους», είπε ο χριστιανοδημοκράτης υφυπουργός Οικονομικών σε συνέντευξή του στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk (DLF).
«Σε τελευταία ανάλυση το θέμα δεν είναι αυτή τη στιγμή το χρέος, αλλά το πως θα επιτευχθεί ανάπτυξη», πρόσθεσε ο Γερμανός πολιτικός, ο οποίος τόνισε επίσης ότι «η Γερμανία επιθυμεί την παραμονή της Ελλάδας στην ευρωζώνη».
Ο Γενς Σπαν είπε επίσης στο DLF ότι «πρέπει να αναγνωρίσει κανείς ότι η σημερινή κυβέρνηση έκανε περισσότερες μεταρρυθμίσεις απο όλες τις προηγούμενες κυβερνήσεις μαζί. Η συζήτηση όμως γύρω από ένα ενδεχόμενο κούρεμα τους ελληνικού χρέους θα εξελαμβάνετο ως αδικία από χώρες όπως η Ισπανία και η Ιρλανδία».
avgi.gr

26 Φεβρουαρίου 2017

Γερμανική Ομοσπονδία Τουρισμού: Εκρητκτική η αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα για το 2017


Η ΤUI, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά, ανακήρυξε την Ελλάδα "προορισμό της χρονιάς"
«Εκρηκτική είναι ή αύξηση των κρατήσεων για την Ελλάδα», είπε ο Τόρστεν Σέφερ, εκπρόσωπος της Γερμανικής Ομοσπονδίας Τουρισμού (DRV): Torsten Schafer στην εφημερίδα Rhein-Neckar-Zeitung. Προσέθεσε δε ότι η ΤUI, η οποία κατέχει ηγετική θέση στην παγκόσμια τουριστική αγορά, ανακήρυξε την Ελλάδα «προορισμό της χρονιάς λόγω των πολλών κρατήσεων οι οποίες γίνονται για το 2017».
Λόγω της παγκόσμιας ανασφάλειας η φετινή έκθεση τουρισμού (ΙΤΒ), η μεγαλύτερη στον κόσμο, η οποία γίνεται στο Βερολίνο κάθε χρόνο (φέτος από 8 έως 12 Μαρτίου) έχει κεντρικό θέμα της «Ασφάλεια και φόβος». Οι τουριστικοί πράκτορες αναρωτιούνται ποιες απαντήσεις μπορούν να δώσουν στις σχετικές ανησυχίες των πελατών τους και αναζητούν προορισμούς οι οποίο να είναι ασφαλείς ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν, όπως γράφει η γερμανική εφημερίδα.

avgi.gr

Ο Φ. Μανούσης ενημερώνει για την εξέλιξη κατασκευής των δύο ταχύπλοων - Με το καλό και καλοτάξειδα


            (αντιγραφή φωτο και κείμενου από το Face Book)
Ο Fotis Manussis πρόσθεσε 4 νέες φωτογραφίες.
13 ώρες
ΜΕ ΤΑΧΕΙΣ ΡΥΘΜΟΥΣ Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΤΩΝ ΤΑΧΥΠΛΟΩΝ ΤΗΣ SAOS FERRIES
Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα κατασκευάζονται το σκάφος ΖΕΦΥΡΟΣ της εταιρίας FLIP 1 και το ΟΣΤΡΙΑ της εταιρίας FLIP 2 Έχουν ήδη κατασκευασθεί οι "γαστρες " και συνεχίζονται οι υπερκατασκευές.
Ειδικά το ΟΣΤΡΙΑ, που ειναι πρωτότυπο σκάφος όσον αφορά τίς επιδόσεις του,( θα έχει την δυνατότητα να αναπτύσσει μέγιστη ταχύτητα 38 κόμβων ) έχει μελετηθεί απο το τμήμα μελετών της Σουηδικής εταιρίας VOLVO . Υπενθυμίζω τέλος οτι το ΖΕΦΥΡΟΣ πρεπει να παραδοθεί τέλος Απριλίου ενώ το ΟΣΤΡΙΑ ενα μήνα μετά.
Φώτης Μανούσης

Σχέδιο νόμου για για την επιστροφή στο Δημόσιο χρημάτων που αποκτήθηκαν παράνομα, προαναγγέλλει ο Δ. Παπαγγελόπουλος


O κ. Παπαγγελόπουλος προαναγγέλλει νόμο, με τον οποίο θα μπουν άμεσα στα κρατικά ταμεία χρήματα που προέρχονται από υποθέσεις απόκτησης περιουσιακού οφέλους σε βάρος του Δημοσίου
«Ούτε ο πρωθυπουργός ούτε εγώ ούτε κανένα άλλο μέλος της κυβέρνησης διανοήθηκε ποτέ να παρέμβει στο έργο της Δικαιοσύνης», τονίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Documento», ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, αρμόδιος για θέματα διαφθοράς, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, και προσθέτει.
«Όλοι γνωρίζουν, δικαστές, εισαγγελείς, δικηγόροι, διάδικοι τις παρεμβάσεις που γίνονταν στη Δικαιοσύνη, πριν από το Γενάρη του 2015.
Στη συνέντευξή του ο κ. Παπαγγελόπουλος προαναγγέλλει νόμο, με τον οποίο θα μπουν άμεσα στα κρατικά ταμεία χρήματα που προέρχονται από υποθέσεις απόκτησης περιουσιακού οφέλους σε βάρος του Δημοσίου, καλύπτοντας έτσι ένα νομικό κενό το οποίο επέτρεπε σε φοροφυγάδες και καταχραστές του δημοσίου χρήματος να διαφεύγουν.
«Μέσα στις επόμενες ημέρες η αρμόδια επιτροπή που έχω συστήσει με επικεφαλής τον αντεπίτροπο Επικρατείας και έγκριτο νομικό, κ. Ι. Κάρκαλη, θα μου παραδώσει σχέδιο νόμου, το οποίο θα πάρει τον δρόμο για το Κοινοβούλιο για ψήφιση, για την ταχεία ανάκτηση μη νόμιμου περιουσιακού οφέλους σε μη ποινική βάση. Με τα μεγάλα χρηματικά ποσά που θα επιστραφούν στα δημόσια ταμεία, άρα στον λαό, θα ασκηθεί η κοινωνική πολιτική, όπως έχει κατ' επανάληψη πει και ο πρωθυπουργός», υπογραμμίζει
avgi.gr

25 Φεβρουαρίου 2017

Σαμοθράκη: Το νησί με την ασυνήθιστη ομορφιά και τη μυστικιστική αύρα


Η Σαμοθράκη είναι μια κατηγορία μόνη της και όποιος την έχει επισκεφθεί ξέρει τη διαφορετική αύρα της, το σχεδόν μεταφυσικό πράσινο της ορεινής ομορφιάς της που κάνει τον επισκέπτη να ξεχνά πως βρίσκεται σε νησί. Την ιδιαίτερη ενέργειά της και την ασυνήθιστη γοητεία της που εκπορεύεται τόσο από τα ειδυλλιακά τοπία της όσο και την πλούσια ιστορία της.
Αναδύεται από το Θρακικό πέλαγος, με επιβλητικό το βουνό Σάος να σημαδεύει τον ορίζοντά της και να ξεχωρίζει ως το ψηλότερο βουνό σε όλο το Αιγαίο (με εξαίρεση τα βουνά της Κρήτης και της Εύβοιας) στα 1.611 μέτρα. Οι ντόπιοι το αποκαλούν «Φεγγάρι», όπως ονομάζεται και η υψηλότερη κορυφή του.


Στη συνείδηση των περισσότερων όχι μόνο στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, η Σαμοθράκη έχει ταυτιστεί με το περίφημο άγαλμα της Νίκης που βρέθηκε το 1863 στο νησί και σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή εκθέματα στο μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι.
Το νησί εξακολουθεί να μεταφέρει στην αύρα του και τη μυστικιστική ιστορία του με τις αποκρυφιστικές τελετές στα Καβείρια Μυστήρια, που το περιεχόμενό τους δεν έχει εντελώς ανακαλυφθεί. Τα μυστήρια τελούνταν στο χώρο του «Ιερού των Μεγάλων Θεών», που αποτελεί τώρα τον σημαντικότερο αρχαιολογικό χώρο στο νησί. Στη Σαμοθράκη λέγεται πως έγινε η σύλληψη του Μεγάλου Αλεξάνδρου καθώς στα Καβείρια Μυστήρια τοποθετείται η πρώτη συνάντηση των γονιών του, του Φίλιππου Β’ και της Ολυμπιάδας.

Εκτός από την ιστορία, στη Σαμοθράκη αποθεώνεται και η φύση. Κατάφυτη με «διαλείμματα» με λιμνούλες και νερά που κελαρύζουν, η άγρια ομορφιά της προσκαλεί τον περιηγητή να χαθεί στα μυστικά της. Πλατάνια, βελανιδιές, καστανιές και κέδροι κοσμούν κυρίως τη βόρεια πλευρά της ενώ οι θάμνοι και τα αρωματικά φυτά κυριαρχούν στα χαμηλότερα υψόμετρα. Πάνω από τα Θέρμα- με τα ιαματικά λουτρά- και τους Καρυώτες κυριαρχούν οι υπεραιωνόβιες βελανιδιές στο δάσος του Μαρτίνη ενώ όλο το όρος Σάος διατρέχεται από πηγές που σχηματίζουν καταρράκτες και τις περίφημες φυσικές πέτρινες πισίνες, τις βάθρες. Φυσικά, την εμπειρία της Σαμοθράκης κλείνει η ίδια η υδάτινη φύση που την περιβάλλει, η θάλασσα, με πλήθος παραλιών να περιμένουν τους παραθεριστές να τις ανακαλύψουν.


Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας, που είναι και η πρωτεύουσα του νησιού, είναι χτισμένος αμφιθεατρικά με το μεσαιωνικό της κάστρο να δεσπόζει στο ψηλότερο σημείο της. Το λιμάνι του νησιού είναι η Καμαριώτισσα.

Η Σαμοθράκη αποτελεί πόλο έλξης για τους λάτρεις της εξερεύνησης και της περιπέτειας καθώς προσφέρεται μεταξύ άλλων για ορειβασία, ορεινή ποδηλασία, αναρρίχηση.
 newsbeast.gr
ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΘΡΑΚΗ

Συνάντηση Λαμπάκη με Κουντουρά στην Αθήνα


Στην Αθήνα θα βρεθεί σε λίγες μέρες ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Βαγγέλης Λαμπάκης, προκειμένου να συναντηθεί με την υπουργό Τουρισμού Έλενα Κουντουρά.

Στα βασικά θέματα της ατζέντας του δημάρχου θα είναι η δρομολόγηση της πτήσης Αγία Πετρούπολη-Αλεξανδρούπολη αλλά και οι προσπάθειες για ακτοπλοϊκή σύνδεση της Αλεξανδρούπολης και της Σαμοθράκης με τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου.

alexpoli.gr

Έκθεση ΤτΕ: Ανάπτυξη 2,5% φέτος υπό προϋποθέσεις

Με βάση τα διαθέσιμα έως τώρα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναμένεται να κυμανθεί γύρω από το 2% του ΑΕΠ
Ανάπτυξη της οικονομίας κατά 2,5% φέτος υπό προϋποθέσεις, προβλέπει η Ετήσια Έκθεση της Τραπέζης της Ελλάδος που παρουσίασε ο διοικητής της Γιάννης Στουρνάρας.
Με βάση τα διαθέσιμα έως τώρα στοιχεία, το πρωτογενές πλεόνασμα του 2016 αναμένεται να κυμανθεί γύρω από το 2% του ΑΕΠ. Αντίστοιχα, ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 θεωρείται επιτεύξιμος.

ΑΜ-Θ: Συμβουλές από τη Δ/νση Κτηνιατρικής εν όψει της σαρακοστής


Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ενόψει της περιόδου της σαρακοστής, επισημαίνει στους καταναλωτές τα βασικότερα κριτήρια υγιεινής και αλλοιώσεων των αλιευμάτων:

Α. Όσον αφορά τα Μαλακόστρακα ( γαρίδες, γάμπερι, καραβίδες, καβούρια αστακοί κ.α).:
Τα νωπά μαλακόστρακα φέρουν όστρακο γυαλιστερό και υγρό τα πόδια, τους είναι στερεά προσκολλημένα στο σώμα και δύσκαμπτα, τα μάτια τους είναι διαυγή, το κρέας τους είναι κυρίως λευκό ή λευκοκίτρινο και συμπαγές, και η οσμή τους ευχάριστη.
Τα αλλοιωμένα μαλακόστρακα έχουν συνήθως όστρακο ξηρό και γλοιώδες, τα πόδια τους αποσπώνται εύκολα, τα μάτια τους είναι βυθισμένα, η κοιλιά τους μαλακή και γλοιώδης, το κρέας τους είναι μαλακό και με κηλίδες κίτρινές ή μελανές και παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή.

Β. Όσον αφορά τα Μαλάκια (Κεφαλόποδα, Οστρακοειδή).
Κεφαλόποδα (χταπόδια, μοσχοί, καλαμάρια, θράψαλα, σουπιές):
Τα νωπά κεφαλόποδα πρέπει να έχουν οσμή ευχάριστη τόσο εξωτερικά όσο και εσωτερικά στην κοιλότητα, σάρκα συμπαγή και ελαστική με όψη μαρμάρου, πλοκάμια και βεντούζες σταθερά στην έλξη, και η επιφάνεια τους να είναι υγρή και γυαλιστερή, τα μάτια να είναι γυαλιστερά και ζωηρά χωρίς κηλίδες.

Συνηθέστερες μεταβολές στα αλλοιωμένα κεφαλόποδα: Έχουν μάτια σβησμένα, σάρκα ξηρή, θολή, μυρίζουν δυσάρεστα και η εξωτερική τους επιφάνεια καλύπτεται από βλέννα. Συνήθως το ροζ χρώμα στην επιφάνεια είναι η συχνότερη εμφανής αλλοίωση.
Για την νοθεία: οι μοσχοί φέρουν οκτώ πλοκάμια με μία σειρά βεντούζες, ενώ στα χταπόδια υπάρχουν δύο σειρές βεντούζες. Στα καλαμάρια τα τριγωνικά πτερύγια καταλαμβάνουν τα 2/3 του σώματος ενώ στα θράψαλα τα ίδια πτερύγια καταλαμβάνουν το 1/3 του σώματος.

Οστρακοειδή (μύδια, στρείδια. κυδώνια, χτένια, αχιβάδες, γυαλιστερές κλπ)
Τα δίθυρα μαλάκια, εφόσον πωλούνται με κέλυφος, πρέπει να είναι ζωντανά. Το κέλυφος τους είναι κλειστό και ανοίγει δύσκολα με μαχαίρι ενώ αν παραμένει ανοιχτό με μία ελαφρά πίεση με τα δάκτυλα πρέπει να κλείσει ερμητικά. Το υγρό που περιέχει είναι άοσμο και διαυγές. Η σάρκα είναι σταθερά προσκολλημένη στο κέλυφος, υγρή, γυαλιστερή και το χρώμα της είναι χαρακτηριστικό για κάθε είδος. Η σάρκα του συσπάται μετά από ένα μικρό τσίμπημα με καρφίτσα ή αν ρίξουμε μερικές σταγόνες λεμονιού.

Τα νεκρά δίθυρα έχουν κέλυφος ανοιχτό που δεν αντιδρά στην πίεση, ενώ έχουν οσμή δυσάρεστη.

Όλα τα δίθυρα μαλάκια πρέπει να προέρχονται από περιοχές υγειονομικά ελεγχόμενες από την κτηνιατρική υπηρεσία. Προς πώληση διατίθενται μόνο αφού διέλθουν από το Κέντρο Αποστολής (ΚΑ), εκεί συσκευάζονται σε δίχτυ, και στο εσωτερικό του τοποθετείται αδιάβροχη καρτέλα, όπου αναγράφονται υποχρεωτικά ο κωδικός του κέντρου αποστολής, η ημερομηνία συλλογής και η προέλευσή των διθύρων.

Τα μύδια που πωλούνται χωρίς κέλυφος συσκευάζονται σε πλαστικό σακουλάκι που περιέχει ποσότητα νερού. Στην συσκευασία επάνω πρέπει να είναι ευανάγνωστος ο κωδικός της εγκατάστασης αποκελύφωσης καθώς και η προέλευσή τους. Η ημερομηνία ανάλωσης ορίζεται με ευθύνη του παραγωγού, καλό είναι όμως να μην υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την ημέρα αποκελύφωσης.

Τα κατεψυγμένα διατηρούνται στο κατάστημα πώλησης στους –18oC και διατίθενται μόνο συσκευασμένα χωρίς ενδείξεις απόψυξης (παραμόρφωση συσκευασίας). Εξωτερικά της συσκευασίας τους φέρουν το υγειονομικό σήμα της επιχείρησης, η ημερομηνία κατάψυξης και η προέλευσή των διθύρων.

Η απόψυξη των αλιευμάτων επιτρέπεται μόνο από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. Αυτά διατίθενται συσκευασμένα με την ένδειξη «αποψυχθέντα» και φέρουν τον κωδικός της εγκατάστασης απόψυξης. Η απόψυξη στα σημεία πώλησης ακόμη και εάν αυτά επισημαίνονται ως «αποψυχθέντα» δεν επιτρέπεται.

Γ. Όσον αφορά τα Εχινόδερμα:
Οι αχινοί πωλούνται ζωντανοί. Η αναγνώριση των ζωντανών βασίζεται στα αγκάθια τους που μένουν όρθια και κινούνται όταν μένουν σε ηρεμία. Το εσωτερικό υγρό είναι διαυγές, άχρωμο και άοσμο.

Δ. Άλλα σαρακοστιανά εδέσματα
Για τις κονσέρβες θαλασσινών θα πρέπει να προσέχουμε να μην είναι διογκωμένες, να μην φέρουν σκουριά, να μην υπάρχει έξοδος υγρού περιεχομένου, και να αναγράφονται στην ετικέτα η ημερομηνία παραγωγής, η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός Ε.Ε. της επιχείρησης. Κατά το άνοιγμα θα πρέπει να δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου και των εσωτερικών τοιχωμάτων καθώς και στην οσμή.

Ταραμάς: Το χρώμα του πρέπει να είναι ομοιόμορφα θολό ερυθρό, η σύσταση του μαλακή, και η οσμή του θυμίζει εκείνη της ρέγγας, η γεύση του είναι αλμυρή και ποτέ δεν πρέπει να είναι πικρή ή όξινη.

Αυγοτάραχο: το χρώμα του είναι συνήθως καστανό, με την εξωτερική μεμβράνη να προσφύεται καλά στα αυγά. Η σύστασή του είναι σκληρή, η οσμή του ευχάριστη και η γεύση του αλμυρή. Όταν είναι αλλοιωμένο η οσμή του είναι δυσάρεστη, η γεύση του πικρή και η σύσταση του μαλθακή.

Η Δνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ΑΜΘ συστήνει σε όλους τους καταναλωτές, να είναι προσεκτικοί και να προμηθεύονται τρόφιμα από εγκεκριμένες εγκαταστάσεις. τα οποία φέρουν ενδείξεις και σήμανση καταλληλότητας. Επίσης καλεί τους υπευθύνους των επιχειρήσεων τροφίμων να τηρούν την κείμενη νομοθεσία, όσον αφορά την υγιεινή και την ασφάλεια των τροφίμων.  Τέλος ενημερώνουμε πως οι έλεγχοι συνεχίζονται συστηματικά και με μεγαλύτερη ένταση.
e-evros

Ν.Παππάς: Σχέδιο αξιοποίησης του ελληνικού δορυφόρου υπέρ της κοινωνίας


Τις εγκαταστάσεις στις Κάννες της Γαλλίας όπου κατασκευάζεται ο δορυφόρος που θα καταλάβει το καλοκαίρι την ελληνική τροχιακή θέση, επισκέφθηκε την Παρασκευή ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, Νίκος Παππάς
O Hellas Sat 3 βρίσκεται σε τελικό στάδιο κατασκευής, προκειμένου να εκτοξευθεί στις 28 Ιουνίου από το Διαστημικό Κέντρο της Γαλλικής Γουιάνα.
Μετά την εκτόξευσή του, θα ελέγχεται από τις εγκαταστάσεις της Hellas Sat στο Κορωπί. Ο Hellas Sat 3 έχει 50% μεγαλύτερη δυναμικότητα από τον Hellas Sat 2 τον οποίο θα αντικαταστήσει, είναι μήκους περί τα 7,5 μ. και μετά την εκτόξευσή του θα είναι ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός δορυφόρος σε τροχιά.
Με την ευκαιρία της επίσκεψης, ο Νίκος Παππάς, δήλωσε ότι «είχαμε σήμερα την ευκαιρία να επισκεφθούμε τις εγκαταστάσεις στις οποίες κατασκευάζεται ο δορυφόρος που θα πάρει το καλοκαίρι την ελληνική τροχιακή θέση.
» Η Ελλάδα, με τη συγκρότηση του Εθνικού Κέντρου Διαστημικών Εφαρμογών (ΕΚΔΕ) ανακάμπτει σε ένα πεδίο με πολλές δυνατότητες, οι οποίες -λόγω σειράς προβλημάτων του παρελθόντος- έμεναν αναξιοποίητες.
» Γυρίζουμε σελίδα στη διαστημική πολιτική της Ελλάδας, η οποία μέχρι σήμερα δεν ήταν επαρκώς αναπτυγμένη, δεν είχε ενταχθεί σε ένα εθνικό στρατηγικό σχέδιο και ήταν κατακερματισμένη. Όμως, η ελληνική κυβέρνηση δεν αντιμετωπίζει αυτό το χαμηλό σημείο εκκίνησης ως μειονέκτημα, αλλά ως ευκαιρία για ανάπτυξη».
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής σημείωσε ότι ο δορυφόρος βρίσκεται στα τελευταία στάδια κατασκευής έχοντας περάσει όλες τις δοκιμές. «Τώρα, έρχεται η ώρα που η Πολιτεία πρέπει να σχεδιάσει με συγκροτημένο τρόπο πώς θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που δίνει η ύπαρξη ενός δορυφόρου στην ελληνική τροχιακή θέση. Να τις αξιοποιήσουμε ως Πολιτεία, να τις αξιοποιήσουμε ως κοινωνία, να τις αξιοποιήσουμε στην παραγωγή, να τις αξιοποιήσουμε σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής. Αυτές τις δυνατότητες δεν πρέπει επ’ ουδενί να τις αφήνουμε ανεκμετάλλευτες» συμπλήρωσε ο ίδιος.
avgi.gr

24 Φεβρουαρίου 2017

Στον Έβρο ο πρώτος λαχνός του τζόκερ


Από τον Έβρο είναι ο τυχερός του πρώτου λαχνού του τζόκερ, ο οποίοςκέρδισε 780.000 ευρώ.
Πιο συγκεκριμένα, με μόλις 52 ευρώ, η τύχη χαμογέλασε στον μέχρι τώρα αγνώστων στοιχείων παίχτη του ΟΠΑΠ ο οποίος είναι από το Σουφλί Έβρου.

Το τυχερό δελτίο βρέθηκε στην 1η κατηγορία (5+1) κατά τη σημερινή διαλογή της 1786ης κλήρωσης του ΤΖΟΚΕΡ που κερδίζει το ποσό των € 782.518,85, στο πρακτορείο ΟΠΑΠ του κ. Τσακίρη Σταμάτη στο Σουφλί.

Εμείς ελπίζουμε τα χρήματα να έχουν πάει σε χέρια που τα είχαν πραγματικά ανάγκη και... σε καλή μεριά!

e-evros

Εντοπίστηκε ναός μεγάλης αρχαιολογικής αξίας στον Άβαντα


Ναός μεγάλης αρχαιολογικής αξίας εντοπίστηκε στο βόρειο τμήμα του Άβαντα, Αλεξανδρούπολης, κατά τις εργασίες που γίνονται για τον TAP.

Πιο συγκεκριμένα πριν την μεγάλη ανασκαφή του TAP προηγείται συνεργείο χάραξης με την επίβλεψη της Εφορείας Αρχαιοτήτων, η οποία εντόπισε και το συγκεκριμένο εύρημα.
Πρόκειται για ένα εύρημα μεγάλης αρχαιολογικής σημασίας που οι πρώτες εκτιμήσεις κάνουν λόγο για ναό που πιθανώς χρονολογείται τον 4ο - 6ο αιώνα.

Εμείς επικοινωνήσαμε με την Εφορεία Αρχαιοτήτων και συγκεκριμένα με την κ. Ζωή Μιλτσακάκη η οποία μας καθησύχασε πως αφου υπάρχει τροποιητικό μνημόνιο μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και του TAP, για τις ζωτικές ανασκαφές, πως θα παραμείνουν ασφαλείς και πως διατηρούνται με προσοχή και σεβασμό.

Πάντως δεν είναι η πρώτη φορά που κατά τις εργασίες του ΤΑP βρίσκονται αρχαία ευρήματα, μιας και πριν από περίπου ένα μήνα είχε βρεθεί στην περιοχή της Παλαγίας αρχαίο νεκροταφείο.

e-evros

ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ Σάββατο 25/02/17

ΣΑΒΒΑΤΟ 25.02.2017
ΑΠΟΚΡΙΑΤΙΚΟ ΠΑΡΤΥ
ΦΟΡΕΣΤΕ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ ΣΑΣ
ΚΑΙ ΕΛΑΤΕ ΝΑ ΧΟΡΕΨΟΥΜΕ!!!!
ΕΝΑΡΞΗ 22:00
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΣΑΜΟΘΡΑΚΗΣ

-.-​

ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

ΚΔΒΜ ΑΛΕΞ/ΠΟΛΗΣ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΕΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ


ANAKOINΩΣΗ

Ενημερώνουμε όλους τους/τις ενδιαφερόμενους/ες ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης  πρόκειται να λειτουργήσει κατά την επόμενη περίοδο τα παρακάτω προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων, με εθελοντές εκπαιδευτές,  στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης που ιδρύθηκε και λειτουργεί γι’ αυτόν τον σκοπό:
          

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

ΗΜΕΡΕΣ και ΩΡΕΣ


Αλεξανδρούπολη

  Παγκόσμια   Ιστορία και Πολιτισμός  

1 τμήμα
Τετάρτη 17.30-19.30μ.μ



















Το πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους ενήλικες κάθε εθνικής προέλευσης, ηλικίας και μόρφωσης και είναι δωρεάν. Για την ένταξη των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης και φωτοαντίγραφο  της αστυνομικής  ταυτότητας.
Όλα τα τμήματα θα  είναι  25ωρα   και   θα τηρηθεί   σειρά   προτεραιότητας.

Αιτήσεις συμμετοχής για το πρόγραμμα θα γίνονται δεκτές την Τρίτη  28  Φεβρουαρίου  έως  Τετάρτη 1  Μαρίου  2017 και ώρες 10.00π.μ - 13.00μ.μ.  στο Παλαιό Δημαρχείο (πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου – δίπλα στους αιμοδότες, ισόγειο, τηλέφωνο: 25513-50088).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΕΒΡΟΥ

 
                                                ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ
Σας καλούμε στην ενημερωτική εκδήλωση που συνδιοργανώνουμε με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης
το  Σάββατο  4 Μαρτίου 2017 και ώρα 6.30 μμ
στην αίθουσα συνεδρίων του Επιμελητηρίου Έβρου
 (Λ. Δημοκρατίας 307) με θέμα:

« Η ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ»
                                                                    Η συντονιστική γραμματεία

Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη από την Οικολογική 
Εταιρεία στη μνήμη του εκλεκτού μέλους μας
Χρήστου Λαζόπουλου
………………………………………………………………………………………………………..

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 4  Μαρτίου 2017
6.30 μ.μ.      Έναρξη

6.40-6.50    Εισαγωγική ενημέρωση από εκπρόσωπο της  Οικολογικής
                       Εταιρείας

6.50-7.15   «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η κοινωνική διαχείριση των
                      απορριμμάτων» 
                      Ευάγγελος Λαμπάκης  Δήμαρχος Αλεξ/πολης, Πρόεδρος ΠΕΔ ΑΜΘ

7.15-7.40   «Διαχείριση απορριμμάτων από τους πολίτες για τους
                        πολίτες»
                     Δρ Κώστας Νικολάου καθηγητής- σύμβουλος περιβαλλοντικού  
                     σχεδιασμού πόλεων στο  Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο

7,40-8.00   Διευκρινιστικές ερωτήσεις- απαντήσεις εισηγητών.

8.00-09.30  Παρεμβάσεις εκπροσώπων Δήμων, εκπροσώπων     
                        περιφερειακών-  δημοτικών παρατάξεων, εκπροσώπων  

                        φορέων   και πολιτών.

Επικοινωνία Τσίπρα-Λαγκάρντ: Σειρά της Γερμανίας να κάνει βήματα για τα πλεονάσματα


Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας και η κ. Λαγκάρντ συζήτησαν ότι πλέον είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει σαφή βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν την Τρίτη το βράδυ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, την παραμονή της συνάντησης της κ. Λαγκάρντ με την Γερμανίδα Καγκελάριο στο Βερολίνο.

Κατά την τηλεφωνική συνομιλία τους, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, συζήτησαν ότι η Ελλάδα έκανε βήματα ως προς την αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος που ζητά το ΔΝΤ για μετά τη λήξη του προγράμματος. Επίσης, ότι από την πλευρά του το ΔΝΤ έκανε βήματα ως προς τον μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο που θα έχουν τα μέτρα.

Επισημαίνεται ότι σε αυτή την αποδοχή της σχετικής κεντρικής θέσης της ελληνικής κυβέρνησης εδράζεται η επισήμανσή της ότι για "κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει και ένα ευρώ ελάφρυνσης". Στο ίδιο πλαίσιο, επισημαίνεται και η διαπίστωση του Επίτροπου Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί πως "το Eurogroup επέτρεψε την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα πολύ σύντομα για να δημιουργήσουμε ένα ισορροπημένο πακέτο".

Σύμφωνα με τις πηγές της κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας και η κ. Λαγκάρντ συζήτησαν ακόμη ότι πλέον είναι η σειρά της Γερμανίας να κάνει σαφή βήματα ως προς τα πρωτογενή πλεονάσματα για μετά τη λήξη του προγράμματος και το ζήτημα της διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Ως προς το ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, το ΔΝΤ εμμένει στην εκ των προτέρων εξειδίκευση των μέτρων αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους ακόμα κι αν αυτά εφαρμοστούν αργότερα. Επισημαίνεται επ' αυτού, ότι σε σημερινές δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΝΤ, Τζέρι Ράις, υπογράμμισε ότι αποτελεί προϋπόθεση της συμμετοχής του Ταμείου η εκ των προτέρων δέσμευση και εξειδίκευση των μέτρων ελάφρυνσης του Χρέους, παρόλο που αυτά θα εφαρμοστούν αργότερα.

avgi.gr

Handelsblatt: Έτοιμη για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους η Μέρκελ υπό όρους


«H καγκελάριος φαίνεται πρόθυμη να εκπληρώσει μια επιθυμία του ΔΝΤ: Τα πιθανά μέτρα για το χρέος πρόκειται να συγκεκριμενοποιηθούν σύντομα κιόλας, ακόμη κι αν εφαρμοστούν μόλις το καλοκαίρι του 2018 και ως εκ τούτου μετά τις γερμανικές ομοσπονδιακές εκλογές» γράφει η Handelsblatt επικαλούμενη πληροφορίες από τη συνάντηση Μέρκελ - Λαγκάρντ. «Ουσιαστικά οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης είχαν ήδη συμφωνήσει τον περασμένο Μάιο ότι μετά το τέλος του προγράμματος βοήθειας το καλοκαίρι του 2018 θα προβούν σε νέα ελάφρυνση (σ.σ. των όρων) των δανείων βοήθειας εφόσον είναι απαραίτητο». Αυτό θα εξακολουθήσει να ισχύει, υπογραμμίζει η γερμανική οικονομική εφημερίδα .
Σύμφωνα με την ίδια εφημερίδα, Μέρκελ και Λαγκάρντ καθόρισαν και τη σειρά των επικείμενων βημάτων. Αυτή προβλέπει ότι «πρώτα πρέπει η Ελλάδα να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της για μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση στην Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν έχει εκπληρώσει όλους τους υπεσχημένους όρους. Και θα πρέπει επιπρόσθετα να ψηφίσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, οι οποίες θα τεθούν σε ισχύ το 2019 και 2020». Όπως επισημαίνει το άρθρο, το εύρος των μεταρρυθμίσεων - για παράδειγμα σε ό,τι αφορά τους φόρους και τις συντάξεις - παραμένει ακόμη επίμαχο μεταξύ των δανειστών και της Ελλάδας. Τη Δευτέρα, η τρόικα πρόκειται να επιστρέψει στην Αθήνα και να διαπραγματευτεί τις λεπτομέρειες, σημειώνεται.
«Τώρα θα πρέπει να ενταθεί η πίεση στον Αλέξη Τσίπρα, ώστε να εκπληρώσει όλους τους όρους. Σε αυτό συμφώνησαν η Μέρκελ και η Λαγκάρντ». Μόνο όταν η Αθήνα έχει τελειώσει με τις μεταρρυθμίσεις και έχει ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, θα συγκεκριμενοποιηθούν οι χειρισμοί που αφορούν το χρέος, γράφει η εφημερίδα του Ντίσελντορφ, αναφέροντας ότι η καγκελάριος και η επικεφαλής του ΔΝΤ φέρονται να έχουν συζητήσει ήδη πιθανά μέτρα για το χρέος.
Σύμφωνα με πληροφορίες της Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση «μπορεί να φανταστεί μια επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων σε έναν ορισμένο βαθμό. Επιφυλάξεις υπάρχουν σε ό,τι αφορά τη μείωση των επιτοκίων. Κατά την άποψη του Βερολίνου δεν είναι δυνατό να περιοριστεί το ύψος των επιτοκίων. Διότι αυτό ενδέχεται να οδηγήσει σε ένα είδος μεταφοράς κεφαλαίων των κρατών της ευρωζώνης προς την Ελλάδα».

Πηγή: Deutsche Welle

23 Φεβρουαρίου 2017

ΟΑΕΔ: Ξεκινούν οι αιτήσεις για τα προγράμματα απασχόλησης ανέργων άνω των 50 ετών

Ξεκινάει από τις 10 το πρωί, η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για την πρόσληψη 15.000 ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, στο πλαίσιο δύο νέων προγραμμάτων του ΟΑΕΔ.
Οι προσλήψεις των ανέργων θα γίνουν από ιδιωτικές επιχειρήσεις, σε συνεταιρισμούς, σε Κοινωνικές Συναιτεριστικές Επιχειρήσεις, σε Κοινωνικούς Συνεταιρισμούς Περιορισμένης Ευθύνης (ΚΟΙ.Σ.Π.Ε.) και γενικά σε εργοδότες ιδιωτικού τομέα.
Οι 5.000 θέσεις αφορούν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνω των έξι και των δώδεκα μηνών θεωρούμενοι ότι βρίσκονται σε μειονεκτική και ιδιαίτερα μειονεκτική θέση όπως χαρακτηρίζονται από το Πρόγραμμα. Αυτοί θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις με προσωπικό άνω των 20 θέσεων πλήρους απασχόλησης.
Οι 10.000 θέσεις αφορούν όσους είναι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ για περισσότερους από 3 μήνες οι οποίοι θα προσληφθούν σε επιχειρήσεις με προσωπικό έως 20 θέσεις πλήρους απασχόλησης.
Για να ενταχθούν στα προγράμματα οι επιχειρήσεις θα πρέπει να μην έχουν προβεί σε μείωση του προσωπικού τους πριν τη διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα των 5.000 θέσεων μέχρι και 12 μήνες πριν και για το πρόγραμμα των 10.000 θέσεων μέχρι 3 μήνες πριν.
Το κόστος των προγραμμάτων θα καλυφθεί από το λογαριασμό του ΕΛΕΚΠ και ειδικότερα του κλάδου ΛΑΕΚ. Αναλυτικότερα οι προϋποθέσεις και οι όροι συμμετοχής στα προγράμματα βρίσκονται για όσους ενδιαφέρονται στο site του ΟΑΕΔ.
avgi.gr